Tavaly ilyenkor (aug végén) még működött, mi is Dedinky-bő mentünk fel a Zejmarska Roklinán és onnan vissza libegővel a dedinky-i kempinghez. Sajnos már nem emlékszem hány Sk volt.
Van elvileg egy "libegő" vagy micsoda a Geravy fennsíkról le Dedinky felé. Az működik mostanság? Mert gondoltam egy könnyed kis túra lehetne a párommal a Zejmark szakadék, aztán le a "libegővel".
Van olyan, hogy fizetni kell valamiert? (athaladas egy hidon pl...) Mert mintha olvastam volna valami ilyesmit.
A masik pedig, hogy az elmult napok nagy esozesei ellenere erdemes egyaltalan elindulni? (Dog nagy sar miatt pl., ha van olyan hely) Holnapra arrafele nem mond esot.
Epp most nezem, hogy szerintem total ugyanezt az utvonalat szeretnenk megcsinalni (Sucha Bela, sarga, piros, (kolostotrrom), sarga, kek (Hernad)) Podlesokbol. Csak mi Miskolcrol indulnank reggel, es este vissza is jonenk. Ugy gondolom, kb 11-kor indulna a tura.
A kerdesem az lenne, hogy tenyleg kell neki az a 9 ora? Vagy sokat alltatok kozben? Ami a turistaterkepen van idojelzes, abbol ugy 4:15 orara szamoltam magat az utat, ugyhogy max 6-7 ora, es akkor este 6-ra visszaerkeznenk. Vagy ez az idojelzes eleg huzos tempot jelent?
Mellesleg ha holnap megyunk, akkor nem kimondottan turas egyenekkel mennenk.
Szoval valami rovidebbet ajanlotok? Vagy meg lehet csinalni 7 ora alatt mindenestul?
Amikor 2002-ben először voltam a kempingben a haverommal, akkor 2 éjre fizettünk be, de mivel találkoztunk egy lengyel iker pár lányokkal még maradftunk 2 éjjelt, és csak egyszer láttuk este az ellenőrt amikor körül járt. Mi pedig épp a kocsma teraszon iszogatunk, azt' megvártuk mig tovább haladd.
Na igen..... mi is 08.20-tól voltunk a Paradicsomban, de 22-én már jöttünk haza. Szegedről mentünk úgy, hogy semmi szállásunk nem volt lefoglalva, tehát amolyan lesz ami lesz alapon indultunk. Odafelé nagyon jó idő volt, útközben megnéztük a Dobsinai jégbarlangot. Először Podlesokban szerettünk volna megszállni faházban, mivel onnan indulnak a túristaútvonalak, aztán a kemping bejáratánál megállított minket egy nő, kérdezte, hogy mit szeretnénk. Hát mondtuk, hogy szállást keresünk, erre azt mondta, hogy ő tud jó szállást 200 korona/fő/éj áron, hogy ilyen, meg olyan jó, meg hogy már vannak ott magyarok, stb. stb. Kicsit paráztunk, mivel egy eléggé putris falun jöttünk keresztül, gondoltuk: "na, ha bevisz minket a sötétek közé...". Aztán végül beszállt az autónkba, és mutatta az utat. Amikor megláttuk, hogy Hrabusicébe kalauzol minket, megkönnyebbültünk, mivel az lett volna a 2. választás, ha a kempingben nincs hely. És a falut jelző tábla után talán a 3-4. ház volt az, ahol megszálltunk. És tényleg jó volt, tök tiszta, normális és ráadásul nem a központban. Ennél jobbat nem is akartunk volna. Másnapra terveztük a túránkat, mivel az az egy napunk volt teljes nap, amit ott töltöttünk. Hát reggel arra ébredtünk, hogy szakad az eső. Ki voltunk akadva, de aztán szerencsére elállt, aztán mire összekészülődtünk, megint el kezdett esni, de akkor már nem annyira és gyorsan el is állt, onnantól kezdve nem esett egy csepp sem. Szóval a Sucha Belán kezdtünk, azon végigmentünk, nagyon tetszett. Felértünk a Glac-tetőre, onnan a piros úton mentünk Klastoriskoig, majd onnan a sárgán a Hernádig, és a Hernád áttörésen vissza Hrabusicébe. Nekünk ez a túra 9 órába telt. Eléggé elfáradtunk a végére, de a látvány, az élmény mindent megért. Ez volt az első alkalom, hogy itt jártunk, de szeretnénk még visszamenni és valami másik túristaútvonalat bejárni. Csináltunk egy csomó képet is. Vasárnap megint arra ébredtünk, hogy esik az eső, de ezúttal nem állt ám el! Úgyhogy nagy mázlink volt!!! :-) Felmentünk a Magas Tátrába a Csorba tóhoz, de ilyen rossz, szeles, esős időben nem volt olyan szép, mint ahogy azt már képeken láttam. Itt eltöltöttünk 2 órát, aztán indultunk vissza. Út közben megálltunk és megkerestük a Tamásfalvi kilátót. Alig találtuk meg. Aztán amikor kiértünk az erdőből, azt hittem, a lélegzetem is eláll. Nem volt semmi az a látvány, ami ott fogadott!! Gyönyörű panoráma tárult elénk! Hazaúton szinte végig esett az eső! :-( Hát ennyi volt a mi hosszúhétvégi kiruccanásunk. Jó lenne minél hamarabb megismételni.
Az eredeti kérdésemre (gyerekekkel melyik túra az igazi) a válasz:
A Velky Sokol kevesebb problémát okozott mint a Hernád áttörés. A létrákon felmenni nem okoz akkora gondot, mint a tálcákon a magasban végigmenni.
A szorosokban a gyerekeknek a testmagassága néhány helyen okoz gondot (min 1 méter), amikor a létrákon hiányzik egy fok és nem tudsz igazán segíteni sem neki.
A gyerek korán kívül a fegyelmezettsége egy még fontosabb szempont (pl: elég neki háromszor elmondani, hogy nem ő megy elöl, és nem kell feltétlenül belegylogolni a vízbe)
Végül a programunk az alábbiak szerint alakult:
1. nap (délután):
Dedinky - Zejmár szakadék - Libegő felső állomása - Dedinky
Szintidő szerint: 2 óra (nekünk 2,5)
A Zejmár szakadék nagyon jó bevezető volt. Mindenből van egy kis izelítő, és ha valakinek nem műkszik a dolog akkor a szoros elején leparkolt autóhoz nem kell sokat visszamenni.
2. nap (Tátra):
Stary Smokovec - Tarpataki vízesések - Skalnate Pleso - Tatra lomnic
Felfelé a vizesésekig vasút, lefelé lanovka.
Szintidő szerint: 2:10 (nekünk 3,5)
3. nap:
Velky Sokol - Dedinky Libegő felső állomása - Dedinky
Szintidő szerint: 4:10 (nekünk 6)
A Velky Sokol 2,5 órás szintidejét több mint 4 óra alatt sikerült teljesíteni, mivel megpróbáltunk kevésbé vizesen megérkezni (nem sikerült), így minden átkelés előtt megálltunk, hogy merre a legjobb.
A tapasztalatok szerint a kicsiknek legalább egy plusz cipő és néhány zokni kell.
Mivel egy kicsit megcsúsztunk, ezért nem értük el az utolsó libegőt (16:30), mi 16:38-kor értünk oda. Még ment, de minket már nem engedtek felszállni.
Egyébként ez teljesen logikus, hogy nyáron főszezonban fél ötkor leáll a felvonó, úgyis mindenki otthon alszik már. :-)
A tálcák egy kicsit problémások voltak a gyerekekkel, mivel semmit nem lehet segíteni nekik és csak rájuk bízhatod a dolgot.
Itt sikerült a fórumon olvasott legfontosabb dolgot hasznosítanom (Sör a klastoriskonál). Egyébként az étterem mellett van egy bódé bal oldalon, ahol mindent lehet kapni de az öt méteres sorral ellentétben senki sem állt.