Keresés

Részletes keresés

gépelőember Creative Commons License 2023.05.05 0 1 8514

A tiédtől több van, nyugodj meg.

http://szuperfizika.blogspot.com/

Előzmény: szuperfizikus (8513)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.05.05 -2 0 8513

"Pedig semmi lényeges eredményt, haladást sem értél el eddig.

Összefoglaló publikációd nincs."

A tiédtől több van, nyugodj meg. 

"Ez a fórum meg ahogyan már több száz hasonló is járt az elmúlt évtizedekben, egyszer csak megszűnhet és törlődhet innét is minden. "

Tőlem akár holnap is megszűnhet. 

Előzmény: MemetikaTan (8512)
MemetikaTan Creative Commons License 2023.05.05 -1 1 8512

Pedig semmi lényeges eredményt, haladást sem értél el eddig.

Összefoglaló publikációd nincs.

Ez a fórum meg ahogyan már több száz hasonló is járt az elmúlt évtizedekben, egyszer csak megszűnhet és törlődhet innét is minden. 

Így teljes mértékben igaza van azoknak, akik az értelmetlen kommentözön szaporításodat kritizálják. 

Előzmény: szuperfizikus (8511)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.05.05 0 0 8511

"Nekem az tünt fel ,hogy neked több ezer hozzászólásod van.Mi hasznod származik neked ebből?"

Nekem céljaim vannak a fórummal. Nem passzióból vagyok itt, mint sokan mások.

Ha megfigyeled, az én hozzászólásaim egy szűk körben mozognak. 

"Szerintem az Internet függőség és függőséget okoz.Én több éve olvasom a Fórumot. Nem mindig szólok hozzá."

Akkor te passzív függő vagy?

Előzmény: gyongyom bokretam (8510)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2023.05.04 0 2 8510

Nekem az tünt fel ,hogy neked több ezer hozzászólásod van.Mi hasznod származik neked ebből? Szerintem az Internet függőség és függőséget okoz.Én több éve olvasom a Fórumot. Nem mindig szólok hozzá.

Előzmény: szuperfizikus (8508)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.05.04 -2 0 8509

Ez a topik az új fizikáról szól. 

Légyszíves nyiss a témádnak egy új topikot, ha úgy gondolod, hogy fontos.

Ne rombold azt, ami nem erről szól. 

Előzmény: Creativus (8507)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.05.04 -1 0 8508

"Digitálisan "drogotizált" világban élünk.

A fórumokon való aktív részvétel is egy függőség! Ez is egy drog."

Butaság. Akkor az is drog, hogy folyton késztetést érzünk arra, hogy elbeszélgessünk rokonainkkal, ismerőseinkkel, barátainkkal, szomszédainkkal?

Nem.

A fórumon való részvétel is csak akkor függőség, ha valakinek semmi mondanivalója nincs, csak itt lóg állandóan. Egyszerű eldönteni, hogy kikről van szó. Azokról, akik egyetlen topikot sem indítottak, de 500-hoz hozzászóltak. Ezek a céltalanul lődörgők, akiknek nincs semmi témája, ehelyett mindenhez hozzászól, mintha mindenhez (is) értene.  

Előzmény: Creativus (8505)
Creativus Creative Commons License 2023.05.04 0 0 8507

További hozzáfűznivalóm azoknak, akiket érdekel, hogy hogyan kapcsolódnak a klipben leírtakhoz az amit utána írtam (hogy kerül a csizma az asztalra):
OFF
A dopamin rezisztencia egy társadalomban akkor terjed el széles körben, amikor a szűkös életmódot, a küzdelmes létet felváltja a bőség, a mindenben könnyebbség keresése, és megtalálása. Ez ugyanis egy (várva várt) hedonista lét, a jóléti állapot kialakulása.
Az evolúció - biokémiai módon - keményen megakadályozza minden magasabb rendű fajnál, hogy a szervezeten eluralkodjanak az örömök, az élvezetek, és könnyedén biztosítja azt, hogy azokat - idővel - ne érezzük annak. Ez ugyanis egyfajta dopamin mérgezés, amelynek bonyolult mechanizmusa nagyon leegyszerűsítve: a szerotonin nevű hormon szintjének csökkenését váltja ki. Ettől a dopamin - a boldogság hormonunk - már nem okoz akkora élvezetet, mint eredetileg, és egyre több kell belőle, egyre erősebb hatású élvezetek által.
Következmények - amit az addiktológusok jól ismernek a drogosoknál -, egyrészt egyfajta eltunyultság, az erőfeszítéseket igénylő cselekedetekre való képtelenség. Másrészt egyre növekvő (esetenként paranoiába is hajló) gyanakvás (azaz a bizonyítatlan feltételezések igazságnak vélése). Általános elégedetlenség az élet számos területén, mely kombinálódván a gyanakvással, kialakul az "én mindent jobban tudok" közérzettel.

Az eltunyultság érzete sokakban stressz reakciót vált ki, és rájuk tör az érthetetlen forrásból (valójában a hippokampuszból) származó, megtámadottság, akadályoztatottság érzete, amelyet az agy - logikus gondolkodással - valamihez, vagy valakihez társít, azaz kimagyaráz (azaz narratívát gyárt hozzá). Ez reakcióként - akár csak az állatvilágban - menekülést, vagy lefagyást, vagy támadást vált ki, a stressz erősségétől függően. A támadás tipikusan a trollok reakciója. Ez egyébként - a harag felgerjedése által - dopamin löketet ad, vagyis cselekvőképessé tesz az eltunyultság mellett is.

(Megemlítendő itt, hogy vannak olyanok akik - örökletesen, vagy kora gyermekkori külső behatásra - súlyos személyiségzavarban szenvednek, amelyben az APD változat éppen a fenti tüneteket mutatja, és egy életen át így reagálnak. Az APD egy új elnevezés, mellyel fel kívánták váltani a pejoratív hangzású pszichopata elnevezést. Azaz a gondolkodásunk - persze visszafordíthatóan - a pszichopata stílusúvá válik, ha komoly függőségünk van).

A függőségben örömöket keresünk, hogy azzal energiát nyerjünk a cselekedetekhez, amelyet a dopamin rezisztencia meggátolna. Csakhogy ez egy ördögi kör, mert rövid távon energiát nyerünk, hosszabb távon pedig az állapotunk súlyosbodik (tovább csökken a szerotonin szint). Végül a függőségünkben nem érezzük az örömet, élvezetet, hanem az kényszeressé válik (ez az OCD).

Ma a világon a "fejlett nyugati civilizáció" társadalmaiban a népesség többsége ebben szenved, s paradox, de ezt a jólét okozza. A történelem évezredeiben ilyen állapot - helyileg - gyakran előbukkant, és szinte törvényszerűen háborúk kirobbanásához vezetett, amely aztán megszüntette a jólétet. Már már (atom) ez az út járhatatlannak tűnik.

ON

Remélem sikerült megvilágítanom, mi folyik itt nyakra-főre, számos területen az interneten(is), és elnézést a hosszú OFF-ért.

Előzmény: Creativus (8505)
jogértelmező Creative Commons License 2023.05.04 0 0 8506

" ha egy testet állandó tolóerővel gyorsítasz, akkor a gyorsulása is állandó lesz, így a sebessége folyamatosan növekszik. F=m*a."

Az idődilatációval viszont meggyűlik a bajod.

Előzmény: szuperfizikus (8498)
Creativus Creative Commons License 2023.05.04 0 1 8505

Érdekesnek tartom ezt a klipet:

https://www.youtube.com/watch?v=11lPhMSulSU

Az angol nyelv nekem sem az erősségem, de feliratozva, és automatikus fordításnak magyart választva, általában a lényegét meg szoktam érteni. A félrefordításokhoz, tagolatlanságokhoz hozzá lehet szokni (idővel).

Biztos vagyok benne, hogy az érintettek vagy cut-tolják (pszichológia: hasítás), vagy hihetetlen módon felpaprikázódnak, és köpködnek majd rá.

Hozzáfűzném:

OFF:

A probléma gyökerét egy újonnan felfedezett jelenség okozza, amely szinte mindannyiunkat érint már egy pár évtizede. Ez a dopamin-rezisztencia, amely - hormonális, és biokémiai módon - félrebillenti a gondolkodásmódunkat úgy, hogy észre sem vesszük (de másokon igen). Helyre tudnák ebből állni, ha a legkomolyabb függőségeinkről lemondanánk, leszoknánk, de az elvonási tünetek nagyon erősek, és nehéz kibírni az első 30 napot.

Számos digitális függőség alakult ki az elmúlt évtizedekben a számítástechnikából eredendően, melyeket még nem tudjuk, hogy annak kellene neveznünk, és nem törődünk vele. Pedig ugyanolyan tüneteket produkálnak mint a drogosoknál a drog. Digitálisan "drogotizált" világban élünk.

A fórumokon való aktív részvétel is egy függőség! Ez is egy drog. Én is küzdök vele!

Aki tagadja a saját függőségét, az próbálja abbahagyni pár hónapra. Ha sikertelen (egy gyors rátekintés, egy rövid beírás is visszaesésnek számít!), akkor az bizony függőség.

ON

szuperfizikus Creative Commons License 2023.05.03 0 0 8504

Az új fizikában nem lesznek felesleges korlátok és értelmetlen tabuk.

A fénysebesség átléphető lesz. 

Ez csak technikai kérdés. 

polária Creative Commons License 2023.04.26 0 1 8503

szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.22 0 0 8502

Tovább nem érdekel a téma?

Előzmény: szőrinszálán (8497)
gépelőember Creative Commons License 2023.04.22 0 0 8501

és szuperfizikus, mielőtt idecitáloid "relativista szerzők" szövegeit a tömegnövekedésről:

egy tudományos elmélet igazságai nem attól függenek, hogy kik és miket írnak róla

hanem, hogy logikailag mi következik belőle

de neked nincs logikád szuperfizikus

Előzmény: gépelőember (8500)
gépelőember Creative Commons License 2023.04.22 0 1 8500

szuperfizikus, ez nem hit kérdése

hanem akinek van használható esze, az a relelm alapján logikus következtésekkel jut arra, hogy relativisztikus tömegnövekedés

nincs a relativitáselméletben

neked meg használható logikád nincsen, pótcselekvéásekben tobzódsz a kisszobádba begyűrt világodban

sr1 Creative Commons License 2023.04.22 0 0 8499

Az eszed tokja.

A hangsebesség átlépésének az optikai analógiája a Cserenkov-effektus. Nobel díjas felfedezés. 

Az általános műveltséged a béka segge alatt van.   

A fejhullám hegyes az hangnál és hiperbolikus a fénynél. 

http://www.puskas.hu/teller/versenyek/meres_syllabus.pdf

szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.22 0 0 8498

"Először inkább meséld el a fénysebességel repülő űrhajó hajtóművének működését!"

Ugyanúgy működik, mint a több rakétahajtómű. Állandó tolóerőt biztosít.

És ha egy testet állandó tolóerővel gyorsítasz, akkor a gyorsulása is állandó lesz, így a sebessége folyamatosan növekszik. F=m*a.

Nincs semmiféle ok, ami miatt ne tudná átlépni a fénysebességet. 

A relativisztikus tömegnövekedésben már újszuper barátod sem hisz. 

A fényközegnek pedig nincs közeg ellenállása. 

Miért ne tudná átlépni a fénysebességet?

Előzmény: szőrinszálán (8497)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.21 0 0 8497

"Ha egy űrhajó fénysebességgel közeledik feléd, akkor egy ideig nem látod, mert megelőzi a saját fényét."

Először inkább meséld el a fénysebességel repülő űrhajó hajtóművének működését! (tudom, a fluxuskondenzátor nélkül nem működik) :-)

Előzmény: szuperfizikus (8496)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.21 0 0 8496

"Gyakran állítod párhuzamba a fénysebességet és a hangsebességet, mint átléphető, meghaladható sebességeket."

Igen, ez azért van, mert mindkettő hullámjelenség. A hangot utoléri egy szuperszonikus repülőgép. A fényhullámot ugyan miért ne lehetne utolérni? Erre semmiféle ésszerű ok nincs.

"A hangsebesség esetében nincs probléma, többszörösen is meghaladható. A moziban úgy szemléltetik, hogy a célpont személy előbb meghal, minthogy hallaná a lövés eldördülését."

Ha így szemléltetik, akkor helyesen teszik. De én láttam már olyat a moziban, hogy a színész a lövés hangjának észlelésekor, elrántja a fejét a golyó elől. Ez már a néző hülyítése.

"A fény esetében hogyan, mivel szemléltetnéd azt, hogy átlépted a fénysebességet? Mit kellene, vagy lehetne tapasztalni a hangrobbanás helyett, a fény esetében?"

Először is azt kell tisztázni, hogy mi a hangrobbanás. Ez egy összetorlódott kúp alakú hullámfront által okozott erős dörrenő hang, amely kúpot egy lövedék, vagy egy hangsebesség felett szálló repülő maga után húz. A hangrobbanás nem akkor hallható, amikor egy repülőgép átlépi a hangsebességet. Hanem akkor, amikor a már hangsebesség felett haladó repülőgép Mach kúpja a megfigyelőhöz ér. De Mach kúp, csak hangsebesség felett alakul ki, tehát ahhoz, hogy hangrobbanást okozzon egy repülő, ahhoz már előzetesen át kellett lépnie a hangsebességet. 

Ezt azért részleteztem ennyire, mert legtöbb könyvben hibásan van leírva. Azt írják, hogy akkor hallható a hangrobbanás, amikor a repülőgép éppen átlépi a hangsebességet. Ez nem igaz. 

De térjünk át a fényre!

Ezeket a jelenségeket a "Túl a fénysebességen" c. tanulmányom tartalmazza. 

Ha egy űrhajó fénysebességgel közeledik feléd, akkor egy ideig nem látod, mert megelőzi a saját fényét. Amikor a fénykúp (ez a Mach kúp megfelelője) hozzád ér, akkor egy nagyon erős felvillanást fogsz látni. Ezt akár fényrobbanásnak is lehet nevezni. 

Ezután nagyon érdekes dolgok történnek. Ha kíváncsi vagy rá, azt is elmondom. 

Előzmény: szőrinszálán (8495)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.21 0 0 8495

Gyakran állítod párhuzamba a fénysebességet és a hangsebességet, mint átléphető, meghaladható sebességeket. A hangsebesség esetében nincs probléma, többszörösen is meghaladható. A moziban úgy szemléltetik, hogy a célpont személy előbb meghal, minthogy hallaná a lövés eldördülését.

A fény esetében hogyan, mivel szemléltetnéd azt, hogy átlépted a fénysebességet? Mit kellene, vagy lehetne tapasztalni a hangrobbanás helyett, a fény esetében? Erről mesélj nekem!

Előzmény: szuperfizikus (8494)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.21 0 0 8494

Úgy látom, hogy te már feladtad az ígéretes lehetőségeket. 

Maradj meg a meséknél.

Már közeleg a második gyermekkorod. 

Előzmény: szőrinszálán (8493)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.21 0 0 8493

"Egy elvesztett gyermeteg meséért cserébe szinte korlátlan lehetőségeket kapunk."

Ezt álmodtad, majd belógott a kezed a bilibe, és felébredttél. :-) 

Előzmény: szuperfizikus (8492)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.21 0 0 8492

Ha röviden akarnánk megfogalmazni, hogy milyen lesz a jövő fizikája, akkor annyit biztosan állíthatunk, hogy nem lesz relativista. 

Realista lesz, vagyis visszatér a misztikumok világából a valóság talajára. 

Egyik részről talán úgy fogják érezni az emberek, hogy elveszítenek valamit. Hiszen nem lesz időutazás a múltba, nem lesznek lassabban öregedő űrhajósok, nem lesznek féreglyukak, amelyeken átléphetünk egy másik univerzumba, nem lesz több dimenzió, marad a három eddigi térdimenzió.

Néhány illúzióval szegényebbek leszünk. 

Másrészről azonban gazdagabban leszünk, mert új lehetőségek nyílnak meg előttünk. Lehetségessé válik a fénysebesség feletti utazás. Megismerhetjük az univerzum távoli tájait, ehhez nem szükséges többszáz évig úton lenni. 

Egy elvesztett gyermeteg meséért cserébe szinte korlátlan lehetőségeket kapunk. 

szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.20 0 0 8491

A hithű relativisták vég nélkül szajkózzák, hogy nem lehet fénysebesség fölé gyorsítani.

De hogy miért, azt nem tudják megmondani.

Nem is fogják tudni soha. 

újszuper Creative Commons License 2023.04.20 0 0 8490

Tömeges rudat nem lehet fénysebesség fölé gyorsítani.

Az elképzelt tachionok hossza pedig éppen annyi, ahány elképzelt angyal táncolni tud egy tű hegyén.

És a te szuperfizikád ugyanott végzi, ahol a főangyalokról, arkangyalokról, őrangyalokról és bukott angyalokról értekező katolikus képzelgések végezték. És te leszel az egyetlen prófétája.

Előzmény: szuperfizikus (8489)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.20 0 0 8489

Aki meg tudja mondani, hogy a relativitáselmélet  szerint mennyi lesz az egyméteres rúd hossza fénysebesség felett, az jelentkezzen.

Az én elméletem szerint 1 méter marad. A kontrakció butaság. 

Van más ötlet?  

újszuper Creative Commons License 2023.04.20 0 0 8488

"vagy a fene tudja mi lesz"

No ennyi a te tudásod. Nem csak a relativitáselméletről, hanem az egész fizikáról.

Előzmény: szuperfizikus (8487)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.20 0 0 8487

Fénysebesség felett a relativitáselmélet képletei csődöt mondanak. 

A méteres rúd hossza fénysebességnél nullává válik, felette pedig értelmezhetetlenné. Negatív hosszúságú, képzetes hosszúságú, vagy a fene tudja mi lesz. 

Az idő megáll, majd visszafordul. Az okozat megelőzi az okot. 

Persze csak a relativitás értelmetlen világában. 

Előzmény: szuperfizikus (8485)
újszuper Creative Commons License 2023.04.20 0 0 8486

Ez a hozzászólás megint csak a tájékozatlanságod meg a gyűlölködésed elegye. lásd:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=164229852&t=9247350

Előzmény: szuperfizikus (8485)
szuperfizikus Creative Commons License 2023.04.20 0 0 8485

Marx György szerint a fénysebességi korlát nem része a relativitáselméletnek.

Így szerinte átléphető anélkül, hogy a relativitáselmélet összeomlana. 

Szerintem viszont a fénysebesség átlépése romba dönti a relativitást. 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!