Igen, ott készültek a képek, nem művészi igénnyel, hanem "dokumentációnak". Mert mint Te is mondtad, a könyvben elég kevés a kép - mármint a rózsafajták számához képest. Párom fotózott, kb. 500 képet készített :)
Többször is el kéne menni ide, mert amikor ott voltunk, több rózsa éppen túl volt az első virágzáshullámán.
Most mar (negyed tizenketto) csodalatos. Az eg kek, nincs szel es a nap hetgara sut. Kellemes a melege. . . Most megyek vasaroni (tegnap egesz napomat a kertben toltottem) es lehet, egy-ket zsakocska tulipanhagymat is veszek :)) ha nem tusdok ellenallni. Nagyon rizikos, a mokusok szeretik :))
Amit feltetlenul megnezek, az a rhododendron. . .ha talalok szepet elfogadhato aron harmat veszek. . .a sovenyemhez. Ha nem, hat akkor tavasszal.
Még azt kelll elmondanom, hogy ezeken a képeken kb. 4-5 tő van együtt, egy kis sorba ültetve. A tábla magassága úgy 20-30 cm lehet. Csak a viszonyítás végett:)Itt van még egy nagyon szép sárga rózsa, én vele kacérkodom. Jaj, de nehéz is választani:))
Csodalatos az ido - a rozsak is meg en is szeretjuk! Ez egy majdnem elso szep es nagy viragja ennek a bokornak - elso eves bokor, es most van igazi illata!!!
Bocs a hosszú várakozásért, itt vannak a képek végre. A Teréz anya emlékéről nem találtam képet sajnos. Remélem a többivel tudok segíteni a választásban!
Szerintem a könyv hiányossága pont az, hogy kevés a kép. Egyrészt mindegyik rózsáról kellene lennie képnek, másrészt nemcsak a virágról, hanem az egész növényről is.
Ha neked van ezekről képed, akkor örömmle fogadom!
A kép Márk Gergely rózsakertjében készült, nyár elején jártunk ott. Könyvében benn van a címe is. Az összes rózsáját lefényképezte a férjem, sajnos nem mindet tudtam utólag beazonosítani. Szerintem érdemes kimenni hozzá, ha van az embernek ideje és lehetősége, mert az egész növényt látni más, mint a könyvben "csak" a virágot, ill. olvasni a leírást.
A Margitszigeten is vannak kint rózsái, a rózsakertben.
Zareczky András honlapja sem működik sajna, azért a címét beírom, hátha egyszer még jól jön:) www.rozsalovagkert.hu
Most találtam még két helyet, ahonnan lehet Márk-rózsákat rendelni:
Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-fejlesztő Kht. 1222 Bp. Park u. 2.
Godzsák Zoltánné Dísz- és Gyümölcsfaiskolája 6771 Szeged-Szőreg, Tigris u. 19.
Milyen fajtákat néztél ki a könyvből? (hátha van róluk értékelhető képem, akkor felrakom szívesen).
Nem tudom, nálatok mi a helyzet, de az angol rózsáim gyönyörűek ebben az időben, rengeteg virág, meg bimbó van rajtuk, annyira örülök!
Gyakorlati kérdés: ti szoktatok-e levéltetvek ellen permetezni és ha igen, mivel? Én ált. csak kesztyűvel leszedem őket a virágról és utána egy icipici vízsugárral lemosom a rózsákat. Ez pár tőnél működik is, de mostanra már sokan vannak, így elég nehéz.
Nagyon köszi!!!!!! Én Márk Gergely könyvéből néztem ki "párat" (sajnos élőben nem láttam őket!), most már csak szűkítenem kell a kört, s felvenni a kapcsolatot.
A honlap nem is üzemel, vagy csak jelenleg nincs fenn katalógus?
Ha létezik a honlap, s tudod a címét, kérlek írd meg!
Pont az imént beszéltem Zareczky András úrral, ő szaporítja Márk Gergely rózsáit. Nála 600 fajta van, most nem tudta még megmondani, hogy miből tud adni, mert bementek az őzek a rózsaültetvényébe és nagy kára keletkezett:(, de azt kéri, hogy írjuk meg neki a pipacs@enternet.hu címre, hogy milyen rózsát szeretnénk, és vagy idén van, vagy jövőre szaporítja. Végtelenül kedves ember (legalábbis szerintem:), el is lehet menni hozzá Iregszemcsére, az Ady E. u. 15. alá a Rózsalovag kertészetbe. A netes katalógusa most nem működik.
Ő október 15. után szedi fel a töveket, akkor postázza, vagy lehet nála vásárolni.
Remélem, tudtam segíteni. Már alig várom, hogy eljussak a kertjébe! Ilyet is szeretnék, a neve Anikó, a szirmok kívül sötét rózsaszínűek, belül pedig világosak. (Bocs, a kép eső után készült.) Na, most elég belőlem:)
Segitséget kérnék, hogy járjatok nyitott szemmel. Sajnos tavasz óta nem bukkantam nyomára törzses the Fairy-nek. Ha véletlenül ezekben a kiállitásos ill. növénytelepitős időben láttok valahol, ne feledkezzetek meg rólam. Mármint, hogy megjegyezzétek, hol is láttátok és szóljatok légyszives. Köszönöm.
Rosen Tantau-tól, és még pár helyről. Ha érdekel, elküldöm a termesztők linkjeit, ahonnan ingyen katalógust rendelhetsz. (Nagyon jó télen, mikor a kertben nem nyílik semmi, lehet álmodozni:))
Legtöbbször úgy van, hogy elküldöd a megrendelőt, megjelölsz egy kb időpontot, mikor szeretnéd megkapni, és elküldik. Vannak cégek, ahol ha bizonyos összeg felett vásárolsz, nem kell száll. ktg-et fizetni.
Fizetni átutalással, vagy borítékosan lehet, általában a megrendelt áru megérkezése után.