Szerintem a könyv hiányossága pont az, hogy kevés a kép. Egyrészt mindegyik rózsáról kellene lennie képnek, másrészt nemcsak a virágról, hanem az egész növényről is.
Ha neked van ezekről képed, akkor örömmle fogadom!
A kép Márk Gergely rózsakertjében készült, nyár elején jártunk ott. Könyvében benn van a címe is. Az összes rózsáját lefényképezte a férjem, sajnos nem mindet tudtam utólag beazonosítani. Szerintem érdemes kimenni hozzá, ha van az embernek ideje és lehetősége, mert az egész növényt látni más, mint a könyvben "csak" a virágot, ill. olvasni a leírást.
A Margitszigeten is vannak kint rózsái, a rózsakertben.
Zareczky András honlapja sem működik sajna, azért a címét beírom, hátha egyszer még jól jön:) www.rozsalovagkert.hu
Most találtam még két helyet, ahonnan lehet Márk-rózsákat rendelni:
Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-fejlesztő Kht. 1222 Bp. Park u. 2.
Godzsák Zoltánné Dísz- és Gyümölcsfaiskolája 6771 Szeged-Szőreg, Tigris u. 19.
Milyen fajtákat néztél ki a könyvből? (hátha van róluk értékelhető képem, akkor felrakom szívesen).
Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de az angol rózsáim gyönyörűek ebben az időben, rengeteg virág, meg bimbó van rajtuk, annyira örülök!
Gyakorlati kérdés: ti szoktatok-e levéltetvek ellen permetezni és ha igen, mivel? Én ált. csak kesztyűvel leszedem őket a virágról és utána egy icipici vízsugárral lemosom a rózsákat. Ez pár tőnél működik is, de mostanra már sokan vannak, így elég nehéz.
Nagyon köszi!!!!!! Én Márk Gergely könyvéből néztem ki "párat" (sajnos élőben nem láttam őket!), most már csak szűkítenem kell a kört, s felvenni a kapcsolatot.
A honlap nem is üzemel, vagy csak jelenleg nincs fenn katalógus?
Ha létezik a honlap, s tudod a címét, kérlek írd meg!
Pont az imént beszéltem Zareczky András úrral, ő szaporítja Márk Gergely rózsáit. Nála 600 fajta van, most nem tudta még megmondani, hogy miből tud adni, mert bementek az őzek a rózsaültetvényébe és nagy kára keletkezett:(, de azt kéri, hogy írjuk meg neki a pipacs@enternet.hu címre, hogy milyen rózsát szeretnénk, és vagy idén van, vagy jövőre szaporítja. Végtelenül kedves ember (legalábbis szerintem:), el is lehet menni hozzá Iregszemcsére, az Ady E. u. 15. alá a Rózsalovag kertészetbe. A netes katalógusa most nem működik.
Ő október 15. után szedi fel a töveket, akkor postázza, vagy lehet nála vásárolni.
Remélem, tudtam segíteni. Már alig várom, hogy eljussak a kertjébe! Ilyet is szeretnék, a neve Anikó, a szirmok kívül sötét rózsaszínűek, belül pedig világosak. (Bocs, a kép eső után készült.) Na, most elég belőlem:)
Segitséget kérnék, hogy járjatok nyitott szemmel. Sajnos tavasz óta nem bukkantam nyomára törzses the Fairy-nek. Ha véletlenül ezekben a kiállitásos ill. növénytelepitős időben láttok valahol, ne feledkezzetek meg rólam. Mármint, hogy megjegyezzétek, hol is láttátok és szóljatok légyszives. Köszönöm.
Rosen Tantau-tól, és még pár helyről. Ha érdekel, elküldöm a termesztők linkjeit, ahonnan ingyen katalógust rendelhetsz. (Nagyon jó télen, mikor a kertben nem nyílik semmi, lehet álmodozni:))
Legtöbbször úgy van, hogy elküldöd a megrendelőt, megjelölsz egy kb időpontot, mikor szeretnéd megkapni, és elküldik. Vannak cégek, ahol ha bizonyos összeg felett vásárolsz, nem kell száll. ktg-et fizetni.
Fizetni átutalással, vagy borítékosan lehet, általában a megrendelt áru megérkezése után.
Vettem 8 szabadgyökerű rózsát. Beáztattam, elültettem és felkupacoltam őket. Csak azt nem tudom, hogy kell a kupacolás köré kis árkot kaparni vagy ezeket most nem kell locsolni már?
Még sose volt rózsám remélem majd a metszésnél is segítetek.
Ezt a kis törperózsát cserépben kaptam 2004. januárjában, s tavasszal kiültettem a sziklakertbe. Idén folyamatosan virágzik!(Tudom, hogy nem sziklakerti növény, de úgy tűnik jól érzi itt magát, s én szeretem látni a konyhaablakból is! No és a "sziklakertem" is inkább egy sziklás rézsű, mely a teraszt és a kertet köti össze.) A héten vettem egy újabb cserép minirózsát (enyhén illatos csontfehér) és azonnal kiültettem, szintén a sziklakertbe. A bimbókat és az egyetlen virágot levágtam róla, s most szurkolok neki! Remélem télálló!!
A 2 éve ültetett futórózsáink szépen befutották a rózsatámaszokat az idén, már csak az a kérdés, hogy hogyan kell őket ősszel vagy télen vagy tavasszal metszeni - ha kell. Hasonló a kérdés az egyévesekkel, akik szép kb 2 m-es karokat nevelnek, hétvégén felállítjuk nekik is a rózsatámaszokat, de vajon kell-e már őket visszavágni az idén?
A Rosarium Uetersent a már említett érdi Bekenye faiskolában vettem idén kora tavasszal (valamelyik lenti hsz-emben írtam hozzájuk linket, onnan van az összes angol rózsám is).
Tegnap vettünk a Praktikerben két tő rózsát és szeretném kérdezni, hogy mit tegyek vele azon kívül, hogy elültetem? Télire takarnom kell? Köszönöm előre is.
A rozsak utoljara viragoznak - megviselte oket a nagy meleg, keves viragot hoztak - most meg tele vannak uj hajtasokkal, es meg egy honapig lehet bennuk gyonyorkodni.
A bonica-imat Budakalászon a Hermesz Áfész áruháza melletti parkolóban áruló( minden nem zuhogó esős hétvégén fellelhető)pomázi nénitől vettem, ő szaporítja. 3 éve volt egy konténer úgy emlékszem 800Ft, most azt hiszem 1200, de amit tőle vettem, mind bevált. Idén is megkerestem, és ajánlotta a Monica-t, ami ha minden igaz és jövőre kiderül? olyan, mint a Bonica, csak napsárga, a szirom szélén égő vörös széllel. A virága valóban ilyen, de a bokor formája még nem látványos, remélem a második évben már az lesz. Megpróbálok berakni egy fényképet róla a héten, ha a technika is a segítségemre siet. Van egy kúszó vagy futó?( ilyen egy laikus )rózsa sztorim is . 3 éve vettem a Corában egy tőcsomagolt Blaze superior nevű, két tövet tartalmazó mélybordó rózsacsodát. Persze ennyi idő alatt kiderült, hogy csak az egyik az, a másik valami halovány kis rózsarokonság, de az egy tő B.S. gyönyörű 3-4 m magas kétszer virágzó hatalmas rózsafelhővé cseperedett, persze azóta sem látok ilyet, ha valaki tudna róla, megköszönném...
Csupka, köszi szépen, róluk már hallottam, ezek szerint előbb-utóbb muszáj lesz őket meglátogatni! ;-D Igen, a legnagyobb bajuk ezeknek a gyönyörűségeknek, ahogy azt már 'odaát' is írtam, hogy tényleg nem tart tovább a virágjuk, de az az illat... :-D Majd mutatsz képet a kertedről, akár itt, akár amott?