Egy adagot azzal, egyet tartósító nélkül. Már csak arra kell figyelnem, hogy megjelöljem, melyikben van, hogy le tudjam vonni a tanulságot. Úgy emlékszem, más években is tettem a tetejére egy kis NA-benz-et.
örülök, hogy izlett, az enyémben is van torma, feketebors, mustármag koriander, kapor én csak simán beleszórom soha nincs vele semmi baj, most már ha felnyitom, hogy tegyek bele, olyan illat jön belőle!!!!!!!!!!!!!4
Én majdnem igy csinálom a lecsót. Nem sok hagymával, mert télen úgyis friss hagymát párolok hozzá. Tegnap is készült egy kis adag, 3 kg paprika, 1,5 paradicsom, két hagyma. Én először a paprikát rogyasztom meg, aztán megy hozzá a paradicsom, onnan már nem főzöm sokáig. Üvegbe szedem, szárazdunszt.
Épp el akartam rakni az előbb, de még forró, így maradhat holnapig, akkor felváltja majd egy kis paradicsom.
1. hagymás verzió: olajon megpirítom a hagymát, rádobom a paradicsomot, amikor levet engedett, a paprikát, nem kell teljesen megfőzni, csak hogy összeessen, kicsi só mehet bele, forrón üvegekbe (lehet kis Na-Be a tetejére), szárazdunszt.
2. amikor lusta voltam annyi hagymát megpucolni, ugyanaz mint az előbb, csak hagyma nélkül.
Télen csak elő kell venni, alá kis szalonnácska (hagyma is, ha a hagyma nélküli verzió készül), rá a lecsó, fűszerezés, kis főzés és kész.
Üveges lecsót ti hogyan szoktatok elrakni? Nem csak paradicsomlevet szeretnék télire, hanem lecsót is, és hát van a neten sokféle recept, de a ti bevált receptjeitekben jobban bízom.
Ez az ecetes szilva is egy olyan "nagymamáinkat" idéző finomság, ajánlom húsok mellé (pl. vadhús). Biztos sokan felkaptátok a fejeteket arra, hogy "ecetes" (fúúúúj), Szerintem érdemes megkóstolni, mert tényleg nagyon finom. :-D Igazi különlegesség! :-D
5 üveghez:
2,5 kg érett, magvaváló szilva
üvegenként 2 gerezd összevágott fokhagyma
30 dkg kristálycukor
1 liter víz
2-3 szem szegfűszeg
2-3 egész fahéj
üvegenként 1 ek. 10%-os evet
üvegenként késhegynyi szalicil
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, majd sterilizált üvegekbe rakosgatjuk. Minden üvegbe két gerezd összevágott fokhagymát rakunk. A vízből, a cukorból, a szegfűszegből és a fahéjból szirupot főzünk, majd még forrón az üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1 evőkanálnyi ecetet és egy késhegynyi szalicit teszünk, legvégül száraz dunsztban hagyjuk az egészet kihűlni. Azonnal fogyasztható, de télire is eláll.
Ha jól emlékszem, 175 szilvafánk van meg néhány vadringló. Szerinted akarok még szilvafát ültetni?? :) Nem igazán. Ja, és a család nem is igazán szereti a szilvalekvárt, meg befőttek, legalábbis a fiúk, magamnak meg elég 1-2 üveg/év a sütikhez. Szóval...
Igen, a fagyasztónál jobbnekem se jutott eszembe. Csörgős-zörgősre nem szárítanám, az annyira nem tetszene. Marad némi zacskózás-fagyasztás, azt hiszem.
Sajnos én nem tudom a szilvafajtáinkat, mert nem mi telepítetteük, pedig nagyon szeretném tudni. A Cacanska lepotice/ca(??) az biztos, de a többi nem, és van vagy legalább 5-6 fajta, és érdekes módon most egy kivételével az összes fajta érik már.
Már gondolkodtam én is a tüllzsákban való tároláson, de sajnos mindig sok errefelé a moly. Már mindent átnéztem, de nem találom, hogy miben vannak - egy teljes levél ragacsos molycsapda teli lett, most vettem újat. A másik lehetőség a fagyasztóban való tárolás. A diót is így szoktam tárolni pucolás után.
Én is többször jártam már úgy, hogy bepenészedett az üvegbe tett aszalt szilva. Ezért zörgősre szárítom, és sasszemmel nézem az üvegeket. 7 decis üvegekbe teszem. A férjem szereti téli estéken az aszalt gyümölcsöket nassolni. Most is szárad egy adag még, de már 7 üveggel eltettem. Sajnos az aszály miatt nagyon aprók a szilvák (a túl nagyok meg nem jók aszalni, azok még nem érnek). Maggal aszalom ezt a fajtát, régi penyigei kerek apró szilvafajta, nem magvaváló, pálinkát szoktak belőle csinálni, de nekünk nincs annyi belőle, hogy érdemes legyen, lekvárnak kínos lenne magvalgatni, így maradt az aszalás.
Talán az üvegben tárolást nem szerette, mert ha több rétegben volt az ötliteres övegben, a tüll kevés szellőzéss lehetett. Úgy tudom, hogy vászonzsákban, vagy kosárban szokták tárolni.
Beszedtem ma a 2. adag aszalt szilvát, befőttes üvegekbe tettem és tiszta (saját) szilvapálinkával felöntöttem őket. Elvégre a mézes-ágyashoz aszaltam őket direkt.
Viszont felmerült bennem, hogy hogyan állnának el az aszalt szilvák egyébként?
Én ugyan nem vagyok oda az ilyen kajákért, de tegyük fel, télen kellene valamibe, és persze nem pálinkásan. Egy kis zacsival tettem be a fagyóba, tavaly egy 5 l-es üvegbe tettem, csak tüllel lezárva a tetejét, hogy szellőzzön, de se moly, se más rovar hozzá ne férjen, így fel a szekrény tetejére. Bepenészedett. Szóval úgy nem működik. A bolti aszalt gyümölcsök agyon vannak tartósítózva meg cukrozva. Ezért aszalok házilag.
Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szeletelt almát, almahéjat, 2 dl mézet, esetleg fűszereket(tárkony, kapor, csombor), majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy egy tenyérnyi üresen maradjon, vászonnal lekötjük. Néhány nap múlva forrni kezd, majd kialakul a tetjén az ecetágy. Hűvösebb, sötét helyre tesszük, 6- hét múlva leszívhatjuk róla az ecetet. Az esetágyat meghagyjuk, újra tehetünk rá almát, mézet, vizet...
Találtam olyan receptet is, ahol az elkészült gyümölcsbort egy kis kész ecettel indítja tovább, de én nem ezt használtam.
Én már csináltam almaecetet, és 2009-ben őszibarack ecetet is. Abból még van, nagyon gyenge lett, gyengébb, mint az 5%-os almaecet. Én szinte mindenbe almaecetet használok, az erősebb eceteket csak mosáshoz, takarításhoz. Az idén kivételt tettem, mert beláttam, hogy a savanyúságaim az előírtnál gyengébb ecetezés miatt forrtak fel. Mindjárt előkeresem az ecet leírást. ami alapján csináltam.
Almaecettel? Fogalmam sincs, nekem csak a tyúkok miatt van itthon. Viszont épp mostanában találtam a neten almaecet receptet és akartam kérdezni, valaki csinált-e már házilag?
Így szól:
Hozzávalók:
1 kg alma (bármilyen fajta) 20 dkg méz + 10 dkg méz/liter ecet 2 g élesztő 4 dkg száraz (valódi) barna kenyér
Elkészítés:
Az almát mossuk meg, vágjuk ki a magházát, majd reszeljük le. 1 liter vizet, 8 dl almareszeléket egy 3 literes edénybe tesszük és hozzákeverjük az élesztőt, a mézet és a tördelt kenyeret.
Szobahőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni. Érés után jól át kell szűrni, a így nyert léhez további 10 dkg mézet kell keverni.
Az üveget le kell zárni és másfél hónapig kell érlelni az ecetet.
A pihentetés urán csak akkor kell áttölteni másik edénybe, ha túl sűrű és zavaros. Felhasználásig bedugaszolva, sötét, hűvös helyen kell tárolni.