Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1184
Iden a viragzas utan en is metszek - sot, ha meg tudom kozeliteni oket akkor van egy beteg bokrom, amin nem latok bimbot, talan megmetszem minel elobb. Kevesebb energia megy karba. . .

A tavalyi metszes csodat muvelt egy kicsi torpe rhodoval - es remelem a tobbin is segit.
Előzmény: taormina1 (1183)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1183

Kösz, várom. a három rhodomból kettö definiv chlorosisban szenved, pedig már mindent adtam nekik. De lehet, hogy a régi leveleken már nem lehet segíteni, az újak, amiket most hoz majd, már egészségesek lesznek. Két ösöreg ezüstfenyö helyén állnak, gondoltam, nem lehet olyan nagy baj a talajjal.

A harmadik pedig nagyon apró egyágú, valahogy metszeni kéne.

Előzmény: Szalkó (1180)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1182
Küzdeni én nagyon tudok, ha valamit a fejembe veszek:-) Még alszom rá néhányat... Nálad most nagy lehet az izgalom, hiszen erre készülsz gondolom egész évben! Nagyon sok örömöt, langyos időt, elég ebből a nyárból, legyen neked újra tavasz:-)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1181
En is azt hittem. . .aztan ott vannak az ingyen helyek - pl az enyem is - 1 GB ingyen van. Az meg sok kep. . .van hozza egy rem kedves feltolto porgam, gyermekjatek az egesz.

Szalkó Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1180

Szervusztok!

ZsuR: A képeimet csak itt a fórumokon láthatod. Gondoltam már arra, hogy készítek egy saját oldalt, de ahhoz még képeznem kell magam. Ma este felteszek újabb képeket.

Anblock italia: Köszönöm a szép képeket a kiállításról. Nálunk (Heves-m.) is meszes a talaj, így a szép rodikért meg kell küzdeni. Az a tapasztalat, hogy a mi klímánkat a lombhullató azáleák jobban tűrik. Akár a tűző napot elviselik, a pH 6-os talajon is jól megélnek, és a teleltetésük is jóval egyszerűbb, mint az örökzöldeké.

Taormina 1: Kérdéseidet hamarosam sorra veszem.

anblock_italia Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1179
Hát én sem máshol, mint a fórumon nézegettem, mondjuk konkrétan az ő hsz-eit, elég is volt a megfertőződésemhez:-) A tiedről nem beszélek, mert az "egy másik világ", de ő, ha nem is a közelben, meg valahol erdők mellett lakhat, de akkor is hasonlóak a körülmények.
Előzmény: ZsuR (1178)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1178
Hol nezegethetem a te kepeidet? Nagy kepnezegeto csaladbol szarmazom ugyanis. . .:))! Kerestem az adataidnal - ott nem volt.
Előzmény: Szalkó (1166)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.15 0 0 1177
Este nézegettem a képeidet és arra gondolok, hogy nem biztos, hogy vissza fogom tudni magam tartani hosszú távon ennyi, ha viszonylag rövid ideig is tartó gyönyörűségtől:-) De azért nálam csak az örökzöldek jöhetnének számításba, annyira frekventált a hely, és valahol azt írod, hogy azok itteni időjárásban nem igazán érzik jól magukat. Ez mennyire komoly? És még annyi, hogy ahol lehetne, akár több is, ott délután van csak nap, ez nem lenne túl erős nekik? Persze tudom, nem vagy látnok, és azt is tudom, hogy a tieid keleti napot élveznek, igazuk is van, az a legfincsibb:-) De biztos hallassz ezt, azt...
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1176
A "Virágoskertben" kérdeztem valamit:-)
Előzmény: ZsuR (1175)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1175
Azaleaknak es rhodoknak nagyon kedvezo a foldunk. A pazsitnak kell taplalas, mert az nem szereti a savanyu foldet. Most veszunk ra "lime"-ot es szorujuk ki.
Előzmény: anblock_italia (1173)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1174
Még egy ostoba kérdés: igaz, hogy az Azalea Japonica lomhullató?
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1173
Hát tényleg Gombóc Artúr vagy, bár én sem panaszkodhatok, én a leanderekkel vagyok így:-) És azok egész nyáron nyílnak, nem úgy, mint a rhodók, aztán a mi körülményeink között nem túl szépek egész nyáron. Nálad megfelelő a föld a számukra? Azt tudom, hogy pára van bőven.
Előzmény: ZsuR (1172)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1172
No ilyeneket is szeretnek - csodaszepek! A feher a bordo kozepevel - csodaszep!

A rozsaszin a feher kozeppel. Olyant is szeretnek. . .nagyon. . .

No es a halvanylila. . .az is!

Itt is Gomboc Artur vagyok, mint a macskaknal :))! Nagyon szeretem a rhodokat es az azaleakat. Mindet. Volt egy feherem - olyan tomott feher, amit ritkan lehet latni, nem az attetszo, finom, szinte vastag volt. . .no az tonkrement. A szivem szakadt meg erte, amikor ki kellett asni. . .

Raadasul meg jo kepem se maradt rola, mert akkor meg a gepem is rossz volt :((.
Előzmény: anblock_italia (1171)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1171
Na ezt a párat azért, bár ezek is csak kicsiben jók:-(
Előzmény: anblock_italia (1170)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1170

Hát ez csodaszép volt, már majdnem olyan, mintha az arborétumban lettem volna!

Ezek után csak pár képet mutatok magáról a kiállításról, sajnos elég sötét volt, vakuval meg nem szeretek fényképezni, úgyhogy a te ragyogó színeidet meg sem lehetett közelíteni!

Előzmény: ZsuR (1169)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1169
Hoztam nektek par kepet az enyemekrol. - ezek meg a tavalyiak. Nem mind van rajta, csak most kezdtem feltoltogetni kepeket, igy meg alakulgat a "kiallitas".

Sajnos egy kicsit megint "elvesztettem" a telen, egy tavalyi ultetesu kiszaradt.

Kettot odaadtam a gyerekemnek - Volcano, csodalatos voros viragu - egy maradt nekem belole.

A rozsaszinek-lilak es feherek a kedvenceim, es mind orokzold.

taormina1 Creative Commons License 2007.04.14 0 0 1168

Úgy érted, hogy ássam ki, és ezentúl egy edényben éljen?

Nagyon hülyét fogok kérdezni; van valami egyszerü, házilag kivitelezhetö módszer a föld kémhatásának mérésére?

Évekkel ezelött valami indikátor-papírral megvizsgáltam, akkor semleges jött ki. de biztosan most se tudom.

még egy ostoba kérdés: igazábol mi a rodik "célja"? Hogy savanyú kémhatású legyen a talaj, vagy az, hogy lágy vizet kapjanak? Az utóbbit lényegesen egyszerübb megoldani; annyi esövizet, ami ennek a három apróságnak kell, csak össze tudok szedni.

Előzmény: Szalkó (1150)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1167
Örülök! És milyenekre lennél kíváncsi, csak rhodoendron bokrokra, vagy macrókra, vagy úgy anblock a kiállítás elrendezésére:-)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1166

Szervusz!

Én szivesen megnézném a képeidet. :)

Előzmény: anblock_italia (1165)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.13 0 0 1165

Sziasztok! Nekem sajnos egyelőre nincs rhododendronom, de nagyon nagy rajongója vagyok. Pár éve sikerült eljutnom a Jeli arborétumba és életem egyik legemlékezetesebb, legszebb napját töltöttem a csodálatos virágok között. Azóta minden évben szeretnék menni, de nem jön össze. Az idén viszont éppen Szombathely felé jártunk és pont akkor kezdődött a kiállítás. Rhododendront nem, de egy piros azaleát meg áfonyabokrot vettem, úgyhogy a savanyitás probléma mostantól az enyém is:-)

Sok fényképet csináltam a szépséges virágokról, persze az arborétumhoz nem volt hasonlítható az élmény. Feltennék ide néhány képet, ha szívesen veszitek.

Szalkó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1164

A reakcióba lépésnek látható jelének kellene lenni.

Pl. ha oxálsavat öntünk a vízbe, azonnal látható a fehér csapadék (kalcium szulfát - gipsz), amely idővel leülepedik az edény aljára. Az ecetnél ilyen nincs.

A vízforralással is lehet csökkenteni a keménységet, és ott is látható az eredmény (kazánkő képződés).

Előzmény: Island* (1162)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1163
De majd milyen lesz, kb. egy hét mulva. :)) Meg fogom mutatni.
Előzmény: Parducbogyo (1161)
Island* Creative Commons License 2007.04.12 0 0 1162
Pedig szerintem is használhat az ecetsav, mert a mosásnál is ezt ajánlják a méregdrága Calgon helyett. A sav ugyanis reakcióba lép a CaCo3-al.
Parducbogyo Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1161
Nagyon szép.
Előzmény: Szalkó (1159)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1160

Kezdődik! : )))
Szalkó Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1159

Új szerzemény. :)) Mollis-azálea.

Szalkó Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1158

Más szakkönyvekben, amelyekben részletesen fogllakoznak vízkeménységgel, vízlágyítással, meg sem említik az ecetes módszert.

Az ecettől a víz csak savanyú lesz (pH csökken), de a vízkeménységet okozó kalcium, magnézium és más sókat nem csapja ki, mint pl. az oxálsav.

Előzmény: K2DMD (1156)
K2DMD Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1157

Bocsánat, javítok: vízbe ecetet!!!

(Így már az adagolás aránya is mindjárt más, ugye.)  :) 

Előzmény: K2DMD (1156)
K2DMD Creative Commons License 2007.04.11 0 0 1156

Ecetbe víz: szakkönyvben van leírva!!! (Oltás, szemzés, dugványozás c. könyvben valahol).   :)

Ott ajánlja, ahol túl kemény a víz, tehát vízlágyításra van kitalálva.

Majd megnézem a pontos adagolást.

Előzmény: Szalkó (1120)
bysz Creative Commons License 2007.04.10 0 0 1155

Köszi!

Előzmény: Szalkó (1153)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!