"én személy szerint nem javasolnám a tartását, amennyiben a cél érett termés és a vállalkozó szellemű kertész nem rendelkezik speciális igényű növények tartásához alkalmas növényházzal. Ugyanis nálunk igen kevés a napos órák száma, ezért megfelelő kiegészítő világítás nélkül, feltételezve a megfelelő egyéb körülményeket, a termések idejekorán elhalnak, de ha látszólag meg is érnek, látványosan kicsik és érezhetően gyenge minőségűek lesznek."
Én azért szerettem volna papayát, mert az biztos, hogy következő évben terem.
Felénk se lehet kapni, én legalább is nem kaptam, Jozsó volt olyan kedves, és küldött magokat, én meg elszúrtam. Kikeltek,de kicsi korukban elpusztultak.
Azok is, amiket kezeltem palántadőlés ellen, meg azok is, amiket nem.
-óh,ez tényleg gyönyörű kis fa.Marika,te nagyon ügyes vagy! tényleg van benne valami,ha nem akarjuk sikerül,ha nagyon,akkor meg nem.Az avokádó ize nem nyerte el annyira a tetszésemet/lehet,azért,hogy szokatlan az ize/ én is inkább papayát szeretnék,mert az édes.Felénk nem lehet kapni ilyen gyümölcsöt,sajna.
Amikor kb 10-12 cm magas volt, átültettem: virágföld, trágya, homok, perlit, és egy hétmúlva kitettem a napra, azóta is ott van. A földjét nem engedem kiszáradni, eső-vizzel locsolom.
A földkeveréket Jozsó tanácsolta, és azt irta, hogy az avokádó egyáltalán nem kényes. Mást nem csináltam vele.
Az az érdekes, hogy nem is akartam avokádót, papaját szerettem volna, de az
mint kipusztult. Az avokádót meg szeretem, itt voltak a magok, és úgy gondoltam, egyet kipróbálok, csak rátettem a magot a földre, kicsit belenyomva, befóliáztam, a kályha mellé tettem, és komolyan mondom, hogy egy hónapig rá se néztem.
Biztos voltam benne, hogy nem lesz belőle semmi. Egyszer csak 5-6 hét után látom, hogy egy fogpiszkáló nő ki belőle. Akkor kérdeztem Jozsót, hogy mit csináljak vele.
Ezt azért irtam le, hogyha az ember nagyon akar valamit nem feltétlenül sikerül, de
Már megtörtént.Az egészet földlabdástól áttettem egy nagyobb ( mélyebb) cserépbe..Jól megöntöztem, árnyékosabb helyre tettem,miután megijedtem a levélhullástól.
Első felindulásomban,majdnem.De aztán belegondoltam,hogy még fiatal,nehogy elfagyjon a télen.(Ebben az évben védett helyen fog telelni).Kint hagytam a kert közepén napon,de ez nem tetszett neki.Ledobott jó néhány levelet.Ezért most átköltöztettem egy árnyékosabb részre.
sziasztok ! tudna valaki segiteni? kb.6 hete elvetettem egy avokádó magot csak úgy próba képpen,mikor fog ez kihajtani? mennyi vizet szeret? napot? köszönöm ha segitetek.
Köszönöm ! Nagyon kedves aranyos embert ismerhettem meg benned ! Mostanában csupa jószívű emberrel találkoztam, nem oly régen Jozsóval is , aki szintén elbűvölt kedvességével. Szeretném megköszönni Neki és Neked is a növényeket, és a baráti jó tanácsokat!
Hiába : "Aki a virágot szereti az rossz ember nem lehet !"
Szia jozso48. Vágjunk a közepébe.Lehetek szemtelen?Kátyánál láttam egy csodálatos pillangóvirágot.Olyan szép volt,hogy beleszerelmesedtem.Kátya nagyon aranyos volt,megígérte,hogy ha lesz magja,kapok belőle.Ha valami miatt mégsem jönne össze,és ha neked maradna pluszban 1-2 db.Ne dobd ki.......Köszönöm.
Szia.Kátya. Hazaértek a növények.Szerencsésen megúszták a kanyarokat,fékezéseket.Már csak nőniük kell.Mikorra leszek olyan lelkiismeretes a növénynevelésben,mint te? Annyi növényre,ami neked van,odafigyelni,ápolgatni,nem kis feladat.Gratulálok.
Szia!Látod csak belejöttél.Bevallom azt reméltem,hogy egy nagyobb licsit fogsz mutat- ni,no akkor meg a sárga irigység vetett volna fel.Gratulálok szépek a növényeid,de ugye nem várod el tőlük,hogy mondjuk jövőre már termés is lesz rajtuk. Ha komolyan gondolod e növényekkel való bajlódást,akkor már most mondom,hogy türelmesnek kell lenned,mert ezekhez még bizony kell,ugyanis fiatal növénykék és először szép koronás kis fákat kell nevelni belőlük,ami a licsi esetében szerintem egyál- talán nem kis feladat.A pomelo esetében azt gondold végig,hogy mekkora fának kell lenni ahhoz,hogy mondjuk egy fél kg-os gyümölcsöt meg tudjon nevelni-egyáltalán el- bírja.Az én pomélom kb 8 éves lehetett amikor,már meg tudna nevelni a kétöklömnyi gyümölcsöt. Mindezt nem olyan szándékkal írtam le,hogy elvegyem a kedved,épp ellenkezőleg, azt szeretném,ha néhány év múlva,majd boldogan számolj be az első gyümölcsökről és még mindig itt légy ebbe a nem egészen "normális"csapatban.Mert azért valljuk be sokszor még családtagjaink is így neveznek bennünket.Sok sikert a növényeid nevelé- séhez és szerintem fogunk még itt találkozni.Üdv.Jozsó