Csak az a fránya olaj ne szaporítaná a kilókat. Amúgy a sült paradicsomot én is nagyon szeretem, még májast is szoktam közé tenni, és csak serpenyőben sütöm, nem sütőben.
Mivel hosszú ideig nem voltam most sietek kipótolni.
Lassan sült paradicsom
Tepsibe öntök oliva olajat, megszórom sóval, borsal erre kirakoma félbevágott paradicsomokkal ( lukuluszt szoktam) megszórom vágott zöldfűszerekkel bazsalikom, kakukk fű, oregánó, só öntök rá bőven olajat alacsony hőfokon sütöm kb. 120 fokon 2,5 3 órát míg jó ráncos lesz közben egysze megfordítom. még melegen üvegekbe töltöm (kicsikbe ) felöntöm az olajával, ha kell még pótolok hozzá. lezárom ha kihült hűtőbe tárolom.
Tökéletes reggeli friss kenyérrel, vagy piritóssal.
Ha nincs ilyen készen akkor készítek frisset, olyankor magas hőfokon rövid ideig sül és nem fél paradicsomok, hanem kb. 5mm-es paradicsom karikák ,kevesebb olajjal ezt azzonnal fogyasztjuk, a családom a levét is kitunkolja utolsó cseppig.
Sót , zellerlevelet, és egy fej hagymát teszek bele, amit persze betöltés előtt kidobok. Tartósító szert nem. Soha még nem romlott meg.
Tiszta üveg, forrás közben töltöm, az üveget még újság papirba csomagolom, úgy megy a száraz dunsztba.
2 nap után teljesen hidegen szedem ki. A kamrámban soha nincs fény a fény hatására minden gyorsan romlik. Éjjel van nyitva az ablak, most nyáron nappal zárva, és besötétve.
javasolom mindenkinek akinek van mélyhűtő kapacitása, hogy tegyen el télire vegyes ragut. Így néz ki.
Ezekben a zacskókban van padlizsán, sárga és zöld cukkini, zöldpaprika, és paradicsom. Télen beöntöm egy sütőtálba, teszek hozzá, egy nagy fej felszeletelt vöröshagymát, egy fej cikkekre szedett, fokhagymát, és pár szem felvágott krumplit, teszek rá olajat fekete borsot jól összekeverem, és megy a sütőbe, előbb lefedve utána anélkül,.
Gyorsan meg van, isteni nyári illat lengi be a konyhát. Van mikor csikokra vágott csirke mell is megy bele. Vagy sütök mellé virslit de magában is nagyonjó.
A képen látható egész sárga cukkinik, a húslevesbe kerülnek télen.
a padlizsánt vastag karikára vágom besózom állni hagyom, majd leöblitem, papitörölközőn leszárítom liszbe mártom, és kevés olajon hirtelen átsütöm.
tűzálló tálba teszem, ráteszek előre elkészített főtt rizst.
Ezt leöntöm tejföllel amibe tettem olajat sót összenyomott fokhagymát, fekete borsot.ezt megszórom reszelt sajttal . Ezután jön rá felszeletelt paradicsom, zökldpaprika, és hagymakarikák. Ezt lehet folytatni míg a padlizsánból tart, tetejére tejfölös öntet, és sajt kerül.Ezt még meghintem zsemlemorzsával.
Közepes lángon sütőben, lefedve kb. 1/2 óráig sütjük ezután leveszem a fedőt, és megpirítom a tetejét.
Másnap mikróba megmelegítve is kifogástalan, de én nagy adagot készítek, és egy részét mélyhűtőm. Jól jön majd máskor.
A megmosott padlizsán végeit levágom, talpára állítom és hosszában, keskeny szeletekre vágom kb. 4-5 mm. Serpenyőben kevés olajon egymás után szép pirosra sütöm a szeleteket. ezután sózom.
A páclé. ez kb. 60 dkg padlizsánra elég. Ha esetleg sok lenne, tegyétek el a következő adaghoz
2dl olivaolaj , 2dl. 5%-os ecet ( alma, fehérbor, vagy amilyen van otthon) 2dl víz, örőlt bors só. Ezt 5 perc alatt összefőzöm ráőntöm a tálban lévő sült padlizsánra ha kihült hosszába beleállítom egy üvegbe, és a levét ráöntöm utána teszek még 10 bazsalikom levelet. hűtőbe teszem 2 nap múlva lehet enni.
Nagyon finom piritós kenyéren, sültek mellé. Előnye, hogy nem kell unalomig enni, mert hónapokig eláll télen igazi finom különlegesség
Gyorsvacsora! Gázlángot begyujtod, teszel rá egy lukacsos vaslapot(lángterelő vagy egyéb) rárakod kis lángot hagysz és 2 percenként fordítod az oldalán. Maj tálalod, felvágod olaj, só, bors...
Padlizsán nekem is rengeteg terem, de eddig csak krémként/pástétomként ízlett. KIváncsi vagyok, milyen grillezve. Anno Töröko-ban valami raguszerűlént kóstoltam, az nem jött be, de hát padlizsánkrémet se lehet éjjel-nappal enni, úgyhogy tényleg jöhetne pár ötlet...
(Nő egy HATALMAS padlizsán is, ha leszedem, majd lefotózom a mérlegen, nagyobb, mint egy nagy emberfej...:)
Felszeletelem majd főzöm kedvemre. Mikor jól szétfőtt. Lepaszírozom és főzöm még. 6 láda parihoz 1 zacsi szalicil ez kb 40liter.
Kecsöp (ketchup)meg: hagyma, fokhagyma fűszerek , só ,cukor, borecet.(fahéj, kurkuma, gyömbér, szerecsendió stb) A Heinz klasszikus sok fűszert tartalmazott mert anno 1870 ez volt a szokás.
Én nem is szoktam paszírpzni. Csak a héját húzom le, eldarabolom és jó sokáig főzöm, aztán befőttesüvegbe rakom. Töltött paprikának, lecsónak nagyon jó.
Én natur. Semmi tartósító, csak szárazdunszt. NEm szokott vele gond lenni.
Felfőzöm összevágva, passzírozom, újra felfőzöm, üvegekbe szedem, megy a dunsztba.
Ha fűszeres, akkor a szükséges fűszerekkel főzöm a darbolt paradicsomot, passzírozás után sűrítem egy kicsit, majd kisebb üvegekbe megy, utána dunsztba. erre sem teszek tartósítót.
Köszönöm:) Kíváncsi voltam ír-e valaki olyat tapasztalatból, hogy abból több kell vagy kevesebb valamivel a matematika ellenére. Ez a recept anyósom családi és nagyon bevált receptje: 1 liter víz, 6 dkg cukor, 6 dkg só és 1,5 dl 20%-os ecet. Hidegen kell eltenni. A férj annyira rá van kattanva, hogy ha nem pontosan mérem ki akkor észreveszi:D Na persze nem tragédia. Itt a környéken az idén nincs 20%-os ecet.
Sziasztok, ezt hírlevélben kaptam ma, amire tavaly iratkoztam fel. Hátha érdekes valakinek rajtam kívül:
BIO SZILVA VÁSÁR SZOKOLYÁN!
Itt a szilvaszezon. Ha Te is befőzésre készülsz, a lekvárnak, befőttnek, szörpnek és aszalványnak valót termelői áron szokolyai bio szilvásunkból megvásárolhatod!
Szokolyán, Budapesttől 50 km-re a Kacár Tanya szomszédságában egy 4 hektáros, több, mint 2000 fás szilvás gazdái várják mindazokat, akik szívesen vennének termelői áron bio szilvát az idei befőzéshez a BIOKONTROLL által minősített szilvásból.
2012. JÚLIUS 22-től várhatóan 1-2 hétig vásárolható a LEPOTICA CACANSKA fajtájú szilva, és várhatóan SZEPTEMBER első hetétől a TOP fajtájú szilva , SZEPTEMBER második hetétől pedig a PRESIDENT (muskotályos) fajtájú szilva.
Mindhárom fajta sárga húsú, magvaváló, lekvárnak, szörpnek, savanyúságnak, befőttnek, aszalni és fagyasztani is kiváló.
A JÚLIUSI érésű szilva ára: 200,-/kg Kiszállítást Nagymarosra, Kismarosra, Verőcére, Vácra 220,-/kg áron vállalunk minimum 150 kg megrendelése esetén.
Ha leadta emailben megrendelését átvételi időpont egyeztetésre rövidesen jelentkezni fogunk!
A gyümölcsös a Kacár Tanya mellett van Szokolyán. Budapest irányából Szokolyára beérve egyenesen kell menni addig, amíg az út élesen jobbra nem kanyarodik. Ott látható egy faragott tábla, ami a Kacár Tanyát mutatja, arra kell menni, azaz balra. Át a kisvonat síneken, egyenesen a kőszórt úton. Rövidesen kicsit jobbra távolabb látszik a gyümölcsös, balra van a Kacár Tanya. A második lehetőségnél (fa lókarám vége után) kellene letérni a földútra, keresztül a mezőn és a gyümölcsös jobb végén lévő kapuhoz jönni. A megrendelések csak előre egyeztetett időpontokban vehetőek át a nap bármely szakában. Rekeszeket csak az átvételig tudjuk biztosítani. Szeretettel várjuk megrendelésed!
Csernák István biogazda06 30/270 7729bioszilva@gmail.com Csernák Györgyi 06 30/651 6011
Ja persze, ha júliusban van friss uborka a kertben meg a piacon és a jövő héten akarok kovászos uborkát enni, akkor nem jó, ha csak októberre kovászolódik magától:)
Nem tudjátok, hogy ha egy savanyúság receptben 1,5 dl 20%-os ecet szerepel akkor 15%-osból mennyit tegyek? Tudom, matematikai feladat de egyszerűbb, ha megkérdezem és az biztosabb is:DD
Megkovaszolodik az magatol is. Mert a levegoben van boven elesztogomba (vagy a sporaja?).
Lads kaposztasavanyitas, telire eltett sos-izes uborka. Ezek magutol erjednek. De ezek erjedesi ideje hosszu. A nyari kenyeres tejsavas erjesztesu uborka vagy kaposzta rovid gyartasi ideju. A rovid erjedes miatt kell bele elesztot tartalmazo kenyer-krumpli, es a gyors lefutas miatt kell melegen tartani.
Hétfőn csináltam: 6 pipicomb, 2db nagy cékla, 2krumpli, 2nagy fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma,2 nagy pari , 2 db nagy paprika egy cukinni, 300g vaj, só, bors, kurkuma, szerecsendió, rómaikömény. Ezt agyagtálban a szokás szerint elhelyezve és megsütve.
A vaj és fűszerek nem hazai de a többi igen(saját).
Csodafinom volt a amegmaradt szaft most a hütőben vár lisztet, mézet, balzsamecetet , mustárt és vizet és szósz lesz a házitésztához.(csibeleves mellé mert fülledt az idő)
megj. az elfogyasztás után 36 óráig nyilt, erősen szellős helyen tartózkodjunk, a nyilt lángot kerüljük. :)
Miért nem rakod be a fagyóba azt az egyszeri szüretet, míg beérik hozzá a többi? Nálam még most kezd érni, de egyenlőre rengetegnek ígérkezik. Persze nyugtával a napot....most jönnek esők, ami nagyon kell, de nem a szedernek.
Nálam folyamatosan mennek a fagyóba a bogyósok, amik még csak kis mennyiséget prudukálnak, aztán az utolsó a fekete berkenye augusztusban. Ilyenkor már a többféle keveset összeturmixolva elkészülhet a "fekete erdő" lekvár.