Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Van két ringló fám, amik idén teremnek először. Ismerős ismerőse oltotta helyben pár éve, nem tudom fajtáját kideríteni, eddig althann-nak gondoltam. Ami fura, hogy pár napja elkezdtek színesedni ( összes ), szerintem pár nap és beérnek. Van ötletetek, hogy milyen fajta lehet? Egyiknek foltos a héja, gondolom szilvahimlő. Amiatt érhet ennyivel korábban?
Idén nagyon bemérgedtem szilvahimlőre. sok öreg besztercei fám roskadásig volt szilvával. Pár napja elkezdtek potyogni, szerintem fele már lent van.
Mert a sajátodban használod akkor ugye :) A helyes hulladékfelhasználás égetően sürgető probléma, már rég nem fér el a szőnyeg alatt szerintem, de sosem fogják feladni hogy próbálkozzanak vele, ezt szinte biztosra lehet állítani.
Lehet, hogy süsü vagyok, de ha a mosogatók műtrágya, a kaki, pisi meg igazi trágya, akkor minek csatornahálózat, ha van ez embernek kertje, ahol ezeket mind elhasználja?
Nekem is pont ez a tapasztalatom az öreg veresszilváimmal. Nuku tünet, remek termés, holott tuti vírushordozók. A fiatalokon a friss hajtások ön azért láthajtások elején és a vesszőkön is foltosodás.
Ne keseredj el, kinek a pap, kinek a papné. A barackjaid gyönyörűek, nekem a szilváim szépek. Az 1 db őszibarac fám termése meg borzasztóan néz ki, sárgabarackom 10 db volt. A szilva nálam nagyon jól érzi magát, a kötött talaj és a sok víz kánaán számára.
Ja,hajtás az enyémeken is van,csak termés nem nagyon , ma kaptam egy ismerőstől pár kg Ranat,érdekes ennek még ehető formája is volt /ja és olyan félökölnyiek voltak/.Asszem én megszabadulok a szilváimtól,amennyi kell inkább majd megveszem.A legszarabbul terem,a legvírusérzékenyebb...minek erölködni vele.Csinálják a profik ,legalább szabadul fel hely másnak.
Köszi, utánanézek hol kapni errefelé et a tisztítószert. A trisó nem olyan jó, algásítja a természetes vizeket. A falu szennyvize is a Duna-Tisza csatornában köt ki nálunk.
A kevés szilvánál csak a sok szép de ízetlen a sajnálatosabb. A -mindegy milyen-boltban kapható szilvák is csak ritkán jóízűek.
Köszi a választ! Lehetne szelektíven használni szennyvizet, de ez is olyan mint a zöld beruházások többsége, sosem térül meg. + külön vezetékhálózat, + szivattyú, pénzt spórolni nem lehetne a vezetékes vízzel, mert van saját kút, csak ökológiai szempontból lenne érdemes költeni rá.
Hát igen. Így néz ki egy 10 ak. föld, még a gaz sem igazán szereti. Ez a talaj csak ültetvénynek alkalmas, mert a felső 60-70 cm réteg sivár homok, de ha azon át tud hatolni a gyökér, már van termőréteg. Valamikor ezen a talajok megkötésére hozták be az akácfát, amit az unió ki akar tiltani, mert nem őshonos nálunk. Öntözni hetente 100 liter/fa, de a szilvák mivel 4méter a tőtáv 200 litert kapnak. Minden más fa 2 méterre van. Mérete 33-36 mm közt van az átvételi határ 32mm.
Örökölt portán, van 8 szilvafám. Ma kiemntem megnézni a "zöldhullás"-t. Ez fogadott több fa alatt:
Azt hiszem nem kell mit hozzáfűzzek a képekhez.
Szülők, nagyszülők (legalábbis itt nálam) amikor beszélgetek velük a szilva betegségekről, a szilvahimlőt meg sem említik.Monilia, gutaütés, gombák, stb...,de PPV-ről semmi....
kb 2 éve olvasgatom ezt a topikot és az az érdekes, hogy előtte nem idegeskedtem a szilvahimlő miatt,mert azt sem tudtam mi az,mióta innen megismertem borzasztóan idegesít, aggaszt.
Sétálgatva az utcában és a környéken azt kell mondjam (sok szilvafa van) a 90%-a PPV-s.
Egy kis "érdekesség" (lehet csak számomra):
Az említett 8 szilvafa közt van két db veres szilva. Az egyik öreg fa. A levéltünetek is csak minimálisan látszódnak,pedig a fertőzött fák közelében van. Termésben semmi jele. Évek óta roskadásik terem, szép és egészséges gyümölcseket. Ez a fajta toleránsabb a himlővel? Tovább húzza?
,,,bár többször elmondtam, a természetes állati trágya viszonylag kevés olyan anyagot tartalmaz, amit a növények hasznosítanak, kb 4,5%-a a tömegnek. A trágya hasznossága az enzimek lebontásban játszott szerepe és a szénsavas lebomlási folyamat miatt van. Tehát a tápanyag nagyrészt a talajban van,( a homok más pálya...)
Az intenzív növekedés és zöld a képen valószínűbb mosószertől, mint ürüléktől. :)