Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2005.11.07 0 0 845
Előzmény: caterina3 (844)
caterina3 Creative Commons License 2005.11.06 0 0 844

Van egy nagyon régi keletű, immár két évtizedes "rózsaügyi hasfájásom", hátha Ti tudtok segíteni ebben...

Férjem húgával közösen örökölt és emiatt sajnos (húga akaratából) eladásra került telkén volt egy csodálatos rózsa, ami után azóta is vágyom, de soha többé sehol nem láttam olyat azóta se. Annyi infó van, hogy férjem Édesanyja a budatétényi rózsakertészetben vette annak idején (ami sajnos azóta már csak múlt idő).

A rózsabokor fantasztikusan életerős, ellenálló fajta volt, egyáltalán nem kellett permetezni, és semmiféle betegség nem támadta meg. Kb. két méter magas, 1,5 méter átmérőjű tömött bokor volt, nagy, sötétzöld levelekkel, és folyamatosan nyíló, ezüstös halványrózsaszínű, elegáns formájú virágokkal. A virágok leginkább egy klasszikus, hosszú bimbójú tearózsára emlékeztettek, és igen nagy méretűek voltak, a színük (ha jól emlékszem a nevére) az Eiffel Tower nevű régebbi fajtához hasonlított, és  több hullámban, gyakorlatilag folyamatosan virágzott tavasztól késő őszig.

Van valakinek valami ötlete, milyen fajta lehetett ez?

caterina3 Creative Commons License 2005.11.06 0 0 843
Most látom, ahogy olvasgatom a topicot, hogy az előző oldalon van egy link...
Előzmény: caterina3 (841)
caterina3 Creative Commons License 2005.11.06 0 0 842
Hát mifelénk is (mármint a telek felé) fagyok voltak már (mínusz 4-5 fokos éjszakák)... Minden, ami érzékeny a fagyra, már lefagyott, gondolok most például az egynyáriakra. A rózsákat én már felkupacoltam, annál is inkább, mert már "bezártuk a boltot" az idén a telken.
Előzmény: tücsökmadár (839)
caterina3 Creative Commons License 2005.11.06 0 0 841

Szia!

Nem ismerem ezt a kertészetet, de nagyon érdekelnének az angol rózsák. Tudnál adni valami elérhetőséget hozzájuk?

Mennyibe kerül náluk az angol rózsa?

S még egy kérdésem lenne: Ezek a fajták, melyekről írtál,  mind folyamatosan virágoznak? Lehet erről tudni valamit?

Előre is köszi a válaszokat!

Előzmény: Csupka (826)
agicza Creative Commons License 2005.11.06 0 0 840
Két héttel ezelőtt, amikor lefagytak az új hajtások...
És ha arrafelé nincs is szibéria, akkor is ideje lenne, mielőtt a huzamosabb ideig tartó mínuszok beköszöntenek.
Előzmény: tücsökmadár (839)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.11.06 0 0 839
Mikor kupacoljátok fel a rózsákat?
ZsuR Creative Commons License 2005.11.01 0 0 838
Itt is hosszu az osz, es meg mindig van rozsam . . .tele van bimboval egyik-masik bokor.
lzleo Creative Commons License 2005.11.01 0 0 837

Sziasztok!

A milyen növény topikba feltettem a mostanában vásárolt cserepes rózsám képét.

Valaki meg tudná mondani a nevét? Törperózsa? 

tücsökmadár Creative Commons License 2005.10.28 0 0 836

Fantasztikus ez a hosszú ősz! Megtáltosodtak a terülőrózsáim is és újra virágoznak:

Ez a kép tegnap(!!!! október 27-én!!!!) készült!
Csali42 Creative Commons License 2005.10.24 0 0 835

Tényleg nem tűnik egyszerűnek, de azért nem akkora ördöngősség:))

Hagyd őket tavaszra, addig van idő bőven:)

Előzmény: dithke_ (834)
dithke_ Creative Commons License 2005.10.23 0 0 834
Szia Csali! Igen igen még értelmezem:))) nem egyszerü dolog ez:(
Előzmény: Csali42 (833)
Csali42 Creative Commons License 2005.10.23 0 0 833

Szia!

A futó- és kúszórózsák metszésének külön fejezete van a könyvemben:)

Ha csak egyszer virágzik egy évben, akkor elvirágzás után kell metszeni, az oldalhajtásokat 8-10 cm-re visszavágni, vigyázni a tőből kinövő erős hajtásokra, mert azok fognak a következő évben virágozni. Náluk is ki kell venni az idős, beteg vesszőket.

Ha többször virágzik a rózsád egy évben, akkor hagyd tavaszra a metszést, és főleg csak ritkítsd a bokrot: a sérült, beteg, idős vesszőket vágd ki. A megmaradt vesszőket felére- egyharmadára javasolja visszavágni.

Még mindig nincs vége:)

Ha olyan a rózsád, ami az oldalhajtások végén hozza a virágokat, akkor a hosszú  vesszők oldalhajtásait kell metszeni. Ezt is tavasszal, meg az elvirágzásuk után, 2-3 rügyet hagyva a vesszőn visszavágni. Természetesen náluk is ki kell vágni a sérült beteg, idős ágakat, de ezeket nyáron, elvirágzás után.

Jaj, de hosszúra sikeredett!

Remélem tudtam segíteni, üdv:

Csali

Előzmény: dithke_ (832)
dithke_ Creative Commons License 2005.10.22 0 0 832
Szép napot Csali! Igen az első kettő futó, azt akkor hagyjam? a bokor rózsákat is vissza szoktam kissé vágdosni, mert nagyon hosszúra nyúlik fel némelyik egy egy ága.
Akkor a középső rózsa végül is jó? akkor ott csak a levirágzott, sérült ágat vágom le.
Köszönöm
Előzmény: Csali42 (831)
Csali42 Creative Commons License 2005.10.22 0 0 831

Szia, én nem vagyok szakember, ezért csak azokból a könyvekből veszem a segítséget, amik a "kezem ügyében" vannak:

Általános szabály: a metszés  ideje február végétől április közepéig tart.

Márk Gergely saját tapasztalata alapján azt mondja, hogy már tél elején elvégezhetjük a metszést, így a növények kevesebbet szenvednek a téli szelektől. Azt írja, ilyenkor metsszünk hosszabbra.

A Te rózsáid közül az első és a harmadik képen lévő kúszó/futó?

A középső, ha az The Fairy (jól látom?), akkor csak az elvirágzott maradványokat vágnám le, a legfelső 1-2 rüggyel együtt, és ha van elöregedett, sérült, beteg vessző, azt venném ki.

Remélem tudtam segíteni, üdv:

Csali 

Előzmény: dithke_ (828)
zita2 Creative Commons License 2005.10.22 0 0 830
sylabell Creative Commons License 2005.10.20 0 0 829

Hoztam nektek egy kis meleget.

dithke_ Creative Commons License 2005.10.20 0 0 828

Sziasztok! Ezekkel a rózsákkal kell valamit idén kezdeni, visszavágni?? vagy tavasszal?

köszi a tanácsot előre is

agicza Creative Commons License 2005.10.15 0 0 827
Sziasztok, tegnap megérkezett a Meilland-csomag Szőregről, sajnos készlethiány miatt csak a felét tudták küldeni, így olyanok maradtak tavaszi beszerzésre, mint a Red Eden, vagy az Elle... Viszont van Black Baccara-m, és ahogy elnézem, hét közepére lesz néhány elültetni való, új angol rózsa is! :-D

Miért van az, hogy az egyik rózsatövön volt vagy kilenc bimbó és egyik sem akart kinyílni? Bimbósan száradtak el szegények, de a többiek legalább nyílnak rendesen. Itt már volt egy enyhe, talajmenti fagy is, megcsípte a Lantanakat és egy-két új hajtását a Prestige de Lyonnak, úgyhogy az első deres reggelen nekifogok felkupacolni az összeset, bár a most ültetetteket szerencsére már nem kell piszkálni. :-)
Csupka Creative Commons License 2005.10.15 0 0 826

Sziasztok!

Ma az Érdi Berkenyében legakább 6 féle angol rózsát láttam, akit éredekel: Winchester Cathedral (fehér)  

Winchester Castle (sötétrózsaszín),

Heritage (világosrózsaszín),

Nottingham's pride (sárga),

Tower Birdge (rózsaszín)

Hickery Hill (barack)

L. D. Braithwaite (piros).

Én vettem egy Heritage-t meg egy Nottingham's pride-t. A Winchester Cathedralból már nem voltak túl szép tövek, de a többiből lehetett válogatni.

És még mindig gyönöyrű a rózsakertjük, ezerrel virágoznak a rózstövek.

ZsuR Creative Commons License 2005.10.10 0 0 825
Ezert is szeretem oket. . . most szinte semmi nem latszik beloluk, mert nagyon visszavagtam oket, de tavasszal teszek fel kepeket.
Van egy eleg lejtos resze a kertnek - a kocsifeljaro mellett - oda ultettem at oket, mindenhonnan jol latszanak, de nem maszkalunk mellettuk - mert nagyon kapaszkodos a termeszetuk!
Előzmény: stiglinc (824)
stiglinc Creative Commons License 2005.10.10 0 0 824
Nekem sikerült a The Fairy rózsámat egy jó árnyékos (diófa  alatti) helyre ültetnem, ezért aztán csak nyúlt szegény, alig virágzott. Most nyáron vágtam róla dugványokat, amik most, tízcentisen már virágoznak! Őrület ez a vitalitás! Az egyiket már kiraktam a végleges, jó napos helyére, meg se kottyant neki, nő tovább.
Előzmény: ZsuR (822)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.10.09 0 0 823
Majd tegyél fel róluk képet!!!! Reméljük, hosszú, kellemes őszünk lesz!
Előzmény: ZsuR (822)
ZsuR Creative Commons License 2005.10.09 0 0 822
En atultettem a Fairy-t, es visszavagtam, igy nincs tobb virag. A tobbi rozsa meg tele bimboval, mintha mindet visszatartottak volna a nagyon meleg nyar alatt - es most ontik a viragokat. . .ha meg ket het meleg lenne, akkor mind kinyilna. . .
Előzmény: tücsökmadár (821)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.10.09 0 0 821

Nálam már csak a Fairy és a törperózsa virágzik:

Előzmény: ZsuR (820)
ZsuR Creative Commons License 2005.10.08 0 0 820
Koszi - tobbszor tehetnek vazaba, de sajnalom oket - jobban szeretem oket a kertben.
Most az eso elveri oket, ezert szedtem le. Illatosak!
Előzmény: tücsökmadár (819)
tücsökmadár Creative Commons License 2005.10.08 0 0 819
Milyen szépek!!! És szép nagy csokor!
Előzmény: ZsuR (818)
ZsuR Creative Commons License 2005.10.08 0 0 818
Alighanem az idei utolso rozsacsokor. . .illatos - es nagyon vizes, mert itt az "esos evszak".

hugi28 Creative Commons License 2005.10.05 0 0 817
Nincs mit, örülök, hogy segíthettem. Jó gyönyörködést!
Előzmény: Csupka (816)
Csupka Creative Commons License 2005.10.04 0 0 816

Hugi, köszi a címeket, a Cockerék katalógusa már meg is érkezett, jajistenkém, csodák vannak benne! Nagyon várom az Austin-féle katalógut, és megrendeltem az amazonról az Old roses, English roses című könyvét is, állítólag 4-6 hét...

Előzmény: hugi28 (802)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!