Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.05 0 0 360

Elméletileg ha sterilizálod az üveget  akkor a só elég lesz.

De majd a télen megtudjuk.

Előzmény: v2rider. (356)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.05 0 0 359

Kész a sült paradicsom. Még nem kóstoltam, forró nagyon, és korán reggel nem tudok enni, de már az illatára is csorog a nyálam. :))) Volt itthon egy kis zöld petrezselyem, azt is ráaprítottam, gondolom nem rontotta el.

 

Hasonló módon szoktam sóskát eltenni. Amikor sok van, akkor mindíg mentek meg pár kis üveggel télire. A szokásos módon megdinsztelem, és kicsi üvegekbe rakom. Tetejére olajat öntök, és lezárom. Ennyi..felhasználáskor az olajat leöntöm róla, semmi más célja nincs, mint a levegőtől elzárni a sóskát. Sem hőkezelni nem kell (úgyis forrón rakom üvegekbe), sem tartósító nem kell bele. Egy baj van vele csupán: KEVÉS: :))) nincs az a mennyiség amit a két fiú ne zabálna fel. 

 

Hogy van ez a napon szárított paradicsom??? Végre már kereskedelmi mennyiségben érik nálam is. Fene tudja miért, de mindíg olyan késő kezd érni. Hiába vettem idén direkt korai fajta palátákat, semmivel nem lett korábban, mint a többi.

Előzmény: zsebi41 (320)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.03 0 0 358

itt a fórumon kaptam a tanácsot. Majd elválik,felét kicsit dunsztoltam,majd meglátjuk,mi lesz belole! :-)

Előzmény: tooommm0013 (357)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 357

Dunsztolni kár lenne. Én bár nem vagyok só párti, de azt keveslem.

Recept alapján csináltad?

 

Dunsztolt dolgokat bontás után nem lehet sokáig tartani és ugye a paprikakrém nem fogy el egy evésre. Ez csak akkor igaz ha a dunsztolás volt a "tartósító".

Szörpből is ezért rakok el sokat hidegen szalicillel, mert úgy nem kell gyorsan elfogysztani. Főzötteket kissebb üvegbe és kevesebb cukorral rakom. (Így 2-3 deci megy egy liternyi keverékbe. Erősebb úgy a gyümölcs íze, mintha gyengén gyümölcsös cukorszirup lenne a szörp.)

Előzmény: v2rider. (356)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.03 0 0 356

reggel leszedtem a cseresznyepaprikát,kevés csilit ,ledaráltam,10%-nyi sóval bekevertem,uvegekbe raktam,talán kicsit ki is dunsztolom.

Előzmény: Törölt nick (345)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.03 0 0 355

Nálunk én vagyok a mindenes, átlátom ezen dolgokat.

Előzmény: zsebi41 (350)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 354

Ma reggeli palacsintatöltelék (érnek a bogyósok javában):

Főként szeder.  Leszedtem egy adag szedret, epret, áfonyát, kevés fekete berkenyét, és villával szétnyomkodtam. No turmix, csak villa....cukor, vaniliás cukor hozzá...szépen egy drótszitán lecsöpögtettem a levét, azt még estig szörpként megisszuk.

A visszamaradt gyümölcshús isteni palacsinta töltelék.

Ez télen is megcsinálható, akinek a fagyóban van hozzávaló.

Jó tudom, reggelire nem szokás palacsintázni, de teszek rá. Kilencre már el is fogyott. Melegben kerülöm a konyhát, mint a pestist.

Inkább megyek a tűző napon szamócát ültetni. :DDDD

gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 353

Egy trükk....én magam is hallottam valakitől, de nálam bevált. Sokszor van, hogy nem emlékszem, hogy elzártam-e, kihúztam-e stb....

HANGOSAN ki kell mondanom indulás előtt pl. hogy "elzártam a gázt", vagy "lekapcsoltam a villanyt"....és tutira emlékezni fogok rá, sőőőt....valszeg elfelejteni sem fogom. :))))

Öregszik az ember, szükség van memoriakapcsokra...:)) ez van...

Előzmény: zsebi41 (344)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 352

Ezt is kipróbálom, én is 20 dekával ismerem, de iszonyú sós. Édeset  szoktam, kereskedelmi mennyiségben ősszel. Megveszek 10 kiló pritaminpaprikát, nem baj, ha "akciós", igyekszem olcsón. Kicsit fonnyadt, az sem baj. Egész évben ezt használom fűszerpaprika helyett.

Ha erőset akarok belőle, elég betenni az üvegbe közé az itthon megtermelt chilipaprikát.

Az ételre viszont figyelni kell, amibe teszem, többnyire egyáltalán nem kell sózni.

Előzmény: lizzi* (340)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 351

Mi van itt? Meleg van kertelni?? Nem győzök visszaolvasni! :DDDDDDDDD

Várom már nagyon a lucullus érését, ki kell próbálnom a sült paradicsom receptedet. Isteninek ígérkezik....:)))

 

Mulcs: Esetleg mez.gaz. fólia??? Az eper alá ezt használom. Illetve használtam. Idén tófóliát kap, mert remélhetőleg az nem csak 2-3 évet bír majd ki.

Előzmény: zsebi41 (331)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 350

biztos azért vagyunk ilyen kelekótyák, mert egy nő egyszerre nem egy dolgot csinál, az férfi privilégium.

 

De amikor főzün, mosunk, porszívózunk egyszerre, esetleg még a gyerekre is rá kell nézni bizony sok minden előfordulhat.

Előzmény: tooommm0013 (347)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 349

Ezeket a zöldségeket jórészt lehet tárolni télire. Friss karalábot ettem karácsonyra pedig csak berektam egy vajlingba főldel.

 

Ha van helyed télira vessél ládában és tedd ell. Nekem hagyma, petrezselyem van meg fűszernövények, paprika. Ezek már télre lesznek.

Előzmény: zsebi41 (346)
CBNora Creative Commons License 2012.08.02 0 0 348

Mikróban már gyújtottam fel céklát. Ki akartam próbálni, milyen egyben héjában puhítva. Mivel csak 2-3 szem volt próbaképpen, pillanatok alatt kigyulladt. Szerencsére rögtön észrevettem, nem lett tűz, de hetekig büdös volt utána a mikró.

Előzmény: tooommm0013 (347)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 347

Ezért jók a modern tűzhelyek. Beállítod és kikapcsol.

Páromnak is annyiszor mondtam hogy csak addig tekerje a mikrót is amennyi dő tényleg kell. De nem. Ő abból is majdnem lakástüzet csinált. Meg a víz nélkül főni feltett krumpli......

 

Lányok, lányok! Csak óvatosan!

Előzmény: zsebi41 (344)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 346

ugyan így teszek el egy pár üveg darált zöldséget, hogy tél végén mikor már nem nagyon van jó zöldség avval készítem a leveseket.

Van benne: fehér répa, sárgarépa, zeller, paszternák és só, bizony sokszor nagyon jól jön, finom nyári izek jönnek elő belőle.

Most ezeket a savanyúkat készítettem, ja meg egy jó pár üveg kovászos uborkát.  

Előzmény: lizzi* (340)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 345

A só tartósít. házi paprikakrém - Search-results Web Search keresd meg a megfelelőt magadnak. Néném csinlt ilyeneket de már meghalt.

Előzmény: v2rider. (338)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 344

novemberben a lányomékkal az Operába mentünk, még mielőtt az autópályára ráfordultunk volna, nekem eszembe jutott, hogy krumplit tettem oda hajában főni, hogy másnapra meglegyen de nem kapcsoltam ki a gázt.

A lányom vezetett, nem szólt egy szót se fordult vissza, a vejem se mondott semmit, csak a férjem sopánkodott, hogy biztos elkésünk.

 

Majd el súlyedtem szégyenemben, de jó, hogy vissza mentünk mert bizony égett a gáz.

Szerencsére még el sem késtünk, de azóta mielőtt elmegyünk hazúról próbálok nagyon figyelni.

Előzmény: Törölt nick (333)
lizzi* Creative Commons License 2012.08.01 0 0 343

Épp tegnap nézegettem a 2napos görög salátát, aztán csináltam belőle vega gyrost:D Sütöttem hasábkrumplit, ráborítottam a görög salátát, meglocsoltam fokhagymás kefírrel meg egy kis felhígított erőspistával. Jó kis ebéd volt:)

Előzmény: atandi (330)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.01 0 0 342

köszike! tuti kipróbálom!

Előzmény: lizzi* (340)
lizzi* Creative Commons License 2012.08.01 0 0 341

Én párolt káposztát szenesítettem, szintén fazekastól:)

Előzmény: zsebi41 (332)
lizzi* Creative Commons License 2012.08.01 0 0 340

A legtöbb recept egy kg ledarált paprikához 20 dkg sót ír, mert ugye ez tartósítja, de én kipróbáltam 10 dkg-val és nem romlott meg. Ledarálod, összekevered a sóval, mehet rá a tető és kész. A bolti erőspistás kis csavaros üvegekbe rakom.

Előzmény: v2rider. (338)
lizzi* Creative Commons License 2012.08.01 0 0 339

Köszönöm. Néha ilyen tapasztalatból adódó tanács a leghasznosabb:)

Előzmény: v2rider. (337)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.01 0 0 338

Semmi dunsztolás? Kb. milyen arányban kell a só?

Előzmény: Törölt nick (324)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.01 0 0 337

Szép estét!

 

igen,csapvizet,a sót meg belerakom kanalanként a tolcsér oldalára,úgy,hogy ne potyogjon a lyukba és a vízzel lassan belemosatom.

Előzmény: lizzi* (329)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.01 0 0 336

A kertben nekem is csak a megevett zöldhagyma szára, cékla levele, felmagzott spenót, saláta, borsóhüvely- és szár felaprítva, stb. A csalánt zsákba szedjük itt a Duna partján, a füvet pedig a környék összes füvesétől hozzuk el. Tehát ilyen szempontból jó környéken van a telek.

Előzmény: zsebi41 (331)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 335

Ha tudnád milyen drága az a borkénsav.

Előzmény: atandi (162)
atandi Creative Commons License 2012.08.01 0 0 334

Vicc vagyis inkább szégyen, de én csak 4-5  éve tudom, hogy a kukoricát felforrás után csak 5 percig kell főzni. Régen, azelőtt órákig főztük...:S Pedig az 5 perc után csak visszakeményedik. Épp tegnap szedtem először a saját csemegekukoricánkból(9 csőből 2 volt kukacos!:( ). Viszont fonom édes volt, de én még gyengébben szeretem, kicsit elbambultam a dolgot.

Előzmény: zsebi41 (332)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 333

Én is csak áldom a szerencsémet, hogy az almakompótból sült alma lett és nem lakástűz.

Nagy riadalmamra a múlt héten 2x is azt monták, hogy a tüzet a gázomfelejtett étel okozta.

Borzasztó gogyelmetlen az ember:((

Előzmény: zsebi41 (332)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 332

nagyon jó, én faszenet gyártottam kukorica főzés helyett, egész éjjel kint az udvaron égett alatta a gáz, a fazék is menthetetlen volt.

Előzmény: atandi (326)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 331

köszi de ezt nem tudom csinálni, ebben a kicsi kertben nincs semmi amivel tudnám takarni a virágok latt is mulcs van, de az drága mulatság

Előzmény: Mariska néni (327)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!