Kész a sült paradicsom. Még nem kóstoltam, forró nagyon, és korán reggel nem tudok enni, de már az illatára is csorog a nyálam. :))) Volt itthon egy kis zöld petrezselyem, azt is ráaprítottam, gondolom nem rontotta el.
Hasonló módon szoktam sóskát eltenni. Amikor sok van, akkor mindíg mentek meg pár kis üveggel télire. A szokásos módon megdinsztelem, és kicsi üvegekbe rakom. Tetejére olajat öntök, és lezárom. Ennyi..felhasználáskor az olajat leöntöm róla, semmi más célja nincs, mint a levegőtől elzárni a sóskát. Sem hőkezelni nem kell (úgyis forrón rakom üvegekbe), sem tartósító nem kell bele. Egy baj van vele csupán: KEVÉS: :))) nincs az a mennyiség amit a két fiú ne zabálna fel.
Hogy van ez a napon szárított paradicsom??? Végre már kereskedelmi mennyiségben érik nálam is. Fene tudja miért, de mindíg olyan késő kezd érni. Hiába vettem idén direkt korai fajta palátákat, semmivel nem lett korábban, mint a többi.
Dunsztolni kár lenne. Én bár nem vagyok só párti, de azt keveslem.
Recept alapján csináltad?
Dunsztolt dolgokat bontás után nem lehet sokáig tartani és ugye a paprikakrém nem fogy el egy evésre. Ez csak akkor igaz ha a dunsztolás volt a "tartósító".
Szörpből is ezért rakok el sokat hidegen szalicillel, mert úgy nem kell gyorsan elfogysztani. Főzötteket kissebb üvegbe és kevesebb cukorral rakom. (Így 2-3 deci megy egy liternyi keverékbe. Erősebb úgy a gyümölcs íze, mintha gyengén gyümölcsös cukorszirup lenne a szörp.)
Ma reggeli palacsintatöltelék (érnek a bogyósok javában):
Főként szeder. Leszedtem egy adag szedret, epret, áfonyát, kevés fekete berkenyét, és villával szétnyomkodtam. No turmix, csak villa....cukor, vaniliás cukor hozzá...szépen egy drótszitán lecsöpögtettem a levét, azt még estig szörpként megisszuk.
A visszamaradt gyümölcshús isteni palacsinta töltelék.
Ez télen is megcsinálható, akinek a fagyóban van hozzávaló.
Jó tudom, reggelire nem szokás palacsintázni, de teszek rá. Kilencre már el is fogyott. Melegben kerülöm a konyhát, mint a pestist.
Inkább megyek a tűző napon szamócát ültetni. :DDDD
Egy trükk....én magam is hallottam valakitől, de nálam bevált. Sokszor van, hogy nem emlékszem, hogy elzártam-e, kihúztam-e stb....
HANGOSAN ki kell mondanom indulás előtt pl. hogy "elzártam a gázt", vagy "lekapcsoltam a villanyt"....és tutira emlékezni fogok rá, sőőőt....valszeg elfelejteni sem fogom. :))))
Öregszik az ember, szükség van memoriakapcsokra...:)) ez van...
Ezt is kipróbálom, én is 20 dekával ismerem, de iszonyú sós. Édeset szoktam, kereskedelmi mennyiségben ősszel. Megveszek 10 kiló pritaminpaprikát, nem baj, ha "akciós", igyekszem olcsón. Kicsit fonnyadt, az sem baj. Egész évben ezt használom fűszerpaprika helyett.
Ha erőset akarok belőle, elég betenni az üvegbe közé az itthon megtermelt chilipaprikát.
Az ételre viszont figyelni kell, amibe teszem, többnyire egyáltalán nem kell sózni.
Mikróban már gyújtottam fel céklát. Ki akartam próbálni, milyen egyben héjában puhítva. Mivel csak 2-3 szem volt próbaképpen, pillanatok alatt kigyulladt. Szerencsére rögtön észrevettem, nem lett tűz, de hetekig büdös volt utána a mikró.
Ezért jók a modern tűzhelyek. Beállítod és kikapcsol.
Páromnak is annyiszor mondtam hogy csak addig tekerje a mikrót is amennyi dő tényleg kell. De nem. Ő abból is majdnem lakástüzet csinált. Meg a víz nélkül főni feltett krumpli......
novemberben a lányomékkal az Operába mentünk, még mielőtt az autópályára ráfordultunk volna, nekem eszembe jutott, hogy krumplit tettem oda hajában főni, hogy másnapra meglegyen de nem kapcsoltam ki a gázt.
A lányom vezetett, nem szólt egy szót se fordult vissza, a vejem se mondott semmit, csak a férjem sopánkodott, hogy biztos elkésünk.
Majd el súlyedtem szégyenemben, de jó, hogy vissza mentünk mert bizony égett a gáz.
Szerencsére még el sem késtünk, de azóta mielőtt elmegyünk hazúról próbálok nagyon figyelni.
Épp tegnap nézegettem a 2napos görög salátát, aztán csináltam belőle vega gyrost:D Sütöttem hasábkrumplit, ráborítottam a görög salátát, meglocsoltam fokhagymás kefírrel meg egy kis felhígított erőspistával. Jó kis ebéd volt:)
A legtöbb recept egy kg ledarált paprikához 20 dkg sót ír, mert ugye ez tartósítja, de én kipróbáltam 10 dkg-val és nem romlott meg. Ledarálod, összekevered a sóval, mehet rá a tető és kész. A bolti erőspistás kis csavaros üvegekbe rakom.
A kertben nekem is csak a megevett zöldhagyma szára, cékla levele, felmagzott spenót, saláta, borsóhüvely- és szár felaprítva, stb. A csalánt zsákba szedjük itt a Duna partján, a füvet pedig a környék összes füvesétől hozzuk el. Tehát ilyen szempontból jó környéken van a telek.
Vicc vagyis inkább szégyen, de én csak 4-5 éve tudom, hogy a kukoricát felforrás után csak 5 percig kell főzni. Régen, azelőtt órákig főztük...:S Pedig az 5 perc után csak visszakeményedik. Épp tegnap szedtem először a saját csemegekukoricánkból(9 csőből 2 volt kukacos!:( ). Viszont fonom édes volt, de én még gyengébben szeretem, kicsit elbambultam a dolgot.