E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Nem szívesen kotyogok vallási témákba, mert nem vagyok benne járatos. Amit én gondolok a Bibliáról, Jézusról:
A bibliai történetek egy része igaz lehet, és létezhetett egy Jézus nevű ember, de nagyon sok a hozzáfűzött mese.
Hiszen az evangélisták, akik lejegyezték a Jézus életét: születésének, tanításainak, az emberekért vállalt kínhalálának, keresztrefeszítésének történetét, nem lehettek szemtanúi az eseményeknek. Így ami szájról szájra terjedt, sok-sok év alatt mennyire átalakulhatott. Szinte törvényszerű, hogy nem lehet 100 %-ban a valóság. Hisz ha egy mai történet átmegy csak 5 fülön-szájon, az is mennyire megmásul, arról nem is beszélve, hogy a szubjektív érzelmek is torzíthatnak.
Szerintem a csodatétemények is valószínűleg a fantázia szüleményei. De kételkedek, nem azért, mert semmit sem hiszek, hanem mert sok mindent lehetségesnek tartok. Ha valóban voltak csodajelenségek, akkor a következőt gondolom róla:
Mi emberek ismerjük az anyagból-energiát elvet. (Pl. belső égésű motorok működése)
Viszont nem ismerjük az energiából-anyagot elvet. Ez már a teremtés privilégiuma. Az állatok egyik elvet sem ismerik. Mi emberek az egyiket. Isten (ha van) mindkettőt és még ki tudja hányat Amikor tehát Jézus halat szaporított, energiából teremtett anyagot - ami ott volt körülötte mindenhol és benne.
"A Biblia topikban válaszolnál nekem arra, hogy Te hogyan képzeled Jézus csodatéteményeit? ... Hogyan változtathatta a vizet borrá? Te mit gondolsz erről?"
(Egy kicsit hosszúra sikerült a bevezető, de a *-tól már a konkrét válasz olvashatod.)
Isten előre tudta (mert teljes pontossággal ismeri a jövőt is), hogy az ember el fog bukni (azaz úgy dönt majd az ember, hogy nem Isten, hanem önmaga kezébe adja élete vezetését az önzés lelkületének befogadása mellett), és ez a bukás az önfejűség és az önzés lélek gyilkos rabságát hozza majd el az egész emberiségre. Ezért Isten kigondolt előre egy szabadító tervet, melynek megvalósításával minden embernek felkínálja az örök és boldog szabadságot.
A fent említett szabadító terv egyik legfontosabb része, hogy az Istent elutasító (az elutasítás oka a félreismerés) emberiséget szükséges visszavezetni Hozzá, hiszen csak az Isten képes megszabadítani az embereket az önfejűség, az önzés és a megfáradtság (ez az újabb csapda az önzés és az önfejűség következménye) pusztító börtönéből. De mivel Isten mindig tiszteletben tartja értelmes teremtményei döntési szabadságát, így az embernek csak akkor segíthet, ha nem utasítják el segítő szándékát.
Isten békéltető szándékkal küldte el Jézust (aki ezt a küldetést önként, a teremtmények iránt érzett szeretete miatt vállalta), hogy megbékéltesse az Őt félreismerő embereket. Ez a megbékéltetés arra épül, hogy az emberek Jézust megismerve megismerhetik az Atya Isten jellemét, és ezáltal bizalom ébredhet újra bennük, hiszen megismerik, hogy Istent a szeretet vezeti, és nem az önkény és a harag. Ha pedig ez a bizalom helyre áll, akkor az ember elfogadja, sőt kéri Isten szabadító segítségét, és így megszabadulhat a pusztító fogságból örökre.
Tehát Jézus földi élete által ismerheti meg mindenki az Atyát is. De sok kételkedés övezi e küldetést, méghozzá az, hogy: Valóban Isten küldte e Jézust? Csodákra volt szükség, hogy elhiggye az emberiség hinni kész része, hogy valóban Isten küldte Jézust, és amit mond, az mind igaz.
A Bibliában azt olvassuk, hogy Jézus még régen a földre jövetele előtt isteni hatalmat kapott az Atyától, de ezt a hatalmat nem hozta el magával a földre. Ezt azért tette, mert nem csak békéltető szolgálat az Ő földi élete, hanem betölthető példa is számunkra, hiszen nem saját hatalma által cselekedett, hanem az általunk is igénybe vehető - Atyától jövő - hatalommal.
*
Tehát Jézus az Ő csodáit az Atya Isten közreműködésével cselekedte meg. (Később az apostolok szinte ugyan azokat a csodákat tették, mint Jézus, és nyilvánvaló hogy nem a saját hatalmukkal. De Jézus előtt is volt erre példa...)
Annak az Istennek, aki teremtette az egész világmindenséget (és tudását, bölcsességét, hatalmát emberi elme ma még nem igazán tudja felfogni), nem volt akadály a csodák véghezvitele. Olyan mélységekig ismeri az elemek lehetőségeit, amit az ember ezen a földön nem ismerhet meg. Isten e csodák alkalmával ugyan azt a hatalmat használta, amit a teremtéskor is használt. (6 nap alatt megalkotta az egész élő földet. Milyen szép is lehetett még akkor, amikor az ember még nem kezdte el rombolni...)
Amit ezután írok, azt nem a Bibliából veszem, csupán a saját gondolataim. Szerintem Isten úgy tesz csodát, hogy egyszerűen összeépíti azt az általa (de általunk nem) ismert szabályok szerint. Olyanok ezek a csodák most számomra, mint kisgyerekkoromban a nagy gépek "csodája". Ahogy akkor nem tudtam elképzelni, hogy mi hajtja a nagy gépet, úgy most azt nem értem, hogy mi módon lett a vízből bor. Úgy gondolom, hogy ahogyan most átlátom a "nagy gépek" működését, úgy egyszer megismerhetem Isten csodáinak működését is, ha eljutok az Általa elérhető örök szabadságra. Addig én úgy kezelem Isten csodáit (és a legnagyobb csodák közzé sorolom az életet és az egyedi döntésre képes értelmet), hogy azok a létező valóság részei, csak nem értem működésüket, mert még "gyermek" vagyok.
Szia Amet! " A halál előtti pillanatokban történt megtérés lehet rémülettől, de nem számít belátásnak, méginkább nem alakul ki benne a menny, mert a Pokol még benne székel." Én a munkám, és életem során találkoztam a testi halállal sokszor. Nem mondható, hogy mindenki rémülten áll a halál előtt. Nincs időhöz kötve a megtérés, és az sem, hogy bizonyos hitben eltőltött idő után számíthat valaki az üdvösségre. Csak a bűnvallás, és megtérés számít. Ha valakiben csak a rémület dolgozik, az nem tud megtérni. Az, hogy valaki jó ember a szó általánosan elfogadott értelmében, az valóban nem elég. De Istent, és a cselekedeteit azért mi ne akarjuk időkorlátokba szorítani. Baráti üdvözlettel vogyo
- Az emberből származik - Isten parancsából származik
Látszatra mind a kettő egyforma. De ha a belső lényegét tekintve vizsgáljuk, óriási a külömbség. Miről is van szó: Két fajta szeretet létezik, úgy mint pokoli, amikor is az ember szereti önmagát, és a világot, valamint mennyei, amikor is az ember szereti az Istent, és a felebarátot. Amit az ember szeret azt akarja, és ezért annak érdekében cselekszi.
Az emberben nincs semmi jó, ezért ami belőle származik az sem lehet jó. A végkifejletében ami a Pokol ez már világosan látszik. Tehát az istentelen ember jó cselekedetei mögött önző szándék lapul. Pl: Csak azért nem lop, nem csalja meg a házastársát, nem hazudik, nem öl, stb, hogy igaznak láttasson, így elkerülje a kellemetlenségeket, börtönt, válást, megvetést, és egyéb retorziót. De magában, mivel Istent nem becsüli, és a bünt nem veszi komolyan, mind ezeket elköveti, és az ezt cselekvőkkel magában egyet is ért. Erről beszélt az Úr amikor ezt mondta: "Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében.(Mt 5,28)... Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanubizonyságok, káromlások. (Mt 15,19)". Ha nem láttják, el is követi, és titkon örül ezeknek. A jó cselekedeteire csak is a maga felemelésének, tiszteltetésének, elismertetésének, hatalmának fenntartó eszközeként tekint. Az Istentelen ember "szeretete" halála után sem változik, így kedvvel megy a "szellemi övéi" közé a Pokolba. A szellemi övéi pedig a fenti dolgokban élnek, amit féregnek mond az Íge: És kimenvén, látni fogják azoknak holttesteit, a kik ellenem vétkeztek, mert az ő férgök meg nem hal és tüzök el nem aluszik, és minden test előtt borzadásul lesznek.(Ézs 66,24) A "Holttest" itt nem szószerint értendő, hanem a Jó cselekedetek számára végképp elveszett embereket jelenti, mint a következő Igében is: "A bujálkodó pedig élvén megholt.(1Tim 5,6)" A "minden test" pedig a Krisztus testét/testületét, akik ellenálltak a test, másszóval saját cselekedeteiknek:"Iszonyat az igazaknak a hamis ember;...(Péld 29,27)"
Az az ember aki Istenfélő a cselekedeteit Tőle teszi függővé. Tehát azért nem lop, nem paráználkodik, nem tör házasságot, nem hazudik, nem gyilkol, nem gondol gonoszt stb. mert Isten ezeket megtiltotta. A jó cselekedeteket is azért teszi, mert Istene megparancsolta. Tehát ezek végső sorban Isten cselekedetei, és ezért valóságosan, és nem csak látszólagosan jók. Látja, hogy azok mindenkire nézve hasznosak, örül annak, és ez ösztönzi a még nagyobb odaadásra. Az Úr úgy rendezte, hogy a különböző vallások követői előtt hasonló előírások legyenek a szent életvitelre, mint a Tízparancsolat. Aki itt Istenére (Pl. Allah) tekintettel kerülte a bűnt, vezethető Istentől. Odaát is vezethetö, és mivel keresi Istenét, meg is találja Jézusban, mint aki ott egyedül látható Isten. "De mondom néktek, hogy sokan eljőnek napkeletről és napnyugatról, és letelepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal a mennyek országában.(Mt 8,11)" De aki nem szívből, hanem csak színből szerette Istenét, elvész akármilyen vallású is volt.
A keresztény tévtanítások egyike a hitből való megigazulás tana. A kegyelemre, és Isten mindenhatóságára hivatkozva úgy gondolják, hogy félretehetők a cselekedetek, mivel meg van írva: "Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék." De itt a fent említett saját cselekedetekről van szó, amik, ha jónak látszanak is gonoszak. Nagyon is kellenek az üdvösséghez az Úr parancsai szerinti cselekedetek, mert ezek formálják mennyei jelleművé az embert. Igy alakul ki az emberben a Menny."Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van.(Lk 17,21)" A Mennybe is az ember a "szellemi" övéi közé megy haza. Azok közé akik cselekedték Isten akaratát úgy mint ő. "Mert az embernek Fia eljő az ő Atyjának dicsőségében, az ő angyalaival; és akkor megfizet mindenkinek az ő cselekedete szerint.(Mt 16,27)... Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.(Mt 7,21)... És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, a mely az életnek könyve; és megítéltetének a halottak azokból, a mik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint.(Jel 20,12)
A megfeszített Lator sem azért jutott a Paradicsomba, mert az Úr úgy akarta, és hirtelen alkalmazott kegyelemből magához emelte, hanem azért, mert igazán gondolkozott, és szólt maga és az Úr felöl. Az igaz gondolkodás, és beszéd helye pedig a Menny, vagy más néven Paradicsom. A halál előtti pillanatokban történt megtérés lehet rémülettől, de nem számít belátásnak, méginkább nem alakul ki benne a menny, mert a Pokol még benne székel. Azt eltávolítani pedig nem egyik napról a másikra lehet, és az embernek sok háborúja van addig vele: "Erősítve a tanítványok lelkét, intvén, hogy maradjanak meg a hitben, és hogy sok háborúságon által kell nékünk az Isten országába bemennünk. (Csel14,22)"
köszi a választ! valami ilyesmit szerettem volna hallani vogyotól is:-), ő egy pcit nyakatekertebben válaszolt, meg picit hiányosabban
Vogyo!
kb. ebben reménykedek, mint amit Isr mondott, ezen sokat gondolkoztam régebben, mint mondtam, arra jutottam, hogy így lehet a dolog, illetve így kell lennie, kvázi így tartom 'logikusnak' v. méltányosnak
Bízom benne, hogy amiket leírtam vele kapcsolatban, azon tények ellenére nem az örök szenvedés várt rá az amúgyis kínszenvedés után ami utolsó éveiben volt neki!
((na persze, a másik oldal szerint meg megnyugtató az, ha nincs semmi a halál után, mert akkor meg pláne nem szenved utána - igaz ez a dolog ésszerűnek tűnik sztem 100ból 101 embernek, valahogy mégis benne van az emberben, hogy nem biztos, hogy így van, sőt, ez is valamilyen szinten igazságtalan dolog lenne ha megnézzük, hogy kinek mi jut ebből az életből - napersze közhely, hogy az élet igazságtalan -, de ez egy mási ktéma megint....))
A Biblia nem azt mondja, hogy csak a Bibliát ismerők üdvözülhetnek. Sőt inkább azt mondja, hogy az Isten mindenkit késztet a jó dolgok őszinte cselekvésére, és aki állhatatosan befogadja ezt e késztetést, az üdvözülni is fog. Az Isten késztetésének viszont ellen is lehet állni, mert csak olyan erősen késztet bennünket, hogy ellent is állhassunk neki (ha ellent akarunk állni), így adva meg nekünk a szabad választás lehetőségét. Akik tehát mindvégig ellenállnak Isten jóra való késztetésének, azok a pusztulást (a végső halált) választják.
Tehát ateisták, és más vallásúak is fognak üdvözülni, ha a lelkiismeretük szavát (azaz az Isten késztetését) nem nyomták el magukban, és ezáltal a szeretet törvénye szerint éltek.
Hogy mi a szeretet törvénye? Mindenki tudja a Biblia ismerete nélkül, hogy mi a jó, és mi a rossz. Tudjuk, hogy mi fáj nekünk, és tudjuk, hogy mi jó nekünk. Az általános következtetés egyszerű: ami nekem fáj, az fáj másnak is, és ami nekem jó, az jó másnak is. Ha valaki a lelkiismeretére hallgatva úgy él, hogy csak jót tesz másokkal, az betölti Isten szeretet törvényét akkor is, ha ő nem tud róla.
A Biblia ezt így fogalmazza meg: "A mit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény..." (Mt. 7:12)
A Biblia olvasása nélkül azt is jól tudjuk, hogy milyen tettek okoznak kárt és fájdalmat embertársainknak: gyilkosságok, lopások, csalások, hazugságok, tiszteletlenség és szeretetlenség. Aki ezeket teszi, az nem szereti a másik embert, és a pusztulás ragályos betegségét terjeszti, hiszen tettei nem építőek, hanem rombolóak. De Isten mindezeket látja, és jól tudja, hogy kik, mit és miért tettek. Így jól tudja, hogy kik fogadták be a szeretet törvényét, és kik utasították azt el maguktól. Ez az alapja Isten ítéletének.
Ezt pedig így fogalmazza meg a Biblia:
"... hozzá jövén egy ember, monda néki: Jó mester, mi jót cselekedjem, hogy örök életet nyerjek?
Ő pedig monda néki: ...tartsd meg a parancsolatokat.
Monda néki: Melyeket? Jézus pedig monda: Ezeket: Ne ölj; ne paráználkodjál; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; Tiszteld atyádat és anyádat; és: Szeresd felebarátodat, mint temagadat." (Mt. 19:16-19)
az egy dolog, hoigy Krisztus után volt, de ugyebár mire mi idekerültünk, mire eljjutott a már ittélő eleinkhez a dolog, addig ugye igen sok idő telt el és mindazon emberek egy szót nem tudhattak arról, hogy Jázus, az Isten és egyebek - sőt valszeg abban a tudatban, vagy nemtudatban élték le az életüket, hogy megszülettek, élnek majd meghalnak
nagyapámmal kapcsolatban meg nem gondolok semmit, bízom benne, hogy ateista létére nem bűnös-rossz emberként lett megítélve, mert én szerintem nagyon jó ember volt, hangsúlyozom annak ellenére, hogy az élet dolgai úgy hozták, hogy ő nem hitt
Attila kora, már bőven Krisztus után volt, de még ma is vannak aki hírből sem hallottak Bibliáról, Jézusról. Nem gondolom, hogy emiatt ők kárhozatra lennének itélve. Én nem tudom, hogy miképpen történt, történik velük.
Kérdezem, hogy nagypapád felöl gondolsz-e megnyugtatóbb dolgokat?
kiváncsi vagyok Attila korából hányan kerültek be a mennyországba - főleg hogy pogány vallás volt, meg max többistenhit, dunsztjuk nem volt az egy igaz Istenről
szertinted, hogy volt? (bár előbb szó volt itt unokákról, szóval talán nem kéne hogy tegezzelek? illetve tegezzem???)
nem, bizton állítom a nagyapám nem volt hívő; ő mondta!
a világháborúban a fronton volt, hallott róla - mint mindenki más, hogy az ellenségnél az xy pap megáldotta akatoná kfegyvereit, na erre, a magyaroknál is jól megáldotta a katonák fegyvereit, és nagyapámék igencsak alulmaradtak, évek fogságban et cetera, et ceteera, na a nagyapám onnatól kezdve azt mondta, hogy baromság az egész - és ez a történet komikus, és elég blőd is, de ha belegondol valaki, tök logikusnak lehet venni
ez az x db üdvözlégyes, meg szűzmárisá dolog hülyeség, ezt csinálják a katolikusok, a világon semmi értelme, ha így működne a dolog, akkor nem lenne nagyon "rossz" ember; mondjuk ezt már kb 10 éves koromban felfogtam saját magam is, hogy nem attól lesz vki hívő, hogy állandóan gyónni jár és ennyi meg annyi imát elmond, de ez a része a dolognak nem is nagyon mozgat, ha Isten létezik, a csalhatatlan, mindentudó Isten, akkor úgyis tudja ki az aki őszintén bánja a bűneit
hja, max bízni lehet, mást nem nagyon, DE nem válaszoltál arra, hogy mi van a kerszténység előtti időkkel? - de persze direkt nem katolicizmust írtam, pedig te arra vonatkoztattál vissza
A Bibliában sehol nincs az leírva, hogy üvösség csak annak jár aki ismeri a Bibliát. Az evangéliumi vak, akit Jézus meggyógyított, szerinted ismerte az írásokat? És az, hogy mi mit gondolunk valakiről, megtért vagy nem tért, nem befolyásol semmit. Arra neked senki nem fog 100%-os biztosítékot adni, hogy ki hogy fejezte be az életét.
"apropó kereszténység! kedvenc témám -> a kereszténység előtt ezek szerint minden egyes ember pokolra jutott" Mitől a kedvenc témád? Olvasd el a "Katolikus voltam" c. könyvet, és lehet, hogy sok mindenre ráébredsz. Természetets, hogy aggódsz a szeretteidért, de ez az aggódás terem-e valamit? Én is sokat gondolkodom azon mi lesz az unokáimmal, gyermekemmel, és annyit tehetek, hogy imádkozom értük. Halottakért imádkozni viszont tévedés. ott már csak a bizalom segít. Nem akarok senkit bántani, de lehet ha megnézel egy-két vallásos (nem hívőt értek ez alatt) embert, akkor rá jössz, hogy a nagyapád egy tiszta hívő ember volt. A hitet nagyon sokan telenyomják mindenféle kötelezettséggel. Adok- kapok dolgokkal. elmondok öt üdvözlégyet, és megbocsájtatik, hogy csúnyán beszéltem, stb.... Nahát ezeket el lehet felejteni. És nem kell pokolfóbiában szenvedni. Bízni kell Isten szeretetében, megtartó kegyelmében!
nem megy! ilyen nincs, hogy csak magamért aggódjak
nemtom, kötve hiszem, hogy megtértek volna a halálos ágyukon; megmondom mért: mert aki nem a Biblia szerint él, az nem is tudja, hogy mi az Istenhez való megtérés!
noha jó ember volt, igaz, becsületes, de tfh. nem is találkozott magával a "kereszténységgel"-, akkor nem fog megtérni, gőze nincs róla mi az; és leélte az életét, tisztességben, becsületes munkával, felnevelt x gyereket, igaz életet élt, aztán meg - óriási kínokkal az ucsó éveiben - irány a pokol?!?!
hát nemtom, elég visszás ez a dolog, ezt nem tartom igazságosnak
apropó kereszténység! kedvenc témám -> a kereszténység előtt ezek szerint minden egyes ember pokolra jutott
Szia Haszika! Úgy látszik nem tudunk összefutni, de nem baj. A menyország az Istennel való örök együttlét. A pokol pedig az, hogy akkor már biztosan tudom, hogy lehetnék Istennel is, de erre már nincs lehetőségem. Én már felnőttként tértem meg, és volt az életemnek egy szakasza, amikor nagyon megingott a hitem, komoly depresszióba pottyantam, és úgy éreztem Isten elhagyott. Nélküle teltek a napjaim. Számomra akkor ott volt a pokol. Őszintén, tiszta szívből mondom neked szörnyű volt. Akkor értettem meg azt a paradoxonnak tűnő mondatot, hogy aki nem hisz az imádkozzon a hitért. Ez az állapot nem tartott olyan sokáig, kb egy hét, de tudom, hogy igazán akkor tértem meg. Akkor kiíirtam a tükörre egy Ady idézetet: "mikor a lelkem roskadozva vittem, csöndesen és halkan átölelt az Isten". Azok az aggodalmak, hogy mi lesz, van, a szeretteiddel, nem csak a te aggodalmaid. Én is nagyon sokszor gondolkodok ezen, és arra is gondolok, hogy ha az Isten nélküli létben vannak, inkább cserélnék velük, de hát ez csak gondolat, mert nem lehet. Már írtam neked, de úgy látszik az aggodalom miatt átsiklasz felette, hogy a megtéréshez nem idő kell. Az idő rabságában csak mi vagyunk, és nem Isten. Aki már arra készül, hogy itt hagyja ezt a világot, már annak sem számít az idő. (Biztosan voltál már úgy, hogy alszol, kezdesz felébredni, de még szundikálsz. és akkor álmodsz valamit, ami nagy időszakot ölel át, és ha ránézel az órára, tán 1 perc telt el, az álmodban pedig éveket éltél végig) Mielőtt meghal az ember, lehet egy pillanat műve a megtérés. És abban biztos vagyok, hogy elmenő ember felé Isten nyújtja a kezét, és abban is biztos vagyok, hogy többen megragadják, mint azt mi, itt, gondolnánk. Én is csak ebben reménykedek a szüleimmel kapcsolatban. Illetve nemcsak reménykedek, biztos vagyok benne. Azért javasoltam, hogy olvasd el a szőlőmunkások történetét, mert ott is minden munkás egyforma bért kap, függetlenül attól mennyi időt töltött munkával. Ne aggódj, csak magadért. Baráti üdvözlettel vogyo
ha ez így van, korábban már gondolkodtam rajta, a mennyország mitől mennyország? mért jó az? és mért kell az az embernek?
örök boldogság meg örök lét kontra örök kárhozat...
van-e "személysiége" a léleknek a halál után? emmlékek ilyesmi, vagy hogy van? hogy lehet?
nemtom, de valahogy nem tudnék úgy élni a gondolattal, hogy mondjuk megtérek Istenhez, akkor minden szép és jónak kéne legyen, de tudom, hogy családtagjaim közül hányan lehetnének velem együtt ott a Paradicsomban? hát ez kb a zérushoz konvergál, pedig jó emberek voltak!
ez egy ellentmondás számomra, sokszor eszembe jutott, hogy a jó emberek mind pokolra jutnak. nem számít, hogy milyenek voltak, mit képviseltek az életükben, de nem tértek meg (aminek sok oka lehet)
Akkor teljesen rendben van, mert purgatórium nincs. Semmit nem tud a lélek a test a halála után tenni az üdvösség leérérse érdekében. A Bibliában sincs a lélek megtisztulásáról szó. Az ember vagy megtér életében, vagy nem. Ezekkel a problémákkal én is küszködök amivel te is a nagypapáddal kapcsolatban, én a szüleimre gondolok. A Bibliából olvasd el a szőlőmunkások példázatát. teljesen mindegy Istennek, hogy valaki mikor tér meg, ez lehet az utolsó pillanatban is. Este tudok ismét gép elé ülni, és addigra kikeresem neked az igehelyeket. Baráti üdvözlettel vogyo
ne beszéljünk róla először, mert halvány elképzelésem nincs róla!:)
el sem tudom képzelni,
őszintén szólva azt se tudom elképzelni, hogy milyen a pokol, milyen az ha vki "pokolra" jut, és pótanyumat kérdeztem meg erről hátha ő tudja, és ő azt mondta, hogy "állítólag nem nyugszik meg a lélek"
de visszatérve a purgatóriumhoz, régen hülyeségnek tartottam ,egyébként nem tudom van-e, milyen? mi lehet ott, gőzöm sincs.....
nemtom, én sose tartottam logikus dolognak, a dogma szerinti "tisztítótűz", amennyire én tudom, ugyebár vezekel a lélek, amíg teljsesen meg nem tisztul
annyi "logikát" látok benne, hogy igazságtalannak tartanám, ha olyan emberek, mint pl a nagyapám az örök kárhozatra jutnának, noha nem volt Istenhívő - aminek egyébként meg van az oka -, ezermillió jó ember élt már a Földön aki, tényleg jó volt, de mégse hittek Istenben, vagy egyáltalán nem is tzdták, hogy "mi a pálya" és akkor ők mind pokolra jutottak?? hát nemtom, de mi ez ha nem igazságtalanság
Nem, Tőled kérdeztem és a válasz: mert nem fogadjátok el még az Osz. vonatkózó zsidó magyarázatot sem, pedig az sokkal korábbi mint a Tietek.
"Nem érzem magamat egyiknek sem. A Biblia útmutatását maradéktalanul betöltő kereszténységhez szeretnék tartozni."
Ez nem érzésen mulik, hanem tudáson, mert aki nincs tisztában hitének alapjaival az nem tudja megkülönböztetni magát másoktól.
"Nem vagyok több másoknál, ezért nem is adhatok többet náluk. Tanítónak sem gondolom magam, csak egy egyszerű ember vagyok. "
Így van, de vannak akik ezt hiszik magukról.
Nos aki nem érzi magát tanítónak az ne tanítson, erre kérje meg a teológiai vezetőjét.
"Tévedsz, hiszen ha elég lazára veszed a kapcsolatot, akkor minden összefügg a Bibliával."
Sőt még annál is több. De éppen ezért, amíg valaki nem sértő módon teszi ezt, addig érdemes odafigyelni: mert "mindent vizsgáljunk meg," mielőtt döntünk.
"Ezen emberek írásai nem részei a Bibliának."
Hát most nem. DE, ha te tudod miként alakult a felvett könyvek összessége, akkor azt is tudnád / mint ahogy tudod is /, hogy a kat., a ref. és a TaNaK is eltér egymástól.
Tehát ez csak zsinat kérdése, éppen ezért megtörténhet, hogy belekerül.
"... a zsidó évezredes ószövetségi értelmezést miért nem hallom, a zsinagógákon kívül?"
Ezt a zsidóktól kellene megkérdezned.
"Te ariánus vagy?...Vagy J.T."
Nem érzem magamat egyiknek sem. A Biblia útmutatását maradéktalanul betöltő kereszténységhez szeretnék tartozni.
"... a Te magyarázatod nem több a többieknél?... rosszul tanítod!"
Nem vagyok több másoknál, ezért nem is adhatok többet náluk. Tanítónak sem gondolom magam, csak egy egyszerű ember vagyok, aki leírja itt a saját gondolatait. Ha pedig olyat írtam, amit a Bibliával meg lehet cáfolni, akkor kérlek, mutass rá pontosan, hogy ne legyenek ezen a topikon antibiblikus tévedések.
"Minden ami összefügg a Bibliával felhozható itt..."
Tévedsz, hiszen ha elég lazára veszed a kapcsolatot, akkor minden összefügg a Bibliával. A topik a topiknyitóban leírt téma számára lett nyitva, aki attól eltér, az tartalmi romboló. Idézem a "MODUS MODERANDI"-ból a "Hozzászólások törlése" címszó alól: "Tartalmi rombolás: ...témán kívüli ("offtopic") hozzászólások."
"Akkor szólhatnál egy szót ezekről, ha elolvastad volna E. Swedenborogon kivűl, Gottfried Mayerhoffer, Karg KLasszián, Bertha Dudde, Jakak Lorber stb. műveit."
Ezen emberek írásai nem részei a Bibliának. Ha valaki mégis őket akarja tanulmányozni, azt kérem, hogy nyisson egy másik topikot, és ott vitassa meg.
"Ezt a Bibliával nem alátámasztható elméletet miért itt a Biblia topikon hirdeted ismét? Miért nem nyitsz neki egy topikot, ahol nem lenne off megvitatni?
Kérlek, hogy ne offolj Swedenborg Emanuel tanaival!"
Ez az elmélet, legalább annyira levezethető a Bibliából, mint a Te tévtanaid.
Akkor szólhatnál egy szót ezekről, ha elolvastad volna E. Swedenborogon kivűl,
Gottfried Mayerhoffer, Karg KLasszián, Bertha Dudde, Jakak Lorber stb. műveit.
Ha, gondolod megvitathatjuk a 12 kötetes Nagyevangéliumot, amely egy magában csak A János evangélium magyarázata.
Semmivel sem rosszabb mint a Tied.
Mint előbb, ha csak HIThű megnyilvánulásokat kívánsz itt hallani, akkor minek ez a topic?
Bizzuk a moderátor belátására azt, mit lehet és mit nem.
"Ha valamit nem értesz visszahúzódol a Biblia falai mögé, de én ott is megfelelek Neked!
Mert rosszul tanítod!"
A Biblia falai közé nem lehet visszahúzódni, a Bibliával élni kell, érteni kell, és a tanításait követni. Nem kiragadni egy-egy részt, és azt szajkózni, hogy ellentmondásos, hanem az egészet nézni, az értelmét, célját, azt hogy mire mutat. Lehet hivatkozni más könyvekre is, de te sem ismersz mindent. Meg lehet ismerni sok célt, és elméletet, de meg kell vizsgálni, mire irányít engem, mit tanít nekem. Aki felismerte a Biblia igazságait, az már elhagyni sosem fogja. A rosszindulatu, szemetelen kötözködés, pedig a kötözködőt minősíti.
"A Biblia is szól, ha nem szó szerint kell a sorait érteni."
Szól, de csak annak akinek van füle a hallásra. Ezzel szemben botfülüek is sokszor magyarázzák.
Azért én ráddupláznék:A Biblia is szól, ha nem szó szerint kell a sorait érteni.
"1. ahol jelképes értelem nincs, hanem csak egyszerű szószerinti (ebből van a legtöbb),
2. ahol van jelképes és szószerinti értelem is,
3. és végül ahol csak jelképes értelem van."
1. szószerinti
2. parafrázis
3. allegorikus
4. a szövegbe rejtett misztérium
5 egyes helyek összevetése és új értelmezése
6 tipologikus
Az általad feltüntetettek, csak elenyésző része az igazságnak.
"A Biblia a jelképes értelemmel bíró szövegrészeket egyértelműen jelzi, és megértéséhez pedig magyarázó részeket, illetve egyértelmű (!) beazonosításokat ad."
Aha neked egyértelmű, másnak nem annyira. De, ha már itt tartunk, akkor a zsidó évezredes ószövetségi értelmezést miért nem hallom, a zsinagógá
kon kívül?
Te úgy fogod fel és nagyon rosszul. Ezt a" nem csak részeít, hanem egészében" már hallottam az ariánus vitában is, ezek szerint Te ariánus vagy? Vagy J.T. Hiszen Ők is erre hívatkoznak? Nem gondolod, hogy a Te magyarázatod nem több a többieknél?
Hiszen még az alapokkal sem vagy tisztában. Ha valamit nem értesz visszahúzódol a Biblia falai mögé, de én ott is megfelelek Neked!
Mert rosszul tanítod!
Miről beszélsz Hamurápival kapvsolatban? Nem érted, hogy az Ő törvénykönyvére hivatkoztam a talió elvnél? Összevontál két témát, mert nem értesz semmit.
Te a Biblia kicsiny részét sem érted, nem hogy az egészét.
Minden ami összefügg a Bibliával felhozható itt, és azt nem Te fogod megmondani, hogy mi ez, hanem a moderátor!
Ezt a Bibliával nem alátámasztható elméletet miért itt a Biblia topikon hirdeted ismét? Miért nem nyitsz neki egy topikot, ahol nem lenne off megvitatni?
Kérlek, hogy ne offolj Swedenborg Emanuel tanaival!
Erre már a 84-es hozzászólásomban is megkértelek:
"Ez a topik nem Swedenborg Emanuel tanait hivatott megvitatni, hanem a Bibliát. Persze mondhatod, hogy a Bibliáról van szó. De szerintem az, amit írsz, az már a Bibliához való hozzárakás (ami Biblia ellenes >> Jel. 22:18), hiszen okfejtésed (ill. Swedenborgé) a Bibliából le nem vezethető. (Pl. hogy mi van a 3 égben, vagy hogy az angyalok mind emberek voltak egyszer. Persze a véleményed lehet ez, de a Biblia ezt mégsem támasztja alá.)"
Amet, téged is arra kérlek, amire Fürösztölőt is kérem: tartsd be a topiknyitóban leírt irányelveket, ha ide írsz.