Nem t'om. Írni azt simán tudok vele, bár most észrevettem, hogy amikor elindítom a Word-öt, akkor ugye bootol a Classic, majd feláll a Word is, de elsôre nem találja a 9-es betűit. Ha követem a szokásos Wingyóz móccert a Worddel (kiszállok-beszállok) akkor másodikra megtalálja a betűket is.
Mindjárt küldök egy levelet valami PC-s cimbinek, oszt megnézzük...
de mondjuk milyen fontot használsz?
és miért van, hogy h-s fontokkal a levelezés siralmas? mit szólnak a h-s fonttal irt anyagaidhoz (ms word) a pc-s emberek?
mert ezekkel nem lenne baj, ha a CEs fontokat használhatnánk...
khm. ezt tudom.
A gond csak annyi, hogy azzal meg nem mennek a rendszerfontok, kalapos hosszu ö, ü. Emberünk pedig myspellx-et akar, ammeg ugye nem megy csak Xes progikban... ehh.. nem véletlen a küzdés. A .rsrc játékkal és H-s fontokkal kezdtem. Nem tetszett neki.
Apika, ha ferrakod a régi keyboardod, ahogy írtam, akkor nem fog váltogatni magától (egy kivétel, ha felpakoltad a legújabb update-t is, mert ha igen, akkor indulásnál néha elfelejti a jóságot.)
szóval. ezeknek a gépeknek a Jaguárjában is van 9es system, aka. Classic, amit egy virtalis gepben futtat a Jaguár.
A különbség az, hogy ez a System Folder nem tartalmazza a gép drivereit -hiszen virtuális hardveren fut- és ezért hiába választanád startapdiskkel, nem tud vele elindulni a gép.
De jaguárból futtatva virtuális gépen szépen mennek a programok, igaz a hardverspecifikusabb fajta nem feltétlenül.
Én azon küzdök -kilátástalanul-, hogy a rühes Jaguárt leneveljem erröl a keyboard switch témáról.
Nem lehet. Most próbálom eltalálni azt a felállást, amikor a legkevesebbet vált.
Ja, ha lehet használni, akkor jó - azt hittem, hogy az OS X alatt csak unikódos font lehet. Ezért is nem térünk át egyelöre a 9-esröl, nomeg a Quark miatt. Ha jó az átkódolás, akkor a PostScriptnek bírnia kell. Az sehol sincs elöirva, hogy egy fontnak az összes karaktert tartalmaznia kell.
Na de ha lehet használni a régi fontokat, minek az unikód? Mert amit elvileg az unikóddal nyernél, hogy az összes karakter benne van, na ugye az nem lesz benne. Akkor meg? Az ilyen átkódolástól azért tudtommal bírnak hidalni postscript íráskor...
Kellene írni egy programot, amelyik a régi Roman kiosztású fontot Unicode-ossá írja át. Legfeljebb foghíjasak lesznek azok a fontok, de legalább lehet használni őket, és a régi szélességtábla is megmaradna, azaz nem folyatnák újra a kiadványszerkesztő programok. Én anno PC-re írtam mindenféle Type1 fontbuzerátor programot, de már 7 éve nem programozok. Ezek a szabványok azóta már mind publikusak - szerintem nem lenne nagy etvász megírni - és minden mekkes hálaimát rebegne a bátor programozónak.
A szövegírás szerintem nem fontos jele az igényességnek. :-) De mondom: én magam is béna író vagyok és a franc fogja visszaolvasni, bogarászni, aki akarja érti, aki nem, úgyis beleköt.
Hehe.
:-)
És ha már az igényesség: szerinted mmér vettem powerbookot? :-)
Én nem szoktam fennakadni azon, ha valaki elgépel egy szót.
Úgyhogy ezért válaszoltam, hogy miért jobb a macintosh a pécénél.
Többek között ugye, mert arról ne beszéljünk, hogy egyes modellek meg sebességben is kenterbe verik a pécéket. És ráadásul könnyebb is egy kezdô usernek használni. Nem zuhan szerteszét.
Hát, ha meg veszel fontokat, akkor meg ha a jaguarral adott keyboard is jó (ha nem, akkor nem), akkor biza már ne vegyél classicos fontot. VEgyél unicode-osat.
Egyébként ha megy és nincs indítva classic cucc, azaz mondjuk egy 10-es iluskát kipróbálsz, és ha akkor is megy, akkor nem a classic miatt megy.
(mik lehetnek azok a fehér szofferek, ezen gondolkodom, hátha vannak köztük érdekesek is, nem? :):):):)
A megvariált keyboard az műxik is, szuper.
Nem csak ékezet nincs a US keyboarddal, hanem egy csomó karakter máshova csúszik, az én billentyűm meg magyar gombos, keresgéli a halál állandóan a kukacot meg a többi karaktert. Nekem sikerült ráadásul a saját régi, ResEditben átvariált egyedi kiosztást aktiválni, szóval megy.
Csak azt nem tudtam, hogy most csak azért működnek a fontok, mert még ott figyel a Classic is, hogy ez vajon számít-e valamit. Meg hogy mi lesz, ha majd nem figyel ott, akkor is működik-e a dolog.
Fontokat azért akarok csak venni, mert minden egyéb jogtiszta már, ez is legyen fehér. Csak innen-onnan kapott fontokkal dolgozok, amik ugyan jók, de még jobb lenne ha jogtiszta lenne. Van ugyan alibinek valami fontoszaurusz cuccosom, de azokat nem használom, elég gagyik...
Mondom: ha eddig békében megvoltál a classic alatzti fontjaiddal, akkor zokszó nélkül működnek azok tovább, HA van ilyen keyboard cuccod és HA az be is van aktiválva. A lények egyébként az, hogy amíg az amerókai és a régi magyar keyboard az ROMAN, addig az új, X-szel kapott magyar meg CE. Úgyhogy alapvetôen más kódosztással keresi a fontokat, szóval ezért nem megy enélkül. Amúgy igen.
Mellesleg ha azt próbálod ki, hogy szűzen amerókai keyboardddal a régi fontokat használod, akkor sincs baj, megy, csak nincs ékezet. szóval érted.
Jól hangzik.
A keyboard driver az műxik is, egyelôre nincs vele gond.
Azt nem tudom csak, hogy a Classicra készült fontok hogyan működnek majd a unixos X alatt, ha nem lesz már Classic egyáltalán. Ezexerint műxenek, ez jó...
A "fontos" cég neve beugrott: URW. Tud valaki róluk valamit? Élnek még? Vagy van hasonlóan jó fontokat elviselhetô áron áruló társaság? Nagyon utálnék 3 milkát fizetni csak fontokért :-(((
Asszem már írtam, hogy a helyzet az, hogy a régi classicos fontjaid (azaz amit eddig használtál classic ATM alatt is) jók akkor, ha a régi classicnál használt keyboard drivert átpakolod úgy, hogy adsz neki egy .rsrc kiterjesztést.
Be kell tenni a library/keyboard layouts mappába, restart és utána már ki tudod ezt majd választani az internationalba is.
Ezek után bepakolod akármi folderbe, amio neked tetszik a fontokat, majd telepíted a suitcase-t és onnan már mint az ATM-nél, csinálsz kis tasakokat, bele a családokat, ahogy a szívednek tetszik.
Ennyi.
Az iluska file-ok nekem csont nélkül nyíltak meg.