Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 400

Egy adagot azzal, egyet tartósító nélkül. Már csak arra kell figyelnem, hogy megjelöljem, melyikben van, hogy le tudjam vonni a tanulságot. Úgy emlékszem, más években is tettem a tetejére egy kis NA-benz-et.

Előzmény: sanka6 (398)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 399

örülök, hogy izlett, az enyémben is van torma, feketebors, mustármag koriander, kapor én csak simán beleszórom soha nincs vele semmi baj, most már ha felnyitom, hogy tegyek bele, olyan illat jön belőle!!!!!!!!!!!!!4

Előzmény: Fázisceruza (370)
sanka6 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 398

Nátrium-benzoáttal?

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 397

Én majdnem igy csinálom a lecsót. Nem sok hagymával, mert télen úgyis friss hagymát párolok hozzá. Tegnap is készült egy kis adag, 3 kg paprika, 1,5 paradicsom, két hagyma. Én először a paprikát rogyasztom meg, aztán megy hozzá a paradicsom, onnan már nem főzöm sokáig. Üvegbe szedem, szárazdunszt.

Épp el akartam rakni az előbb, de még forró, így maradhat holnapig, akkor felváltja majd egy kis paradicsom.

 

Előzmény: sanka6 (393)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 396

Szóval leégett megint. Kikaptam a zasszonytúl rendesen. De... most huncutabb vagyok. Beraktam a sütőbe... :)

Nem fog ki rajtam! Legfeljebb kicsit kopik a térdemen a bűrke! :DDD

Előzmény: Törölt nick (376)
-balu28- Creative Commons License 2012.08.15 0 0 395

Szia,

én kétféleképpen szoktam:

1. hagymás verzió: olajon megpirítom a hagymát, rádobom a paradicsomot, amikor levet engedett, a paprikát, nem kell teljesen megfőzni, csak hogy összeessen, kicsi só mehet bele, forrón üvegekbe (lehet kis Na-Be a tetejére), szárazdunszt.

2. amikor lusta voltam annyi hagymát megpucolni, ugyanaz mint az előbb, csak hagyma nélkül.

Télen csak elő kell venni, alá kis szalonnácska (hagyma is, ha a hagyma nélküli verzió készül), rá a lecsó, fűszerezés, kis főzés és kész.

Előzmény: sanka6 (393)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.15 0 0 394

A szilva észöld ringló az más! Mint a margarinos kenyér és a szarvaskolbász!!!

Át kell oltani amit lehet majd lekvárt gyártani és irány az őstermelői piac. Vagy likőr???

 

Apropó! LIKŐR RECEPTEK ESETLEG???(PÁLINKA AZ MÁS...)

Előzmény: atandi (391)
sanka6 Creative Commons License 2012.08.15 0 0 393

Sziasztok!

Üveges lecsót ti hogyan szoktatok elrakni? Nem csak paradicsomlevet szeretnék télire, hanem lecsót is, és hát van a neten sokféle recept, de a ti bevált receptjeitekben jobban bízom.

Köszi.

Mariska néni Creative Commons License 2012.08.15 0 0 392

Ez az ecetes szilva is egy olyan "nagymamáinkat" idéző finomság, ajánlom húsok mellé (pl. vadhús). Biztos sokan felkaptátok a fejeteket arra, hogy "ecetes" (fúúúúj), Szerintem érdemes megkóstolni, mert tényleg nagyon finom. :-D Igazi különlegesség! :-D


5 üveghez:

  • 2,5 kg érett, magvaváló szilva
  • üvegenként 2 gerezd összevágott fokhagyma
  • 30 dkg kristálycukor
  • 1 liter víz
  • 2-3 szem szegfűszeg
  • 2-3 egész fahéj
  • üvegenként 1 ek. 10%-os evet
  • üvegenként késhegynyi szalicil

 

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, félbe vágjuk, majd sterilizált üvegekbe rakosgatjuk. Minden üvegbe két gerezd összevágott fokhagymát rakunk.  A vízből, a cukorból, a szegfűszegből és a fahéjból szirupot főzünk, majd még forrón az üvegekbe töltjük. Mindegyik tetejére 1 evőkanálnyi ecetet és egy késhegynyi szalicit teszünk, legvégül száraz dunsztban hagyjuk az egészet kihűlni. Azonnal fogyasztható, de télire is eláll.


Forrás: Vas népe konyhája: Ecetes savanyú szilva (Rózsa Károlyné receptje)

Előzmény: atandi (391)
atandi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 391

Ha jól emlékszem, 175 szilvafánk van meg néhány vadringló. Szerinted akarok még szilvafát ültetni?? :) Nem igazán. Ja, és a család nem is igazán szereti a szilvalekvárt, meg befőttek, legalábbis a fiúk, magamnak meg elég 1-2 üveg/év a sütikhez. Szóval...

Előzmény: Törölt nick (390)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.14 0 0 390

Telepíts zöld ringlót. Én szomszédomnak van kettő és iszonyú finom a befőtje...!!!!!!!!!!!!

Előzmény: atandi (388)
v2rider. Creative Commons License 2012.08.14 0 0 389

Köszi a receptet! ezt is kipróbálom, amelyik jobb lesz,azt fogom használni.

Előzmény: kaalyz (361)
atandi Creative Commons License 2012.08.14 0 0 388

Igen, a fagyasztónál jobbnekem se jutott eszembe. Csörgős-zörgősre nem szárítanám, az annyira nem tetszene. Marad némi zacskózás-fagyasztás, azt hiszem.

 

Sajnos én nem tudom a szilvafajtáinkat, mert nem mi telepítetteük, pedig nagyon szeretném tudni. A Cacanska lepotice/ca(??) az biztos, de a többi nem, és van vagy legalább 5-6 fajta, és érdekes módon most egy kivételével az összes fajta érik már.

 

Előzmény: Törölt nick (387)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.14 0 0 387

Már gondolkodtam én is a tüllzsákban való tároláson, de sajnos mindig sok errefelé a moly. Már mindent átnéztem, de nem találom, hogy miben vannak - egy teljes levél ragacsos molycsapda teli lett, most vettem újat. A másik lehetőség a fagyasztóban való tárolás. A diót is így szoktam tárolni pucolás után.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.14 0 0 386

Én is többször jártam már úgy, hogy bepenészedett az üvegbe tett aszalt szilva. Ezért zörgősre szárítom, és sasszemmel nézem az üvegeket. 7 decis üvegekbe teszem. A férjem szereti téli estéken az aszalt gyümölcsöket nassolni. Most is szárad egy adag még, de már 7 üveggel eltettem. Sajnos az aszály miatt nagyon aprók a szilvák (a túl nagyok meg nem jók aszalni, azok még nem érnek). Maggal aszalom ezt a fajtát, régi penyigei kerek apró szilvafajta, nem magvaváló, pálinkát szoktak belőle csinálni, de nekünk nincs annyi belőle, hogy érdemes legyen, lekvárnak kínos lenne magvalgatni, így maradt az aszalás.

Mariska néni Creative Commons License 2012.08.14 0 0 385

Bocs, a bal gyűrűsujjam nem tudja, hogy a szellőzés egy s.

Előzmény: Mariska néni (384)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.14 0 0 384

Talán az üvegben tárolást nem szerette, mert ha több rétegben volt az ötliteres övegben, a tüll kevés szellőzéss lehetett. Úgy tudom, hogy vászonzsákban, vagy kosárban szokták tárolni.

Előzmény: atandi (383)
atandi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 383

Beszedtem ma a 2. adag aszalt szilvát, befőttes üvegekbe tettem és tiszta (saját) szilvapálinkával felöntöttem őket. Elvégre a mézes-ágyashoz aszaltam őket direkt.

Viszont felmerült bennem, hogy hogyan állnának el az aszalt szilvák egyébként?

Én ugyan nem vagyok oda az ilyen kajákért, de tegyük fel, télen kellene valamibe, és persze nem pálinkásan. Egy kis zacsival tettem be a fagyóba, tavaly egy 5 l-es üvegbe tettem, csak tüllel lezárva a tetejét, hogy szellőzzön, de se moly, se más rovar hozzá ne férjen, így fel a szekrény tetejére. Bepenészedett. Szóval úgy nem működik. A bolti aszalt gyümölcsök agyon vannak tartósítózva meg cukrozva. Ezért aszalok házilag.

Ötlet??

ZsuR Creative Commons License 2012.08.12 0 0 382

Jol neznek ki...

Előzmény: atandi (381)
atandi Creative Commons License 2012.08.12 0 0 381

Megmutatom a dobálós lével készült savanyúkat.

 

melletük az idei eddigi aszalt paradicsomok

 

Nem jég, üvegtányér van a tetején, hogy lenyomja a cuccokat.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 380

Én nem de ismerős csinál mindíg! Kissé zavaros de kiváló!

Előzmény: atandi (377)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 379

Egy ötliteres uborkásüvegbe belerakunk 1 kg szeletelt almát, almahéjat, 2 dl mézet, esetleg fűszereket(tárkony, kapor, csombor), majd felöntjük annyi langyos vízzel, hogy egy tenyérnyi üresen maradjon, vászonnal lekötjük. Néhány nap múlva forrni kezd, majd kialakul a tetjén az ecetágy. Hűvösebb, sötét helyre tesszük, 6- hét múlva leszívhatjuk róla az ecetet. Az esetágyat meghagyjuk, újra tehetünk rá almát, mézet, vizet...

Találtam olyan receptet is, ahol az elkészült gyümölcsbort egy kis kész ecettel indítja tovább, de én nem ezt használtam.

Előzmény: Törölt nick (378)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 378

Én már csináltam almaecetet, és 2009-ben őszibarack ecetet is. Abból még van, nagyon gyenge lett, gyengébb, mint az 5%-os almaecet. Én szinte mindenbe almaecetet használok, az erősebb eceteket csak mosáshoz, takarításhoz. Az idén kivételt tettem, mert beláttam, hogy a savanyúságaim az előírtnál gyengébb ecetezés miatt forrtak fel. Mindjárt előkeresem az ecet leírást. ami alapján csináltam.

Előzmény: atandi (377)
atandi Creative Commons License 2012.08.11 0 0 377

Almaecettel? Fogalmam sincs, nekem csak a tyúkok miatt van itthon. Viszont épp mostanában találtam a neten almaecet receptet és akartam kérdezni, valaki csinált-e már házilag?

 

Így szól:

Hozzávalók:

1 kg alma (bármilyen fajta)
20 dkg méz
+ 10 dkg méz/liter ecet
2 g élesztő
4 dkg száraz (valódi) barna kenyér

Elkészítés:

Az almát mossuk meg, vágjuk ki a magházát, majd reszeljük le. 1 liter vizet, 8 dl almareszeléket egy 3 literes edénybe tesszük és hozzákeverjük az élesztőt, a mézet és a tördelt kenyeret.

Szobahőmérsékleten 10 napig kell fedetlenül érlelni. Érés után jól át kell szűrni, a így nyert léhez további 10 dkg mézet kell keverni.

Az üveget le kell zárni és másfél hónapig kell érlelni az ecetet.

A pihentetés urán csak akkor kell áttölteni másik edénybe, ha túl sűrű és zavaros. Felhasználásig bedugaszolva, sötét, hűvös helyen kell tárolni.

Előzmény: Törölt nick (371)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 376

Eddig dőrzsiszivacs a nyerő! Van még egy lábos és most raktam fel a shermina ringlót lekvárnak!

Minden ki lesz próbálva pláne ha gépezek! :)

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 375

Újjnyi  sósvizet felforralni az is segített már nekem.

Előzmény: Törölt nick (373)
-balu28- Creative Commons License 2012.08.11 0 0 374

Szórd be szódabikarbónával, hagyd állni, gyönyörűen felszedi a leégést.

Előzmény: Törölt nick (373)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 373

http://tudatosvasarlo.hu/otlet/termeszetes-tisztitoszerek-konyhaban 

 

Vélemények? Leégett a zománcos fezekam!

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 372

Az általad leírt vecsési -hez hasonlót kavartam!! Timsó  és bórkén , citromsav nélkül nátriumbenzoátal !De a te fűszerezetséged szerint!

 

Vecsési savanyúság (30 l-es edényhez)

15 l víz

1,5 kg cukor

75 dkg só

1,8 l ecet (10 százalékos)

4,5 dkg timsó

1,5 dkg citromsav

1,5 dkg babérlevél

1,5 dkg borkén

5,25 dkg na benzoát

3 dkg szemes bors

sok kapor

 

Előzmény: atandi (369)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.11 0 0 371

Oké! Csak bennem van a hiba!  :)

Én 15l vízhez tettem ezt a cukor , ecet és 2x só mennyiséget. 30l-es hordóba.

 

Almaecettel milyen lenne???

Előzmény: atandi (369)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!