Keresés

Részletes keresés

lsr Creative Commons License 2004.11.21 0 0 451

Szia Fürösztölő!

"... miért írsz ilyeneket, ha nem vagy tanító..."

Valószínűleg azért, mert gondolkodó ember vagyok, és nem azért, mert hogy tanító lennék. Ha én itt tanító vagyok, akkor mindenki az, aki leírja véleményét bármelyik topikban. Ez esetben te is az lennél, hiszen te is leírtad (itt is) véleményedet. De nekem más fogalmam van a tanítókról. Szerintem nem az a tanító, aki megosztja másokkal a véleményét, hanem az, akinek az is az életformája.

"... hol van ez a Bibliában?"

Ha Isten előre kigondolt szabadító tervére gondoltál e kérdés leírásakor...

"Megismertetvén velünk az Ő akaratjának titkát... melyet eleve elrendelt magában, Az idők teljességének* rendjére nézve, hogy ismét egybeszerkeszt magának mindeneket a Krisztusban, mind a melyek a mennyekben vannak, mind a melyek e földön vannak; Ő benne, a kiben vettük is az örökséget, eleve elrendeltetvén annak eleveelvégzése szerint..." (Ef. 1:9-11)

*"Mikor pedig eljött az időnek teljessége, kibocsátotta Isten az ő Fiát..." (Gal. 4:4)

"Isten előre ismeri a jővőt? De hát, Ő számára nincs is idő!"

Ha nincs számára idő korlát, akkor még inkább ismeri azt, amit mi jövőként fogunk fel. A lényeg az, hogy tudja azt, amit mi még nem.

"... a "mi " többesszámban van..."

A Biblia egyértelművé teszi, hogy az Atya (aki a fő), a Fiú (Jézus Krisztus) és a Szentlélek (Szentszellem) együttesen munkálkodnak.

"... Pál szerint a Tóra helyett adatott az evangélium..."

Hol mondja ezt Pál?

""Szerintem (saját vélemény) Istennek az a célja ..." És ha még sem?"

Tévedhetek, ahogy minden ember.

"... mi történt volna ha nem vétkezik?"

Szerintem erről nem beszél a Biblia. És hogy én miként gondolom? Ha nem vétkeznek, akkor nem buknak el...

"Te olyan dolgokat magyarázol bele a Szentírásba, amelyeket a tévtanítók szoktak. Nem vagy Te az?"

Úgy látom, hogy számodra az vagyok. Jól látom?

""Mert Isten nem játékokat, bábokat vagy gépeket teremtett, hanem értelmes lényeket, akik saját döntéseikkel irányíthatják életüket" Magyarázatodból az következik, hogy értelmes gépesbábokat teremtett játéka céljából."

Nem tudom, hogy mit értesz az "értelmes gépesbáb" elnevezés alatt.

"Ezek szerint, akik nem olvassák a Bibliát nem is tudják ezt, ergo az nem is vonatkozik rájuk."

Erről volt szó az előző hozzászólásokban... Ha nem ismerjük Isten szándékát velünk kapcsolatban, attól még az Istennek van szándéka velünk. Mégpedig a következő: "azt akarja, hogy minden ember idvezüljön és az igazság ismeretére eljusson". (1. Tim. 2:4)

"Nem gondolod, hogy tévúton jársz?"

Ha szerinted tévúton járok, akkor kérlek, bizonyítsd be azt a Bibliából.

Előzmény: Fürösztölő (449)
cloaked Creative Commons License 2004.11.21 0 0 450

Sziasztok..

"- Isten előre ismeri a jővőt? De hát, Ő számára nincs is idő!"

Tudod mit jelent az a szó hogy erőltetett?:) Ez a mondat sztem csak azért nem ugrott szét azonnal mert jól megírták a szövegszerkesztőt.. Mégis hogy függ össze ez a két mondat egymás tagadásaként?

Ha számára nincs idő akkor gond nélkül látja egészként a dolgokat. Azaz azokat is amit Te jövőnek nevezel..

"...nem a szabad akaratra utalnak, hanem egésszen másra!"

Ha ő a végső (és mivel a "rendszert" ő teremtette ezt feltételeznünk kell) akkor az ő hasonlatosságára teremtett embernek a rendszeren belül nincsenek a teremtés által felállított korlátai, csak magának hozhatja, és hozza is létre azokat.
Más kérdés, hogy embertelen időkön át kell fejlődnie hogy valódi hasonlatosság jelentkezzen, mert egy lelket nem lehet tapasztaltnak, fejlettnek teremteni! Egy papírlapot nem lehet írással tele legyártani, mert az nem írás lenne... Meg nem történt dolgok nem adhatnak semmit.

>>"...elhatárolódjon attól végleg, mint hiábavaló rossztól."

És ha még sem? Te látod amint elhatárolodik?<<

Igen. Az ember szaporodik és nem tudom honnan jön évente ez a sok millió új elmeháborodott akik szinten (szint alatt) tartják a lakosságot, de személyenként igenis felismerhető időnként a kiismert bűnöktől való megundorodás és azok elvetése, annak ellenére hogy nagyon jól tudja, tudná még élvezni... lehet hogy utána elfelejti az egészet és időnként visszaesik, de hát ember, ne várj tőle sokat... Sok idő kell neki minden érték eléréséhez...

"Attól, hogy birtokban volt nem következik az osztozási szándék."

De az sem, amit írtál. Mint valami hibbant Smeagol a gyűrűvel, tartogatja magának a szeretetet meg a mindneséget mi?:) és mégis mit csináljon vele?;Đ Semmi értelme megtartani őket. Nem fogyóáruk. És még csak értelme sincs elzárni mások elől mert azzal a saját magányát biztosítja. És ha osztozni akar rajta? Mit veszít ami számára fontos lehet?

>>"Attól, hogy Isten enged minket dönteni, még ismeri előre döntéseinket. "

Ez teljesen értelmetlen Isten szempontjából.<<

Engem is így tanított meg régen millió dologra. Valahogy fel nem fogom neked ez mitől értelmetlen....... mondja nei hangosan, hogy jajj ember ne úgy csináld? úgyis úgy csinálja.. aztán majd egyszer tanul belőle. Azt hiszed lehet másképp tanítani az embert? Amíg nem adsz valamit a kezébe valahogy, addig nem képes sem felfogni, sem hinni benne... Itt az indexen úgy veszem észre, sokan túlbecsülik ezt a fajt....
Vagy esetleg akadályozza meg a tettet? Akkor az ember nem fejlődik semmit... még mindig az alma után ugrálna.. elhiheted:) Érdekelné is őt hogy mi a jó neki, ő jobban tudja, elvégre ő az ember;ĐĐĐ

"Ezek szerint, akik nem olvassák a Bibliát nem is tudják ezt, ergo az nem is vonatkozik rájuk."

A Bibliából megismerhető az öröklét lehetősége. Meg máshonnan is. Nekem ez vallástól független forrásból is egyértelmű lett... az lesz előbb-utóbb másnak is. Főleg utóbb. De ez már nem a mi dolgunk:)

Fürösztölő Creative Commons License 2004.11.21 0 0 449

Szia Isr!

"Ezért Isten kigondolt előre egy szabadító tervet, melynek megvalósításával minden embernek felkínálja az örök és boldog szabadságot."

"1. Nem kell elhinned, már most megmondom: Nem vagyok tanító. És mivel nem vagyok tanító, így nincs is miért bizonyítanom tanítóságom voltát."

- nem azt kell bizonygatnod, hanem azt miért írsz ilyeneket, ha nem vagy tanító, illetve azt, hol van ez a Bibliában?

- Isten előre ismeri a jővőt? De hát, Ő számára nincs is idő!

- "képére és hasonlatosságára" az idézet héber szavak, nem a szabad akaratra utalnak, hanem egésszen másra! 

Ráadásul a "mi " többesszámban van. Mivel a zsidó törzsek egy része, a kettős vagy többes " szerkesztés " szerint több isten hivő volt. Vagy esetleg, az idézet rész csak átvétel egy másik helyről.

De azt is mondhatnám, Pál szerint a Tóra helyett adatott az evangélium, és Te akkor tévesen veszed azt alapnak, és hiába való a sok idézeted, amelyek nem is ide vonatkoznak.

Lehet, hogy még is, sok idézeted okán tanító vagy?

"Szerintem (saját vélemény) Istennek az a célja a bűnbe esés megengedésével, hogy a világegyetem a bűn (azaz a pusztító önzés) megismerése által elhatárolódjon attól végleg, mint hiábavaló rossztól."

És ha még sem? Te látod amint elhatárolodik? A világegyetemmel, nem vagy egy kicsit túlzó?

"Szerintem Isten mindazt a jót és szépet akarja megosztani az emberrel, aminek Ő már birtokosa (pl. a szeretet, és annak következményei)."

Attól, hogy birtokban volt nem következik az osztozási szándék. Mintha egy tanítót hallanék!

"Tehát nem Isten teremtette az embert gonosznak, hanem az ember "

Akkor arra is tudsz felelni, mi történt volna ha nem vétkezik?

"Attól, hogy Isten enged minket dönteni, még ismeri előre döntéseinket. "

Ez teljesen értelmetlen Isten szempontjából. Te olyan dolgokat magyarázol bele a Szentírásba, amelyeket a tévtanítók szoktak. Nem vagy Te az?

"Mert Isten nem játékokat, bábokat vagy gépeket teremtett, hanem értelmes"

lényeket, akik saját döntéseikkel irányíthatják életüket"

Magyarázatodból az következik, hogy értelmes gépesbábokat teremtett játéka céljából. Nem gondolod, hogy téves az egész eszmerendszered?

"A Bibliából megismerhető, hogy Isten minden embernek örökéletet kínál fel."

Ezek szerint, akik nem olvassák a Bibliát nem is tudják ezt, ergo az nem is vonatkozik rájuk.

Nem gondolod, hogy tévúton jársz?

Előzmény: lsr (447)
vogyo Creative Commons License 2004.11.21 0 0 448
Biztos vagy abban, hogy itt téged bárki, bármiről meg akar győzni?
Nem inkább arról van szó, hogy te akarsz valamiről hívő embereket győzködni?
Előzmény: Fürösztölő (445)
lsr Creative Commons License 2004.11.21 0 0 447

Szia Fürösztölő!

"... ha Te megmutatod, hogy ez hol van leírva a BibliábaN, akkor elhiszem, hogy igaz tanító vagy..."

1. Nem kell elhinned, már most megmondom: Nem vagyok tanító. És mivel nem vagyok tanító, így nincs is miért bizonyítanom tanítóságom voltát.

2. Tehát megmutatni nem a "tanító voltot" szándékozom, hanem azt, hogy igazak e a Biblia szerint a következő állítások:

- Isten előre ismeri a jövőt.

- Az Isten a saját képére teremtette az embert, ami tartalmazza azt is, hogy döntési szabadságot is kapott, ami nyílván Istennek is sajátja.

Isten előre ismeri a jövőt:

"Emlékezzetek meg a messze régi dolgokról, hogy én vagyok Isten és nincsen több; Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos. Ki megjelentem kezdettől fogva a véget, és előre azokat, a mik még meg nem történtek, mondván: tanácsom megáll, és véghez viszem minden akaratomat..." (Ésa. 46:9-10) "Tehát előre megjelentém néked, mielőtt bekövetkezett..." (Ésa. 48:5)

"Tudja az Isten öröktől fogva minden ő cselekedeteit." (Ap. csel. 15:18) "... a bekövetkezendőket megjelenti néktek." (Jn. 16:13)

Az Isten a saját képére teremtette az embert, ami tartalmazza azt is, hogy döntési szabadságot is kapott:

"És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra... Teremté tehát az Isten az embert az ő képére..." (1. Móz. 1:26-27)

Jézus szavai: "Jeruzsálem! Jeruzsálem! (vagyis az ott élő emberek) ki megölöd a prófétákat, és megkövezed azokat, a kik te hozzád küldettek, hányszor akartam egybegyűjteni a te fiaidat, miképen a tyúk az ő kis csirkéit az ő szárnyai alá, és ti nem akarátok!" (Lk. 13:34) Isten egybegyűjtési (üdvözítő) szándékát egyértelműen kimondja a Biblia. De azt is elmondja, hogy az emberek ennek az üdvözítő szándéknak ellent mondhatnak, és mondanak is. Isten minden embert arra kér, hogy adja beleegyezését (döntését) ahhoz a segítséghez, amivel őt az üdvösségre elvezetheti. Az Isten által embernek adott választási és döntési szabadság tiszteletben tartása itt egyértelmű:

"Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem." (Jel. 3:20)

"... hA TUDTA ELŐRE, miért nem változtatta meg a jövőt?...

Ha itt Ádám és Éva bukásáról szólsz... Szerintem (saját vélemény) Istennek az a célja a bűnbe esés megengedésével, hogy a világegyetem a bűn (azaz a pusztító önzés) megismerése által elhatárolódjon attól végleg, mint hiábavaló rossztól.

"... minek teremtett egyáltalán embert?...

Számomra az bizonyos, hogy nem játékból, és nem bohó szórakozásból. Szerintem Isten mindazt a jót és szépet akarja megosztani az emberrel, aminek Ő már birtokosa (pl. a szeretet, és annak következményei).

"... mitől volt az ember önfejű és önző, miért nem jónak lett teremtve?..."

A Bibliában az olvasható, hogy: "az Isten teremtette az embert igaznak; ők pedig kerestek sok kigondolást" (Préd. 7:29). Tehát nem Isten teremtette az embert gonosznak, hanem az ember annyira visszaélt a döntési szabadságával, hogy az Isten szeretet-törvénye helyett az önzés-törvényét alkotta meg magának, mert azt kereste.

"... ha szabad akarat volt, akkor nem tudhatta előre!..."

Attól, hogy Isten enged minket dönteni, még ismeri előre döntéseinket. "...Isten gazdagságának, bölcseségének és tudományának mélysége! Mely igen kikutathatatlanok... s kinyomozhatatlanok az ő útai!" (Rm. 11:33)

"... minek a szabadító terv, ha csak csettinteni kell?..."

Mert Isten nem játékokat, bábokat vagy gépeket teremtett, hanem értelmes lényeket, akik saját döntéseikkel irányíthatják életüket (ha akarják). (A bűn tragikus rombolásának korszaka bizonyára örök tanulságot fog hordozni az örökéletet nyertek számára.)

"... honnan tudják az emberek, hogy fel van kínálva?..."

A Bibliából megismerhető, hogy Isten minden embernek örökéletet kínál fel.

Előzmény: Fürösztölő (445)
lsr Creative Commons License 2004.11.21 0 0 446

Szia Amet!

"... a hívő embereket jelképezi, akikre hét kiképzési idő van szabva... A Jelenések könyve hét gyülekezet állapotán mutatja be ezt a kiképző központot (amely megegyezik a fenevad hét fejével)... Megjegyzendő, hogy ez a hét állapot egymásból következik, így hét szintet is jelent. Az egyikből a másikba lépés egy egy elragadtatás. Mindegyik szakadás az Úr felé történik, de a végső győzelem a hetediken való győzelem."

Ezeket az összekapcsolásokat hogyan bizonyítod a Bibliából, vagy esetleg a történelmi tényekből? Vagy ezek a saját gondolataid?

"Ezt az egyveleg állapotot amikor még együtt van a ... okos szűz, és bolond szűz fenevadnak mutatja az Ige."

Kérlek, mutasd meg, hogy hol mutatja ezt az Ige.

Előzmény: Amet (443)
Fürösztölő Creative Commons License 2004.11.20 0 0 445

"Isten előre tudta (mert teljes pontossággal ismeri a jövőt is), hogy az ember el fog bukni (azaz úgy dönt majd az ember, hogy nem Isten, hanem önmaga kezébe adja élete vezetését az önzés lelkületének befogadása mellett), és ez a bukás az önfejűség és az önzés lélek gyilkos rabságát hozza majd el az egész emberiségre. Ezért Isten kigondolt előre egy szabadító tervet, melynek megvalósításával minden embernek felkínálja az örök és boldog szabadságot."

Barátom, ha Te megmutatod, hogy ez hol van leírva a BibliábaN, akkor elhiszem, hogy igaz tanító vagy, de ha nem, akkor mitől gondolod, hogy Te tudod azt, amit mások nem?

- hA TUDTA ELŐRE, miért nem változtatta meg a jövőt?

- minek teremtett egyáltalán embert?

- és ha mégsem bulik el, mi történt volna? / ha már ennyire tudod/

- mitől volt az ember önfejű és önző, miért nem jónak lett teremtve?

- ha szabad akarat volt, akkor nem tudhatta előre!

- minek a szabadító terv, ha csak csettinteni kell?

- honnan tudják az emberek, hogy fel van kínálva?

Előzmény: lsr (438)
vogyo Creative Commons License 2004.11.20 0 0 444

Szia Amet!

Én sem szó szerint értettem  ezt az Igét. Számomra most nagyon fontos, fogy Ézsaiás könyvét olvassam. Valakiét, aki az Úr üzenetét hirdeti, és tudja, hogy süket fülekre talál, és mégis kitart, nem enged a kor szokásainak, és nem fordul el Istentől.
Sajnos ma sem élünk jobb, tisztább időket, mint az akkori, ószövetségi nép. Szerintem korunk nagy tévedése, hogy a "szingli" állapotot olyan kívánatosnak láttatjuk. Hogy inkább "erényt" akarunk kovácsolni abból ami nem jó. Eddig ez az igeszakasz elkerülte a figyelmemet, és tegnap reggel nagy csörömpöléssel esett le a tantusz. Isten nem egyedülállónak teremtette az embert. De hát sajnos mindig okostojáskodunk, mert ettünk a bizonyos fáról. Majd én tudom mi a jó nekem, majd én megoldom, stb..... Itt a nagy tévedés, mert Isten nélkül semmi nem megy rendesen.

Hát ezek voltak a tegnapi gondolataim. Ma tovább olvastam, de utána kell néznem a történemi háttérnek, hogy a helyzetet jól megértsem. majd lehet, hogy írok róla.

Baráti üdvözlettel vogyo.

Előzmény: Amet (443)
Amet Creative Commons License 2004.11.19 0 0 443

Kedves vogyo!

"És megragad hét asszony egy férfit ama napon, mondván: A magunk kenyerét eszszük és a mi ruhánkba öltözködünk, csak hadd neveztessünk a te nevedről, és vedd le rólunk gyalázatunkat!(Ézs 3,28)"

Ennek az Igének a beteljesedését semmiképpen nem lehet szó szerint gondolni. Ez ellentmondana a Biblia tanításának, ami az egy feleség mellett szól, és elhajlitaná az ember szivét Istentől, mint Salamon király esetében:  És valának néki feleségei, hétszáz királynéasszony és háromszáz ágyas; és az ő feleségei elhajták az ő szívét.(1Kir 11,3)

Ahhoz hogy a vas karddá legyen, kemencébe kell tenni, kikovácsolni, felízzítani, majd belemártani a vízbe. Ez nem tetszik neki, és  sistereg. Ezután jön a markolat, hogy kézbe lehessen tartani, majd élesítik, és fényesítik. Legalább hét fő művelet kell ahhoz, hogy elkészüljön.

A kard jelképezi Isten népét, amely az Igét betölti, és az Úr kezében félelmetes, és alkalmas eszköz, a megjobbításra: És néped mind igaz lesz, és a földet mindörökké bírják, plántálásom vesszőszála ők, kezeim munkája dicsőségemre.(Ézs 60,21)

"És mondjad Izráel földjének: Így szól az Úr: Ímé, én reád megyek, és kivonszom kardomat hüvelyéből, és kivágok belőled igazat és gonoszt.(Ez 21.3.)...Hogy öldököljön, megélesíttetett, hogy legyen villámlása, megfényesíttetett. Avagy örüljünk-é? Fiam e veszszeje megvet minden fát! (Ez 21,10)

A fák a különböző hamis tanításokat (egyházakat) jelentik, amiket egyként mutat be Naukodonozor Babilon királyának álma. Álmában égigérő fa volt, amit a vigyázók kivágtak, és hét idő telt el felette, míg értelemre jutott, és igazán szólt Istenről. Más helyen Babilont szajhaként mutatja a Biblia, aki a parázna "menyasszonyt" ábrázolja a hét fejű fenevadon ülve.
Izráel földje a hívő embereket jelképezi, akikre hét kiképzési idő van szabva (rád megyek), hogy beülhessenek Jézus mellé a trónra. A ki győz, megadom annak, hogy az én királyiszékembe űljön velem... (Jel 3,21)   Nem mindenki juthat el ide, aki hívőnek mondja magát. Az Úr szavai szerint van konkoly is a búza közt amiből a tűz (próbák) hatására hamu lesz, és nem kenyér. Az Angyalok, vagy más néven küldöttek végzik a kiválogatást az álltal, hogy az Igazságot hirdetik. Ök maguk is átestek ezen a "kiképzésen" és már tudják a tananyagot: Fölvevén...a Léleknek kardját, a mely az Isten beszéde (Ef 6.)

Ezt az egyveleg állapotot amikor még együtt van a búza és a konkoly, vagy okos szűz, és bolond szűz fenevadnak mutatja az Ige. Azért fenevadnak, mert az embernek az fáj a legjobban, ha a szeretteitől kapja a bántást az Igazságért, ugyan úgy, mint mikor az Úr az övéi közé jött, de azok nem fogadták be őt. A "bolond szüzek" igével megokolt hamiságai, és kívánságai közt élve amikor még nem látjuk, hogy bolondok, sokszoros az erőfeszítés a kitörésre, mert a szív hajlik a gonoszra. Az Ige kardja suhog, és sebet ejt, de a bolondok közt hamar begyógyul: "És látám, hogy egy az ő fejei közül mintegy halálos sebbel megsebesíttetett; de az ő halálos sebe meggyógyíttaték; és csodálván, az egész föld követé a fenevadat. És imádák a sárkányt, a ki a hatalmat adta a fenevadnak; és imádák a fenevadat, ezt mondván: Kicsoda hasonló e fenevadhoz? kicsoda viaskodhatik ő vele? De aki az Úrra néz egyedül az ki tud menekülni a fenevad karmai közül.

A Jelenések könyve hét gyülekezet állapotán mutatja be ezt a kiképző központot (amely megegyezik a fenevad hét fejével), ahol nyilván látható, hogy vannak benne vesztesek és győztesek egyaránt. Mindegyiknek van győztes része, aki az Úrhoz menekül.

Babilonból, a paráznából - aki a fenevaddal egy testet alkot, mint a lovas a lóval -

jönnek ki, ezért nevezi asszonyoknak. Ez az a hét asszony, akiről kérdeztél: "És megragad hét asszony egy férfit ama napon, mondván: A magunk kenyerét eszszük és a mi ruhánkba öltözködünk, csak hadd neveztessünk a te nevedről, és vedd le rólunk gyalázatunkat!(Ézs 3,28)": Elhagyják az abrakot, a hivalkodó megkülönböztető hamis vallásaik nevét, csak írd felránk a te új nevedet, és az Új Jeruzsálemét, ahol nincs több gyalázat!

Megjegyzendő, hogy ez a hét állapot egymásból következik, így hét szintet is jelent.

Az egyikből a másikba lépés egy egy elragadtatás. Mindegyik szakadás az Úr felé történik, de a végső győzelem a hetediken való győzelem.

Üdv: Amet

Előzmény: vogyo (439)
lsr Creative Commons License 2004.11.19 0 0 442

Szia Éva!

"... Isten (ha van)..."

Mindenki saját tapasztalatai, és meggyőződése alapján hisz, vagy tudni vél bizonyos dolgokat. Ha valaki azt mondja, hogy ő hisz Isten létezésében, akkor az nem azt jelenti, hogy be is tudja bizonyítani létezését. De erre nem is igazán van szükség, hiszen ha Isten van és olyan hatalmas, akkor bárkit meg tud győzni létezéséről. Mégsem teszi, mert nem azt akarja, hogy félelemből vagy számításból kövessék az Ő szeretet törvényét, hanem azt akarja, hogy az őszinte szívből jövő motivációk miatt járják az emberek a szeretet útját.

Nekem nem célom az, hogy mindenki azt higgye, amit én hiszek, de célom az, hogy a világnak azt a részét megjobbítsam, amelyre erőmből futja. Lehet, hogy ez csak egy-két ember életében jelentkezik, sőt lehet hogy egyében sem, de akkor is megmaradok e cél mellett, mert fontosabbat még nem találtam.

"... szájról szájra terjedt, sok-sok év alatt mennyire átalakulhatott..."

Én nem tudok a Bibliáról úgy beszélni, hogy közben az Isten létezését figyelmen kívül hagyom. Sok-sok esemény és érv győzött meg Isten létezéséről, és a Bibliával való megbonthatatlan kapcsolatáról. Ezért számomra egyértelműnek tűnik, hogy Isten meg tudta őrizni bármely körülmények között a Bibliában leírtakat a torzulásoktól. De ez mind meggyőződés és hit kérdése. A Biblia szándékosan magában hordozza azokat a részeket, amelyek kételkedést is szülhetnek az emberekben. Erre is nagy szükség van, hiszen ez megrostálja az embereket, és feltárja szívük valódi indítékait. Vannak olyan érvek (pl. az 1947-ben megtalált holt-tengeri tekercsek), amelyek megkérdőjelezhetetlenné teszik Isten gondviselését a Biblia szöveghűségén. De aki megismeri az Isten szavát, és igaznak fogadja el, annak megnő a felelőssége is. Úgy látom, hogy ezt a plusz felelősséget jelenleg nem engedi meg Isten mindenki életében.

Végül, nem azt tartom a legfontosabbnak, hogy a valóságot ismerjük e, hanem azt, hogy meggyőződésünket teljesen megéljük; vagy csak tudjuk (igaznak fogadjuk el), de közben megengedjük, hogy kívánságaink vezessenek bennünket még akkor is, ha az ellenkezik meggyőződésünkkel. Azért ez a véleményem, mert hiszem azt, hogy Isten nem az ismereteink (tudásunk) alapján ad örökéletet, hanem tetteink, és azok miértjei alapján.

Márpedig, aki bármilyen módon befogadja a szeretet törvényét, és ahhoz hű marad, az üdvösséget fog nyer. De a Biblia útmutatásával (bár komoly plusz felelősséget ad ismerete) egy rövidebb utat találtam a szeretet törvényéhez, és annak betöltéséhez...

Előzmény: erdeitündér (440)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.19 0 0 441
"nem ismerjük az „energiából-anyagot” elvet" -- de igen, ismerjuk!!! en meg nem, de a tesom mar tanulta, o mar masodikos!!!
Előzmény: erdeitündér (440)
erdeitündér Creative Commons License 2004.11.19 0 0 440

Kedves lsr!

Nem szívesen kotyogok vallási témákba, mert nem vagyok benne járatos. Amit én gondolok a Bibliáról, Jézusról:

A bibliai történetek egy része igaz lehet, és létezhetett egy Jézus nevű ember, de nagyon sok a hozzáfűzött „mese”.

Hiszen az evangélisták, akik lejegyezték a Jézus életét: születésének, tanításainak, az emberekért vállalt kínhalálának, keresztrefeszítésének történetét, nem lehettek szemtanúi az eseményeknek. Így ami szájról szájra terjedt, sok-sok év alatt mennyire átalakulhatott. Szinte törvényszerű, hogy nem lehet 100 %-ban a valóság. Hisz ha egy mai történet átmegy csak 5 fülön-szájon, az is mennyire megmásul, arról nem is beszélve, hogy a szubjektív érzelmek is torzíthatnak.

Szerintem a csodatétemények is valószínűleg a fantázia szüleményei. De kételkedek, nem azért, mert semmit sem hiszek, hanem mert sok mindent lehetségesnek tartok. Ha valóban voltak csodajelenségek, akkor a következőt gondolom róla:

Mi emberek ismerjük az „anyagból-energiát” elvet. (Pl. belső égésű motorok működése)

Viszont nem ismerjük az „energiából-anyagot” elvet. Ez már a teremtés privilégiuma. Az állatok egyik elvet sem ismerik. Mi emberek az egyiket. Isten (ha van) mindkettőt és még ki tudja hányat… Amikor tehát Jézus halat szaporított, energiából teremtett anyagot - ami ott volt „körülötte” mindenhol és benne.

Üdv: Éva

Előzmény: lsr (438)
vogyo Creative Commons License 2004.11.19 0 0 439

Áldott szép napot mindenkinek!
Ézsaiás4,1

"Hét asszony ragad meg majd egy férfit azon a napon, és ezt mondják:

a magunk kenyerét esszük,

a magunk ruhájába öltözünk,
csak viselhessük a nevedet.
Vedd le rólunk a gyalázatot!"

Gondolkodni való a mai napra.

lsr Creative Commons License 2004.11.18 0 0 438

Szia Éva!

"A Biblia topikban válaszolnál nekem arra, hogy Te hogyan képzeled Jézus csodatéteményeit? ... Hogyan változtathatta a vizet borrá? Te mit gondolsz erről?"

(Egy kicsit hosszúra sikerült a bevezető, de a *-tól már a konkrét válasz olvashatod.)

Isten előre tudta (mert teljes pontossággal ismeri a jövőt is), hogy az ember el fog bukni (azaz úgy dönt majd az ember, hogy nem Isten, hanem önmaga kezébe adja élete vezetését az önzés lelkületének befogadása mellett), és ez a bukás az önfejűség és az önzés lélek gyilkos rabságát hozza majd el az egész emberiségre. Ezért Isten kigondolt előre egy szabadító tervet, melynek megvalósításával minden embernek felkínálja az örök és boldog szabadságot.

A fent említett szabadító terv egyik legfontosabb része, hogy az Istent elutasító (az elutasítás oka a félreismerés) emberiséget szükséges visszavezetni Hozzá, hiszen csak az Isten képes megszabadítani az embereket az önfejűség, az önzés és a megfáradtság (ez az újabb csapda az önzés és az önfejűség következménye) pusztító börtönéből. De mivel Isten mindig tiszteletben tartja értelmes teremtményei döntési szabadságát, így az embernek csak akkor segíthet, ha nem utasítják el segítő szándékát.

Isten békéltető szándékkal küldte el Jézust (aki ezt a küldetést önként, a teremtmények iránt érzett szeretete miatt vállalta), hogy megbékéltesse az Őt félreismerő embereket. Ez a megbékéltetés arra épül, hogy az emberek Jézust megismerve megismerhetik az Atya Isten jellemét, és ezáltal bizalom ébredhet újra bennük, hiszen megismerik, hogy Istent a szeretet vezeti, és nem az önkény és a harag. Ha pedig ez a bizalom helyre áll, akkor az ember elfogadja, sőt kéri Isten szabadító segítségét, és így megszabadulhat a pusztító fogságból örökre.

Tehát Jézus földi élete által ismerheti meg mindenki az Atyát is. De sok kételkedés övezi e küldetést, méghozzá az, hogy: Valóban Isten küldte e Jézust? Csodákra volt szükség, hogy elhiggye az emberiség hinni kész része, hogy valóban Isten küldte Jézust, és amit mond, az mind igaz.

A Bibliában azt olvassuk, hogy Jézus még régen a földre jövetele előtt isteni hatalmat kapott az Atyától, de ezt a hatalmat nem hozta el magával a földre. Ezt azért tette, mert nem csak békéltető szolgálat az Ő földi élete, hanem betölthető példa is számunkra, hiszen nem saját hatalma által cselekedett, hanem az általunk is igénybe vehető - Atyától jövő - hatalommal.

*

Tehát Jézus az Ő csodáit az Atya Isten közreműködésével cselekedte meg. (Később az apostolok szinte ugyan azokat a csodákat tették, mint Jézus, és nyilvánvaló hogy nem a saját hatalmukkal. De Jézus előtt is volt erre példa...)

Annak az Istennek, aki teremtette az egész világmindenséget (és tudását, bölcsességét, hatalmát emberi elme ma még nem igazán tudja felfogni), nem volt akadály a csodák véghezvitele. Olyan mélységekig ismeri az elemek lehetőségeit, amit az ember ezen a földön nem ismerhet meg. Isten e csodák alkalmával ugyan azt a hatalmat használta, amit a teremtéskor is használt. (6 nap alatt megalkotta az egész élő földet. Milyen szép is lehetett még akkor, amikor az ember még nem kezdte el rombolni...)

Amit ezután írok, azt nem a Bibliából veszem, csupán a saját gondolataim. Szerintem Isten úgy tesz csodát, hogy egyszerűen összeépíti azt az általa (de általunk nem) ismert szabályok szerint. Olyanok ezek a csodák most számomra, mint kisgyerekkoromban a nagy gépek "csodája". Ahogy akkor nem tudtam elképzelni, hogy mi hajtja a nagy gépet, úgy most azt nem értem, hogy mi módon lett a vízből bor. Úgy gondolom, hogy ahogyan most átlátom a "nagy gépek" működését, úgy egyszer megismerhetem Isten csodáinak működését is, ha eljutok az Általa elérhető örök szabadságra. Addig én úgy kezelem Isten csodáit (és a legnagyobb csodák közzé sorolom az életet és az egyedi döntésre képes értelmet), hogy azok a létező valóság részei, csak nem értem működésüket, mert még "gyermek" vagyok.

Haszika Creative Commons License 2004.11.17 0 0 437
Szia!

értem amit mondasz, de ne haragudj, ha azt mondom ,hogy ez hülyeség

bővebben később.:)
Előzmény: Amet (435)
vogyo Creative Commons License 2004.11.17 0 0 436
Szia Amet!
" A halál előtti pillanatokban történt megtérés lehet rémülettől, de nem számít belátásnak, méginkább nem alakul ki benne a menny, mert a Pokol még benne székel."
Én a munkám, és életem során találkoztam a testi halállal sokszor. Nem mondható, hogy mindenki rémülten áll a halál előtt. Nincs időhöz kötve a megtérés, és az sem, hogy bizonyos hitben eltőltött idő után számíthat valaki az üdvösségre. Csak a bűnvallás, és megtérés számít. Ha valakiben csak a rémület dolgozik, az nem tud megtérni. Az, hogy valaki jó ember a szó általánosan elfogadott értelmében, az valóban nem elég. De Istent, és a cselekedeteit azért mi ne akarjuk időkorlátokba szorítani.
Baráti üdvözlettel vogyo
Előzmény: Amet (435)
Amet Creative Commons License 2004.11.17 0 0 435

Kedves Vogyo és Haszika!

A jó cselekedeteknek kétféle indítéka lehet:

- Az emberből származik
- Isten parancsából származik

Látszatra mind a kettő egyforma. De ha a belső lényegét tekintve vizsgáljuk, óriási a külömbség.
Miről is van szó: Két fajta szeretet létezik, úgy mint pokoli, amikor is az ember szereti önmagát, és a világot, valamint mennyei, amikor is az ember szereti az Istent, és a felebarátot.
Amit az ember szeret azt akarja, és ezért annak érdekében cselekszi.

Az emberben nincs semmi jó, ezért ami belőle származik az sem lehet jó. A végkifejletében ami a Pokol ez már világosan látszik. Tehát az istentelen ember jó cselekedetei mögött önző szándék lapul. Pl: Csak azért nem lop, nem csalja meg a házastársát, nem hazudik, nem öl, stb, hogy igaznak láttasson, így elkerülje a kellemetlenségeket, börtönt, válást, megvetést, és egyéb retorziót. De magában, mivel Istent nem becsüli, és a bünt nem veszi komolyan, mind ezeket elköveti, és az ezt cselekvőkkel magában egyet is ért. Erről beszélt az Úr amikor ezt mondta: "Én pedig azt mondom néktek, hogy valaki asszonyra tekint gonosz kivánságnak okáért, immár paráználkodott azzal az ő szívében.(Mt 5,28)... Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanubizonyságok, káromlások. (Mt 15,19)". Ha nem láttják, el is követi, és titkon örül ezeknek.
A jó cselekedeteire csak is a maga felemelésének, tiszteltetésének, elismertetésének, hatalmának fenntartó eszközeként tekint. Az Istentelen ember "szeretete" halála után sem változik, így kedvvel megy a "szellemi övéi" közé a Pokolba. A szellemi övéi pedig a fenti dolgokban élnek, amit féregnek mond az Íge: És kimenvén, látni fogják azoknak holttesteit, a kik ellenem vétkeztek, mert az ő férgök meg nem hal és tüzök el nem aluszik, és minden test előtt borzadásul lesznek.(Ézs 66,24) A "Holttest" itt nem szószerint értendő, hanem a Jó cselekedetek számára végképp elveszett embereket jelenti, mint a következő Igében is: "A bujálkodó pedig élvén megholt.(1Tim 5,6)" A "minden test" pedig a Krisztus testét/testületét, akik ellenálltak a test, másszóval saját cselekedeteiknek:"Iszonyat az igazaknak a hamis ember;...(Péld 29,27)"

Az az ember aki Istenfélő a cselekedeteit Tőle teszi függővé. Tehát azért nem lop, nem paráználkodik, nem tör házasságot, nem hazudik, nem gyilkol, nem gondol gonoszt stb. mert Isten ezeket megtiltotta. A jó cselekedeteket is azért teszi, mert Istene megparancsolta. Tehát ezek végső sorban Isten cselekedetei, és ezért valóságosan, és nem csak látszólagosan jók. Látja, hogy azok mindenkire nézve hasznosak, örül annak, és ez ösztönzi a még nagyobb odaadásra. Az Úr úgy rendezte, hogy a különböző vallások követői előtt hasonló előírások legyenek a szent életvitelre, mint a Tízparancsolat. Aki itt Istenére (Pl. Allah) tekintettel kerülte a bűnt, vezethető Istentől. Odaát is vezethetö, és mivel keresi Istenét, meg is találja Jézusban, mint aki ott egyedül látható Isten. "De mondom néktek, hogy sokan eljőnek napkeletről és napnyugatról, és letelepednek Ábrahámmal, Izsákkal és Jákóbbal a mennyek országában.(Mt 8,11)"  De aki nem szívből, hanem csak színből szerette Istenét, elvész akármilyen vallású is volt.

A keresztény tévtanítások egyike a hitből való megigazulás tana. A kegyelemre, és Isten mindenhatóságára hivatkozva úgy gondolják, hogy félretehetők a cselekedetek, mivel meg van írva: "Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék." De itt a fent említett saját cselekedetekről van szó, amik, ha jónak látszanak is gonoszak. Nagyon is kellenek az üdvösséghez az Úr parancsai szerinti cselekedetek, mert ezek formálják mennyei jelleművé az embert. Igy alakul ki az emberben a Menny."Sem azt nem mondják: Ímé itt, vagy: Ímé amott van; mert ímé az Isten országa ti bennetek van.(Lk 17,21)"  A Mennybe is az ember a "szellemi" övéi közé megy haza. Azok közé akik cselekedték Isten akaratát úgy mint ő. "Mert az embernek Fia eljő az ő Atyjának dicsőségében, az ő angyalaival; és akkor megfizet mindenkinek az ő cselekedete szerint.(Mt 16,27)...  Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.(Mt 7,21)... És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, a mely az életnek könyve; és megítéltetének a halottak azokból, a mik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint.(Jel 20,12)

A megfeszített Lator sem azért jutott a Paradicsomba, mert az Úr úgy akarta, és hirtelen alkalmazott kegyelemből magához emelte, hanem azért, mert igazán gondolkozott, és szólt maga és az Úr felöl. Az igaz gondolkodás, és beszéd helye pedig a Menny, vagy más néven Paradicsom. A halál előtti pillanatokban történt megtérés lehet rémülettől, de nem számít belátásnak, méginkább nem alakul ki benne a menny, mert a Pokol még benne székel. Azt eltávolítani pedig nem egyik napról a másikra lehet, és az embernek sok háborúja van addig vele: "Erősítve a tanítványok lelkét, intvén, hogy maradjanak meg a hitben, és hogy sok háborúságon által kell nékünk az Isten országába bemennünk. (Csel14,22)"

Üdv: Amet

Előzmény: vogyo (425)
Haszika Creative Commons License 2004.11.17 0 0 434
Szia isr!

köszi a választ! valami ilyesmit szerettem volna hallani vogyotól is:-), ő egy pcit nyakatekertebben válaszolt, meg picit hiányosabban

Vogyo!

kb. ebben reménykedek, mint amit Isr mondott, ezen sokat gondolkoztam régebben, mint mondtam, arra jutottam, hogy így lehet a dolog, illetve így kell lennie, kvázi így tartom 'logikusnak' v. méltányosnak

Bízom benne, hogy amiket leírtam vele kapcsolatban, azon tények ellenére nem az örök szenvedés várt rá az amúgyis kínszenvedés után ami utolsó éveiben volt neki!

((na persze, a másik oldal szerint meg megnyugtató az, ha nincs semmi a halál után, mert akkor meg pláne nem szenved utána - igaz ez a dolog ésszerűnek tűnik sztem 100ból 101 embernek, valahogy mégis benne van az emberben, hogy nem biztos, hogy így van, sőt, ez is valamilyen szinten igazságtalan dolog lenne ha megnézzük, hogy kinek mi jut ebből az életből - napersze közhely, hogy az élet igazságtalan -, de ez egy mási ktéma megint....))
Előzmény: lsr (433)
lsr Creative Commons License 2004.11.17 0 0 433

Sziasztok!

A Biblia nem azt mondja, hogy csak a Bibliát ismerők üdvözülhetnek. Sőt inkább azt mondja, hogy az Isten mindenkit késztet a jó dolgok őszinte cselekvésére, és aki állhatatosan befogadja ezt e késztetést, az üdvözülni is fog. Az Isten késztetésének viszont ellen is lehet állni, mert csak olyan erősen késztet bennünket, hogy ellent is állhassunk neki (ha ellent akarunk állni), így adva meg nekünk a szabad választás lehetőségét. Akik tehát mindvégig ellenállnak Isten jóra való késztetésének, azok a pusztulást (a végső halált) választják.

Tehát ateisták, és más vallásúak is fognak üdvözülni, ha a lelkiismeretük szavát (azaz az Isten késztetését) nem nyomták el magukban, és ezáltal a szeretet törvénye szerint éltek.

Hogy mi a szeretet törvénye? Mindenki tudja a Biblia ismerete nélkül, hogy mi a jó, és mi a rossz. Tudjuk, hogy mi fáj nekünk, és tudjuk, hogy mi jó nekünk. Az általános következtetés egyszerű: ami nekem fáj, az fáj másnak is, és ami nekem jó, az jó másnak is. Ha valaki a lelkiismeretére hallgatva úgy él, hogy csak jót tesz másokkal, az betölti Isten szeretet törvényét akkor is, ha ő nem tud róla.

A Biblia ezt így fogalmazza meg: "A mit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal; mert ez a törvény..." (Mt. 7:12)

A Biblia olvasása nélkül azt is jól tudjuk, hogy milyen tettek okoznak kárt és fájdalmat embertársainknak: gyilkosságok, lopások, csalások, hazugságok, tiszteletlenség és szeretetlenség. Aki ezeket teszi, az nem szereti a másik embert, és a pusztulás ragályos betegségét terjeszti, hiszen tettei nem építőek, hanem rombolóak. De Isten mindezeket látja, és jól tudja, hogy kik, mit és miért tettek. Így jól tudja, hogy kik fogadták be a szeretet törvényét, és kik utasították azt el maguktól. Ez az alapja Isten ítéletének.

Ezt pedig így fogalmazza meg a Biblia:

"... hozzá jövén egy ember, monda néki: Jó mester, mi jót cselekedjem, hogy örök életet nyerjek?

Ő pedig monda néki: ...tartsd meg a parancsolatokat.

Monda néki: Melyeket? Jézus pedig monda: Ezeket: Ne ölj; ne paráználkodjál; ne lopj; hamis tanubizonyságot ne tégy; Tiszteld atyádat és anyádat; és: Szeresd felebarátodat, mint temagadat." (Mt. 19:16-19)

Nyitva van az üdvösség útja mindenki előtt...

Előzmény: Haszika (432)
Haszika Creative Commons License 2004.11.16 0 0 432
köszi!:-)

az egy dolog, hoigy Krisztus után volt, de ugyebár mire mi idekerültünk, mire eljjutott a már ittélő eleinkhez a dolog, addig ugye igen sok idő telt el és mindazon emberek egy szót nem tudhattak arról, hogy Jázus, az Isten és egyebek - sőt valszeg abban a tudatban, vagy nemtudatban élték le az életüket, hogy megszülettek, élnek majd meghalnak

nagyapámmal kapcsolatban meg nem gondolok semmit, bízom benne, hogy ateista létére nem bűnös-rossz emberként lett megítélve, mert én szerintem nagyon jó ember volt, hangsúlyozom annak ellenére, hogy az élet dolgai úgy hozták, hogy ő nem hitt
Előzmény: vogyo (431)
vogyo Creative Commons License 2004.11.16 0 0 431

Tegezzél légyszives.

Attila kora, már bőven Krisztus után volt, de még ma is vannak aki hírből sem hallottak Bibliáról, Jézusról. Nem gondolom, hogy emiatt ők kárhozatra lennének itélve. Én nem tudom, hogy miképpen történt, történik velük.

Kérdezem, hogy nagypapád felöl gondolsz-e megnyugtatóbb dolgokat?

Előzmény: Haszika (430)
Haszika Creative Commons License 2004.11.16 0 0 430
lol

kiváncsi vagyok Attila korából hányan kerültek be a mennyországba - főleg hogy pogány vallás volt, meg max többistenhit, dunsztjuk nem volt az egy igaz Istenről

szertinted, hogy volt? (bár előbb szó volt itt unokákról, szóval talán nem kéne hogy tegezzelek? illetve tegezzem???)
Előzmény: vogyo (429)
vogyo Creative Commons License 2004.11.16 0 0 429
Nincsenek keresztyénség előtti idők, ez csak elnevezés. Isten mindig volt.
Előzmény: Haszika (428)
Haszika Creative Commons License 2004.11.16 0 0 428
nem, bizton állítom a nagyapám nem volt hívő; ő mondta!

a világháborúban a fronton volt, hallott róla - mint mindenki más, hogy az ellenségnél az xy pap megáldotta akatoná kfegyvereit, na erre, a magyaroknál is jól megáldotta a katonák fegyvereit, és nagyapámék igencsak alulmaradtak, évek fogságban et cetera, et ceteera, na a nagyapám onnatól kezdve azt mondta, hogy baromság az egész - és ez a történet komikus, és elég blőd is, de ha belegondol valaki, tök logikusnak lehet venni

ez az x db üdvözlégyes, meg szűzmárisá dolog hülyeség, ezt csinálják a katolikusok, a világon semmi értelme, ha így működne a dolog, akkor nem lenne nagyon "rossz" ember; mondjuk ezt már kb 10 éves koromban felfogtam saját magam is, hogy nem attól lesz vki hívő, hogy állandóan gyónni jár és ennyi meg annyi imát elmond, de ez a része a dolognak nem is nagyon mozgat, ha Isten létezik, a csalhatatlan, mindentudó Isten, akkor úgyis tudja ki az aki őszintén bánja a bűneit

hja, max bízni lehet, mást nem nagyon, DE nem válaszoltál arra, hogy mi van a kerszténység előtti időkkel? - de persze direkt nem katolicizmust írtam, pedig te arra vonatkoztattál vissza
Előzmény: vogyo (427)
vogyo Creative Commons License 2004.11.16 0 0 427
A Bibliában sehol nincs az leírva, hogy üvösség csak annak jár aki ismeri a Bibliát. Az evangéliumi vak, akit Jézus meggyógyított, szerinted ismerte az írásokat? És az, hogy mi mit gondolunk valakiről, megtért vagy nem tért, nem befolyásol semmit. Arra neked senki nem fog 100%-os biztosítékot adni, hogy ki hogy fejezte be az életét.

"apropó kereszténység! kedvenc témám -> a kereszténység előtt ezek szerint minden egyes ember pokolra jutott" Mitől a kedvenc témád? Olvasd el a "Katolikus voltam" c. könyvet, és lehet, hogy sok mindenre ráébredsz. Természetets, hogy aggódsz a szeretteidért, de ez az aggódás terem-e valamit? Én is sokat gondolkodom azon mi lesz az unokáimmal, gyermekemmel, és annyit tehetek, hogy imádkozom értük. Halottakért imádkozni viszont tévedés. ott már csak a bizalom segít.  Nem akarok senkit bántani, de lehet ha megnézel egy-két vallásos (nem hívőt értek ez alatt) embert, akkor rá jössz, hogy a nagyapád egy tiszta hívő ember volt. A hitet nagyon sokan telenyomják mindenféle kötelezettséggel. Adok- kapok dolgokkal. elmondok öt üdvözlégyet, és megbocsájtatik, hogy csúnyán beszéltem, stb.... Nahát ezeket el lehet felejteni. És nem kell pokolfóbiában szenvedni. Bízni kell Isten szeretetében, megtartó kegyelmében!

Előzmény: Haszika (426)
Haszika Creative Commons License 2004.11.16 0 0 426

"Ne aggódj, csak magadért"

nem megy! ilyen nincs, hogy csak magamért aggódjak

nemtom, kötve hiszem, hogy megtértek volna a halálos ágyukon; megmondom mért: mert aki nem a Biblia szerint él, az nem is tudja, hogy mi az Istenhez való megtérés!

noha jó ember volt, igaz, becsületes, de tfh. nem is találkozott magával a "kereszténységgel"-, akkor nem fog megtérni, gőze nincs róla mi az; és leélte az életét, tisztességben, becsületes munkával, felnevelt x gyereket, igaz életet élt, aztán meg - óriási kínokkal az ucsó éveiben - irány a pokol?!?!

hát nemtom, elég visszás ez a dolog, ezt nem tartom igazságosnak

apropó kereszténység! kedvenc témám -> a kereszténység előtt ezek szerint minden egyes ember pokolra jutott

ebben hol az igazság?

és hol van az élet értelme?

minek volt élet, ha mindenki a pokolra jutott?

Előzmény: vogyo (425)
vogyo Creative Commons License 2004.11.16 0 0 425
Szia Haszika!
Úgy látszik nem tudunk összefutni, de nem baj. A menyország az Istennel való örök együttlét. A pokol pedig az, hogy akkor már biztosan tudom, hogy lehetnék Istennel is, de erre már nincs lehetőségem. Én már felnőttként tértem meg, és volt az életemnek egy szakasza, amikor nagyon megingott a hitem, komoly depresszióba pottyantam, és úgy éreztem Isten elhagyott. Nélküle teltek a napjaim. Számomra akkor ott volt a pokol. Őszintén, tiszta szívből mondom neked szörnyű volt. Akkor értettem meg azt a paradoxonnak tűnő mondatot, hogy aki nem hisz az imádkozzon a hitért. Ez az állapot nem tartott olyan sokáig, kb egy hét, de tudom, hogy igazán akkor tértem meg. Akkor kiíirtam a tükörre egy Ady idézetet: "mikor a lelkem roskadozva vittem, csöndesen és halkan átölelt az Isten".
Azok az aggodalmak, hogy mi lesz, van, a szeretteiddel, nem csak a te aggodalmaid. Én is nagyon sokszor gondolkodok ezen, és arra is gondolok, hogy ha az Isten nélküli létben vannak, inkább cserélnék velük, de hát ez csak gondolat, mert nem lehet. Már írtam neked, de úgy látszik az aggodalom miatt átsiklasz felette, hogy a megtéréshez nem idő kell. Az idő rabságában csak mi vagyunk, és nem Isten. Aki már arra készül, hogy itt hagyja ezt a világot, már annak sem számít az idő.
(Biztosan voltál már úgy, hogy alszol, kezdesz felébredni, de még szundikálsz. és akkor álmodsz valamit, ami nagy időszakot ölel át, és ha ránézel az órára, tán 1 perc telt el, az álmodban pedig éveket éltél végig) Mielőtt meghal az ember, lehet egy pillanat műve a megtérés. És abban biztos vagyok, hogy elmenő ember felé Isten nyújtja a kezét, és abban is biztos vagyok, hogy többen megragadják, mint azt mi, itt, gondolnánk. Én is csak ebben reménykedek a szüleimmel kapcsolatban. Illetve nemcsak reménykedek, biztos vagyok benne. Azért javasoltam, hogy olvasd el a szőlőmunkások történetét, mert ott is minden munkás egyforma bért kap, függetlenül attól mennyi időt töltött munkával. Ne aggódj, csak magadért.
Baráti üdvözlettel vogyo
Előzmény: Haszika (424)
Haszika Creative Commons License 2004.11.15 0 0 424
ahamm.

ha ez így van, korábban már gondolkodtam rajta, a mennyország mitől mennyország? mért jó az? és mért kell az az embernek?

örök boldogság meg örök lét kontra örök kárhozat...

van-e "személysiége" a léleknek a halál után? emmlékek ilyesmi, vagy hogy van? hogy lehet?

nemtom, de valahogy nem tudnék úgy élni a gondolattal, hogy mondjuk megtérek Istenhez, akkor minden szép és jónak kéne legyen, de tudom, hogy családtagjaim közül hányan lehetnének velem együtt ott a Paradicsomban? hát ez kb a zérushoz konvergál, pedig jó emberek voltak!

ez egy ellentmondás számomra, sokszor eszembe jutott, hogy a jó emberek mind pokolra jutnak. nem számít, hogy milyenek voltak, mit képviseltek az életükben, de nem tértek meg (aminek sok oka lehet)

Előzmény: vogyo (423)
vogyo Creative Commons License 2004.11.15 0 0 423
Akkor teljesen rendben van, mert purgatórium nincs. Semmit nem tud a lélek a test  a halála után tenni az üdvösség  leérérse érdekében. A Bibliában sincs a lélek megtisztulásáról szó. Az ember vagy megtér életében, vagy nem. Ezekkel a problémákkal én is küszködök amivel te is a nagypapáddal kapcsolatban, én a szüleimre gondolok. A Bibliából olvasd el a szőlőmunkások példázatát. teljesen mindegy Istennek, hogy valaki mikor tér meg, ez lehet az utolsó pillanatban is. 
Este tudok ismét gép elé ülni, és addigra kikeresem neked az igehelyeket.
Baráti üdvözlettel vogyo
Előzmény: Haszika (422)
Haszika Creative Commons License 2004.11.14 0 0 422
ne beszéljünk róla először, mert halvány elképzelésem nincs róla!:)

el sem tudom képzelni,

őszintén szólva azt se tudom elképzelni, hogy milyen a pokol, milyen az ha vki "pokolra" jut, és pótanyumat kérdeztem meg erről hátha ő tudja, és ő azt mondta, hogy "állítólag nem nyugszik meg a lélek"

de visszatérve a purgatóriumhoz, régen hülyeségnek tartottam ,egyébként nem tudom van-e, milyen? mi lehet ott, gőzöm sincs.....
Előzmény: vogyo (421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!