Keresés

Részletes keresés

GURIGA Creative Commons License 2005.01.10 0 0 149

Szia, Méz!

Ugye nem lett semmi a piros golgota magjából?

A gyökereztetésben még eddig nem sok szerencsém volt.
Ha véletlenül sikerült eccer idebent, akkor a macskák felborították...
Most végre 20db Viburnum Carlesii sikerült a nyáron.
Felét behoztam, fele kinn maradt.
Asszem, azoknak annyi!
Ismertem viszont olyat, akinek még egy ledugott fakanál is meggyökeresedett.
Pedig mindent csak vízba dugott...!

Szóval a rózsának nem kell valami gyökereztetö hormon?
Csak úgy...dugás, és kész?
Előzmény: mézontófű (146)
hasand Creative Commons License 2005.01.09 0 0 148
Köszönöm a fáradozásaidat.
Azért megpróbálom a napokban egy nagy cserépben, hűvös világos helyiségben, búrával letakarva a gyökereztetést.
Majd írok az eredményről.
Előzmény: mézontófű (147)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.09 0 0 147

Hasand,

megtaláltam a Szalkai kertészet régi katalógusát,  ott III. Erdőalja u 86 szerepel a Hármashatárhegy Táborhegyi oldala...

Előzmény: mézontófű (145)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.09 0 0 146

Hasand,

én a nyári hónapokban gyökereztettem, homokos, laza talaj és nálam befőttes üveg volt...kissé árnyékos, hogy ne égjen ki. és csokorból vettem a mintát...

Előzmény: hasand (144)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.09 0 0 145

Hasand,

Futónál: igen így metszd le.

Kertészet: Szalkai virág (alapvetően rózsakertészek) Óbuda.

Nem találom a címet, nagyon régi cég, már a 60-as években is rózskertészek voltak, azután tavaly v. tavalyelőtt láttam újra.

Pontos tanácsot igazán ők tudnak.

Azután nézd meg a Szőreg lapot, ott vannak Mo legjobb rózsakertészei, tőlük is biztos.

Én évekkel ezelőtt egy stencilezett füzetkéből rendeltem Szeged környékéről ( a szomszédtól kölcsön kaptam), utána pedig a Starkl csomagküldő és az összes szembejövő kertészetben keresgéltem. Igaz én már céltudatosan francia és angol rózsát  kerestem az alapokon kívül...

Előzmény: hasand (143)
hasand Creative Commons License 2005.01.09 0 0 144
Mikor érdemes legkorábban gyökereztetni?
Amiket augusztus 20. után csinálok mind megmarad, de a korábbiak nem szoktak sikerülni, pedig a korábban leírtakat mindíg betartom.

Ezt azért kérdezem, mert a közelünkben van egy gyönyörű piros és egy sárga (??? fajta), valamint egy hatalmas futórózsa és még a metszésük előtt kérnék belőle egy-egy ágat.
hasand Creative Commons License 2005.01.09 0 0 143
Üdv Mézontófű!
Kösz a tanácsokat. Kezdő vagyok a kerti dolgokban.
Úgy várjam meg a futónál a nálam szükséges magasságot, hogy elvirágzás után éppen csak a virágot vágjam le?
Ha ajánlanál néhány rózsafajtát, esetleg beszerzési helyet (Pest vagy Nagymaros környékén) megköszönöm.
Futót, talajtakarót és bokorrózsát szeretnék.
Lehetőleg korai virágzással, előnyben az ismétlődően virágzók.
A szín és a teltség nem számít.
Ja! És amelyik nem kényes.
Előzmény: mézontófű (135)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.09 0 0 142
Ja. . .milyen jo lenne ha a februar atrendezes miatt elmaradna es jonne ketto tavaszi honap helyette! Mar majd ossze kerteszkedem magamat. . .
Előzmény: mézontófű (141)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.09 0 0 141

ZsuR,

én biztos nem metszek még. Azt mondja a hiedelem, hogy Antal nap környékén szokott lenni enyhe idő (jan.17), de után jön az igazi tél.

Ez tavaly nagyjából, tavalyelőtt pontosan stimmelt.

A február pedig teljesen hideg volt.

Az is igaz, hoyg volt úgy, hogy a mandula februárban virágzott; nem is volt termés egy szál sem...

Előzmény: ZsuR (140)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.09 0 0 140
Jo otlet! Nalam a fekete foltosodas nagy gond - oruletesen paras a levego julius-augusztusban, megerne! Itt is enyhe az ido, es lattam kicsi hajtasokat a rozsabokrokon. Mi legyen a metszessel? Mert meg jon fagy az biztos, a tel meg hatra van. . .

A gyomok meg nonek mint a dudva :))
Előzmény: mézontófű (139)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.09 0 0 139

ZsuR!

Ugyanez, vanank, amin zöldlevelek vannak; igaz nagyon enyhe az időjárás. Sőt, ma egy rózsabimbót is találtam, amikről azt hittem elfagyott; de úgy látom, hogy él.

Csütörtökig enyhe idő várható, kis talajmenti faggyal, addig meglesem mit csinál...

Gondolkodom a lemosópermetezésen, mert most talán a rozsda ellen úgy tudnék harcolni, hogy mást nem teszek tönkre...

(Van őszi és mandula a kertben, azok nem csípik a rezes dolgokat).

Előzmény: ZsuR (138)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.09 0 0 138
Itt a boltok nagyon "szezonra" mennek - mar amit ok szezonalisnak gondolnak. Regen voltam a kerteszetben - lehet ket hete is :)) - megyek megnezem. Szokott nekik lenni szepen csomagolva szaritott tehentragya - remelem koran kezdik arulni.

Nekem is gondot okoz a metszes - szeretem "a la natur" a bokraimat :)) .

Eddig meg nem hullott le minden level a rozsabokraimrol. . .sot, vannak egesz frissnek latszok is! Nalad mi a helyzet?
Lusta is voltam, nem vagtam meg le az elszaradt, elfagyott viragokat. . .
Előzmény: mézontófű (137)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.09 0 0 137

ZsuR!

Ez liofilizált trágya, majdnem olyan állagú, mint a tőzeg. Nézz körül, szerintem találsz ott is szervestrágyát, liofilizálva. Tyúktrágya ne legyen, bár itthon nem is láttam.

Ha ez nincs, én a magas K tartalmú műtrágyát is így használom a virágoskertben.

A futókról megkísérlek készíteni "műhely" fotót.

AZért nálam is elég kesze-kusza, mert sajnáltam metszeni őket, idén sok ágat ki kell vágjak a sárgából és pinkből....

Előzmény: ZsuR (136)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.09 0 0 136
Mezontofu nagyon szeretnem latni a futtatott rozsaidat! En nem vezetem oket - de el tudom kepzelni, milyen szep! Egyszer lattam kortefat vezetve, emeletesen - igazan tetszett!

Jo otlelet adtal a tragyazassal - most mar csak azt kell kitalalni, honnan szerezzek tehentragyat. . .
Előzmény: mézontófű (135)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.09 0 0 135

Szia hasand!

Ha elfogadsz néhány tanácsot:

• trágyázás: én ilyen tájban: télen szoktam trágyázni őket mégpedig szárított marhatrágyával és szaruforgáccsal. Nem ásom be a földbe, hanem megvárom, amikor nagy csapadék várható (akár, hó, rosszabb esetben eső) s akkor szórom a rózsatövekhez, s tavasszal már csak a tő körüli sekély kapáláskor a matadékot a földbe dolgozom; nem ások semmit
  • futórózsa: ha drótmellett kívánod vezetni pl. 80-90 cm magasságban, akkor azokat a szárakat, amelyeket elhajlítasz nem metszd meg, csak akkor a végét, amikor a kívánt bokor szélességet elérte. A vízszintes ágakból felfelé törő hajtások jönnek majd a tavasszal. Azokból választhatsz a következő "emeletre" hajlítható hajtást . Amikor a legfelső emeleten (nálam 3 emelet - huzal - van) elhajlítottad, az ott feltörő hajtásokat minden évben metszeni szoktam; de ez fajta függő. Pl. a vörös kúszórózsám nem hoz kellő mennyiségű virágok a huzalok mentén, de fent sokat, a pink és a sárga mindenütt rengeteget, azokat radikálisan alakítani kell.

Majd fotózom őket munka közben; február vége felé...

Előzmény: hasand (133)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.08 0 0 134
Ertelek. Hat nem hiszem, hogy a tragya beleasasaval nagyon meg tudnad serteni. Ha az egsz rozsabokor megmozdul akkor tul kozel astal!!! :))

A futokkal en is bajban vagyok. Emlekszem a nagybatyam kertjeben a futorozsak falakon rohangaltak, nem vagta soha senki oket.
Nekem kellett, mert szegenyeket szinte minden masodik evben atultetem - ferjem javasolta, ultessem kerekekkel, akkor konnyebb lesz. . .

Biztos van valaki aki jobban ert a futorozsakhoz, mint en, remeljuk eligazitanak minket!
Előzmény: hasand (133)
hasand Creative Commons License 2005.01.08 0 0 133

Pontatlanul írtam.

A felásás alatt nem átültetést, hanem azt értettem, hogy trágya bevitel céljából mozgatnám meg a talajt.

A ház mellé "kúszó" rózsát ültettem 2 éve, de amikor elvirágzott, mindíg jól visszavágtam. Nem kellett volna?

El kellene érnie a 90 cm magasságot, utána tudom csak az ágait vízszintesre vezetni. 

Előzmény: ZsuR (132)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.08 0 0 132
Nagyszeru!

Nem sok a tapasztalatom a regebbi rozsak atultetesevel, de gondolom ugyanaz mint a tobbi novenye; minel nagyobb reszet asod fel a novenynek, annal jobb.
Meg ha van serult gyoker resz - marpedig mindig van - akkor azt jo levagni.
Afold feletti reszt is ajanlatos 2/3-ra visszavagni - igy sikerult hatalmas es oreg tiszafakat is atultetnunk.

Probalom ugy atultetni a novenyeimet, hogy lehetoleg foldlabdaval mozgassam. Altalaban elozo napokban jol meglocsolom oket, hogy minel tobb "tartalek" vizuk legyen.
Atultetes utan is alaposan megontozom - mielott betakarom folddel, jo alaposan - es a kovetkezo napokban, hetekben is kulon figyelemmel. Igy mar sikerul hatalmas bokrokat atultetnem, mind megmaradtak.

Most mar akkor csak egy kerteszetet kell talalni, ahol aruljak a rozsat!
Előzmény: hasand (131)
hasand Creative Commons License 2005.01.08 0 0 131

Kedves Zsur!

A "Reader's Digest" kiadványában (Kertészkedés hónapról hónapra) megtaláltam a Climbeing Iceberg nevü gyönyörűséget. A kép szerint ezt ajánlottad nekem.

Próbálok felkészülni a TAVASZRA.

A régebbi rózsa tövét milyen mélyen szabad felásni, hogy ne sérüljenek a gyökerek?

Előzmény: ZsuR (125)
hasand Creative Commons License 2005.01.06 0 0 130

Köszönöm a tippet.

Kétszer is visszamentem megnézni a képeidet és a Kicsipáromnak is megmutatom.

Érdekelnek ezek a fajták is, de a lejtős részre olyant gondoltam amelyikkel nincs sok tennivaló, mint ahogy ZSUR írta a jéghegyről.

Nem lustaságból, hanem ez a rész meredek, nehezen megközelíthető.

A rózsáknak azért kis teraszokat alakítanék.

A többi helyemen már jobban tudom gondozni.

mézontófű Creative Commons License 2005.01.06 0 0 129

A v-10-es képen van a Vörössipkás...

Ajánlanám még a Rosa rugosát.....

Előzmény: mézontófű (128)
mézontófű Creative Commons License 2005.01.06 0 0 128

Kedves hasand!

Nagyon megörvendeztettél a dicsérettel...Nagy amatőr vagyok, azt vállalom....

:-)))

Idén biztos jobb képeim lesznek, mert némi fortélyra is szert tettem a lehetőségeken kívül...

Talajtakaró rózsára ajánlom  Fairy-t, ha szorgosan metszed és elteríted az ágait (én 30-40 cm-es erősebb drót kampóval szoktam majdnem vízszintesre állítani, és így nagy bokor,terjedelmes) lesz minden évben. HA nem vigyázok és a földre hajtom, ott megered az ág is.

Majdnem minden kertészetben lehet kapni...

Ha láttad a képeimet, akkor ott van néhány mini (Vörössipkások emlékére, a majdnem fekete, és a Kodály Zoltán emlékére, lilás), az kora nyári beszerzés, így nem tudom, hogy csak mini, avagy terebélyes is lesz-e...

Előzmény: hasand (127)
hasand Creative Commons License 2005.01.06 0 0 127

Most, hogy néhány napja rábukkantam a topikra, elolvasom az elejétől.

A virágaidhoz most értem és majdnem leestem a székről. (Meg a felvételek minőségétől is)

Gratulálok.

Előzmény: mézontófű (73)
hasand Creative Commons License 2005.01.06 0 0 126

Hegyoldalban van a telkem. Van egy támfal előtti kisebb rész, a többi a 3,5 m magas támfal mögött. A fönti részen van egy 3 m széles, de hosszú lejtős rész.

Ide szeretnék elsősorban talajtakaró rózsákat. Ide a magasak nem jók, mert elveszik a kilátást. Magas a támfal elé volna jó. (Erre egyébként vadszőlőket futtattam.)

A lépcső mellett is lenne hosszú helyem rózsák számára. Talán ide is jobb lenne talajtakaró. Ha tudsz ajánlani fajtákat, megköszönöm.

Én a Robert Markley: Rózsák c. könyvét szoktam forgatni. Ebben nem találtam azt a gyönyörű jéghegyet.   

Előzmény: ZsuR (125)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.05 0 0 125
Ezt nem kell felfuttatni semmire sem - hasznalhatod talajtakarokent is - volt egy masik site, ott ugy futott a lejton, de most azt nem talaltam. Van egy lejtos resz a kertembe, oda akartam, de idokozben maskepp alakult.
Van mas szin is - tudok rozsaszinrol, de meg keresek majd.
Előzmény: hasand (124)
hasand Creative Commons License 2005.01.05 0 0 124
Bocs!
Figyelmetlenül olvastam, nem vettem észre milyen magas.
Én eddig csak könyvekből ismertem a talajtakaró féléket,
de ott úgy emlékszem 0,5 m körüli magasságról volt szó és terülésről.
Előzmény: ZsuR (122)
hasand Creative Commons License 2005.01.05 0 0 123

Nagyon tetszik! Nem láttam jól, hogy ez is lejtős részen van?

Ismersz más színben is?

Előzmény: ZsuR (122)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.05 0 0 122
A neve: jegyhegy, ot meter magasra is megno, es harom meter szelesre. Kivalo talajtakaro, nem igenyel vagast, mert a viragok a fas reszen jonnek, minel oregebb, fasabb annal tobb. Illatos, 5 cm atmeroju viragai vannak.
Előzmény: hasand (120)
ZsuR Creative Commons License 2005.01.05 0 0 121
Jajj de jo neked! En nagyon szerelmes vagyok egy ilyen talajtakaro fajtaba - feher rozsa - megyek megkeresem. . .nekem sajnos nincs helyem ra. . .
Előzmény: hasand (120)
hasand Creative Commons License 2005.01.05 0 0 120

törpeSziasztok!

Szépek a rózsáitok!

Tavasszal NAAAGY telepítésekbe fogok.

A telkemen van egy lejtös rész, oda valamilyen taljtakaró rózsafélét gondoltam.

A ház elé kúszót, a támfal mentén még nem tudom. Megnézem még az ajánlott honlapot is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!