Keresés

Részletes keresés

Fázisceruza Creative Commons License 2012.08.10 0 0 370

A fűszerezéshez szólnék hozzá:

 

Megcsináltam a savanyút, amit zsebi ajánlot és nagyon jó lett, annyi kiegészítéssel, hogy én meg is fűszereztem.

De nem ám csak úgy egyszerűen beledobáltam a fűszereket, hanem elöbb kifőztem őket egy liter vízben és ezt öntöttem hozzá savanyúhoz, + a kifőzözz fűszereket pelenkába raktam és így áztattam a savanyúban 4-napig. Nagyon jó lett.

 

Előzmény: Törölt nick (368)
atandi Creative Commons License 2012.08.10 0 0 369

Hm… Mondanám, hogy gyere és kóstold meg. Mert ez a recept bizony így szól, és nem ragad tőle össze a …semmink. :)

 

Minthogy én is épp ilyen hitetlen vagyok, a legtöbb dolgot úgy csinálom, hogy összeszedek ezer infót és abból állítom össze a magam receptjét/verzióját/véleményét, stb.

Anno a netről, családból összegyűjtöttem egy csomó savanyúság receptet, tudtam, hogy inkább a kicsit édeskéseket szeretjük, így állt össze a saját verzió.

Megvan a gépemen a recik között az egész gyűjtemény, azaz:

 

Vecsési savanyúság (30 l-es edényhez)

15 l víz

1,5 kg cukor

75 dkg só

1,8 l ecet (10 százalékos)

4,5 dkg timsó

1,5 dkg citromsav

1,5 dkg babérlevél

1,5 dkg borkén

5,25 dkg na benzoát

3 dkg szemes bors

sok kapor

A timsót, a citromsavat, na benzoátot és a ként kevés vízben jól elkeverjük, úgy öntjük a léhez. Sárga vödörbe ennek felét szoktam készíteni.

Ami éppen terem, mehet bele. A klasszikusok mellett ( uborka, paprika, hagyma, dinnye) én szoktam bele karfiolt, sárgarépát, kicsi patisszont, káposzta torzsáját is tenni.

A tavalyi levem, még mindig olyan tiszta, hogy az idén folytatom a beledobálást, nem készítek új levet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobálós savanyúság
(30 l-es edényhez)

• 15 l víz
• 1,5 kg cukor
• 75 dkg só
• 1,8 l ecet (10 százalékos)
• 4,5 dkg timsó
• 1,5 dkg citromsav
• 1,5 dkg babérlevél
• 1,5 dkg borkén
• 5,25 dkg nátrium benzoát
• 3 dkg szemes bors
• sok kapor

HORDÓS SAVANYÚSÁG

Az arányok nagyok, de értelem szerűen csökkenteni lehet:

Egy 30 l hordóhoz való alaplé

15 l víz
1,5 kg cukor
75 dkg só
1, 8 l 20%-os ecet
5 dkg timsó
2 dkg citromsav
2 dkg babérlevél
2 dkg borkénpor
6 dkg nátriumbenzonát
3 dkg fekete egész bors
1 dkg kapor
1 dkg koriander
1 dkg mustármag
1 marék meggyfalevél (ez el is maradhat)

Ezt az alaplevet kell elkészíteni. Az oldódó anyagokat egy kevés vízben fellehet oldani, majd úgy a többihez hozzáadni.
Ebbe a lébe kell tenni folyamatosan azt ami érik a kertben. Az nem baj, ha nem egyszerre megy bele minden, de lehet egyszerre is.
Hűvös, de nem hideg helyen kell tartani. Egy hónap múlva ehető.
Mi pl. abban a nagy sárga falfestékes vödörbe szoktuk tenni és csak rátesszük a műanyag tetejét.
Savanyítható benne uborka, paprika, kis dinnye, patiszon, sárgarépa, hagyma, zöldparadicsom, karfiol, káposzta, káposztával töltött paprika stb.

Sok sikert és jó étvágyat hozzá.

CSALAMÁDÉ

Hozzávalók:
Az ízlésünknek megfelelő arányban fejeskáposzta, vöröshagyma, uborka, zöldparadicsom meg ki mit szeret (nálunk mindig kerül bele néhány piros és zöld színű vastag húsú paprika és néhány sárgarépa azért, hogy mutatós, tarka legyen).
Öt kiló zöldséghez: 

10 dkg só, 30 dkg cukor, 4 dl 10%-os ecet, 1 kiskanál borkén, 1 kiskáskanál szalicil vagy nátrium-benzoát.
Ezen kívül ízlés szerinti fűszereket (egész bors, babérlevél, kömény, mustármag...) kb. másfél-két deci vízbe szórok, és jól összefőzöm, aztán állni hagyom.

Elkészítés: A hozzávalókat vékonyra legyaluljuk, összekeverjük a sóval, cukorral, ecettel, borkénnel és szalicillel. A fűszeres vizet egy szűrőn rászűrjük (így nem lesznek a savanyúságban mindenféle magok, de a fűszeríz benne lesz).  Az egészet jól összekeverjük. Ezután egy napig állni hagyjuk, közben többször  újra megkeverjük. Végül üvegekbe zárjuk.Nagyon finom és elronthatatlan. Színes, ropogós és nincs vele annyira sok macera.

 

 

VÖDRÖS:

Hozzávalók:
4 l víz
1 l 10%-os ecet
50 dkg cukor
12 dkg só
1 dkg szalicil
3 mokkáskanál borkén
kapor
mustármag
meggyfalevél
torma
egész bors
babérlevél
-ez utóbbiak annak függvényében, ki melyik ízt szereti dominánsként :)

Lényege, hogy el kell készíteni az alaplét, ahogy a neve is mutatja, egy nagy vödörben vagy akár hordóban, és folyamatosan mehetnek bele a különböző szezonális zöldségek, akár egyszerre többféle is (megmosva, nem darabolva, paprikát általában ki szoktam csumázni, kivéve az erős vagy csípőset), gyümölcsök (pl. dinnye).
Általában vagy meleg vízhez adom először a sót, és elkeverem vagy felforralom a vizet és úgy adom hozzá a sót, ha lustább vagyok, akkor nem várom meg, míg feloldódik benne, hanem minden nap kavarok rajta egyet, akár kézzel, így a zöldségeket is lehet "ellenőrizni", megpuhult -e, stb...Babérlevélből ehhez a mennyiséghez 3-5 nagyobb levelet teszek, mustármagot, egész borsot amennyi egy csipetemben elfér, nem szoktam darabra menni, nem méricskélek. Tormát nem viszem túlzásba, igazából nem szeretem, ha te sem, akkor akár ki is hagyható. Meggyfalevélből is mehet bele mérettől függően akár 6-8 db is. Nem írtam fel, de fokhagymát is nyugodtan lehet tenni bele, akár egy egész fejet. Ezt ki kell tapasztalni, hogyan ízlik. Először mondjuk csak 1-2 plusz hozzávalót raksz bele, majd amikor kijött belőle mondjuk az összes ubi, akkor teszel bele egy harmadikat, majd megint raksz bele uborkát :)

Hozzávalók:
10 l-es edényhez: 50 l-es edényhez:
4 l víz 20 l víz
6 dl 20 %-os ecet 3 l 20 %-os ecet
60 dkg cukor 3 kg cukor
12 dkg só 60 dkg só
0.75 cs. mustármag 1,5 cs. mustármag
1-2 szem babérlevél 0.5 cs. babérlevél
1 db torma 3-4 db torma
pár szem bors 1 evőkanál bors
2 dkg borkénpor 10 dkg borkénpor
Elkészítés:
Az uborkát, zöldparadicsomot, almapaprikát, gyöngyhagymát jól megmossuk, a levet hidegen összekeverjük. A már meglevő lébe bármikor pótolhatjuk a savanyúságnak valókat.

 

Hozzávalók:
10 l víz
2 kg kr.cukor
40 dk só
1,5 l 20%-os ecet
10 db babérlevél
1/2 cs.mustármag
30 db egészbors
20 db szegfűbors
3-4 ek borkén

Elkészítés:
Hozzávalókat jól összekeverjük.Forralni nem kell.
Egy jól záródó vödörbe öntjük és tehetünk bele:pl.
almapaprikát,uborkát,karfiolt,dinnyét,hagymát.
Vödör tetejét lezárjuk.Mindig annyit veszünk ki,amennyi kell.

Tanácsok:
Hozzávalókat ízlés szerint válogathatunk hozzá.Sőt,ahogy a vödör ürül,mindig pótolhatjuk újabb zöldségfélével.Tisztaság fontos!
Finom.

 

 

Hozzávalók:
uborka,rózsáira szedett karfiol,negyedekbe vágott
kisebb fejes káposzta,apró zöld görögdinnye,zöldpaprika,sárgarépa,almapaprika...stb.
(szinte bármilye zöldséget lehet így savanyítani)
(lehet csak uborkából készíteni)
felöntőlé:30 l.vízhez 1,8 l.20%-os ecet, 1,5kg só,3kg cukor, 3dkg borkén,9dkg citromsó,10 dkg tartósítószer(Na-benzoát),ízlés szerint babérlevél és szemes feketebors.

Elkészítés:
Ezt a tartósítási módot akkor alkalmazzuk,ha nagy mennyiségű,azonos ízű és minőségű savanyúságot akarunk készíteni,de a hordó (vödör) nagyságától függően az alaplevet kisebb adaghoz is elkészíthetjük.
A felöntőléhez a vizet felforraljuk,lehűtjük és kisebb mennyiségeket kivéve belőle a hozzávalókat külön-külön feloldjuk.Ezután az oldatokat összeöntjük,és hidegen a hordóba töltjük.Az ízlés szerinti mennyiségű babérlevelet,szemes feketeborsot is beletesszük.Az alaposan megmosott uborkát (és más zöldségeket) Az elkészített lébe rakjuk.Ügyeljünk arra,hogy a felöntőlé mindig ellepje az uborkát.Lefedve hűvös helyen tároljuk (nem igényel légmentes lezárást).A harmadik héttől kezdve már folyamatosan fogyasztható.

Tanácsok:
Nagyon kellemes ízű savanyúság,finom,ropogós marad a savanyított zöldségféle.Folyamatosan lehet utána belerakosgatni különféle zöldségeket,csak a lé mindig lepje el.

 

szia. ezt csinálom minden éve.
vödrös savanyú
10l víz, 1 és fél l 20% ecet, 2 kg cukor, fél kg só, 2 evőkanál borkén, 10 db babérlevél, fél csomag mustármag, fél csomag szegfűbors, fél csomag fekete bors, kapor, 10 szem koriander
mi úgy szoktuk hogy fokozatosan adagoljuk az ecetet, mert mi édesen szeretjük

 

Az enyém a kevésbé édes változat, a receptet a boltban a vödörhöz adták :)
6 liter víz, 1 liter 2 dl 20%-os ecet, 1 kg cukor, 30 dkg só, 6 kk. Na-benzoát, 6 kk. szódabikarbóna, 3 kk. borkénpor. Bors, kapor, babérlevé, tormagyökér ízlés szerint. Hidegen keverjük össze.
Ha tisztán uborkát rakunk, akkor borkénből kevesebbet teszünk bele, amúgy ez fehérít, pl. hagymához, káposztához, paprikához ideális.

 

Csalamádé:

Ezt nem próbáltuk, víz nélküli receptem van.
Másfél kg paprika, másfél kg uborka, másfél kg káposzta, fél kg hagyma.
A léhez 40 dkg cukor, 3 dl 20 %-os ecet, 8 dkg só, 1 kk. borkénpor. Összekeverjük, a felaprított zöldségekre öntjük. Egy napig áll (sok levet ereszt), másnap rakjuk üvegbe.

 

2 liter vízhez, 3 dl 10% ecet, 8 dkg só, 16 dkg cukor vagy édesítőszer, 10 gr szalicil, pici borkén
(5l-hez 1 kk).
Hidegen összekeverjük. Nem baj ha a szalicil csomós marad, 2 nap múlva felolvad és eltűnik.
Mindenféle paprikát, zöld paradicsomot és a csalamádét is így teszem el. Ropogós és friss marad és nem vesziti el a szinét sem:-) 


Hozzávalók:
vödör, vagy hordó, aminek zárható a teteje (az enyém 60 literes)
30 liter víz, 10 gramm borkénpor,10 g timsó (ezt én patikában vettem),10 g citromsav,15 g Natrium-benzoát,3 liter 10%-os ecet,3kg kristálycukor,2,1/2 kg só- 10 g egész feketebors,1 tasak babérlevél,1 csokor kapor

Elkészítés:
Kímértem 30 liter hideg vizet a hordóba, majd mindent lemérve beleszórtam. Fakanállal (fémmel tilos) jól összekevertem, majd mentek (vagy majd mennek) bele a megtisztított zöldségek, ami éppen terem.

Amik lehetnek:zöld paradicsom (ha nagy, félbevágjuk), karfiol, rózsáira szedve, uborka,gyöngyhagyma,paprika (félbevágva),sárgarépa,kis tök,cukkini, félig érett szilva (félbevágva, kimagozva)
stb.
Tanácsok:
Mikor már nem dobálunk bele várjunk 1 hetet és már ehető is.

Ecetes uborka

Hozzávalók:

  • 6-8 cm-es friss uborka
  • kapor, torma
  • gyömbér
  • ecet
  • cukor
  • víz

Az uborkákat vízben tisztára mossuk, majd befőttes üvegbe tesszük. Egy liter vízhez 2-3 dl ecetet, 2 dkg sót és 4dkg cukrot adunk, forraljuk, majd langyosra hűtve az uborkára öntjük. Celofánnal letakarjuk az üveget és hűvös helyen tároljuk.

 

(mint látható, a legtöbben még több pl. az ecet, és van olyan, ahol ennyi a cukor)

A lényeg, hogy el nem írtam, de attól még lehet, hogy te nem ilyet szeretnél. :)

 

Előzmény: Törölt nick (368)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.10 0 0 368

A hiba lehet, hogy a klaviatúrában van. 162.-s hsz!

 

Saját dobálós savanyúság

 

10 l víz

2 kg cukor

30 dkg só

22-25 g Na-benzoát

1,2-1,3 l 10%-os ecet (egyszer utánaolvastam, a 20%-os nem igazán való étkezési célra)

2 dkg egészbors

1 dkg mustármag

1 dkg koriandermag

Szárított kaporlevél ízlés szerint

10-15 db. babérlevél

10-20 szem szegfűbors

2 ek. Borkénpor

 


Előzmény: atandi (367)
atandi Creative Commons License 2012.08.10 0 0 367

A recept-bár most nem kerestem vissza, de feltételezem azt írtam le, amit magam is csinálok. Nekünk nagyon ízlik így, mondjuk, mi nem is szeretjük a vad savanyú savanyúságokat, hogy a szemed is csípje a párája, mikor kibontod. Írtam korábban, hogy egyszer nekem is úgy tűnt, kuka, mert tán forr, másnapra gyönyörű tiszta és finom lett.

Ha még nem próbáltad, tégy egy kísérletet 1 liter felöntőlével, az nem nagy mennyiség, s pár nap múlva tesztelheted. Ha túl édesnek találod a szájatok ízléséhez, max. kicsit kevesebb cukrot raksz bele. Nekünk így vált be. ÉPp a napokban gyártottam üvegekbe is.

Előzmény: Törölt nick (365)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.10 0 0 366

Schermina ringlóból csinálok kelt tésztába vanillás cukkerel sütit. Nincs itthon fahéj meg... oszt a sütő meg ment de...

Épp sűl majd beszámolok.

Vasárnap meg lekvárt főzök belőle. Ilyent még csak hallotam.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.10 0 0 365

Andi a dobálós recepted sántít. Soka cukker és az ecet szerintem...

Cukortól nem for fel??

Előzmény: atandi (364)
atandi Creative Commons License 2012.08.10 0 0 364

Én tavaly CSAK koktélokat aszaltam, többnyire le is lettem a fórumokon hurrogva, a barátnőm szerint viszont-aki kapott egy kis üveggel- meggazdagodhatnék belőle…:)

A lényeg, hogy a félbe-negyedbe vágott koktélokat aszaltam napon, tálcán, sóágyon. A bőrükre nem ragadt rá a só. Tüllel persze letakarva. Isteni finomak voltak, olívaolajban tettem el őket. Esetleg próbáld ki.

Előzmény: gomba2008 (363)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.10 0 0 363

Köszönöm szépen, de még nem talált ide. :))) Közben szétnéztem a paradicsomos topikon is, ott is leírta valaki. Fene egye meg, nálam tömegesen még midníg csak a koktél érik....

A sült paradicsom nagyon bejött, de még nincs hozzá elegendő alapanyag...és már itt a nyár vége. Remélem csak elméletben.

Előzmény: zsebi41 (362)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.07 0 0 362

mailban ment az aszalás receptje.!

Előzmény: gomba2008 (359)
kaalyz Creative Commons License 2012.08.07 0 0 361

Az alábbi receptet használom: 1kg ledarált paprika masszához 20 dkg sót teszek. Egyszerre nem teszem el, hanem 3-4 napig egy fedetlen edénybe kirakom a spejzbe, és naponta többször átkeverem. Ezáltal csökken a létartalma, kicsit sűrűbb lesz. Majd ezután kimosott, leszárított üvegekbe rakom, nem dunsztolom, semmi hókuszpókusz. Még soha nem romlott meg, még ilyen nyári melegben sem. A megkezdettet igaz hűtőszekrénybe teszem, de volt már rá példa, hogy kint felejtettük, de így sem lett semmi baja. A sótartalmát a vele ízesíteni kivánt ételek sózásánál természetesen figyelembe vesszük. Megéri ezt a receptet kipróbálni.

 

Előzmény: v2rider. (356)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.05 0 0 360

Elméletileg ha sterilizálod az üveget  akkor a só elég lesz.

De majd a télen megtudjuk.

Előzmény: v2rider. (356)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.05 0 0 359

Kész a sült paradicsom. Még nem kóstoltam, forró nagyon, és korán reggel nem tudok enni, de már az illatára is csorog a nyálam. :))) Volt itthon egy kis zöld petrezselyem, azt is ráaprítottam, gondolom nem rontotta el.

 

Hasonló módon szoktam sóskát eltenni. Amikor sok van, akkor mindíg mentek meg pár kis üveggel télire. A szokásos módon megdinsztelem, és kicsi üvegekbe rakom. Tetejére olajat öntök, és lezárom. Ennyi..felhasználáskor az olajat leöntöm róla, semmi más célja nincs, mint a levegőtől elzárni a sóskát. Sem hőkezelni nem kell (úgyis forrón rakom üvegekbe), sem tartósító nem kell bele. Egy baj van vele csupán: KEVÉS: :))) nincs az a mennyiség amit a két fiú ne zabálna fel. 

 

Hogy van ez a napon szárított paradicsom??? Végre már kereskedelmi mennyiségben érik nálam is. Fene tudja miért, de mindíg olyan késő kezd érni. Hiába vettem idén direkt korai fajta palátákat, semmivel nem lett korábban, mint a többi.

Előzmény: zsebi41 (320)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.03 0 0 358

itt a fórumon kaptam a tanácsot. Majd elválik,felét kicsit dunsztoltam,majd meglátjuk,mi lesz belole! :-)

Előzmény: tooommm0013 (357)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 357

Dunsztolni kár lenne. Én bár nem vagyok só párti, de azt keveslem.

Recept alapján csináltad?

 

Dunsztolt dolgokat bontás után nem lehet sokáig tartani és ugye a paprikakrém nem fogy el egy evésre. Ez csak akkor igaz ha a dunsztolás volt a "tartósító".

Szörpből is ezért rakok el sokat hidegen szalicillel, mert úgy nem kell gyorsan elfogysztani. Főzötteket kissebb üvegbe és kevesebb cukorral rakom. (Így 2-3 deci megy egy liternyi keverékbe. Erősebb úgy a gyümölcs íze, mintha gyengén gyümölcsös cukorszirup lenne a szörp.)

Előzmény: v2rider. (356)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.03 0 0 356

reggel leszedtem a cseresznyepaprikát,kevés csilit ,ledaráltam,10%-nyi sóval bekevertem,uvegekbe raktam,talán kicsit ki is dunsztolom.

Előzmény: Törölt nick (345)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.03 0 0 355

Nálunk én vagyok a mindenes, átlátom ezen dolgokat.

Előzmény: zsebi41 (350)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 354

Ma reggeli palacsintatöltelék (érnek a bogyósok javában):

Főként szeder.  Leszedtem egy adag szedret, epret, áfonyát, kevés fekete berkenyét, és villával szétnyomkodtam. No turmix, csak villa....cukor, vaniliás cukor hozzá...szépen egy drótszitán lecsöpögtettem a levét, azt még estig szörpként megisszuk.

A visszamaradt gyümölcshús isteni palacsinta töltelék.

Ez télen is megcsinálható, akinek a fagyóban van hozzávaló.

Jó tudom, reggelire nem szokás palacsintázni, de teszek rá. Kilencre már el is fogyott. Melegben kerülöm a konyhát, mint a pestist.

Inkább megyek a tűző napon szamócát ültetni. :DDDD

gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 353

Egy trükk....én magam is hallottam valakitől, de nálam bevált. Sokszor van, hogy nem emlékszem, hogy elzártam-e, kihúztam-e stb....

HANGOSAN ki kell mondanom indulás előtt pl. hogy "elzártam a gázt", vagy "lekapcsoltam a villanyt"....és tutira emlékezni fogok rá, sőőőt....valszeg elfelejteni sem fogom. :))))

Öregszik az ember, szükség van memoriakapcsokra...:)) ez van...

Előzmény: zsebi41 (344)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 352

Ezt is kipróbálom, én is 20 dekával ismerem, de iszonyú sós. Édeset  szoktam, kereskedelmi mennyiségben ősszel. Megveszek 10 kiló pritaminpaprikát, nem baj, ha "akciós", igyekszem olcsón. Kicsit fonnyadt, az sem baj. Egész évben ezt használom fűszerpaprika helyett.

Ha erőset akarok belőle, elég betenni az üvegbe közé az itthon megtermelt chilipaprikát.

Az ételre viszont figyelni kell, amibe teszem, többnyire egyáltalán nem kell sózni.

Előzmény: lizzi* (340)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 351

Mi van itt? Meleg van kertelni?? Nem győzök visszaolvasni! :DDDDDDDDD

Várom már nagyon a lucullus érését, ki kell próbálnom a sült paradicsom receptedet. Isteninek ígérkezik....:)))

 

Mulcs: Esetleg mez.gaz. fólia??? Az eper alá ezt használom. Illetve használtam. Idén tófóliát kap, mert remélhetőleg az nem csak 2-3 évet bír majd ki.

Előzmény: zsebi41 (331)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.03 0 0 350

biztos azért vagyunk ilyen kelekótyák, mert egy nő egyszerre nem egy dolgot csinál, az férfi privilégium.

 

De amikor főzün, mosunk, porszívózunk egyszerre, esetleg még a gyerekre is rá kell nézni bizony sok minden előfordulhat.

Előzmény: tooommm0013 (347)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.02 0 0 349

Ezeket a zöldségeket jórészt lehet tárolni télire. Friss karalábot ettem karácsonyra pedig csak berektam egy vajlingba főldel.

 

Ha van helyed télira vessél ládában és tedd ell. Nekem hagyma, petrezselyem van meg fűszernövények, paprika. Ezek már télre lesznek.

Előzmény: zsebi41 (346)
CBNora Creative Commons License 2012.08.02 0 0 348

Mikróban már gyújtottam fel céklát. Ki akartam próbálni, milyen egyben héjában puhítva. Mivel csak 2-3 szem volt próbaképpen, pillanatok alatt kigyulladt. Szerencsére rögtön észrevettem, nem lett tűz, de hetekig büdös volt utána a mikró.

Előzmény: tooommm0013 (347)
tooommm0013 Creative Commons License 2012.08.02 0 0 347

Ezért jók a modern tűzhelyek. Beállítod és kikapcsol.

Páromnak is annyiszor mondtam hogy csak addig tekerje a mikrót is amennyi dő tényleg kell. De nem. Ő abból is majdnem lakástüzet csinált. Meg a víz nélkül főni feltett krumpli......

 

Lányok, lányok! Csak óvatosan!

Előzmény: zsebi41 (344)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 346

ugyan így teszek el egy pár üveg darált zöldséget, hogy tél végén mikor már nem nagyon van jó zöldség avval készítem a leveseket.

Van benne: fehér répa, sárgarépa, zeller, paszternák és só, bizony sokszor nagyon jól jön, finom nyári izek jönnek elő belőle.

Most ezeket a savanyúkat készítettem, ja meg egy jó pár üveg kovászos uborkát.  

Előzmény: lizzi* (340)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.01 0 0 345

A só tartósít. házi paprikakrém - Search-results Web Search keresd meg a megfelelőt magadnak. Néném csinlt ilyeneket de már meghalt.

Előzmény: v2rider. (338)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.01 0 0 344

novemberben a lányomékkal az Operába mentünk, még mielőtt az autópályára ráfordultunk volna, nekem eszembe jutott, hogy krumplit tettem oda hajában főni, hogy másnapra meglegyen de nem kapcsoltam ki a gázt.

A lányom vezetett, nem szólt egy szót se fordult vissza, a vejem se mondott semmit, csak a férjem sopánkodott, hogy biztos elkésünk.

 

Majd el súlyedtem szégyenemben, de jó, hogy vissza mentünk mert bizony égett a gáz.

Szerencsére még el sem késtünk, de azóta mielőtt elmegyünk hazúról próbálok nagyon figyelni.

Előzmény: Törölt nick (333)
lizzi* Creative Commons License 2012.08.01 0 0 343

Épp tegnap nézegettem a 2napos görög salátát, aztán csináltam belőle vega gyrost:D Sütöttem hasábkrumplit, ráborítottam a görög salátát, meglocsoltam fokhagymás kefírrel meg egy kis felhígított erőspistával. Jó kis ebéd volt:)

Előzmény: atandi (330)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.01 0 0 342

köszike! tuti kipróbálom!

Előzmény: lizzi* (340)
lizzi* Creative Commons License 2012.08.01 0 0 341

Én párolt káposztát szenesítettem, szintén fazekastól:)

Előzmény: zsebi41 (332)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!