Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Az éven adok még egy esélyt nekik, de valószinüleg átoltom mindeggyiket nem produktív fajta ha lehet igy nevezni eleve az hogy a ceglédi óriás és rózsakajszi keresztezéséböl állitották elö az óriás eleve rossz fajta ( és nem az íze) .
Meghozta, már csak valahonnan vennem kell, ahol tényleg ezt kapom. Még vennék sunbeam őszit mandula alanyon, de sehol nincs a környékemen kertészetben.
Bács megye közepén a hideg betörésnél -12-13 fok volt. A jelenlegi állapot (bibe fagyást, későbbi hullást figyelmen kívül hagyva) szerint legjobban a Wonder Cot-nál (általában legfagyérzékenyebb, még a rügyek is fagynak) tapasztalható fagyás, kb. 30% maradt.
Van Sweet Red (általában fagyérzékeny), Magic Cot (általában fagyérzékeny), Tsunami, Lilly Cot, Primaya (általában érzékeny, virág hullás szokott lenni), Pincot, Bora, Pricia kevés fagyás látható.
Arra azért még figyelni kell ennél a fajtánál hogy mivel szinte sosincsenek leterhelve a fák istentelenül nőnek , az enyémek szerintem már 6-7 méteres magasságnál vannak , megállítani nemlehet mertha metszek le a tetejéből ,onnan köv évben még nagyobb és magasabb hajtásnövekedésbe kezd , de végülis ezáltal ha másra nemis tüzifa termelésre alkalmas:D
Egyértelműen , van göncim is , ceglédi arany , óriás , bergeron , mandula , ezek közül a bíbor kiemelkedik csakhát ugye nem terem...Nagyon sok pozitív dolognak kell összeállnia hogy legyen rajta valami , 2 évben olyanis előfordult hogy eleve kisem virágzott mertmár január-februárban csumára lefagytak róla a rügyek , de legtöbbször az szokott lenni hogy gyönyörűen kivirágzik csak aztán azzal a lendülettel le is esnek a fejek a fáról úgy mindenestől...Véleményem szerint a sima hagyományos magyar kajszi is ide tartozik már , értelmetlen lett az ültetése hazánkban jó esetben terem 5 évente...Felénk a leg termés biztosabb a mandula kajszi , csak az viszont apróbb keményebb és ízben is elmarad a többitől , valamint a bergeron szokta még megmenteni az évet a betlitől , de persze tavaly rajtuk sem volt egy szem sem:)
Miért nem oltod át több évet megspórolsz ,lehet nem szereti a helyet a kajszi( fagyzugos) nálunk is nagy lázasan kezdtek kajszikat
ültettni anno csak nem nézték a helyi adottságokat ültetés utáni 7-8 évben otthagyták az ültettvényt (ja és nem unios pályazati pénzböl).Igen könnyű okoskodni ez igaz de régen se tudtak másra csak a megfigyelésekre tapasztalatokra épiteni természetközeli életmódon éltek igen ez nem azt jelenti, hogy kimegyek 5 percre bohockodni a természetben.És ezekre az emberekre mondták milyen egyszerű buta emberek voltak közbe meg a legtöbbet tudtak mindenröl természetröl ismertek minden fát, bokrot,állatot .Klímaváltozás meg technologia váltás meg stb.... akkor miért nem jeleskedünk a nemesítés terén mi is tudnánk 12000 ft-ért adni egy levédett kajszit,őszit árulni olasz ill spanyol kollégáknak .
Na ha régi hazai fajták akkor van-valakinek még Ceglédi hajnalpír nevezetű fajtája . Na az tényleg jó volt igaz kisebb méretű még a göncinél is de az tényleg termett minden évben ha fagyott ha fújt . Azt sajnálom , hogy nem mentettük tovább 2 nagy fám volt belőle de volt hogy 3 hétig lehetett szedni annyi volt rajta ráadásul a következő évben is termett igaz akkor kevesebbet .
Ma délutánra nálam kilátszik a Sweetreden a sziromlevél , megtette a hatását a 3 nap nyár .
Tegnap voltam egy ismerősömnél neki sok fajtája van gyűjtemény szerűen és néztük az elfagyást azt mondta , hogy -10 alatt nem mért az a január végi hidegbetörés volt . Az általam sokat emlegetett Sweetred annyira nem volt elfagyva mint nálam 50 % -nál több volt az ép virág .... természetesen lehet hogy a bibe el van fagyva az majd kiderül virágzáskor . Viszont 2 fajta rendesen el volt fagyva nála is az egyik a Bora de annál is jobban a Pricia .... ezen csodálkoztam mert itt mint ha mondták volna hogy viszonylag jó fagytűrő a koraisága ellenére . Azt hozzá kell tenni hogy nála minden előrébb van mert déli dőlésű oldalban van előbb is virágzik és érik is minden mint nálam . Visszatérve a Priciára ami kicsit a Tsunami előtt van viszont az nála szinte hibátlan a Pricián meg ránézésre 80 -90 % fagyás . Van neki Banzai is ami a Tsunami testvére az kb 50 % .
Azért érdekes lesz megint ez az év pár hete még abban bíztam , hogy talán március közepéig várnak a virágzással de ez a meleg betett .... most ennyire erős ez az inverzió vagy mi a fene van ...??? : ) Szóval ajtó ablak nyitva a márciust végig lehet parázni talán a jövő heti lehűlés kicsit visszafogja legalább az ősziket .
Akkor az valószínűleg nem ceglédi bíbor:) Ahogy lejebb is írták ez a kajszi az elfagyások királya:D Én 2013-ben ültettem pár darabot , eddig 2019-ben volt egy 50-60%-os termés , többi évben nulla... Nagyon sajnálatos mert isteni finom , semmi más barackhoz nem hasonlítható puha zamatos , moníliára , betegségekre egyáltalán nem érzékeny , csakhát ez a fajta nálunk értelmét vesztette , többet nem tudok várni énsem rá sajnos, mennek a fák a kandallóba:)
igen, inverzió létezik (érdekes leírni ezt, de ahogy vannak oltás-, gömbölyűföld- úgy vannak inverziótagadók is, lásd a "Nálunk is termő" fórumban a régi vitákat),
de azért nem mindegy a magasság... nézzük csak meg hol olvad el a legkésőbb a hó...
a mély völgyekben és a havas hegycsúcsokon...
de azt figyeltem meg, nem kell hegycsúcs, egyes dombok tetején is hidegebb lehet, mint a domb közepén...