Van egy fehér Virgo-nak nevezett, aztán a Quenn Elizabeth, a ráncoslevelű, és van egy angol, de annak elfelejtettem a nevét /rózsaszin, igen tömött/, és egy csapat rózsaszín,sárga,rózsaszín, amig együtt vettem.
Hát, csak a türelem. Ha szerencséd van, meg a jezsámennek is, megtalálják a katicák meg a többiek. Nálam egy bodzán egy egész hadsereg dolgozott és győztek végül.
A néhány rózsatövemnél (még nagyon fiatalkák) a vízzel lemosás nekem is működik. (Még Apukám tanácsolta a gyümölcsfákkal (fácskákkal!!!) kapcsolatban, s gondoltam a rózsáknál is kipróbálom. Bejött.)
És a jezsámenre nincs valami megoldás, amivel besegíthetünk a természetnek?
Igen, a mi kertünkben vannak, de a nevüket nem tudom. Van, amit a házzal együtt szereztünk be, a többit meg itt-ott, de név nélkül. Az egyetlen a The Fairy, aminek tudon a nevét, de ő meg nincs a képek között, még csak most kezdett nyílni. Itt lejjebb valaki már mutatta.
Én a rózsákról erős vízsugárral, slaggal szoktam leveretni a tetveket. Nagyon jól bevált. A jezsámennél nem alkalmazható, mert annak gyengébbek az ágai és mindig elhajlanak a vízsugár elől.
Ha ilyen keskeny a rácsod, hamarosan túl sok lesz rajta az ág. Én azt csinálnám, hogy rögtön elvirágzás után ezeket a hajtásokat tőből levágnám és csak az újakből képezném az "oszlopot", lapos spirálban vezetve őket a rács tetejéig. Persze, ehhez tudnod kell, hogy a futórózsád egyszer v. folyamatosan nyíló-e, meg persze kell hozzá sok, erőteljes friss hajtás.
(Ha valaki rosszul lett a tanácsomtól, mondjon jobbat :-))))
Csak átfutottam a cikkeket időhiány miatt, s mivel voltak a hozzászólásaidban képek, nem is gondopltam, hogy nekem szól. Amúgy szépek a rózsáid! Én ahogyan itt lejjebb ajánlotta valaki, 2 lityis üdítős flakont használok kupakkal felfelé, akkor talán levehetem a kupakját nyáron, szellőzőnyílásként.
A dunsztos üveg, vagy üdítős palack alatt gyökereztetett rózsákról csak tavasszal szabad levenni a "palántát" borító palackot?
Valamint ezektől a tövektől mit várhatok jövőre, lesz-e már rajta virág, s ugyanolyan szép lesz, mint amiról levágtam? (fix helyre palántáztam, onnan már nem kell átültetnem)
Igen, hajlítsd le úgy, hogy a rács vízszintes száraihoz tudd kötni. Ha több idei hajtásod van, az egyiket a legalsóhoz, a másikat a következőhöz, és így tovább. És persze egyet jobbra, egyet balra. Ha keskeny a rácsod, lapos ívű spirálban vezesd körbe. Persze a kötözést csak a fiatal, hajlékony ágakkal tudod csinálni, úgyhogy ez egész nyáron folyamatosan végzendő igazgatás. Ha nagyon távol a tőtől hajtott ki, azt vágd ki, ha nincs túl távol, nyomd hozzá.
Nyáron, a nagy melegekben szellőzőnyílás legyen az üvegen, és legyen felette árnyék. Tavaszig hagyd rajta, mert télen kell neki a védelem. Tavasszal pedig fokozatosan szoktasd a levegőhöz. Az első képen lévő bordó rózsa egy januári időpontban került gyökereztetésre, a lakásban, egy cserépben. Tavasszal kitettem szabad földbe. Követjező évben már volt rajta virág, és ugyan olyan szép, mint az eredetin.
A lila rózsabokor most van teljes pompájában. Bimbó már alig van rajta.
Sziasztok! Hogy érted a visszintes lekötözést? tehát ha nekem mondjuk egy rács mellé vannak kötve az ágak. Akkor huzam le visszintesre? és mit csináljak ha a rácstól kilyebb nőt? bocsi hogy ilyen érthetetlen vagyok.
A dunsztos üveg, vagy üdítős palack alatt gyökereztetett rózsákról csak tavasszal szabad levenni a "palántát" borító palackot?
Valamint ezektől a tövektől mit várhatok jövőre, lesz-e már rajta virág, s ugyanolyan szép lesz, mint amiról levágtam? (fix helyre palántáztam, onnan már nem kell átültetnem)
Akkor vagy mind a kettonknek romlott a szaglasa - vagy valami "egyetemes rozsaillat csokkenes" erte e foldet :((
Ma csodalatos az ido - most fel kilenc van reggel, enyhen huvos, de napos, es minden zenel, illatozik (kiveve a rozsat), madarak rohangalnak, mokusok eszetlenkednek. . . Ugy nez ki ilyen lesz a hetvege, meg a hetfo-kedd! Mazli!!!
Amelyik hajtáson van a bimbó, az kb 40cm, de az összes többi csak kb. 20cm magas. Nem egy látványosság .......még! Legalábbis remélem, hogy jövőre megembereli magát, s hatalmasat nő, és csak úgy ontja a virágokat! :)))))
Megszagolgattam az összes rózsámat közelről, hát, ugyanaz a tapasztalatom, mint neked: az idén több, nagyobb a virág, de mintha korábban illatosabbak lettek volna. A piros futó meg mintha egyáltalán nem lenne az.
A munkahelyi rózsák között is kerestem nemrégen azt a tövet, amelyik tavaly bódító illatot árasztott és nem találtam meg...
Az olvastam valahol (és azóta úgy csinálom), hogy a futórózsán akkor lesz sok virág (jövőre), ha az idei hajtásait vízszintesre lekötözöd. Akkor jövő tavasszal szinte minden levélhónaljból rövidhajtások törnek elő és virágoznak ezerrel. Nálam ez bejött - első dolgom volt a vadiúj burkolatot megfurkálni és drótokat kifeszíteni, amihez rögzítem az ágakat :-). Ritkítani is szoktam, csak néhány - a legerősebbek közül- hajtást hagyok meg, a többit kivágom. Az én rózsám sajnos csak egy hullámban nyílik, nem is túl illatos, de legalább nagyon ellenálló, egészséges.
Szilenciumnak más trükkje van, de az is működik, mint látjuk.
Nekem sajnos a lila apró virágú (eredetileg futó) rózsám sínylette meg a leg jobban a rossz időt, mert a virágcsokrokban sok a foltos, ázott, tépett virág. Így sajnos nem olyan szép, mint szokott lenni.