Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.26 0 0 3080
27 éves fuldai Patrick Sinkewitz esete az idei szezon egyik legnagyobb botrányát kavarta a kerékpársportban. Az év első felét a T-Mobile színeiben tekerő kerekest a júliusi Tour de France során elvégzett doppingellenőrzés során kapták tiltott szer használatán. Csapata akkor azonnali hatállyal felfüggesztette és hazaküldte a Francia Körversenyről. Azóta Sinkewitz már koronatanúként is kipakolt a magenta mezesek és sportág "kulisszatitkairól".

A nemrégiben bejelentett hír után, miszerint Sinkewitz 1 éves eltiltást és 40.000 euró pénzbüntetést kapott az UCI-tól a német Süddeutsche Zeitung cikkében újabb érdekes tények láttak napvilágot a vádlottal kapcsolatban. A mostani írásbóll újabb adatokat tudhatunk meg arról, hogyan működik a dopping a gyakorlatban, hogy szabályozta ezt az akkori német szövetség és az kiderül, Sinkewitz junior kora óta retteg az ellenőrzésektől.

Sinkewitz már juniorként is doppingolt

2000 októberében járunk, a helyszín a franciaországi Plouay, ahol ebben az évben a kerékpáros világbajnokságot rendezték. Sinkewitz, akkor még a junior német válogatott tagjaként volt nevezve és fiatal kori eredményei alapján az esélyesek közé sorolták. Egy nappal a verseny előtt bejelentik, Sinkewitz megfázott ezért hazautazott, nem vesz részt a VB-n. A hír akkoriban nem keltett nagy visszhangot, beteg ugyanis bárki lehet. Az érintett most viszont bevallotta, távozásának valójában egészen más oka volt.

"Már akkor is doppingoltam. A patikában vettem meg az EPO-t és magamnak lőttem be, akkoriban ez még egyszerű volt. Természetesen már akkor is rizikós volt a dolog, így folyamatosan volt félnivalóm."- meséli Sinkewitz, majd arra a kérdésre, miszerint tudott e a szövetség akkori kapitánya a dologról, így folytatja.: "Akkoriban Weibel úr volt a szövetségi kapitány, aki pontosan tudta, hogy használok tiltott szert. Nem ajánlotta, de nem is próbált meg lebeszélni róla. Elfogadta a dolgot és annyival segített, hogy ő maga ellenőrizte a hematokrit és EPO szintemet. A plouay-i VB előtti napokban folyamatosan a megengedettnél magasabbak voltak nálam az értékek, így azt mondta, jobban teszem, ha hazamegyek. Összeszedtem a csomagomat és már ott sem voltam. Semmi búcsúzkodás, gyorsan és feltűnés nélkül hagytam el a helyszínt."

Ami különösen érdekes, hogy a német szövetség részéről ezután senki nem ellenőrizte VB esélyesük állapotát. Nem küldtek hozzá orvost és nem is feszegették tovább betegsége okát, mindenki elfogadta, hogy Sinkewitz hirtelen megfázott.

Mindenki tudta hol, mit lehet venni

A német kerekes 2003-ban, még mindig nagyon fiatalon csatlakozott a Quick-Step gárdához, ahol akkor is tapasztalt, nagynevű profik tekertek. Erről az időszakról így nyilatkozott:

"Mire a Quick-Step-be kerültem már tudtam, hogy működnek a dolgok. Mindenki tudta, hol, mikor, mit, lehet venni, Természetesen erről nem sok emberrel beszéltünk nyíltan. Mindenki tette a dolgát. A csapat főnöke, Patrick Lefevere sok mindenben naiv talán, de 30 éve van a kerékpársportban, így tudja mi a dörgés. Azokban az években is EPO-t szedtem, az eredmények jöttek is szépen."

Belövés a Tour prológ előtt

A 2006-ban kirobbant Operation Puerto doppingbotrány adatai alapján sokakat a Tour de France előtt 1 nappal zavartak el, köztük Sinkewitz akkori csapattársát, Jan Ullrichot és Oscar Sevillát is. A T-Mobile-nál tehát mondhatjuk nyugodtan, meleg volt a talaj, a prológ előtti vacsoránál azonban mégis volt valaki, aki nem jelent meg, fontosabb dolga akadt.

"Aznap este a freiburgi kilinkára utaztam, ahol kaptam egy újabb adag szert a csapat akkori orvosaitól. Természetesen aggódtam, mert nagyon ránk szálltak. Sajnáltuk, hogy Ullrichot elküldték, de nem tudsz ennél többet tenni. Profi vagy, másnap kezdődik a világ legnehezebb körversenye, tovább kell lépni és folytatni, amit elkezdtél. Persze mindig azt mondod magadnak, ez az utolsó, csak ezt ússzam még meg. A vacsorahiányzást nem kellett senkinek megmagyaráznom, mindenki tudja, mi van a háttérben, erről nem beszélünk, mindenki intézi a saját dolgát."

Mire jó a doppingszer?

Arra a kérdésre, miben segített neki konkrétan a tiltott szerek használtat az alábbi magyarázatot adta.

" Egy autós hasonlattal élnék. Ha van egy Opel Corsa-d, amivel 150 km/h-val kell haladni az autópályán, akkor ez sikerül, de ennél gyorsabban, már csak nehezen tud menni a kocsi, Ha ugyanezt viszont egy sport BMW-vel csinálod, akkor azzal a 150-es tempó meg sem kottyan és könnyedén feltudod vinni 250 km/h-ra is. A doppingszerek használatával tehát az ember sokkal magasabb sebességtartományban tud tekerni, különösebb megerőltetés nélkül. Persze dopping nélkül is lehet jól menni, ez nekem 2007-ben néhányszor sikerült. A nagy körversenyeken az első 10-ben lenni szerek nélkül esélytelen. Úgy gondolom, hogy a '90-es évekkel ellentétben, amikor a profi versenyzők 99%-a használt doppingszert, mára ez nagyon megváltozott és jelenleg a mezőny legalább fele tiszta."

Első számú közellenséggé válni a profik között

Sinkewitz, mint bevallja, nem ért máshoz a kerékpársporton kívül, így szeretne visszatérni a profik táborába, ám erre elég kis esélyt lát, ugyanis első számú közellenség lett bringás körökben, akivel ma már senki sem szívesen beszél.

"Korábban mindenkivel jól kijöttem, sok barátom volt a sporton belül. Amióta kipakoltam, senki nem keres már, senki nem áll szóba velem. Sem a csapatok, sem a versenyzők. Nézzük meg például Ivan Basso példáját. Biztos vagyok benne, amint lejár a büntetése máris megveszi valamelyik nagy csapat, sztár gázsiért. Én annak is örülhetek majd, ha valaki egy mezt és egy bringát ad még egyáltalán. Higgyék el, komoly anyagi nehézségeim vannak, ez köszönhető a 40.000 eurós pénzbüntetésnek is. Persze az emberek azt gondolják, ha évi 700.000 eurót kerestem - ami egyáltalán nem így van - abból, ha befizetek 40-et, még mindig marad 660 ezer. A helyzet azonban nem ez, szinte napról napra élek. A bíróság döntése elgondolkodtató lesz más versenyzők számára is, miért működjenek együtt, ha utána ilyen komoly bírságra számíthatnak?"

Végszó

Sinkewitz-et egyébként ugyanaz a az ügyvéd képviseli, aki a szintén doppingvétség miatt eltiltását töltő Jörg Jaksche-t. A triónak már az is megfordult a fejében, hogy megpróbálnak saját csapatot alapítani. Az elit versenyzők mellett junior korú kerekeseket is szeretnének bevonni, hogy a versenyzők már fiatal koruktól kezdve megfelelő nevelést kapjanak és ne kelljen karrierjük során nap, mint nap rettegniük. Egyszóval ne járjanak úgy, ahogy Sinkewitz-nek kellett...

Velo. hu
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.26 0 0 3079
http://www.radsport-aktiv.de/sport/sportnews_47257.htm

Savio valami rejtélyes okból azt a Danilo Hondot szerződtette Gibo mellé, aki már a Tinkoffban is kudarcot vallott. Hátha most összejön neki.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3078
"Új időszámítás és egy új idő kezdődik számomra. Töbé nem vagyok Saul Raisin a Credit Agricola profi kerékpárversenyzője, hanem Saul Raisin, agysérülés-túlélő."

Ez a csodálatos az amerikaiban. Le kell mondanom a 13 éve dédelgetett álmomról, amiért mindent kiadtam magamból, amiért a legjobbamat adtam? Jól van. Akkor arra használom fel a hírnevemet és az alapítványomat, hogy segítsek olyanoknak, akik betegség, vagy baleset miatt agysérülést szevedtek. Az alpítvány várja a segítőket, és a segítségre szorulókat. És különben is enyém a legjobb csaj a világon.

Sok boldogságot Saul! Reméljük, hogy a kis zöld karkötőknek éppúgy sikere lesz a világon, mint a sárgáknak.
Előzmény: HPéter1978 (3077)
HPéter1978 Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3077
Egy megtört harcos gondolatai...

Things To Be Thankful For...

Contributed by -Saul
Thursday, 22 November 2007

Mes rêves de pour faire le vélo professional sont morts. My dreams to be a professional cyclist are dead. I do not know where to begin. This is the hardest blog I have ever had to write. Yesterday, I was greeted by my Mom and Dad early in the morning in Salt Lake City. I was so surprised to see them but the fake smile on my Mom’s face revealed something was wrong. Roger Legeay had called them the day before to tell them that the French doctors would not release me to race. His voice cracked as he later told me the news and I tried hard to fight back the tears. I did very well on my neuro-psych tests but the doctors said it would be too dangerous if I were to crash and hit my head again. It is hard to take in the fact that all the last 13 years of hard training are now over. I always say that if you do your best in anything be happy and content knowing you did your best. I will always stand by this motto. I did my best and gave my all to get back to the sport of professional cycling and am content with the fact I did my best and I will never ask, what if? Now it is time to move and start new a new life. I am no longer Saul Raisin, cyclist professional for the team Credit Agricole. I am now Saul Raisin, brain injury survivor - soon to be happily married to the most beautiful girl in the world, Aleeza. I have to admit I am scared. I do not now what I want to do or what I will do for a living. Like I have said many times before, my family and I dreamed for me to live a normal life. I now have a normal life and have pledged to give back and help others that have brain and spinal cord injuries or any other major illness. I want to grow my Raisin Hope fund into a foundation. I hope to have shown people to never give up and always fight to the finish. I have been truly blessed with a loving family, friends, and the best support group on earth. I would not be here without all of you and of course all my loyal sponsors. I no longer want www.saulraisin.com to be a haven just for cycling. I want my website to be a refuge for anyone that has an injury or illness to come and feel at home to know that things always do get better. My life has just begun with the most beautiful girl in the world. There are blue skies ahead(I love you Aleeza).

Job hunting is not going to be fun.. any ideas? Up for hire.

Love you All,

-Saul
Előzmény: Törölt nick (3076)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3076
Rettenetesen sajnálom. A radsportaktiv.de fordításából kiderül, hogy jók voltak az eredményei, de az orovosk nem engedik versenyezni, mert órási veszélyekkel járna, ha egy bukásnál újra beütné a fejét. Lözsé is nagyon sajnálta, de elmondta, hogy a kerékpár nagyon veszélyes sport, nem lehet kizárni a bukás lehetőségét, és egy esetleges esés végzetes következményekkel járna az amerikai fiú esetében.

A CA iszonyú rendes vele, mert a jövő év végn jár le a szerződése, de addig továbbra is folyósítani fogják a fizetését.

Szegény most azt írta a honlapján, hogy meghaltak az álmai. Reméljük, hogy összeszdi magát. Irány a főiskola, és ha nem ment nyeregből, majd megy a kisérő kocsi vezető üléséből:-)
Előzmény: Törölt nick (3071)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3075
Aranyos kép. A sapi first class:-)
Előzmény: ccsőszami (3074)
ccsőszami Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3074

The fifth Paris-Brest-Paris, organised by the Petit Journal, had a great deal of difficulty in recruiting riders. “We have better things to do than take part in a speeded-up version of a tourist event”, the professionals protested. Nevertheless, twenty-eight racers lined up at the start, of whom the Luxemburger Nicolas Frantz attracted attention through his use of a two-speed derailleur. 

(1931. év)

Amiért megtetszett a kép az a bringásunk sapijának bojtja.

Amiért pedig ráakadtam az Brest , 2008-as TdF rajt városa.

ccsőszami Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3073
Jó egészséget kivánok neki! Biztos, hogy szíve csücske marad a bringázás!
oscarsevilla Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3072
Nemár. :(
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3071

Nem sikerült Saul Raisin orvosi tesztje. A CA orvosai nem engedik versenyezni:-(

Nagyon sajnálom, pedig mindet megtett, hogy újra versenyezhessen. De hát mi ttegyünk, az élete és az egészsége fontosabb.

American rider Saul Raisin, who had been hoping to come back to racing after suffering severe head injuries and falling into a coma last year, has announced that despite his miraculous recovery, his pro cycling career is over. "My dreams to be a professional cyclist are dead," he wrote on his website, saulraisin.com. His French team, Crédit Agricole, announced on Thursday that it would not allow him to return to competition for his own safety after reviewing the results of extensive health testing.

"Yesterday I was greeted by my Mom and Dad early in the morning in Salt Lake City," Raisin said. "I was so surprised to see them but the fake smile on my Mom's face revealed something was wrong. Roger Legeay had called them the day before to tell them that the French doctors would not release me to race. His voice cracked as he later told me the news and I tried hard to fight back the tears."

Raisin continued, "I did very well on my neuro-psych tests but the doctors said it would be too dangerous if I were to crash and hit my head again. It is hard to take in the fact that all the last 13 years of hard training are now over."

He added that he was thankful to his family and friends for the support that he had been given and was looking forward to his upcoming marriage.

Considered one of America's up-and-coming talents, Raisin suffered severe head injuries resulting from a crash during the Circuit de la Sarthe in April 2006. He was in a coma for a week and was paralysed on the left side of his body after the accident. Despite doctors fearing for possible brain damage, Raisin recovered fully and is now able to lead a normal life, even racing the individual time trial as he did at the US Pro Championships in September this year.

Cyclingnews' Shane Stokes interviewed Raisin in August 2007, outlining Raisin's progress on the road to recovery

cyclingnews.com

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.23 0 0 3070
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.21 0 0 3069
Hasonmásverseny:

Batman és Luis Pasamontes
e. Creative Commons License 2007.11.19 0 0 3068

Petacchit nemrég az a megtiszteltetés érte, hogy hű fegyverhordozója, Marco Velo, róla nevezte el újszülött kisfiát. Most pedig ő maga is apai örömök elé néz, a kis lurkó érkezése ráadásul stílusosan éppen a 2008-as Giro ideje alatt várható.

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.19 0 0 3067

http://bettiniphoto.net/show.php?&lng=ita&sid=&function=categ&categ=2&parent=1569&livello=1&chld=2

Gibo próbál beilleszkedni az új helyén. Bezzeg nálunk ő volt a DON, nem kellett neki szkanderban eldönteni, hogy ki a főnök:-(

Törölt nick Creative Commons License 2007.11.18 0 0 3066
Az a baj, hogy nagyon régimódi vagyok. Nekem az öltönyzokni fekete, a sportzokni fehér. Számomra éppolyan riasztó egy fekete sportzokni, mint ha valaki fehér zoknit vesz fel az öltönyéhez:-)
Előzmény: oscarsevilla (3064)
ccsőszami Creative Commons License 2007.11.18 0 0 3065

Nagyon örülök ennek a hírnek! Az utolsó hír Szilvivel kapcsolatban -ami a fülembe cseng-bizsut árul egy bódéban.

Előzmény: Törölt nick (3062)
oscarsevilla Creative Commons License 2007.11.18 0 0 3064

Kérlek, nekem a focis zoknim mostmár 2 éve egy fekete darab "bátyus" felirattal :)). Tesómtól kaptam még anno, és bejött mint kabala, a fontosabb meccseken mindig az van rajtam. Rém ronda egyébként :). De innen nézve megértem ezeket. :)

Mentségemre szolgáljon, hogy a sportszár alatt nem látszik :).

Előzmény: Törölt nick (3060)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.18 0 0 3063
A világ legvékonyabb veteránja bemutatja a jövő évi mezét.

Nekem a kipulykás jobban tetszett.
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.17 0 0 3062
Bizonyára nem én vagyok az egyetlen, aki nagyon jó szívvel emlékszik vissza a sidney-i olimpiára, és benne a kitűnő, és nagyon kedves pályakerékpáros versenyőnkre, Szabolcsi Szilviára.

Szilvi
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.17 0 0 3061
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.17 0 0 3060
Hát igen ez a műfaj csúcsa:-)

Ehhez márcsak Armstrong rém ronda fekete nike kabala zoknija, és Dave Zabriskie "Mr Z szereti Mrs Z-t" feliratú darabja volt mérhető.
Előzmény: ccsőszami (3059)
ccsőszami Creative Commons License 2007.11.17 0 0 3059
Hamár a zokninál tartunk!
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.17 0 0 3058
Erre mondják, hogy ilyen barátok mellett mi szükség van ellenségekre.:-)
Előzmény: extekergo (3057)
extekergo Creative Commons License 2007.11.17 0 0 3057
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.16 0 0 3056
Érdekes, hogy a Heras-Cunego-Gibo- Sastre sorral azonos termetű, de a latinokat senki se cseszegeti azzal, hogy milyen picikék.

http://www.thepaceline.com/rider.aspx?id=14

Előzmény: A. Armstrong (3054)
e. Creative Commons License 2007.11.16 0 0 3055

Tényleg. :) De még így is jobban járt, Evans és Rasmussen elég ijesztőre sikeredett. Ellenben Comesso a 15. fejezet utolsó képén haláli. :)

Előzmény: A. Armstrong (3054)
A. Armstrong Creative Commons License 2007.11.16 0 0 3054
Elsőre nem értettem,hogy Levinek miért látszik mindig csak a feje búbja. Aztán rájöttem, hogy olyan kistermetű, hogy a teljes képre már nem fér fel :-).
Előzmény: e. (3053)
e. Creative Commons License 2007.11.15 0 0 3053
Nagyon jó! :)
Előzmény: A. Armstrong (3046)
zsolaaa Creative Commons License 2007.11.15 0 0 3052
Picitkét ördögibb a pofázmánya
Jackshe
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.15 0 0 3051
Előzmény: Törölt nick (3050)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!