: -))) Hát tényleg nem sok látszik belőle, elismerem. Sajnos ez a maximum, amit ki tudtam hozni belőle.
A meglátni és megszeretnivel az a baj, hogy a látvány kevés, mert az is nagyon fontos jellemzője volt, hogy iszonyú igénytelen, ezért keresném elvileg ezt a fajtát. Persze elég reménytelen az ügy, igaz.
És valóban szép emlékek is fűződnek hozzá, az első együtt töltött nyár férjúrral -- csodás volt, csak oly rég volt már! :-))
Mar megneztem parszor, es azert nem reagaltam ra, mert nem igen latom igazan. . .
Jard a kerteszeteket, ismerosok es ismeretlenek kertjet, es amikor szivenut, hogy a "Nagymamanal is ilyen volt!" akkor johet a vasarlas, erdeklodes, kunyeralas, konyorges (akarmi ami rozsat hoz a hazhoz).
Nem hiszem, hogy szukseg van a nev szerinti beazonositashoz - az erzes kell! Hogy ugyanazt latod.
Igy vagyok en is egy futorozsaval, ha ragondolok, egy furcsa erzes fog el - tulajdonekppen ketto fele rozsa, nem egy - es azokat kersem mar miota. Gyermekkorombol vannak, szinte alom-erzes, de tudom megtalalom egyszer. Addig is gyonyoruseg a keresese, hiszen gondolok ra, es amig gondolok ra, megoriztem.
A múltkor írtam Nektek egyszervolt rózsánkról, mely a régi (húsz éve eladott) nyaralónk kertjében virult. Sikerült egy olyan diát előkotorni, melyen rajta van, és nagy felbontással beszkenneltetni, íme a vonatkozó rész felnagyítva:
Sajnos mivel csak a fotó egy pici részlete volt a rózsa, nagyon ki kellett nagyítani, és ezáltal már igen vacak a minősége, de azért talán látszik valamennyire.
Az jól látható a képen, hogy fölért csaknem a terasz tetejéig, tehát (figyelembe véve az elég magas alapot is) kb. két és fél méter magas lehetett.
Itt tovább nagyítottam, talán jobban látszik maga a virág.
A felvétel nyár közepén, a legnagyobb melegben készült, még akkor is elég sok virág volt rajta, hűvösebb időben valóságos virágözön, isteni illattal párosulva. A növény maga rendkívül igénytelen volt. (Őszintén szólva csak locsoltuk /azt is csak néha/, semmi egyéb gondoskodást nem kapott.)
A képek alapján nem ugrik be véletlenül valakinek, milyen fajta lehetett ez?
Én a cserépben tartott növényeimet télire beástam a földbe (mármint a cseréppel együtt leraktam). Meglátjuk, beválik-e. A tíz fok nekem soknak tűnik a téli nyugalmi időszakban, de nem tudom, én még nem próbáltam ilyet rózsával.
Esetleg még lehetne egy kérdésem így tél folyamán?
Műanyag edényekbe vannak elültetve a rózsatöveim. Nem mertem kint hagyni őket a szabadban, mert az első fagyoknál átfagyott a földjük. Most a pincében vannak sötétben. Megmértem, 10 fok van. Nem sok az egy rózsának? Kipiheni magát? A sötét állítólag nem baj, csak majd idejében ki kell hoznom őket. Kint nem merem hagyni, még takarással sem, mert félek elfagynának. Azt meg nem merem megkockáztatni.
Nagyon szepek - meg egy ilyen fajtam sincs, csak tearozsak. Szeretnek egy Eden bokrot - fogom keresni a kerteszetekben!!! Kinnt ho van - nincs rozsas ido. . .
Felteszek pár képet azokról a fajtákról amik nekem is vannak. Összesen(mostszámoltam össze) 31 fajta van. A többségét idén vettem, úgyhogy kíváncsian várom valóban ilyenek lesznek e.
Balról jobbra: Eden rose, Andre de Notre, Eden rose bokor, Chartreuse de Parme, Nahéma, Abraham Darby, Graham Thomas
A Nahémát a Starkl-től rendeltem. Van olyan kategória a rózsáik közzött, hogy angol rózsák. Igazából egy sem az, mert nem Austin, hanem Delbard, egy francia nemesítő nemesítette őket, de hasonlóak. Illatosak, és csésze alakú virágaik vannak. A www.starkl.hu-n nézheted meg milyen rózsáik vannak még. Egyébként Gödöllőn is van egy kertészet, ahol szintén lehet két igazi angol rózsát kapni (Abraham Darby és Graham Thomas). Ez a www.sieberz.hu -n érhető el. Tavasszal ha teheted vedd meg a Berkenyében a lilát is mert nagyon szép, virága van és finom illyata. Második napra fakul lilássá a virág, és nagyon szép. Én tavasszal ültettem el és júliusban már volt rajta vagy 6 virág.
Megnéztem a starkl-t, nincs már csak egy angol rózsájuk, de tavasszal biztosan lesz. Én rendeltem tőlük sok rózsát és nem csalódtam bennük. Egyébként van most forgalomban egy rózsás könyv, a Rózsák enciklopédiája. Abban van kép és leírás sok angol rózsáról. A Nahémáról is. Jó könyv, én megvettem.
Az Érdi Berkenye faiskolában vettem angol rózsákat, a 6-os út érdi kivezető szakaszánál. Én négyfajta angol rózsát kaptam ott, és nagyon megnyerte a tetszésem ez a faiskola. Nagy kár, hogy nekünk nagyon kiesik, mi Gödöllő felé telkezünk. Elvileg a felsorolt négy fajtán kívül lett volna még lila is, de az sajnos már elfogyott, mire mi kimentünk.
Szia! A Hickery Hill gyönyörű, halvány barackrózsaszín és nagyon-nagyon illatos. Már ha ki tud nyílni szegénykém, mert amikor az a rengeteg eső volt a nyáron, nem bírta kinyitni a szirmait és utána a külső szirmok megszáradtak, elmúmiásodtak. Ez egyébként már a második tele lesz, bízom benne, hogy túléli, már betakargattam a töveket. Nekem még a Winchester Cathedral-on van 2 kinyílt virág, (lenne több is, de jött a fagy).
Olvastam hogy vannak angol rózsáid. A Hickery hill milyen volt? Nekem sajnos télen kiment. Nekem van még pár fajtám. A legtöbbjét a tétényi Prenorban vettem, és kettőt (Graham Thomas és Abraham Derby) meg Gyöngyösöna Sieberzben. Szerintem is gyönyörűek az angol rózsák. Nekem a Nahéma is tetszik. Azt Delbard nemesítette és nagyon szép hlvány rózsaszín, kifejezetten erős illattal és mély csésze formával. Csak az ahátrány amit már te is írtál, hogy hamar szét esik. De még pár hete volt rajta virág. Érdemes megvenni azt is.
Ez egy Nahéma!
Ez pedig egy Citron Frise nevű bokorrózsa. Világítanak a szirmai, amikor sárgából rózsaszínbe vált.
Írtad, hogy vettél Érden angol rózsákat? Pontosan melyik iskolában, és hol van? Én nagyon szeretm az angol rózsákat. Van már pár. Mind nagyobb edényben van. Szépen virágoztak a nyáron. Van L. D. Braithwaite is. Szép rozetta formájú virága van és illatos, bár nem erősen. Válaszolj légyszíves. Én gyűjtöm az angol rózsákat.