Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.01.26 0 0 59
Sok helyen írják, hogy metszés után sebkezelőt kell használni. A sebkezelő miyen anyag, és hol lehet beszerezni? Mindenképp kell használni metszés után sebkezelőt?
Flanell Creative Commons License 2007.03.31 0 0 58
Igen, az ág hátoldalán ott vannak az évszámok alkoholos filccel, majd lefényképezem. :)
Előzmény: taormina1 (57)
taormina1 Creative Commons License 2007.03.31 0 0 57
Tényleg fölírod rájuk, hogy melyik águkat mikor vágtad le?
Előzmény: Flanell (56)
Flanell Creative Commons License 2007.03.30 0 0 56
Itt egy példa, hogy miért nem szabad kabátakasztót hagyni metszéskor. Ha közvetlenül tőben, csonk nélkül van vágva, akkor be tud forrni a seb helye.
Ez leginkább mechanikailag fontos, mert ha nem forr be, akkor különféle farontó gombák elkorhasztják az elhalt belső részeket, és az ág letörik.

Az első képen az ág.

A második képen egy tavaly levágott 2 éves termő rész helye,

a harmadikon egy kb. 3 éves sebzés helye,

a negyediken pedig egy teljesen záródott 5 éves seb helye látható.
Vork12 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 55
Nálam az őszibarack már javában virágzik. Vagyok a gondban tafrina ellen kéne permetezni. De dolgozom du meg esik az eső vagy erős szél fúj.
Vork12 Creative Commons License 2007.03.29 0 0 54

Most jutottam ide. Igaz el is felejtettem, hogy itt kérdeztem. A kérdésem az, hogy a rózsát (már nagyok a levelei) mennyire vágjátok vissza?

Én a télen vágtam le  most meg magasnak találom.

Előzmény: zsupla (44)
kert* Creative Commons License 2007.03.29 0 0 53
Őszibarackot bátran metszheted ilyenkor már igazán látni lehet melyik rügyből mi fog ki fejlődni. Szerintem az almát is meg lehet mert egyesek a nyári hajtás válogatást is alkalmazzák. Minél előbb végezd el és permetezni is kell.
És végül fel a fejel az élet megy tovább.
Előzmény: eroberter (50)
Flanell Creative Commons License 2007.03.27 0 0 52
Almát szerintem bármikor lehet, de kibírja egy évig metszés nélkül is, őszibarackot viszont muszáj minden évben, mert ha idén nem metszed, jövőre sem lesz elég megfelelő vessző. Még virágzáskor is jobb, mint túl korán vagy sehogy.
zsupla Creative Commons License 2007.03.27 0 0 51

Olvasd el a topik elejét!

Szerintem még mindég jobb, ha most metszel, mint semmikor! De majd a bölcsebbek megmondják.

eroberter Creative Commons License 2007.03.27 0 0 50

Helló mindenkinek!

Az a szomorú helyzet, hogy egy barátom, aki metszeni szokta nekem évek óta a gyümölcsfáim, a tavasz elején elhalálozott. És hát a gyász mellett a gyümölcsfák metszése bizony nemigen érdekelt. Mostanság kezdek észbe kapni. Csakhogy nem késő már? Alma és őszibarack lennének. Lehet még nyesegetni őket? Vagy már késő, mert kezdenek rügyezni. Köszi előre is!

Flanell Creative Commons License 2007.03.23 0 0 49
Köszi! :)

A szőlőkivágásoknak a borfelesleg mexüntetése a célja. A gazdagabb nyugati országok találták ki ezt a módot, mert a feldobott pénz itt keleten nagyon csábíró lehet, ezért tiltakozik többek között a magyar kormány is.
Azért komolyabb történelmi borvidékeket nem nagyon fenyeget a dolog, mert a kivágott szőlő helyére nem szabad megint szőlőt ültetni, és pl. nálunk a domboldalakon búzát nem lehetne termelni, a föld így szőlőterületként értékes, kivágás után elértéktelenedne, nem nagyon lehetne eladni.
Előzmény: zsupla (48)
zsupla Creative Commons License 2007.03.23 0 0 48

Remek ez a képes beszámoló!

Nekem is az a tapasztalatom, hogy sokkal jobb a rávágóval dolgozni, mint a mellévágóval, bát metszőollóban nekem nincs ilyen, csak ágvágóban. Jó ötlet a kínai, sokkal olcsóbb.

Nekem van egy bácsi, aki permetezni és metszeni szokott. Ez a keresete, nem akarom megfosztani tőle, bár én is szívesen csinálom. Na nem a permetezést.

Még így is mindég marad, mert ő csak a fákat metszi. A rózsa és a bokrok az enyém. De nem nagy ügy, mert csak kicsi kertem van, nem gyümölcsös. (Sajna. Bár manapság azért fizetnek, ha kivágod a szőlőt, a fákat. Micsoda világ!)

Előzmény: Flanell (47)
Flanell Creative Commons License 2007.03.14 0 0 47
Hétfőn kezdtem metszeni az őszibarackot, holnap akarom befejezni. Azt hiszem, holnap vagy holnapután kinyílik az első virág.
Más években 5 nap a metszés és lemosózás (mindig a munka végén lemosom, amit metszettem, seblezárásként), idén 3 nap alatt végzek. Ennek oka a megduzzadt rügyek és a tél elmaradása, mert nem kell vadászni a megmaradt pár bimbót.

Én ezeket a rekviziteket használom:

Metszőolló: egy hónapja vettem, kínai rávágó. A rávágók valamiért kisebb erővel metszenek, mint a mellévágók. Korábban egy szovjet mellévágót használtam (2 rubel 80 kopejka), amit elköszörültem, hogy ne kelljen annyira kinyitni, meg hogy vékonyabb legyen a pengéje. Még azelőtt pedig egy szovjet rávágót, ami a szokásosnál kisebb volt, alumíniumból készült, a pengéje pedig késpenge vékonyságú acéllemez volt, és hihetetlenül kicsi erővel kellett nyomni, kb. 20 évet bírt, csúcstechnikának lehet nevezni.

Kisfűrész: kb. 2-6 cm ágakhoz. Mexikói, hagyományos hajtogatott fogú. Olvastam, hogy mostanában a minőségibbeknél nem foghajtogatással kerülik el a beszorulást, hanem a lap vastagsága a fogak felől a hát irányába csökken.
Aminek a fogazott oldala ívelt, az egyenesen húzva is ívben vág, így gyorsabban halad.

Nagyfűrész: nagyobb ágakhoz. nagyapámtól örököltem, a vaslemezből készült ácsfűrészekkel ellentétben tetszőleges szögben dönthető a lap, és ha nem akarok csonkot hagyni, ez elengedhetetlen.

Teleszkópos ágvágó olló: kínai, ezt is először használom, nyáron vettem valami akcióban, 900 körül. Teflonos a lapja, kihúzva 1 méteres. Kb. 3,5 cm-ig jó. Nagy előnye a hasonlókkal szemben, hogy a támasztó része nem fogazott, mert az leszedi a kérget. A végén van egy bütyök, ez nem engedi kicsúszni az ágat. Sokkal gyorsabb, mint a fűrész.

Ezeket a szerszámokat minden fa után, meg ha láthatóan beteg ágat vágok, azután is lefertőtlenítem sűrű lemosópermettel. Az ollót belemártom, a többit meg egy ecsettel lekenem. (Az enyém speciel hosszú, de ha valakinek rövid, attól még élvezhet, mármint a jól végzett munkát. :)

Hajlamos vagyok leütni-megkarmolni a kezem, ezért kesztyűt használok.

Ha kész vagyok, az 1,5 centinél nagyobb sebeket lekenem sebkezelővel egy muzeális fogkefe segítségével, öreg és beteg fáim vannak, nem akarom idő előtt kivágni őket.
taormina1 Creative Commons License 2007.03.09 0 0 46
Én már a múlt elötti héten végeztem, barackkal, almával, szölövel, rózsával (igaz nem nagy durranás az egész), permetezés meg most volt, kénadalékos bordói lével.
Előzmény: Vork12 (43)
Flanell Creative Commons License 2007.03.09 0 0 45
A vegyes gyümölcsösökkel megvagyok, hét elején le is mostam, már csak az őszibarackos van hátra, meg vagy 10 bokor rózsa.
zsupla Creative Commons License 2007.03.09 0 0 44
Megvagyok, alig maradt valami (a fákból!)! Permetezés jön, mert mindég gondok vannak. Tetű, gomba, levélfodrosodás stb.
Alig győzzük az ágakat eltüntetni. A terülőtuját is radikálisan megvágtam.
Ennyi maradt a nagy bokorrózsából.
Vork12 Creative Commons License 2007.03.08 0 0 43

üdvözlöm a kertészeket!

Nos ki hogy áll a metszéssel? Én már félig meddig végeztem. Jöhet a lemosó. Nálatok mi a helyzet. Én mindig alsórügyre metszem.

kert* Creative Commons License 2007.02.25 0 0 42
Természetesen most is levághatod de hajtást már csak jövő évi virágzáshoz fog hajtani.
Előzmény: zsupla (41)
zsupla Creative Commons License 2007.02.23 0 0 41
Hát az orgonánál a lényeg a radikális csökkentés volt. Bekalkuláltuk, hogy egy ideig nem fog virágozni, de nagyon elöregedett már.
Azon, ami a szomszédtól átlóg mi szoktuk levágni a termést, ne fejlődjön ki. Még most is megtehetem a maradékkal?
Előzmény: kert* (38)
kert* Creative Commons License 2007.02.23 0 0 40
Előző írás neked lett volna címezve.
Előzmény: atoms (36)
kert* Creative Commons License 2007.02.23 0 0 39
Ha később vágod vissza akkor is fog eleget hajtani.
Az enyém a földetéri pedig későn lett vissza vágva .
Előzmény: ruborits (37)
kert* Creative Commons License 2007.02.23 0 0 38
Remélem sok örömöd lesz benne.
Az orgonánál tudod azt ,hogy a virág maradványokat virágzás után le szokták vágni.
Sokkal több virágot fog hozni mert ha nem vágod le nem a vesszőre hanem a magokra
fog dolgozni.
Előzmény: zsupla (32)
ruborits Creative Commons License 2007.02.23 0 0 37

a barka a Salix caprea legnagyobb dísze. ne fosszd meg magad ettől a díazétő értéktől! leveles állatotban utánna nyugadtan megkurtíthatod.

Előzmény: atoms (36)
atoms Creative Commons License 2007.02.23 0 0 36

Pontosan ezzel vagyok bajban! A lentebb leírtak szerint kora tavasszal kellene metszeni, de esetemben (lásd lejebb) még most barka bontás előtt (már részben nyíilnak is), vagy majd utánna? Még az utánna is tavasz. Szal megmetszem most a hétvégén vagy csak késöbb?

ui: Tavaly szintén az itteni javaslatok szerint megmetszettem, és utánna elkezdett barkát hozni, nyár végén, ősszel.

Előzmény: ruborits (33)
ruborits Creative Commons License 2007.02.23 0 0 35

szia!

cseresznyefát most a nagy sebfekületeket kezeld le sebzáróval( 2 Ftosnál nagyobb vágási felületeket) a barackot virágzása idején szoktam metszeni.

Előzmény: zskerner (34)
zskerner Creative Commons License 2007.02.23 0 0 34

Sziasztok!

Van egy cseresznyefám, ami szörnyű magas, és két barackfám, amin vékony felfelé törő hajtások vannak nagyon sűrűn. Ezeket szeretném rendbeszedni. Mikor érdemes metszeni őket?

ruborits Creative Commons License 2007.02.22 0 0 33

a  díszcserjék metszésnél figyelembe kell venni a virágképződés idejét. az orgona ősszel kifejleszti a virág és levélrügyeit. Ha télen kettévágunk 1 orgonarügyet látni lehet a bimbókat, a tavasz melegére várnak és kipattannak. ha ősszel megmetszed úgy a bimbókat is eltávolítod. mivel az orgona a hajtásvégén hozza a virágrügyeket szerintem idén a megmetszett ágakon egyáltalán nem lesz virág. sajnálom.

Most a nyáron virágzó cserjéket lehet metszeni. hisz azok az újévi hajtások végén majd csak tavasz végén képeznek bimbókat. ilyen a Hibiscus, Buddleja.

ezen növények jól visszakurtítva új hajtásokat képeznek és ezek végén bőséges virágzásra számíthatunk.

a tavaszal virágzó cserjéket az elvirágzás után érdemes metszeni így a megmatadt ágakon bimbók tudnak redukálódni őszre. 

Előzmény: zsupla (32)
zsupla Creative Commons License 2007.02.22 0 0 32
Na, átvizsgálom a fákat alaposan!
Már megmetszettünk mindent, a rózsákat is a hétvégén. Az orgonát még az ősszel radikálisan visszavágtuk, nagyon elvadult. Így tettünk a nagyranőtt bokorrózsával is. Kíváncsi vagyok mi lesz velük az idén. A rózsa szépen hajt, de az orgona nem.
Előzmény: kert* (31)
kert* Creative Commons License 2007.02.01 0 0 31

Szóval erről beszéltem a szomszéd kertjében még találtam.
Sajnos a kép minősége talán az időpontnak is köszönhető. lásd :az időpont.
Meg a látó segédeszköz hiánya.
Előzmény: zsupla (30)
zsupla Creative Commons License 2007.02.01 0 0 30

Ezt hívják szerendipitásnak!

Egyszerűbben: vak tyúk is talál szemet!

Előzmény: kert* (28)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!