Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.29 0 0 310

Csak az a fránya olaj ne szaporítaná a kilókat. Amúgy a sült paradicsomot én is nagyon szeretem, még májast is szoktam közé tenni, és csak serpenyőben sütöm, nem sütőben.

Előzmény: zsebi41 (309)
zsebi41 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 309

Mivel hosszú ideig nem voltam most sietek kipótolni.  

 

Lassan sült paradicsom

 

Tepsibe öntök oliva olajat, megszórom sóval, borsal  erre kirakoma  félbevágott paradicsomokkal ( lukuluszt szoktam) megszórom vágott zöldfűszerekkel bazsalikom, kakukk fű, oregánó, só öntök rá bőven olajat alacsony hőfokon sütöm kb. 120 fokon 2,5 3 órát míg jó ráncos lesz közben egysze megfordítom. még melegen üvegekbe töltöm  (kicsikbe ) felöntöm az olajával, ha kell még pótolok hozzá. lezárom ha kihült hűtőbe tárolom.

 

Tökéletes reggeli friss kenyérrel, vagy piritóssal.

 

Ha nincs ilyen készen akkor készítek frisset, olyankor magas hőfokon rövid ideig sül és nem fél paradicsomok, hanem kb. 5mm-es paradicsom karikák   ,kevesebb olajjal ezt azzonnal fogyasztjuk, a családom  a levét is kitunkolja utolsó cseppig.

zsebi41 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 308

Sót , zellerlevelet, és egy fej hagymát teszek bele, amit persze betöltés előtt kidobok. Tartósító szert nem. Soha még nem romlott meg.

Tiszta üveg, forrás közben töltöm, az üveget még újság papirba csomagolom, úgy megy a száraz dunsztba.

2 nap után teljesen hidegen szedem ki. A kamrámban soha nincs fény a fény hatására minden gyorsan romlik. Éjjel van nyitva az ablak, most nyáron nappal zárva, és besötétve.

 

 

Előzmény: sanka6 (297)
zsebi41 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 307

javasolom mindenkinek akinek van mélyhűtő kapacitása, hogy tegyen el télire vegyes ragut. Így néz ki.

 

Ezekben a zacskókban van padlizsán, sárga és zöld cukkini, zöldpaprika, és paradicsom. Télen beöntöm egy sütőtálba, teszek hozzá, egy nagy fej felszeletelt vöröshagymát, egy fej cikkekre szedett, fokhagymát, és pár szem felvágott krumplit, teszek rá olajat fekete borsot jól összekeverem, és megy a sütőbe, előbb lefedve utána anélkül,.

 

Gyorsan meg van, isteni nyári illat lengi be a konyhát. Van mikor csikokra vágott csirke mell is megy bele. Vagy sütök mellé virslit de magában is nagyonjó.

A képen látható egész sárga cukkinik, a húslevesbe kerülnek télen.

zsebi41 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 306

Van bizony!

 

 

Sajtos rakott padlizsán

 

a padlizsánt vastag karikára vágom besózom állni hagyom, majd leöblitem, papitörölközőn leszárítom liszbe mártom, és kevés olajon hirtelen átsütöm.

tűzálló tálba teszem, ráteszek előre elkészített főtt rizst.

Ezt leöntöm tejföllel amibe tettem olajat sót összenyomott fokhagymát, fekete borsot.ezt megszórom reszelt sajttal . Ezután jön rá felszeletelt paradicsom, zökldpaprika, és hagymakarikák. Ezt lehet folytatni míg a padlizsánból tart, tetejére tejfölös öntet, és sajt kerül.Ezt még meghintem zsemlemorzsával.

 

Közepes lángon sütőben, lefedve kb. 1/2 óráig sütjük ezután leveszem a fedőt, és megpirítom a tetejét.

 

Másnap mikróba megmelegítve is kifogástalan, de én nagy adagot készítek, és egy részét mélyhűtőm. Jól jön majd máskor.

Előzmény: Mariska néni (301)
zsebi41 Creative Commons License 2012.07.28 0 0 305

Kérésed meghallgatásra talált.

 

Pácolt padlizsán

 

A megmosott padlizsán végeit levágom, talpára állítom és hosszában, keskeny szeletekre vágom kb. 4-5 mm. Serpenyőben kevés olajon egymás után szép pirosra sütöm a szeleteket. ezután sózom.

A páclé. ez kb. 60 dkg padlizsánra elég. Ha esetleg sok lenne, tegyétek el a következő adaghoz

 

2dl olivaolaj , 2dl. 5%-os ecet ( alma, fehérbor, vagy amilyen van otthon) 2dl víz, örőlt bors só. Ezt 5 perc alatt összefőzöm ráőntöm a tálban lévő sült padlizsánra ha kihült hosszába beleállítom egy üvegbe, és a levét ráöntöm utána teszek még 10 bazsalikom levelet. hűtőbe teszem 2 nap múlva lehet enni.

 

Nagyon finom piritós kenyéren, sültek mellé. Előnye, hogy nem kell unalomig enni, mert hónapokig eláll télen igazi finom különlegesség

 

 

Előzmény: atandi (303)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.28 0 0 304

Gyorsvacsora! Gázlángot begyujtod, teszel rá egy lukacsos vaslapot(lángterelő vagy egyéb) rárakod kis lángot hagysz és 2 percenként fordítod az oldalán. Maj tálalod, felvágod olaj, só, bors...

padlizsánkrém - Google keresés      Padlizsánkrém recept, Nigella, főzés, krém, menta - Videa

Előzmény: atandi (303)
atandi Creative Commons License 2012.07.27 0 0 303

Padlizsán nekem is rengeteg terem, de eddig csak krémként/pástétomként ízlett. KIváncsi vagyok, milyen grillezve. Anno Töröko-ban valami raguszerűlént kóstoltam, az nem jött be, de hát padlizsánkrémet se lehet éjjel-nappal enni, úgyhogy tényleg jöhetne pár ötlet...

(Nő egy HATALMAS padlizsán is, ha leszedem, majd lefotózom a mérlegen, nagyobb, mint egy nagy emberfej...:)

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.27 0 0 302

A padlizsánt rárakod a grillrácsra só, bors olivaolajal fogyasztod.

ez nem vicc...

Előzmény: Mariska néni (301)
Mariska néni Creative Commons License 2012.07.27 0 0 301

Sziasztok! Rakott padlizsánra van valakinek egy jó receptje?

Törölt nick Creative Commons License 2012.07.25 0 0 300

Felszeletelem majd főzöm kedvemre. Mikor jól szétfőtt. Lepaszírozom és főzöm még. 6 láda parihoz 1 zacsi szalicil ez kb 40liter.

Kecsöp (ketchup)meg: hagyma, fokhagyma fűszerek , só ,cukor, borecet.(fahéj, kurkuma, gyömbér, szerecsendió  stb) A Heinz klasszikus sok fűszert tartalmazott mert anno 1870 ez volt a szokás.

Előzmény: sanka6 (297)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.25 0 0 299

Én nem is szoktam paszírpzni. Csak a héját húzom le, eldarabolom és jó sokáig főzöm, aztán befőttesüvegbe rakom. Töltött paprikának, lecsónak nagyon jó.

Inni meg nem szeretjük.

Előzmény: sanka6 (297)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.25 0 0 298

Én natur. Semmi tartósító, csak szárazdunszt. NEm szokott vele gond lenni.

Felfőzöm összevágva, passzírozom, újra felfőzöm, üvegekbe szedem, megy a dunsztba.

Ha fűszeres, akkor a szükséges fűszerekkel főzöm a darbolt paradicsomot, passzírozás után sűrítem egy kicsit, majd kisebb üvegekbe megy, utána dunsztba. erre sem teszek tartósítót.

Előzmény: sanka6 (297)
sanka6 Creative Commons License 2012.07.25 0 0 297

Sziasztok!

Paradicsomlé készítés előtt állok és érdekelne, hogy ti milyen recept szerint csináljátok.

Tartósítóval? vagy anélkül? Fűszeresen, zellerlevél, hagyma?

lizzi* Creative Commons License 2012.07.22 0 0 295

Köszönöm:) Kíváncsi voltam ír-e valaki olyat tapasztalatból, hogy abból több kell vagy kevesebb valamivel a matematika ellenére. Ez a recept anyósom családi és nagyon bevált receptje: 1 liter víz, 6 dkg cukor, 6 dkg só és 1,5 dl 20%-os ecet. Hidegen kell eltenni.  A férj annyira rá van kattanva, hogy ha nem pontosan mérem ki akkor észreveszi:D Na persze nem tragédia. Itt a környéken az idén nincs 20%-os ecet.

Előzmény: -balu28- (288)
Mariska néni Creative Commons License 2012.07.22 0 0 294

Sziasztok, ezt hírlevélben kaptam ma, amire tavaly iratkoztam fel. Hátha érdekes valakinek rajtam kívül:

 

BIO SZILVA VÁSÁR SZOKOLYÁN!

Itt a szilvaszezon. Ha Te is befőzésre készülsz, a lekvárnak, befőttnek, szörpnek és aszalványnak valót termelői áron szokolyai bio szilvásunkból megvásárolhatod!

Szokolyán, Budapesttől 50 km-re a Kacár Tanya szomszédságában egy 4 hektáros, több, mint 2000 fás szilvás gazdái várják mindazokat, akik szívesen vennének termelői áron bio szilvát az idei befőzéshez a BIOKONTROLL által minősített szilvásból.

2012. JÚLIUS 22-től várhatóan 1-2 hétig vásárolható a LEPOTICA CACANSKA fajtájú szilva,
és várhatóan SZEPTEMBER első hetétől a TOP fajtájú szilva ,
SZEPTEMBER második hetétől pedig a PRESIDENT (muskotályos) fajtájú szilva.

 Mindhárom fajta sárga húsú, magvaváló, lekvárnak, szörpnek, savanyúságnak, befőttnek, aszalni és fagyasztani is kiváló.

A JÚLIUSI érésű szilva ára: 200,-/kg
Kiszállítást Nagymarosra, Kismarosra, Verőcére, Vácra 220,-/kg áron vállalunk minimum 150 kg megrendelése esetén.

Ha leadta emailben megrendelését átvételi időpont egyeztetésre rövidesen jelentkezni fogunk!

A gyümölcsös a Kacár Tanya mellett van Szokolyán.
Budapest irányából Szokolyára beérve egyenesen kell menni addig, amíg az út élesen jobbra nem kanyarodik. Ott látható egy faragott tábla, ami a Kacár Tanyát mutatja, arra kell
menni, azaz balra. Át a kisvonat síneken, egyenesen a kőszórt úton.
Rövidesen kicsit jobbra távolabb látszik a gyümölcsös, balra van a Kacár
Tanya. A második lehetőségnél (fa lókarám vége után) kellene letérni a földútra, keresztül a mezőn és a gyümölcsös jobb végén lévő kapuhoz jönni.
A megrendelések csak előre egyeztetett időpontokban vehetőek át a nap bármely szakában.
Rekeszeket csak az átvételig tudjuk biztosítani.
Szeretettel várjuk megrendelésed!

Csernák István biogazda   06 30/270 7729   bioszilva@gmail.com 
Csernák Györgyi 06 30/651 6011 

Mariska néni Creative Commons License 2012.07.22 0 0 293

Én is csak 10%-ost használok.

Előzmény: -balu28- (291)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.22 0 0 292

Nekem meg rá van írva a mejkasomra ,hogy sexi szőke macsó vagyok. :D

Előzmény: -balu28- (291)
-balu28- Creative Commons License 2012.07.22 0 0 291

Hát most megnéztem, mind a kettőre az van írva, hogy biológiai erjesztés útján előállított.

Előzmény: Törölt nick (290)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.22 0 0 290

Biológia előállítású csak 10-es lehet. 

De még 5%-os almaecet is jó. Azt meg itthon is lehet csinálni.Almaecet készítése | Nimród Mohács

Előzmény: -balu28- (289)
-balu28- Creative Commons License 2012.07.22 0 0 289

Miért kellene 10%-os? Én is azt használom, ami éppen van itthon.

Előzmény: Törölt nick (287)
-balu28- Creative Commons License 2012.07.22 0 0 288

Tényleg egyszerű matematika. 15%-osból 2 dl kell. :)

Előzmény: lizzi* (285)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.22 0 0 287

Egyiketsem! 10%-os kell.

Előzmény: lizzi* (285)
lizzi* Creative Commons License 2012.07.22 0 0 286

Ja persze, ha júliusban van friss uborka a kertben meg a piacon és a jövő héten akarok kovászos uborkát enni, akkor nem jó, ha csak októberre kovászolódik magától:)

Előzmény: ke_fe (284)
lizzi* Creative Commons License 2012.07.22 0 0 285

Nem tudjátok, hogy ha egy savanyúság receptben 1,5 dl 20%-os ecet szerepel akkor 15%-osból mennyit tegyek? Tudom, matematikai feladat de egyszerűbb, ha megkérdezem és az biztosabb is:DD

ke_fe Creative Commons License 2012.07.20 0 0 284

Megkovaszolodik az magatol is.  Mert a levegoben van boven elesztogomba (vagy a  sporaja?).

Lads kaposztasavanyitas, telire eltett sos-izes uborka. Ezek magutol erjednek. De ezek erjedesi ideje hosszu. A nyari kenyeres tejsavas erjesztesu uborka vagy kaposzta rovid gyartasi ideju.  A rovid erjedes miatt kell bele elesztot tartalmazo kenyer-krumpli, es a gyors lefutas miatt kell melegen tartani.

Előzmény: gomba2008 (281)
lizzi* Creative Commons License 2012.07.20 0 0 283

Igen????? Kenyér vagy bármilyen indító nélkül?  Nem is tudtam, de tényleg:DD Kenyér helyett van a krumpli.

Előzmény: gomba2008 (281)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.20 0 0 282

Hétfőn csináltam: 6 pipicomb, 2db nagy cékla, 2krumpli, 2nagy fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma,2 nagy pari , 2 db nagy paprika egy cukinni, 300g vaj, só, bors, kurkuma, szerecsendió, rómaikömény. Ezt agyagtálban a szokás szerint elhelyezve és megsütve.

A vaj és fűszerek nem hazai de a többi igen(saját). 

Csodafinom volt a amegmaradt szaft most a hütőben vár lisztet, mézet, balzsamecetet , mustárt és vizet és szósz lesz a házitésztához.(csibeleves mellé mert fülledt az idő)

megj.  az elfogyasztás után 36 óráig nyilt, erősen szellős helyen tartózkodjunk, a nyilt lángot kerüljük. :)

gomba2008 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 281

Jójó, de minek a krumpli??? Az ubi megkovászolódik krumpli nélkül is.

Előzmény: lizzi* (277)
gomba2008 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 280

Miért nem rakod be a fagyóba azt az egyszeri szüretet, míg beérik hozzá a többi? Nálam még most kezd érni, de egyenlőre rengetegnek ígérkezik. Persze nyugtával a napot....most jönnek esők, ami nagyon kell, de nem a szedernek.

Nálam folyamatosan mennek a  fagyóba a bogyósok, amik még csak kis mennyiséget prudukálnak, aztán az utolsó a fekete berkenye augusztusban. Ilyenkor már a többféle keveset összeturmixolva elkészülhet a "fekete erdő" lekvár.

Előzmény: zsuzsanyóó (275)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!