Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Nagyon haragszol a nyugati sztárfajtákra pedig régébben nagyon lelkesedtél az ujjabb fajtákért,mit toltál el a ceglédi arany fájtánál
hogy ki kellett vágni milyen fajta oltásokat csinálsz kajszi ill ősziben.Lemosoztál már ?Nálunk a korai kajsziknál duzzadnak a rügyek a többinél még semmi .
A GEM modell szerint 03.08-án hajnalban Nagykanizsa környékén -10, máshol -6 maximum.
Lehet, hogy ez pesszimizmusnak tűnik, de az elmúlt napokban figyelem, és nálunk minden magyar oldal túlbecsült (volt -3,5 fok is, az előjelzett -1-2 helyett). Másrészt most -3-4 fokot mutat az időkép hétfőre, holott közel ennyi van hidegbetörés/front nélkül is... nem logikus, hogy ha nappal 10 fokkal hidegebb lesz, az éjszakai miért ne esne...
A Ceglédi arany védelmében :) Képek 2019-ből, Tordas (Fejér megye). A bő termés hatására tényleg szálkásodhat, de mi passzírozzuk a gyümölcsöt a lekvárhoz, aminek szerintem kifejezetten jó alapanyag, megfelelő a sav-cukor arány. Szerintem friss fogyasztásra is jó, pálinkát még nem csináltam belőle, 6 db 5 éves fa van belőle, pálinkának még nem jutott... :)
És akkor még enyhén fogalmaztál, -5-6 fokra számítok én is. Egyébként márciusban ez teljesen normális lenne, a baj hogy minden hetekkel előrébb tart mint kéne, így a fagy még áprilisig rendesen arathat. A kajszik talán még jók lesznek, az őszi már nem lesz tömve, a -14 fokos február kb. 50%-os rügykárt csinált, ami még nem olyan gond, de ez a -5-6 már jobban fog irtani.
Elnézve a modelleket, a pénteki hidegbetörés fagyokat fog hozni, elég egyöntetűen mutatják, a mértéke persze kérdéses, de többfelé lehet -5 is és környéke. Kb. várható ez most már minden évben :(
2016 tavasz telepítés 10 db. fa, nem emlékszem milyen alanyon.
Nálam 25 aranykoronás földben gyorsan növő szétterülő koronát fejlesztett, mondjuk úgy is metszettem.
Önporzó, azért is ültettem. Nálam korábban virít mint a ceglédi óriás, és a c235, kb. együtt az orange red fajtával.
Érése az orange red után egy héttel kezdődik, de nincs olyan elhúzódó mint az.
Értékelhető termése 2019 ben volt, tavaly ugye lefagyott. Nekem ízlik, de lekvárt nem abból főzök. Pálinkát főztem belőle, nem kevertem más fajtával, az könnyedebb, gyümölcsösebb jellegű volt mint a gönci, és a ceglédi óriásból főzött. Nem piacozok vele. Repedni is tud. Méretével nem volt gond.
Nekem mondjuk elég nagy, de kajszi alanyon van, viszont tény, hogy az érése összevissza jellegű, sajna a vége felnyílós, bepenészedik ha a belseje levegővel érintkezik. Főleg az elején az érésnek, a végén vannak elég egységesen beérett termések is. Az érett része finom, piacon tényleg nem árusítható, Gönci sokkal jobb ebből a szempontból, bár az is hamar puhul.
Moníliára nem éreztem nagyon érzékenynek, leírások szerint közepesen fogékony, viszont a téli hideget jól bírja, és amíg zárt a virág, jól bírja a fagyot is. Erőteljes növekedésű, előnye hogy öntermékeny, szinte minden virág köt (ez inkább hátrány, sokat kell ritkítani). Jól porozza a többi utána vagy egyidőben virágzó kajszikat.
Azért nálam a Hargrand lett a favorit, eddig nagyon jók a tapasztalatok vele. A termésérése az ellentéte a Ceglédi aranynak, nagyon egyenletes, és jól tárolható éretten is, nagyon finom is sztem. Orangered-re leszek kíváncsi, sztem nem ez évben lesz még kostoló, mert elég fagyra áll az idő a jövőben, és már nagyon kezdenek duzzadni a rügyek.
Nagyjából egyetértek veled. Én tavaly vágtam ki az utolsót , de ha nem toltam volna el , maradhatott volna még így is. A méret...sztem ez mindegyik fajtára igaz, hogy ha túl van terhelve aprósodik...nálam normál mennyiségnél közepes őszibarack méretet is tudott. A fagyállósága is jó, pár éve úgy volt összesen 10kg kajszim a nagy fagyások után, hogy abból 9,5 a Ceglédi aarny volt...a fél meg a többi 40 fán...Az egyenetlen érés és a monilia probléma teljesen igaz...de az íze sztem jobb az összes nyugati " sztárfajtánál "".
Minden Ceglédi arany telepítőnek írom, hogy egy finom kajszi, kiváló lekvár és kiváló pálinka alapanyag. Saját magunknak.
Bizony a leírások eléggé kozmetikázzák. Szóval inkább közepes kicsi, mint közepes nagy. Főleg bő termes esetén.
Legnagyobb probléma vele, hogy rendkívűl kontrasztosan érik, főleg ahogy idősödik a fa. Az egyik fele tökéletesen zöld a gyümölcsnek, a másik fele meg puha sárga.
Piacon emiatt szinte eladhatatlan. Mire az egész tökéletesen érett, akkorra már a szomszédba se lehet átvinni egészben.
Virágzása inkább középidejű mint késői, és nagyon-nagyon védeni kell monília ellen.
Nyugodtan lehet ültetni, sőt ajánlott az ültetés márc 1-től, ősszel október végétől szokás ültetni, utáni bármikor jöhet -10 fok is, ettől nem lesz gondja a télálló fáknak, persze nem a kihajtott fáknak. A gyökerek min. -10 fok körül bírják a kajszinál, persze alanyfüggő is, a talaj -10 fokra egy hónapos szibériai hidegben lesz a talaj mélyebb gyökérrészeiben kb. Ez most remélhetőleg kizárható.:)
Én csak a citrusokat, olajfát és babért hozom be teleltetni. A "normál" gyümölcsfáim kint állják a sarat illetve a telet/tavaszt. Minusz 5-től nem fog elfagyni az ága. Megkockáztatom, amúgy is szabadban lenne faiskolában is. Vagy a virágzás, termésmennyiség miatt kellene aggódni az oltvány esetében? :)