Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
A "fotó alapján választható" shopban évek óta tízezer alatt van a 80 cm-es standard fajták ára, ősszel - készletkisöpréskor - rendszerint ennek 50 %-a, mert nem akarnak teleltetni. Többször vettem már tőlük, szép növényeket küldtek, és egyszer vállalták extra fajta beszerzését is.
A "kaviár citrom" most van terjedőben, itthon is kapható már, de magasabb az ára, mint a standard fajtáknak. Pár év alatt ez is kifut, mint a Buddha keze.
Velük leveleztem, elég sok a postaköltség, ráadásul a fajta, ami érdekelt, tavasszal pillanatok alatt elfogyott. Nekem kb 50 eurot írtak két növény szállítási költségére.
Az első is el lett ajándékozva, a másik kettő kis gyűjteményünk egy része maradt , szüret volt az ünnepek alatt is. Kaviár citromot szeretnénk még többek között. A mandarin és narancs kényesebbnek bizonyult a citromokhoz, calamondinhoz, kamquathoz képest...
Olyan olcsón sajnos még nem találtunk, ahol volt tizenpár eurós annak is sokszor fél centis vékony kis "törzse" volt, fiatal nyúlánk növény pár vékonyka ággal, ezért a 2.5-3 cm-es törzsű idősebbeket választottunk.
Csak ajándékba és saját részre vittünk, de így is zöldellt az autó :) Mandarin és lime oltóvesszőt cseréltem eddig ezekről egyéb növényre, szerintem ebben semmi feketézés nincs. Ezért is nem magam ajánlottam. De mivel nekem már sikerült topictárssal áthidalni több száz km-t csere-berére , gondoltam másnak is sikerülhet. 8-10 eurosokat nem is láttam egyébként, a 12-15 euros kis növénykék a következő mérethez képest nem valami jó ár-érték arányban voltak, ezért inkább a nagyobbat választottuk.
Nem eladásra vittünk, ajándékba családtagoknak. 20-35euro volt egy szép kis fa, cseréptől kb.: 60-80cm magasak. http://www.vivaigabbianelli.it/agrumi/2371-limone-lunario-quattro-stagioni.html Persze általában olyat választottunk amelyik tele volt virággal, esetenként gyümölccsel. A francia "madaras teszkó"-ból (itt aránylag tartják az árat folyamatosan) és egy kertészeti áruházból vettünk. Vannak fajták ahol egy kicsit kisebb fa ennyi pl.: a kaviár citrom. Egyébként úgy rémlik tavaly tél elején láttam egy magyar oldalt ahol kép alapján lehetett kiválasztani citrusokat, a fentiekhez képest tűrhetően magasabb áron.
Gratula! Ha nem sikerül akkor se add fel! Ajánlok figyelmedben 1 jó kis könyvet: Jeszenszky Arpád oltás szemzés, a scribd.com -on is olvasható vagy letölthető. Olvasd el, főleg az eleje nagyon hasznos, hogy megértsd a lényeget amire oda kell figyelni az oltásnál.
Ugyanezt csinálják a "hazai forgalmazók" is, csak tavasszal,nagyobb autóval és hivatalosan, Te meg feketén. Megveszik a 8-10 eurós legáltalánosabb fajtákat, amit akárhol meg lehet találni, és nem fognak egy-egy speciális igény után futkosni.
Mi ősszel teleraktunk egy személyautót :) Csak egy ötlet , hogy valamelyik topikban talán van aki ilyen országban dolgozik és némi felárral vinne haza, ha nem sok csomaggal megy haza.
életem első citrus oltása a mai nap volt, trifoliatara yuzu-t
tudom nem télen kéne de hát megpróbáltam, nem birtam... az alanyt szépen meghajtattam előtte, azzal nem volt gond.. mondjuk bénáztam kicsit... majd meglátjuk..
Az elsőnek nincs olyanja, amit kerestem, a második nem vállalta idén tavasszal konkrét fajta beszerzését, a választéka meg elég szűkös (nekem több fajta van, mint a shopban).
Próbáltam már ebay-en spanyol és szicíliai eladót rábeszélni a postázásra - roppant csábító tavasszal érő mandarinjuk volt, igen kedvező áron - , de küldeni nem akartak, kimenni érte meg már nekem nem éri meg. Persze, nem télen.
Furcsa, mert éppen most van a szezon és a nagy kiárusítás azokban az országokban ahol a citrusok elterjedtebbek. 20-40 euro egy terméssel, virággal teli 50-70 cm -es fa.
"Az alacsony hatóanyag tartalmú Garri tápoldatok forgalomba hozatalát azonnali hatállyal megtiltotta a hivatal, a gyártóval szemben pedig hatósági eljárás indult."