Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
sziasztok az miért van hogy a citrom levelei bent felcsavarodtak, sajnos nincs olyan ahol 10 fok lenne igy mindig 18-24 fok között bent a szobában kell lennie, fény mindig éri. locsolni csak nagyon ritkán vagy alig szoktam.
Olvastam elozo hozzászolásaitokat, ezzel kapcsolatosan a tapasztalatom az, hogy valoban nincs semmi értelme téli virágzásnál "méhecskét" játszani.
Eddig minden évben szinte még zummogtem is hozzá, (bár én arcpirosito ecsetével csináltam) de semmivel sem volt jobb a terméskotés, mint most az idén, amikor semmit nem csináltam, és koztudott, hogy már nincsennek méhek, foleg nem bent a telelteto helyen :-D
Próbálj meg neki foszfort adni. A foszfor hiány miatt szokta ledobni a virágokat. Tavasszal érdemes tyúktrágyával trágyázni, mert abban sok a foszfor. Ha ezek után mégis ledobálja,akkor nincs ötletem. Kérdezd meg az okosabbakat, és is még kezdőnek számítok.
Egy-két érdekesség a tudomány és a technika világából, ahogy mondani szokták:))
Persze nem olyan újdonság, de azért nekünk még az lehet.
Bizonyos véleményekkel ellentétben is egyre nagyobb teret hódít a jó minőségű télálló citrusok világa is egyre több hibrid szelekció történik, de már régebben is pár jó minőségű hibrid alakult ki.
Remélem 20 év múlva már akár nagyobb ligeteket is lehet látni hazánkban a finom szabadföldi citrusokból:)))
Egy igen finom grapefruit x trifó hibrid (citrumelo) a Dunstan, akár -15-17 fokot is túlél.
Mandarin x trifó hibrid ismeretlen szelekció, eddig -20-22 fokot is túlélt, az anyanövény tulaj tapasztalatai alapján mézédes finom gyümölcsű, hát reménykedjünk:))
Köszi, locsoláskor csodálkoztam rá.Kicsi de már nevel kis zöldet is.Eddig szép az állomány csak sok a munka, igaz a locsolás már gyérül.Meglátjuk mi lesz később.
Köszi !Én is rácsodálkoztam.Kicsi, tömött és még kis zöld gyümi is van.Az ember locsolás közben jobban rácsodálkozik a zsufiba.Most kezdenek kevesebb vizet felvenni, csak sokat kell létráznom és fáj a lábam.
Semmi trükk, csupán fele-fele arányban perlit és kókuszrost keverékbe vetni sekélyen (mag vastagság). Ezek a fajták a "könnyen csírásodó" témába tartóznak.
A papajának nem valószínű, hogy sok értelme lenne. Igencsak kényes. Érdemesebb a törpe papajával foglalkozni, az enyém közel fél év alatt több mint egay méteres lett. A termésének lesz esélye (akár egy éven belül).
Indonéziából kaptam banán, maracuja, guava,papaja magokat. Van télikertem déli fekvésű, sose megy 20 C fok alá benne a hőmérséklet. Képesek ott megnőni? Kell valami 'trükköt' alkalmazni amikor elvetem őket? Ha valakinek van tapasztalata, kérem válaszoljon.