Nem sok a tapasztalatom a regebbi rozsak atultetesevel, de gondolom ugyanaz mint a tobbi novenye; minel nagyobb reszet asod fel a novenynek, annal jobb.
Meg ha van serult gyoker resz - marpedig mindig van - akkor azt jo levagni.
Afold feletti reszt is ajanlatos 2/3-ra visszavagni - igy sikerult hatalmas es oreg tiszafakat is atultetnunk.
Probalom ugy atultetni a novenyeimet, hogy lehetoleg foldlabdaval mozgassam. Altalaban elozo napokban jol meglocsolom oket, hogy minel tobb "tartalek" vizuk legyen.
Atultetes utan is alaposan megontozom - mielott betakarom folddel, jo alaposan - es a kovetkezo napokban, hetekben is kulon figyelemmel. Igy mar sikerul hatalmas bokrokat atultetnem, mind megmaradtak.
Most mar akkor csak egy kerteszetet kell talalni, ahol aruljak a rozsat!
A "Reader's Digest" kiadványában (Kertészkedés hónapról hónapra) megtaláltam a Climbeing Iceberg nevü gyönyörűséget. A kép szerint ezt ajánlottad nekem.
Próbálok felkészülni a TAVASZRA.
A régebbi rózsa tövét milyen mélyen szabad felásni, hogy ne sérüljenek a gyökerek?
Nagyon megörvendeztettél a dicsérettel...Nagy amatőr vagyok, azt vállalom....
:-)))
Idén biztos jobb képeim lesznek, mert némi fortélyra is szert tettem a lehetőségeken kívül...
Talajtakaró rózsára ajánlom Fairy-t, ha szorgosan metszed és elteríted az ágait (én 30-40 cm-es erősebb drót kampóval szoktam majdnem vízszintesre állítani, és így nagy bokor,terjedelmes) lesz minden évben. HA nem vigyázok és a földre hajtom, ott megered az ág is.
Majdnem minden kertészetben lehet kapni...
Ha láttad a képeimet, akkor ott van néhány mini (Vörössipkások emlékére, a majdnem fekete, és a Kodály Zoltán emlékére, lilás), az kora nyári beszerzés, így nem tudom, hogy csak mini, avagy terebélyes is lesz-e...
Hegyoldalban van a telkem. Van egy támfal előtti kisebb rész, a többi a 3,5 m magas támfal mögött. A fönti részen van egy 3 m széles, de hosszú lejtős rész.
Ide szeretnék elsősorban talajtakaró rózsákat. Ide a magasak nem jók, mert elveszik a kilátást. Magas a támfal elé volna jó. (Erre egyébként vadszőlőket futtattam.)
A lépcső mellett is lenne hosszú helyem rózsák számára. Talán ide is jobb lenne talajtakaró. Ha tudsz ajánlani fajtákat, megköszönöm.
Én a Robert Markley: Rózsák c. könyvét szoktam forgatni. Ebben nem találtam azt a gyönyörű jéghegyet.
Ezt nem kell felfuttatni semmire sem - hasznalhatod talajtakarokent is - volt egy masik site, ott ugy futott a lejton, de most azt nem talaltam. Van egy lejtos resz a kertembe, oda akartam, de idokozben maskepp alakult.
Van mas szin is - tudok rozsaszinrol, de meg keresek majd.
Bocs!
Figyelmetlenül olvastam, nem vettem észre milyen magas.
Én eddig csak könyvekből ismertem a talajtakaró féléket,
de ott úgy emlékszem 0,5 m körüli magasságról volt szó és terülésről.
A neve: jegyhegy, ot meter magasra is megno, es harom meter szelesre. Kivalo talajtakaro, nem igenyel vagast, mert a viragok a fas reszen jonnek, minel oregebb, fasabb annal tobb. Illatos, 5 cm atmeroju viragai vannak.
Én csak egyszerűen leszúrom a laza talajba, szélvédett, árnyékos helyre (nálam ez a szomszédék házfalának töve), fogok egy kétliteres műanyag üveget, levágom az alját, és ráborítom az ágakra, a kupakot leveszem, hogy tudjon szellőzni, és öntözni is könnyebb. Ennyi az egész. Kb két - három hónap múlva meggyökeresednek, és szét lehet őket ültetni. Nekem így lett Newn Dawn, Super Dorothy, Rosarium Uetersen.
Nagyon köszi!Irok majd mailt!Habár még sohasem sikerült igy egy szaporitás sem!Sajnos nálam,ha vmi cserépben van túl szeretem,és kiöntözöm,pedig már vettem mindenféle öntöző jelzőt is!!!:-((( Egyenlőre a férjemmel birkozom azon,hogy még hová ültethetek virágokat,de jövőre megprobálom amit ZsuR tanácsolt,hogy igy legalább kevesebb füvet kell nyirnia!:-)))
Nem nottek semmit a rozsak - hideg van. Nem akarom leszedni oket, mert nem hiszem a szobaban kinyilnanak - tul kicsik meg.
Viszont nekem is van pici rozsam (The Fairy), ami meg mindig nyilik. Harom bokrom van, mind a harmat atultettem - ennek ellenere egesz szepen viragoztak iden (is).
Akkor jövőre szavadon fogunk!!!!Tele kell raknod a topicot a fotóiddal!:-)))
ZsuR Neked még mindig nyilnak a rózsáid?Mert amiket felraktál azok még bimboban vannak,akkor feltételezem,hogy nyilnak:-)))
Nekem csik egy mini rózsám nyilik idén ültettem ki szabadföldbe,és fáradhatatlanul virágzik,pedig tavaly a cserépben alig hozott virágot!Ugy látszik jól érzi magát!:-)))
Sajna, képeim a saját rózsáimról nagyon nincsenek, nem is tudom miért nem fotózom őket, hiszem olyan szépek. Na majd jövőre!
Egypár nevet tudok csak felsorolni, Papi Delbard, Egon Shiele, Maigold, Cesar, The Fairy, Tourbillon, Grimaldi, Frederic Chopin, William Sheakspeare 2000, Grimm Gebrüder, Neon, Compaisson, Crown Princess Margarete, Mme Isaac Periere, Hándel stb.
És még többet szeretnék!!!!!
Van még egy tippem. A német Rosen Tantau cég küld Magyarországra is katalógust ingyen, én is most kaptam meg. Ha nem is vásároltok, egy gyögyörű kiadvány, igaz németül, de a képek....., majd elájultam a gyögyörűségtől.
Zsur! Sajnos itthon azért nem lehet nagyon DA rózsát kapni, mert levédett nevei vannak a növényeknek, és azokat, ha a nevével akarja valaki eladni, csak direkt a termelőtől lehet beszerezni és eladni, és még nagy tételben is elég drágák, 4 eurónál kezdődik az áruk. Ami az otthoni pénztárcáknak elég drága, ha a kereskedő is akar valamicskét keresni rajtuk. Az enyémeket én is Ausztriában és Németországban vettem.
Most mar eros leszek es tavaszig egy szot sem a virag vasarlasrol. . .
Talan ketto-harom rozsat tervezek tavaszra - tiszta szerencse hogy nincs tobb helyem!
Szeretnek egy feheret feltetlenul. . .
Minden rozsam hibrid tea. Nincs egy DA rozsam sem. . .Van egy (talan tobb???) Kordes (perfecta???), de iden az nem volt valami jo kondicioban - nem a fajta hibaja, hanem kerte.
Van harom futom. Nagyon szeretem oket, es ha tudok meg helyet nekik akkor talan lesz tobb is.
Én is az vagyok, három éva kezdtem kertészkedni, és már több, mit 70 fajtaám van ebből a csodából. Ha valaki tud egy kicsit németül, annak ajánlom a következő oldalt, ott több órán keresztül válogathattok 4000 rózsafajta közül.
(már kb 100-at kiválasztottam, amit jövőre mindenképp beszerzek:-))