Keresés

Részletes keresés

SanyaX Creative Commons License 2013.10.27 0 0 287

A székely autonómia ügye támogatandó, de nem vagyok biztos, hogy az efféle nyomásgyakorlás a legjobb módja, és nem kiderül rövidtávon, hogy a román nacionalisták ellenében nem vihető keresztül erővel. Abban sem vagyok biztos, hogy a tárgyalási lehetőségek kimerültek már, és nem lehetne-e kitúzni egy pl. ötéves tárgyalási periódust, amelynek során pl. meggyőzzük a román nacionalistákat, hogy nem akarjuk szétdarabolni Romániát. 

Akiket halottam nyilatkozni, azoktól nem sok józanság hangzott el.

Nem vagyok meggyőződve, hogy nem lesznek-e fölöslegesen meghozott áldozatok, és nem csak ismételten belefutunk egy átgondolatlan újkori magyaros fiaskóba?

nünüke88 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 286

Igen. Nyilván.

Előzmény: mzsm harcban (282)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 285

A xar májtól való elválásának minősített esete.

Előzmény: mzsm harcban (280)
mzsm harcban Creative Commons License 2013.10.27 0 0 284

Tényleg Macskajanccsy hol vonult a székelyekért?

Előzmény: skarabeus01 (263)
mzsm harcban Creative Commons License 2013.10.27 0 0 283

sőt,mivel más magyarok is élnek a Partiumban,így a nemzetiségen bellül is egy elkülönülő csoport,tehát nemzeti kisebbség..:-)

Előzmény: nünüke88 (281)
mzsm harcban Creative Commons License 2013.10.27 0 0 282

Ha a székelyek úgy dfiniálják magukat,hogy székely magyarok vagyunk,azt miért ne kellene elfogadni. A Magyarság részének tekintik magukat,mint mi is őket!

Előzmény: nünüke88 (271)
nünüke88 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 281

Pedig az etnikum az olyan nemzeti kisebbség, akiknek nincs anyaországuk, pl. a cigányság, az olyan kisebbségek, akiknek van anyaországa, nemzetiség.

A demokrata szavazók meg max. politikailag kisebbség, a nemzetiségük többségalkotó itt, szóval ők nem nemzetiség és nem is etnikum. :D

Előzmény: Törölt nick (278)
mzsm harcban Creative Commons License 2013.10.27 0 0 280

és persze érzéketlenek más etnikummal kapcsolatban...nem mindennapi emberek..

http://alfahir.hu/dobbenet_a_szelsoseges_dk_szerint_karos_a_szekely_menet

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 279
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 278

Hát igen, úgy néz ki, a demokrata szavazók etnikumnak tartják magukat:))

Előzmény: nünüke88 (272)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 277

jav: Magyarországon

Előzmény: Törölt nick (276)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 276

Magyrországon tudtommal az országgyűlés mulasztásos törvénysértésben volt vétkes nem kevés ideje, mivel a választási körzetek lélekszám arányai eltolódtak, és ezt már a második fidesz kormány előtt orvosolni kellett volna.

Romániában nem erről van szó, te is tudod, én is tudom.

Előzmény: Glavingojn (269)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 275

Ilyen kérdésben bújjál ki a jobboldali seggből. A romániai magyarok egyszer már megszívták a magyar jobboldal betolakodását. Lebegjen a szemed előtt a fideszfióka ottani Tőkés párt fényes sikere. Segített ott is megosztani, és a kormányzati helyről kikerülni. Na, csá.

Előzmény: mzsm harcban (270)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 274

Nem, pártalapon. Az rosszabb.

Előzmény: nünüke88 (272)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 273

Az igazat megvallva egy 1958-as térképen kívül nem sok mindent tartalmazott az  SzNT honlapja sem, a másik csak a menetelésre vonatkozott. Lehet, hogy rosszul keresgéltem? Semmi konkrétum, az autonomia kapcsán. Egy internetbuzi lehet, hogy ki tudja hüvelyezni a mondanivalót, de ezt a többség nem ismeri meg.

Szélesebb körű, konkrétumoklat kellene megalkotni, nem csak az autonómiát szajkózni. Érthető, mindenkihez eljutó programmal. Ezt hiányolom.

Előzmény: Törölt nick (267)
nünüke88 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 272

Ja. Orbán nemzetiségi alapon tette ezt?

Előzmény: Glavingojn (269)
nünüke88 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 271

Ezeknek a kisebbségeknek a nagy része magyar identitással (is) bír, emellett a kínaiakat leszámítva nem jellemző, hogy együtt élnének nagy tömbökben.

Esetleg kisebb falvakban, egy-kettőben többséget alkothatnak, de nincsenek annyian, hogy megérje nekik az autonómia. Emellett nekik nincs is rá igényük, nem jeleztek ilyesmit.

A székelyek egy népes kisebbség Romániában, mindig is ott éltek, tehát nem bevándorlóként találták ki, hogy nem óhajtanak mindenben a többségi befogadóik szerint lenni, és van igényük az autonómiára, amit más európai kisebbségek meg is kaptak gond nélkül. Ha azok igen, a székelyek miért nem?

Talán mert azok a kisebbségek Nyugat-Európában élnek, ahol tudnak felvilágosultan gondolkozni, és valóban tisztelik az emberi és kisebbségi jogokat.

Kelet-Európának van még mit tanulnia. A románoknak is, nyilván nekünk is.

Előzmény: Dózer Elek (197)
mzsm harcban Creative Commons License 2013.10.27 0 0 270

Viszhang,eredmény??...majd ha a nszocik a frissen feltalált magyarságukkal szót emelnek naponta az Eu parlamentben ez ügyben! Ha meg nem teszik,meg lsez a nép véleménye és ki is nyílvánítja hamarosan.

Előzmény: Törölt nick (265)
Glavingojn Creative Commons License 2013.10.27 0 0 269

A románok csak azt csinálják, amit Orbán is megtett Magyarországon: átrajzolta pl. a választókörzetek határait, hogy minél több fideszes körzet legyen.

Előzmény: Törölt nick (248)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 268

OK, kösz.

Előzmény: Törölt nick (266)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 267
Előzmény: Törölt nick (265)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 266

Szerintem érdemes a honlapjukat megnézni, elképzelhető, hogy ott megtalálsz minden konkrét hivatkozást, határtól kezdve a programig bezárólag.

http://szekelymenet.info/

Egyébként a Székely Nemzeti Tanács oldalát is érdemes átnézni, már persze ha úgy érzed, hogy ezek a kérdések nem tisztázottak.

Előzmény: Törölt nick (261)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 265

Megszervezték, lesz visszhangja. Eredménye? Szinte semmi, azon kívül, hogy románok betartanak, mert megtehetik. Volt magyar nemzetiségű miniszterelnök-helyettesük. Mit értek el? Széthúzást, pártoskodást, a kormányból való kikerülést. Erre a románok teljesen jogosan a hasukat fogva röhögtek, hogy vazze, tudjátok mit és hogyan akarjátok? Hiszen még egyirányba sem tudtok menni!

Előzmény: Törölt nick (260)
Lanzafame Creative Commons License 2013.10.27 0 0 264

"Szóval ez az autonómia dolog inkább szerintem egy figyelemfelhívás, nem mellesleg még abból a szempontból is praktikus, hogy így a választás előtt nem sokkal egy egészen jól behatárolható ballib csoportról derül ki (újólag), mennyire fáj a foga ettől."

ez csupán öncélú ökölrázás...

hol volt Bayer zsolt és a fidesz három éve? mikor nagy lendülettel nyírták az rmdsz-t?

2010.02.11. | 07:32 Székelyföld Gazdasági Régió túljutott a szenátuson

Hallgatólagosan elfogadta tegnap a szenátus az RMDSZ-es honatyák által kezdeményezett régióátszervezési törvényt. A jogszabály lehetőséget teremtene a Maros, Hargita, Kovászna megyéből álló székelyföldi fejlesztési régió megalakulására. A tervezet 16 fejlesztési régió létrehozásáról szól, ezek öt makrorégióba tömörülnének. A dokumentumot korábban negatívan véleményezte a felsőház közigazgatási bizottsága, de a kezdeményezők által benyújtott formában ment át hallgatólagosan a szenátuson. A jogszabály ügyében a döntéshozó a képviselőház, ahol várhatóan nem megy majd ilyen zökkenőmentesen a törvény elfogadása.

Háromszék

Előzmény: Törölt nick (254)
skarabeus01 Creative Commons License 2013.10.27 0 0 263

". egy egészen jól behatárolható ballib csoportról derül ki (újólag), mennyire fáj a foga ettől..."

Vajon kire gondolhattál? A Thürmerre talán.? Mert a baloldalról is támogatjuk a z autonómiát..!

Előzmény: Törölt nick (254)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 262

Tulajdonképpen összefoglaltad:))))

Ezek miatt tamáskodom.

Előzmény: Lanzafame (259)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 261

Az általad hivatkozott határ, illetve a székely tudja, hol a határ, eddig ok. Az az ország, amelynek része, ugyanígy tekint rá? Nem. Na addig, ameddig nem jutnak egyezségre, addig az első lépés is álom marad. Menetljenek, hogy ez a terület a követelésünk, pontos megjelöléssel, ez az alap. Aztán a lakossággal ismertetni, hogy akarjuk üzemeltetni, ha megnyertük. Máshol sem valószínű, hogy ezek nélkül, csak meneteléssel elérték az autonómiát. Lehet, hogy a tüntetésekkel bemutatták az erejüket, de a háttérben biztos, hogy konkrét elképzelés is volt.

Előzmény: Törölt nick (258)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 260

Nézd, én úgy vélem, most elég jól szervezték a dolgot, úgyhogy meglesz a visszhangja, mi meg annyit tehetünk innen a fotelhuszárság laktanyáiból, hogy megosztjuk, terjesztjük a neten, amit csak lehet.

Előzmény: Törölt nick (257)
Lanzafame Creative Commons License 2013.10.27 0 0 259

-ez csak egy lufi...amit a fidesz féle erdélyi pártok fújnak nagyra, az rmdsz pedig kénytelen utánuk loholni.

-ezek a szervezetek minden évben szerveznek egy tüntetést hogy úgy tűnjön van értelme a létezésüknek (lásd a mostani szervező székely nemzeti tanácsot...még az életben nem tettek két szalmaszálat keresztbe)

-a fidesznek pedig jól jön az indulatok szítása...ugye egyszer volt esélye a székely régiónak, amikor az rmdsz kormányon volt és a két ház egyikében (asszem a felsőházban) átcsúszott a javaslat...akkor ugye a kutya nem törődött vele mert éppen ki kellett nyírni az áruló rmdszt..persze pesten öklöt rázni meg székelyzászlót lengetni egyszerűbb mint Európában/Bkarestben kilobbizni a törvényt

-egyébként ha lenne székely autonómia akkor azt a románok a másik 700 ezer magyaron "vernék le" akik kívül maradnak..

Előzmény: Törölt nick (236)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.27 0 0 258

Szerintem egy székelyföldinek nem okoz gondot, hogy tudja, hol vannak Székelyföld határai.

Én meg egy műveletlen tapló vagyok (tetejébe lusta is), aki soha nem nézett utána pontosan, viszont az ügy szempontjából nem oszt, nem szoroz.

Viszont erre is jó egy ilyen csevegés, most legalább erőt vettem magamon:)

Székelyföld mai határai nincsenek egyértelműen meghatározva, de a Maros megyével közös határt leszámítva a székelyek lakta területek határa elég pontosan követi Hargita és Kovászna megye határát. Területe 12800 km²,[3] kiterjedése észak-déli irányban 150 km, kelet-nyugati irányban 140 km (Aranyosszékkel együtt 200 km).

A Keleti-Kárpátok középső és délkeleti vonulatait, ennek hegyközi medencéit, valamint az Erdélyi-medence, ezen belül a Mezőség peremterületeit foglalja magába. A történelmi Székelyföld távolabbra szakadt különálló része volt ezenkívül Aranyosszék is az Erdélyi-középhegység lábainál, az Aranyos folyó alsó szakaszánál.

Előzmény: Törölt nick (256)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!