Köszönöm a dicséreteket, nagy merészségnek tudom be, hogy belevágtam....
A rózsák itt vannak a kertemben, 57-60 tő körül, kb. 40 féle. Ők Apukám virágai, a családban ő volt, aki a rózsákat szerette gondozta, s amikor kertes házba költöztünk (10 éve), akkor kezdtem őket összeszedni, az emlékére. Pár tő megy tönkre, mert megnőttek a fák és elnyomják, azokat viszem naposabb helyre....
Van, ami csokorban érkezett és én gyökereztettem, a cirmos rózsák azok a "művész rózsák" ('H.Matisse', 'M.Proust') - Starkl katalógusból, a tömött rozettásak az angol rózsák, a szimpla (vadrózsa féle), azok francia rózsák.
Sokat nézelődtem utánuk...
Mostani kedvencem a bordó, szimpla, fekete bimbókkal 'Vörössipkások emlékére'...
FANTASZTIKUS A LAPOD ÉN IS ELMENTEM MEGNÉZNI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ezek mind a Te kertedben vannak???Még soha nem láttam egyben ennyi szépséget!!!!!!!!!Cirmos rózsával még nem is találkoztam!!!!!!!!!!!!!!TELJESEN ELVAGYOK ÁJULVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Guriga felrakja az én képeimet(mert volt olyan kedves,hogy felajánlotta)mivel én képtelen vagyok.Most csak egy futó és két mini rózsám virágzik.A többi remélem jövőre rendbe jön!!!Az átültetettért imádkozom minden nap(amit sajnos tavasszal kellett megtenni)nem néz ki valami jol!
Koszi - tenyleg szepek, akarkinek a kertjeben is nonek. . .
Itt a szezon vege, az utolso rozsak nyilnak - sajnalom, mert megint fel eveet kell varni, hogy ujra legyen rozsa a kertben. . .
Itt a kedvencem: Peace - Beke
De jo neked, te mar nyugdijas vagy. . .van idod kerteszkedni, kirandulni. . ..
Kesobb tudom csak megenezni, mert festunk. . .es csak picit lerogytam levegot venni.
Nem szerettem a tar.hu nem lehetett kivarni. Ez gyors volt, es nagyon profi!
Szoval reggel veletlenul beleakadtam egy kicsi pafranyba - ahogy mentem festeket venni a halohoz - hat nem megvettem?!?!? Talan holnap reggel el is ultetem :)) Ha mar megmentettem szegenyket abbol a sivar boltbol. . .
Most megyek pingalni. . .ha majd kidolok, jovok es megnezem az uj kepeket!
szerintem polyantha és az egy fajta, azon belül kellene valami "azonosító" is - polyantha az amelyiknek csokorban nyílmak a virágai, találsz a honlapomon. Nagyobb kertészetekben biztos, a képeimen lévők egy része Szeged mellől származik, más része Starkl katalógus, illetve itt egy helyi áruda...
Az, hogy nem látod az élősködőt, nem jelenti azt, hogy nincs is. Lehet gombabetegség, esetlg atka. Egyiket sem látod minden esetben. Permetezd meg. Ártani nem fog.
Három rózsatövemből kettő elszontyolítóan néz ki, kisebbek a leveleik mint a harmadik, egészségesnek, az egyiknek kicsit sárgásak is a levelei. Élősködő nyomát nem látom, nem hiszem, hogy éppen az utobbi 3 hétben égtek volna ki, műtrágyát sem kaptak.... mégis.... félek odavesznek! Mi lehet velük?? Van ötlete valakinek?
Erdekes, ilyen "szinevalto" rozsank nekunk is van:) Vagy legalabbis vmi hasonlo:) Bimbosan sarga, kinyilva rozsaszin. De neki egy szaron azert egyformak:)
Egy nagyon oreg fajta (az elso amibe beleszerettem meg gyerekkoromban): Beke
Ezt talaltam rola az interneten:
Hybrid Tea, Large-flowered, Tree Rose.
aka:
3-35-40 (Meilland/'Peace')
Béke
Fredsrosen
Gioia
Gloria Dei
Madame A. Meilland
Madame Antoine Meilland
Mme A. Meilland
Mme. Antoine Meilland
Breeding:
Bred in France (1945) by MEILLAND INTERNATIONAL.
Introduced in United States (1945) by Conard-Pyle (Star Roses).
A rózsa nevét sajnos nem tudom, megörököltük őket ideköltözésünkkör, s most még fényképet sem tudok mutatni a virágairól, mivel egy sem nyílt az idén :)
Mi is egyre inkább a lecserélés felé hajlunk, tavasszal a "nagy kerti rendezés" alkalmával valószínű meg is tesszük.
köszi a segítséget,
mmo
Én nagyon szeretem az angol rózsákat, tudod azok olyan nagyon tömöttek, ott több rózsaszín között válogathatsz. A többit azt hiszem valahonna Szőreg környékéről rendeltem, a szomszédasszony ajánlotta, de sajnos a nevét elfelejtettem a rózsásembernek.
Itt a környékemen a 6-os mellett van a Berkenye Kft árudája szép nagy rózsakerttel (Érdi emelkedőn az autószalonoknál), onnan is származott néhány.
Körülnézek hátha megmaradt a törzsön néhány cédula...
Jó napos hely kell nekik és akkor nagyon hálásak.
Egyébként kora nyáron hajtásról tudsz szaporítani, ha van dunsztos üveged és egy kicsi homokos-földes területed!