A legtöbb recept egy kg ledarált paprikához 20 dkg sót ír, mert ugye ez tartósítja, de én kipróbáltam 10 dkg-val és nem romlott meg. Ledarálod, összekevered a sóval, mehet rá a tető és kész. A bolti erőspistás kis csavaros üvegekbe rakom.
A kertben nekem is csak a megevett zöldhagyma szára, cékla levele, felmagzott spenót, saláta, borsóhüvely- és szár felaprítva, stb. A csalánt zsákba szedjük itt a Duna partján, a füvet pedig a környék összes füvesétől hozzuk el. Tehát ilyen szempontból jó környéken van a telek.
Vicc vagyis inkább szégyen, de én csak 4-5 éve tudom, hogy a kukoricát felforrás után csak 5 percig kell főzni. Régen, azelőtt órákig főztük...:S Pedig az 5 perc után csak visszakeményedik. Épp tegnap szedtem először a saját csemegekukoricánkból(9 csőből 2 volt kukacos!:( ). Viszont fonom édes volt, de én még gyengébben szeretem, kicsit elbambultam a dolgot.
Én ugyanígy járok állandóan, vagy leszedem őket kisujjnyi "angyalbögyörőként", vagy hirtelen már óriásiak és már sárgulnak. A fene se érti ezt, alattomos jószág az uborka...:)
Ezért is csináltam már kétszer csalamádét, abba nagyon jók szelten, ezért csaptam le a Gazpacho-receptre, a fülünkön jön ki már a görög saláta, és lassan a tyúkok, birkák is uborkamérgezést kapnak...
DE van olyan savanyúság-receptem(még az NDK-ból...:P), amibe hámozott, darabolt uborka kell.
Nagyon érdekes, köszönjük. Épp azon gondolkodom mit csináljak a hirtelen előbukkant nagyobb uborkáimmal, melyek rejtélyes módon kiskorukban nem láthatók mikor vizslatom reggelente, aztán egyszercsak ott díszelegnek méreten felül:DD Akkor kipróbálom. Sima csapvizet öntesz rá?
Felviditottal a keppel meg a lampionos hasonlattal, annal is inkabb mert en is megjartam nehanyszor, utoljara 2 eve a sutoben dedelgetett szilvalekvarral, en is elaludtam es az alom kimosta a fejembol az szilvalekvart hogy picike langon ott a sutoben. Es a lekvar mumia nagyonis ragaszkodott a tepsihez, volt vele dolgom mire ki tudtam belole mosni.
Nem baj, azert meg akad nalad padlizsan, tudod potolni.
Eddig még semmivel. Pedig nagyon sűrűn vannak, széles ágyásban, azaz alig tudok közé menni. Vastagon takarva van a talaj (időrendben: nyesett csalán, hagymaszár, spenót, céklalevél, fű). Tavaly is így volt, úgy látszik, szereti a homokos talajunkat.
Nekem meg arra van receptem, hogyan lehet pehelykönnyű lampionokat készíteni padlizsánokból...
Egyszerűen csak el kell aludni, mielőtt kikapcsolnánk a sütőt, és egy egész éjen át sütni...:S Semmi húsa nem marad, pár gramm lesz a 2 és fél kilóból is. :(
Így jár, aki azon sopánkodik, mit kezd ennyi padlizsánnal. Megérdemlem, ráadásul egy hétig most nem is szedhetek újakat. MInt mondani szokom, a sors igazán igazságot tesz mindig. S lőn.
Ebből már téli padlizsánkrém készült. Az esti tüzelésnél megsütöttük a rácson három adagban, reggelre kihűltek. Akkor olivaolajban pároltam hagymát, fokhagymát, pároltam hozzá jó sok darált kápiát és pritamint (vegyesen, mert egy-egy fajtából nem volt még annyi piros), a végén pedig a padlizsánok belsejét. Sóval, borssal jól összerottyant, majd ment az üvegekbe forrón. Utána még nagy fazékba vízgőzben dunsztolódott, így nem kell bele tartósító. Ebből én még soha nem tudtam eleget készíteni, a két nagyfiú reggeli pirítóshoz egy üveggel fal be. Idén kifogok rajtuk, 100 tő padlizsánt gyártottam, csak elég lesz talán...
4 nagyobb kovászos uborka, felkockázva 3dl kovászos uborkalé 3dl leszűrt, hideg zöldségleves 3dl natúr joghurt fél gerezd fokhagyma, lereszelve kb. 3dkg füstölt császárszalonna, felkockázva tetejére: olívaolaj
A kovászos uborkát apróra kockázzuk, hozzáadjuk a levét, a hideg, leszűrt zöldséglevest, a lereszelt fokhagymát és a joghurtot. Erős teljesítményű robotgéppel, vagy botmixerrel az egészet simára turmixoljuk, szükség szerint átszűrjük. Néhány órára (esetleg egész éjszakára) behűtjük. A tetejére ropogós pörcöt szórunk, amelyhez serpenyőben kisütjük a felkockázott császárszalonnát, konyhai papírtörlőn leitatjuk. A leves jégbe hűtve, a szalonnával megszórva és némi jófajta olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Adhatunk hozzá fokhagymás pirítós kockákat is, vagy friss zöldfűszereket, amelyekkel ki-ki ízlése szerint gazdálkodhat.
Aki fél az olajtól hagyja ki de szerintem ha tesz is rá attól nem fog elhízni.
tegnap raktunk el pillepalackba csemageuborkát télre,ez a módszer nekem ismeretlen volt,barátnömtöl tanultam. A nagyobb uborkát hasábokra vágom,beleszurom a palackba,kozé rakok kaprot,szórok rá 2,5-3 kanál sót,felontom vízzel és lezárom.kamrába rakom,télen levágom a palack tetejét és fogyasztható az ubi,íze olyasmi mint a kovászosnak.
Kipróbáltam!! Nem bírtam várni holnapig, lebotmixeltem, vettem ki pár merőkanállal, felengedtem, tényleg isteni!! Nagyon jól esett a felforrt agyamnak, 1-ig gazoltam a kertben, tiszta gőzfürdő volt, jól jött a hideg leves, köszi a tippet.
Meg vagyok győzve. KI kell próbálnom. Amint rendbejött az áramunk, neki is esek(nem merem addig nyitogatni a hűtőt, a tegnap esti vihar miatt oda egy fázisunk vagy mifene)
Addig viszont elő tudom készíteni. KÖszönöm a tippet, nagyon kváncsi vayok, milyen lesz, úgyhogy izgulj, mert csuklani fogsz, ha emlegetlek!! :)
Huhh, te csináltál már ilyet? Nagyon idegenül hangzik, de ha finom, érdemes lenne kipróbálni, csak valahogy annyira más, mint amit megszoktunk. Jó helye lenne a sok uborkának.
Bár nekem a Tarator is ízlett a bulgároknál, az összes fiú meg fintorgott. (hideg, joghurtos uborkaleves-féle). Szóval van személyes tapasztalatod vagy itt valakinek?