A gyökereztetésben még eddig nem sok szerencsém volt.
Ha véletlenül sikerült eccer idebent, akkor a macskák felborították...
Most végre 20db Viburnum Carlesii sikerült a nyáron.
Felét behoztam, fele kinn maradt.
Asszem, azoknak annyi!
Ismertem viszont olyat, akinek még egy ledugott fakanál is meggyökeresedett.
Pedig mindent csak vízba dugott...!
Szóval a rózsának nem kell valami gyökereztetö hormon?
Csak úgy...dugás, és kész?
Köszönöm a fáradozásaidat.
Azért megpróbálom a napokban egy nagy cserépben, hűvös világos helyiségben, búrával letakarva a gyökereztetést.
Majd írok az eredményről.
én a nyári hónapokban gyökereztettem, homokos, laza talaj és nálam befőttes üveg volt...kissé árnyékos, hogy ne égjen ki. és csokorból vettem a mintát...
Nem találom a címet, nagyon régi cég, már a 60-as években is rózskertészek voltak, azután tavaly v. tavalyelőtt láttam újra.
Pontos tanácsot igazán ők tudnak.
Azután nézd meg a Szőreg lapot, ott vannak Mo legjobb rózsakertészei, tőlük is biztos.
Én évekkel ezelőtt egy stencilezett füzetkéből rendeltem Szeged környékéről ( a szomszédtól kölcsön kaptam), utána pedig a Starkl csomagküldő és az összes szembejövő kertészetben keresgéltem. Igaz én már céltudatosan francia és angol rózsát kerestem az alapokon kívül...
Mikor érdemes legkorábban gyökereztetni?
Amiket augusztus 20. után csinálok mind megmarad, de a korábbiak nem szoktak sikerülni, pedig a korábban leírtakat mindíg betartom.
Ezt azért kérdezem, mert a közelünkben van egy gyönyörű piros és egy sárga (??? fajta), valamint egy hatalmas futórózsa és még a metszésük előtt kérnék belőle egy-egy ágat.
Üdv Mézontófű!
Kösz a tanácsokat. Kezdő vagyok a kerti dolgokban.
Úgy várjam meg a futónál a nálam szükséges magasságot, hogy elvirágzás után éppen csak a virágot vágjam le?
Ha ajánlanál néhány rózsafajtát, esetleg beszerzési helyet (Pest vagy Nagymaros környékén) megköszönöm.
Futót, talajtakarót és bokorrózsát szeretnék.
Lehetőleg korai virágzással, előnyben az ismétlődően virágzók.
A szín és a teltség nem számít.
Ja! És amelyik nem kényes.
Jo otlet! Nalam a fekete foltosodas nagy gond - oruletesen paras a levego julius-augusztusban, megerne! Itt is enyhe az ido, es lattam kicsi hajtasokat a rozsabokrokon. Mi legyen a metszessel? Mert meg jon fagy az biztos, a tel meg hatra van. . .
Ugyanez, vanank, amin zöldlevelek vannak; igaz nagyon enyhe az időjárás. Sőt, ma egy rózsabimbót is találtam, amikről azt hittem elfagyott; de úgy látom, hogy él.
Csütörtökig enyhe idő várható, kis talajmenti faggyal, addig meglesem mit csinál...
Gondolkodom a lemosópermetezésen, mert most talán a rozsda ellen úgy tudnék harcolni, hogy mást nem teszek tönkre...
(Van őszi és mandula a kertben, azok nem csípik a rezes dolgokat).
Itt a boltok nagyon "szezonra" mennek - mar amit ok szezonalisnak gondolnak. Regen voltam a kerteszetben - lehet ket hete is :)) - megyek megnezem. Szokott nekik lenni szepen csomagolva szaritott tehentragya - remelem koran kezdik arulni.
Nekem is gondot okoz a metszes - szeretem "a la natur" a bokraimat :)) .
Eddig meg nem hullott le minden level a rozsabokraimrol. . .sot, vannak egesz frissnek latszok is! Nalad mi a helyzet?
Lusta is voltam, nem vagtam meg le az elszaradt, elfagyott viragokat. . .
Ez liofilizált trágya, majdnem olyan állagú, mint a tőzeg. Nézz körül, szerintem találsz ott is szervestrágyát, liofilizálva. Tyúktrágya ne legyen, bár itthon nem is láttam.
Ha ez nincs, én a magas K tartalmú műtrágyát is így használom a virágoskertben.
A futókról megkísérlek készíteni "műhely" fotót.
AZért nálam is elég kesze-kusza, mert sajnáltam metszeni őket, idén sok ágat ki kell vágjak a sárgából és pinkből....
Mezontofu nagyon szeretnem latni a futtatott rozsaidat! En nem vezetem oket - de el tudom kepzelni, milyen szep! Egyszer lattam kortefat vezetve, emeletesen - igazan tetszett!
Jo otlelet adtal a tragyazassal - most mar csak azt kell kitalalni, honnan szerezzek tehentragyat. . .
trágyázás: én ilyen tájban: télen szoktam trágyázni őket mégpedig szárított marhatrágyával és szaruforgáccsal. Nem ásom be a földbe, hanem megvárom, amikor nagy csapadék várható (akár, hó, rosszabb esetben eső) s akkor szórom a rózsatövekhez, s tavasszal már csak a tő körüli sekély kapáláskor a matadékot a földbe dolgozom; nem ások semmit
futórózsa: ha drótmellett kívánod vezetni pl. 80-90 cm magasságban, akkor azokat a szárakat, amelyeket elhajlítasz nem metszd meg, csak akkor a végét, amikor a kívánt bokor szélességet elérte. A vízszintes ágakból felfelé törő hajtások jönnek majd a tavasszal. Azokból választhatsz a következő "emeletre" hajlítható hajtást . Amikor a legfelső emeleten (nálam 3 emelet - huzal - van) elhajlítottad, az ott feltörő hajtásokat minden évben metszeni szoktam; de ez fajta függő. Pl. a vörös kúszórózsám nem hoz kellő mennyiségű virágok a huzalok mentén, de fent sokat, a pink és a sárga mindenütt rengeteget, azokat radikálisan alakítani kell.
Majd fotózom őket munka közben; február vége felé...
Ertelek. Hat nem hiszem, hogy a tragya beleasasaval nagyon meg tudnad serteni. Ha az egsz rozsabokor megmozdul akkor tul kozel astal!!! :))
A futokkal en is bajban vagyok. Emlekszem a nagybatyam kertjeben a futorozsak falakon rohangaltak, nem vagta soha senki oket.
Nekem kellett, mert szegenyeket szinte minden masodik evben atultetem - ferjem javasolta, ultessem kerekekkel, akkor konnyebb lesz. . .
Biztos van valaki aki jobban ert a futorozsakhoz, mint en, remeljuk eligazitanak minket!
Nem sok a tapasztalatom a regebbi rozsak atultetesevel, de gondolom ugyanaz mint a tobbi novenye; minel nagyobb reszet asod fel a novenynek, annal jobb.
Meg ha van serult gyoker resz - marpedig mindig van - akkor azt jo levagni.
Afold feletti reszt is ajanlatos 2/3-ra visszavagni - igy sikerult hatalmas es oreg tiszafakat is atultetnunk.
Probalom ugy atultetni a novenyeimet, hogy lehetoleg foldlabdaval mozgassam. Altalaban elozo napokban jol meglocsolom oket, hogy minel tobb "tartalek" vizuk legyen.
Atultetes utan is alaposan megontozom - mielott betakarom folddel, jo alaposan - es a kovetkezo napokban, hetekben is kulon figyelemmel. Igy mar sikerul hatalmas bokrokat atultetnem, mind megmaradtak.
Most mar akkor csak egy kerteszetet kell talalni, ahol aruljak a rozsat!
A "Reader's Digest" kiadványában (Kertészkedés hónapról hónapra) megtaláltam a Climbeing Iceberg nevü gyönyörűséget. A kép szerint ezt ajánlottad nekem.
Próbálok felkészülni a TAVASZRA.
A régebbi rózsa tövét milyen mélyen szabad felásni, hogy ne sérüljenek a gyökerek?
Nagyon megörvendeztettél a dicsérettel...Nagy amatőr vagyok, azt vállalom....
:-)))
Idén biztos jobb képeim lesznek, mert némi fortélyra is szert tettem a lehetőségeken kívül...
Talajtakaró rózsára ajánlom Fairy-t, ha szorgosan metszed és elteríted az ágait (én 30-40 cm-es erősebb drót kampóval szoktam majdnem vízszintesre állítani, és így nagy bokor,terjedelmes) lesz minden évben. HA nem vigyázok és a földre hajtom, ott megered az ág is.
Majdnem minden kertészetben lehet kapni...
Ha láttad a képeimet, akkor ott van néhány mini (Vörössipkások emlékére, a majdnem fekete, és a Kodály Zoltán emlékére, lilás), az kora nyári beszerzés, így nem tudom, hogy csak mini, avagy terebélyes is lesz-e...
Hegyoldalban van a telkem. Van egy támfal előtti kisebb rész, a többi a 3,5 m magas támfal mögött. A fönti részen van egy 3 m széles, de hosszú lejtős rész.
Ide szeretnék elsősorban talajtakaró rózsákat. Ide a magasak nem jók, mert elveszik a kilátást. Magas a támfal elé volna jó. (Erre egyébként vadszőlőket futtattam.)
A lépcső mellett is lenne hosszú helyem rózsák számára. Talán ide is jobb lenne talajtakaró. Ha tudsz ajánlani fajtákat, megköszönöm.
Én a Robert Markley: Rózsák c. könyvét szoktam forgatni. Ebben nem találtam azt a gyönyörű jéghegyet.
Ezt nem kell felfuttatni semmire sem - hasznalhatod talajtakarokent is - volt egy masik site, ott ugy futott a lejton, de most azt nem talaltam. Van egy lejtos resz a kertembe, oda akartam, de idokozben maskepp alakult.
Van mas szin is - tudok rozsaszinrol, de meg keresek majd.
Bocs!
Figyelmetlenül olvastam, nem vettem észre milyen magas.
Én eddig csak könyvekből ismertem a talajtakaró féléket,
de ott úgy emlékszem 0,5 m körüli magasságról volt szó és terülésről.
A neve: jegyhegy, ot meter magasra is megno, es harom meter szelesre. Kivalo talajtakaro, nem igenyel vagast, mert a viragok a fas reszen jonnek, minel oregebb, fasabb annal tobb. Illatos, 5 cm atmeroju viragai vannak.