Nem tudom a díszes társaságnak volt-e alkalma figyelemmel kísérni a HÉT című műsor vasárnap esti adását, ahol Házunk Napsugarának magyar hangja fejtette ki veretes gondolatait a minőségi magyar szinkronról? Nos meg kell mondjam, mint oly sokszor az eddigiekben, most sem csalódtam benne.
Egek! Mindig lenyűgöz ez a fajta higgadt és tárgyilagos, ám ugyanakkor fegyelmet és tiszteletet parancsoló elemzés, melyet tőle hallhatunk, ahhoz hasonlatosan, amikoris a ház népét irányítja el a napi teendők megfelelő végzésének mikéntje felőli eligazításában.
Ugyanilyen típusú hibát találtam az 1. részben, amelyben nem fordították le a "private" (közlegény) szót, hanem meghagyták eredeti alakjában, így aztán Teddy "Private Stokes"-nak nevezi Alf-ot, "Stokes közlegény" helyett
Ja, én is észrevettem egypárat, de igazán ez zavart... :-((
A 3. részben Lord Meldrum megkérdezi Stokes-t, hogy ismeri-e a "Sivatagi Dal" című darabot, mire Stokes azt válaszolja. hogy Cook szokott belőle dalfoszlányokat énekelgetni, miközben a munkáját végzi. Tekintve, hogy nincs Cook nevű szereplő a sorozatban, szerintem biztosra vehetjük, hogy a "cook" itt nem személynév, tehát le kellett volna fordítani "szakácsnő"-re. (Nyilván Mrs. Liptonról van szó.)
Ugyanilyen típusú hibát találtam az 1. részben, amelyben nem fordították le a "private" (közlegény) szót, hanem meghagyták eredeti alakjában, így aztán Teddy "Private Stokes"-nak nevezi Alf-ot, "Stokes közlegény" helyett.
Még egy hiba:
A 6. részben, a felolvasó-est előtt, Teddy azt mondja, hogy nem hajlandó felolvasni az Aubrey Wilmsloe-t méltató szöveget, mert együtt járt iskolába az apjával, akit "Pöttyös Wilmsloe"-nak neveztek. A "Dotty" szó valóban jelentheti azt, hogy pöttyös, de az elsődleges jelentése az, hogy "dilis, bolond, félnótás", és szerintem ez a jelentés sokkal jobban illik ide.
Dalszövegek Foti számára:
A 10. rész szövegkönyvében van egy pár hiba Mrs. Lipton dalában. Íme a pontos szöveg:
Next Monday morning is my wedding day,
Next Monday morning the band begins to play,
Dear little Alfie, he will be mine,
We're going to blow the candle out at half past nine!
A Dalmát himnusz (13. rész)
Long live Dalmatia
Land of the free and the sheep,
Long live Dalmatia
Land of the cows in the grass
And the apples dangling on the trees,
Long may the banner fly
Up the pole (up the pole),
Long live Dalmatia
Forever and a Day!
Madge Cartwright áriája a "Sámson és Delila" cymű operából (13. rész)
Oh, once again, then I implore thee,
I implore thee
I implore thee
Ah, once again,
to Say: you adore me.
Samson, Samson,
I adore thee!
Most, hogy az ismétléseknek köszönhetően ismét fellendült az élet a fórumon, úgy gondoltam, én is kilépek visszavonultságomból, és hozzászólok az eszmecseréhez. :-)
Flora:
A Blanche nevet az eredeti változatban "Blencs"-nek ejtik. Hogy miért lett belőle a szinkronizálás során "Blans", azt én sem tudom... Talán azért, mert így magyarosabban hangzik. (Így közelebb áll hangzásban a név magyar megfelelőjéhez, a Blankához.)
A "bárhogy is" eredetileg "anyway". Szerintem is jó a fordítás, bár nekem a "mindenesetre" is tetszett volna.
Foti:
A tábortűznél énekelt dalnak (amelyiknél mutogatnak), "Damper song" a címe.
Íme a filmben elhangzott részlet szövege:
Glory, glory,Hallelujah,
Glory, glory,Hallelujah,
Glory, glory,Hallelujah,
And the smoke goes up the chimney just the same.
And you push the damper in,
And you pull the damper out,
Glory, glory,Hallelujah,
Glory, glory,Hallelujah,
Glory, glory,Hallelujah,
Ezután a "Bravo Bravissimo" című dalocskát énekelték el:
Bravo, bravissimo,
bravo, bravissimo,
Bravo, bravissimo,
jolly well done!
Egyébként mindkét dalt kifejezetten tábortüznél szokták énekelni, leginkább a cserkészek.
A amerikai folyóról szóló dal címe "Way down upon the Swanee (Suwannee) River".
A tábortűznél csak egy részlet hangzott el belőle, íme:
Way down upon the Swanee River,
Far, far away
That's where my heart is turning ever
That's where the old folks stay.
Aki kíváncsi a teljes szövegre, vagy meg akarja hallgatni a dalt, az nézze meg ezt az oldalt:
members.fortunecity.com/northsider/suwannee.html
(Egy kis széljegyzet: Hogy ne feledjük a DunaTV értékeit a Mylord-folytatás tekintetében. Tegnaptól a Klinika c. sorozat Magyarországon még nem vetített részei láthatók az m1-en. Érdekes módón a Prof.-on és feleségén kívül senkinek sem sikerült megtalálni a régi szinkronhangját, pedig legjobb tudomásom szerint legtöbbjük Pesten (vagy éppenséggel sehol sem) játszik. /Amikor szegény régi tv3 vett meg új Klinika-részeket néhány évvel ezelőtt, nekik szintén sikerült a felderítés.../