Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Sziasztok!nem tudna nekem valaki segíteni van egy kb 1 m-es citromfám ami magról kelt és be szeretném oltani és ehhez kellene nekem oltóág olyanról ami terem.
2 hete a lime fám ledobta az utolsó levelét is.Mikortól vihetem ki a leghamarabb szerintetek?, mert tartok a barnulástól.(3 oldalról házfal védett helyre raknám majd)
Mai,locsolással egybekötött szemlélődésem befejeztem.Nagyon fura itt Dél-Dunántúlon az idő,locsolásban
most minden harmadik hetes ciklusban vagyok esővízzel/medencéből kivett és kazánházban temperált vízzel/, eddig a hidegházban egyszer sem ment a hőfok + 5 Celsius alá,viszont állandóan kell napközben szellőztetni,mert napközben különben fel ugrik a meleg.Meglátjuk mi lesz,most tetszik habár egyszerre van szinte folyamatos bimbó,virág fejlődő és érett gyümölcsös állapot.
Van egy kb 3 éves kb 2.5 méteres magról kelt citromom és abba szeretnék valamilyen nemes citromot oltani/szemzeni. A problémám az, hogy senkitől sem tudok errefelé hajtást szerezni.
Esetleg valaki tudna küldeni hajtást, valamilyen citromfajtából? Sima normális fajta megteszi, nem kell semmiylen óriás, vagy hasonló egzotikus fajta. Előre is Köszönöm a segítséget, postaköltséget kifizetem.
Hali ! A feleségem is kedveli, Ő ahogy mondja a hasznosság oldaláról közelíti a dolgaim.Ez nem volt tekerve, nagy meglepetéssel pár éve a METRÓ-ban akadtam rá,kis törzses fa .Azt a fazonozást tartom amit az olasz előd csinált.Érdekes sok fajtám idén így későn/vagy korán/ is terem értékelhető mennyiséget,többek közt a Kumkvátok is. Mindeközben elkezdtek egy virágzást is.
Üdv egy garázsban ( nem fűtött) tartom az óriás citromfámat ablak mellet, most hogy jön a nagyon hideg ( állandó mínuzs napközben is 5-6 napig) félek hogy bírja- e?
Érdemes egy fagyvédelemmel ellátott termosztátos hősugárzót berakni, vagy csak árt neki?
A -8°C nagyjából a határa annak, amit még kibírhat, a fagykárt szerintem azonnal látnád. Nekem is maradt kint néhány még a novemberi fagyokban, ott is volt -7,8°C, egy relatíve friss hajtás elfagyott, más bajuk nem lett.