Keresés

Részletes keresés

Michelke Creative Commons License 2005.06.01 0 0 485

Én véletlen 2-t is vettem ebből a fajtából. Csak jókat tudok róla mondani. Mind a színe mind az illata fantasztikus!

Az egyiket szabadgyökeresnek vettem egy kertészetben, ahol a nevét nem tudták, csak a színét, a másikat viszont előre csomagoltan. Az előrecsomagolt rózsatövekre ráírják, ha illatos. Mr Lincoln sötétbordó, pl. Illatos. (Bár még szimatolni nem volt szerencsém)

Előzmény: Évi5 (476)
Michelke Creative Commons License 2005.06.01 0 0 484
A második nekem is nagyon bejön! Annyira kellemes pasztel színe van...
Előzmény: Kiskertész (467)
Michelke Creative Commons License 2005.06.01 0 0 483
Ez tényleg időigényes. Én meg türelmetlen fajta vagyok. :-) Szeretem inkább a kész tövet megvenni.
Előzmény: No.9 (466)
Michelke Creative Commons License 2005.06.01 0 0 482
:-O Ez nem lehet igaz! Igen Ő az!! :-)
Előzmény: No.9 (470)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.01 0 0 481
ATYAURISTEN! Ennyi bimbo nem is letezik!!! HUH! Nem semmi :))!

Nem akarok rozsa termesztessel foglalkozni - ezert nem igazabol megyek a nev utan, csak amikor ilyen kulonleges tulajdonsaggal rendelkezik egyik masik.

Szeretem a rozsaszinueket - van egy par nekem is, a formaja nagyon hasonlo mint a tied.

De ez a csupabimbo. . .:))! Jujj de szepseges lesz ha mind (vagy legalabbis sok) nyilik rajta! Feltetlenul csinalj rola kepet! Mindig ilyen?
Előzmény: Kiskertész (479)
Merci! Creative Commons License 2005.06.01 0 0 480

Ez centiben mérhető neked? mert az enyémek alig.

Ha lehasalok, tudok róluk profilból is képet készíteni :) Fölülről sem feltünőek...

De élnek ;) Majd én is teszek be képet...

Tegnap kaptam a lányomtól (3) egy szál rózsát (valamelyik szomszédtól kérte, mintha tudta volna, hogy szeretnék dugványozással rózsát): rózsaszín, illatos, aprócska virágok. Ismeri valaki? Megmutatom:

milyen rózsa?
Előzmény: tücsökmadár (477)
Kiskertész Creative Commons License 2005.06.01 0 0 479

Őszinte legyek? Fogalmam sincs. Nekem a rózsák kettő kivételével dugványozással lettek szaporítva. A kettőből az egyik már gyerekkoromban is megvolt (De régen is volt), a másikat, az egy fehér futó, tavasszal vettem. Annak tudom a nevét, de virágját még csak képen láttam.

Viszont ez a rózsa, ha a bimbói mind kinyílnak, egyetlen egy nagy, lila csokor lesz:)))

Előzmény: ZsuR (469)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.06.01 0 0 478

Az előbbi képek a két Nahéma tövet mutatják!

Ez pedig egy fehér vadrózsa:

Jelenleg még egy nagy cserépben (a szomszédtól kaptam; én ástam ki, s cserepeztem be), s azon vacilálok, mikor érdemes kiültetnem!
Előzmény: tücsökmadár (477)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.06.01 0 0 477

Merci!

Így néznek ki az én Nahémáim:

Náluk csak a Chartreuse de Parme nevezetű bokorrózsáim néznek ki gyatrábban!

Érdekes módon a Hause Habsburg rózsám szép hajtásokat hoz, s már bimbók is voltak rajta, de kegyetlen módon kitörtem őket (bár a szívem, majd beleszakadt!).

Évi5 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 476

Köszi a segítséget.

Ez a Double Delight nagyon tetszik.

Megpróbálom páromat rábeszélni, hogy menjünk el a szőregi rózsafesztiválra. Hátha sikerül... Ott biztosan kapok ilyen fajta rózsát. (Jól gondolom?)

Előzmény: No.9 (474)
stiglinc Creative Commons License 2005.06.01 0 0 475
OK, köszi. Ezek szerint viszont, ha jól értem, kiskerti, belterjesebb viszonyok között a legtöbb rózsafajtánál működik a dugványozás is, amihez nem kell szakértelem. (Nagypapám nem volt kertész, de ügyesen szemzett rózsákat, csak már nem tud rá megtanítani...)
Előzmény: No.9 (473)
No.9 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 474
A legjobb illata szerintem a Double Delight-nak van. Édeskés, fűszeres, olyan mint egy drága parfüm. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Néhány hozzászólással ezelőtt szúrtam is be róla két képet.
Ha megmondod, hogy milyen színű rózsákat akarsz, akkor én ajánlok neked olyat ami illatos. Vagy pedig ha tetszik egy rózsa, és tudod a nevét akkor Guglival rákeresel, és egészen biztosan találsz majd információt arra vonatkozólag, hogy van-e illata.

Közben meg van a VII. Szőregi Rózsafesztivál részletes programja. Várunk mindenkit szeretettel!
Előzmény: Évi5 (472)
No.9 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 473
"miért bajlódnak egyesek :-) szemzéssel"

Hát igen, itt a környékben nem csak egyesek, hanem mindenki a szemzéssel bajlódik. Ezen módszerrel állítunk elő évente több millió!!! rózsatövet. Talán éppen az lehet a kérdésedre a válasz, hogy "nagyüzemi" termelésnél gazdaságosabb ez a módszer. Emelett a szemzéssel szaporított rózsák (szerintem) jóval erősebbek, életképesebbek. Köszönhetően pl. annak, hogy a gyökerük egy vad alanytól származik. Egyetlen hátránya talán az, hogy a vad gyökér miatt hoz vadhajtásokat, de az újabb fajta alanyok már csak nagyon kevés vadat hoznak. (elég évente 1-szer, max. kétszer vadalni)
Előzmény: stiglinc (471)
Évi5 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 472

Sziasztok!

Szebbnél szebb rózsákat raktatok fel a fórumba.

Fáj a szivem....

Nagyon tetszik nekem a tarka, többszínű, vagy cirmos rózsák. Ezeknek van illatuk? Hol lehet ilyet venni? Az a bajom, hogy ha katalógusban nézem a rózsákat, nem érzem az illatukat, ha veszek piacon, kertészetben rózsát, nincs virága. Segítsetek! Milyen fajtát vegyek?

stiglinc Creative Commons License 2005.06.01 0 0 471
Látom, te ezt nagyon érted, mondd már el nekem , légyszíves, hogy miért bajlódnak egyesek :-) szemzéssel, mikor dugványról is jól lehet szaporítani. Biztos van valami szakmai oka, amit én nem tudok.
Előzmény: No.9 (466)
No.9 Creative Commons License 2005.06.01 0 0 470
Valami ilyesmire gondoltál? Ez szintén a szomszéd rózsája. Majd rákérdezek, hogy mi a neve.

rózsa1
rózsa2
Előzmény: Michelke (441)
ZsuR Creative Commons License 2005.06.01 0 0 469
. . .jajj a szivem. . .az a rozsaszin nagyon szep - mi a neve?
szilkszilky Creative Commons License 2005.05.31 0 0 468
Pedig pl. ez a 2. gyönyörű!!!
Kiskertész Creative Commons License 2005.05.31 0 0 467

Az a nagyon "húúú" ezen a bokron van:

Ma reggel megint készítettem néhány képet. Ilyenek lettek:

Aztán jött a vihar,

és a végeredmény ez lett:

:(((((

Előzmény: stiglinc (439)
No.9 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 466
Akkor hagyd a fenébe. Vagyis vedd ki tövestől. Gondolom túl vastag már a töve, azt meg nem lehet szemezni. 1-1,5 cm átmérőjű gyökérnyakkal rendelkező alany lenne ideális a szemzésre.
Vagy pedig van olyan alternatíva, hogy megvárod míg a bogyók beérnek rajta ( ha egyáltalán lesznek rajta) leszeded őket, majd kiveszed belőle a fekete magokat. Ezeket elülteted, majd a kikelt kis csemetéket mikor megerősödnek, szétülteted. Aztán ha ezek megnőnek, akkor be lehet őket szemezni. De ez elég időigényes (mármint nem a munka, hanem amíg szemezhető alany lesz a magból+szemzést követő évben lesz csak belőle nemes rózsád), meg csomó helyen el lehet rontani, úgyhogy nem ajánlom.
Itt nálunk annyival egyszerűbb a helyzet, hogy tavasszal a helyi szövetkezetben lehet kapni csemetét százas kötegekben 5-6 Ft-os darabáron. Ezeket még az elültetés évében nyáron be lehet szemezni, és köv. tavasszal már nyílik is a rózsa. :)
Előzmény: Michelke (465)
Michelke Creative Commons License 2005.05.31 0 0 465
Maga a tő több éves, de tavaly is tövig visszavégtam, kiirtási szándékkal, de újra kihajtott. :-)
Előzmény: No.9 (460)
No.9 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 464
Igen, a vásárlók igényei egyre szélesebbek (ennek is köszönhető, hogy a termelők egyre több fajtát oltanak) csak sajnos az értékesítő helyek nincsenek felkészülve még erre.
És valóban arra sincs biztosíték, hogy olyan rózsát adnak, amilyet szeretnél. Egyrészt hozzá nem értés miatt, másrészt meg véletlenül vagy szándékosan összekeverednek a fajták, és azt már nem mondja meg senki hogy milyen, csak ha majd nyílik.
Egyébként egy kedves ismerősőm tervez indítani egy rózsákkal foglalkozó honlapot. Ezen a tervek szerint lesznek fényképek, leírások stb. jónéhány fajtáról. Egy helyi fazonnak van egy szép kis gyűjteménye (nagyjából 300 fajta, és folyamatosan bővül) úgyhogy ez jó kiindulási alap.
Előzmény: stiglinc (463)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.31 0 0 463

Ebben igazad lehet...

Tulajdonképpen nekem tök mindegy, hogy hívják, inkább az lenne a lényeg, hogy ha valamilyen szempont szerint keresek egy tövet, olyat kapjak, bármi is a neve. (Csak sajnos az általam ismert dísznövénykertészetekben erre semmi biztosíték nincs...)

Előzmény: No.9 (462)
No.9 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 462
Nem igazán ér rá. Meg így kép alapján ő sem tud beazonosítani minden fajtát.
Itt Szőregen egészen a közelmúltig úgy nagyjából 30-40 fajtát szemeztek. Semmi különleges, Aida, Béke, Mr Lincoln, Elizabeth, Bakkara, First Red, Casanova, Sophia Loren ...
Néhány éve kezdődött az a folyamat, hogy egyre különlegesebb rózsákat is szaporítanak. Pl. a már említett Double Delight, és társai. Aminek köszönhetően mára úgy 250-300-ra emelkedett a környékben szaportított rózsafajták száma.
Bár én annyira nem vagyok benne, de 20-30 darabot én is felismerek. Viszont a 250-300-ből még a szakavatott, nálam sokkal okosabb kertészek sem ismernek fel 100-nál többet. És akkor ez még mindig csak a töredéke a jelenlegi többezer! rózsafajtának.
Előzmény: stiglinc (461)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.31 0 0 461
Nem tudnád a rózsatermesztő szomszédodat rávenni, hogy látogasson el ide és azonosítsa be a rózsáinkat?
Előzmény: No.9 (449)
No.9 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 460
Mekkora az a bokor? Több éves?
Előzmény: Michelke (458)
No.9 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 459
A leginkább elterjedt alany a laxa. Ennek már számtalan alfaja van, amit követni alig lehet. Ezeket már egyéb fantázianév hiányában csak számmal jelölik. laxa25, laxa 32 stb. Ezeken kívül még számos más fajta is van, Polmarian, Canina, meg rengeteg újabb: SuperB ...
Mindnek van előnye és hátránya is, de a szemzés szempontjából a legjobb (és nem csak szerintem) egyértelműen a laxa.
Előzmény: stiglinc (456)
Michelke Creative Commons License 2005.05.31 0 0 458

Á, nem is az irigységtől sárgulok! :-)

Van egy vadrózsa bokrom, amit ki akaram vágni. Abba beolthatom?

Előzmény: No.9 (457)
No.9 Creative Commons License 2005.05.31 0 0 457
"Néhány száz tő?" Ez csak vágórózsának van fólia alatt.
A majd ősszel eladásra kerülő rózsatövekből viszont úgy 80.000 :))

A szemzési szezon július elejétől nagyjából aug. közepéig tart. Persze ez időjárásfüggő. De ha csak néhány tövet akarsz szaporítani, akkor célszerűbb inkább a dugványozás.
Előzmény: Michelke (455)
stiglinc Creative Commons License 2005.05.31 0 0 456
Milyen alanyra szemzed a rózsákat?
Előzmény: No.9 (449)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!