Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
Leszüreteltem a tavalyelőtt oltott Hagantát, olyan másfél-két kiló lett. (Már teljesen be volt érve.)
Nem tudom, csalódtam-e már gyümölcsben ekkorát.
Elvileg sharka-toleráns, ezzel szemben közepes levéltünetek mellett, a termés ilyen:
Kb. a termés negyede volt ilyen csúnya, de mindegyik szemen látszódott valami.
A bemélyedéseknél a hús sötétvörös (balra a nagyon csúnya, jobbra a majdnem egészséges szem):
A termések átlagsúlya kb. fele, mint a lepoticának, ízre gyengébb, egyetlen előnye, hogy húsa keményebb, talán még aszalni is lehetne.
A fa amúgy a sharka-levélfoltoktól eltekintve szép, erős, egészséges, semmilyen betegsége nem volt még.
Mivel tavaly a kb. ezer virágból egy szem sem lett rajta, és azt hittem, önmeddő, ezért tavasszal oltottam rá Elenát. Annál a levéltünetek kifejezetten erősek.
Másik telken van egy kicsi fa, ugyanígy Hagantára oltottam Elenát, annál a helyzet ugyenez.
Plusz még van 2 kicsi, de nagyon szépen növekvő Hagantám.
Most oltogathatom át az egészet.
Ezt a most termőt talán meghagyom cefrének, mert már kétszer oltottam át szegényt, de a többi nem maradhat semmiképpen. Ha nem tudok új fajtát szerezni, akkor lepoticák lesznek, mert az minden évben rengeteget terem, idén - mint mindenen - annyi volt rajta, hogy bár egy diszperzites vödörrel leszórtam 3/4-es méretnél (idő hiányában csak ennyit), mégis letört két nagy ága egy kis szellőtől.
Büszkék a saját éretlen és ellenőrzött színvonalukra, ezt várják el, meg sem fordul a fejükben hogy van sokkal jobb. Én sem vállalnám be a kedvükért a macerát. Egyék éretlenül.
Az új fajták is jóízüek,csak nem a tuskoban kell megvenni éretlenül,ennyi.
A gumibarack egyébként az egyik kedvencem,befőttet csak abból rak el a feleség,de én nyersen is szeretem,mert jellegzetesen finom íze van ...igaz rágni kell.
Van hogy az egyetlen amit jónak lehet látni rémítően néz ki, vettem egy Jojot és rögtön gombás fertőzést kapott. Van egyébként még sok vírusellenálló fajta, de a Jojo az egyetlen amelyik nem fertőződik Sharkával.
Oltás-szemzés topikon lehet oltást tanulni, vesszőt lehet szerezni.
Félreértettél, nem követelem a választ, hanem a kérdésfeltevésemet próbáltam jobban megfogalmazni, mert választ kaptam, amit nagyon köszönök, csak nem az volt a lényeg a kérdésemben, amire választ kaptam. Ezért megpróbáltam még egyszer jobban a célpontra fókuszálni a kérdésemet.
Nem követeltem a válaszadást, hanem magamat javítottam. :)
Természetesen mindenkinek megköszönöm, ha veszi a fáradtságot a válaszadásra, ez alap dolog.
Van egy kis zöldséges a szomszéd kisvárosban. Gyakran az utcán áll sorban a jónép. Sokkal! olcsóbb mint közvetlenül körülötte 3 nagy és mégnagyobb élelmiszerbolt. Ha ott veszek gyümölcsöt akkor nem bosszankodom hogy jó is lehetne amit veszek, mert az olyan érett amilyen érettnek kell lennie. Kifőzde ott ugyanígy jól tud működni, mindkettő családi vállalkozás, pörgős, kicsi, jóízű.
Vitaminok megvannak az új fajtákban is, ízüket és állagukat meg kell szokni. Valamikor a „gumibarackot” alig lehetett eladni, most már a nejem mind eladta, pedig csak augusztus közepén érik. Változik a világ.
Az egyik barátom mondta, hogy ő esküszik a magyar kajszira, mert annál finomabb kajszit még nem evett. Erre megkérdeztem tőle, mikor volt utoljára termésed, vállat vont és azt mondta, talán öt éve, erre megkérdeztem akkor, hogy emlékezhetsz az ízére.
Na ebbe a csapdába nem akarok kerülni, inkább termelek olyan fajtákat amik az itteni klímát is elviselik.
Azért ez valahol nagyon elszomorító. A szilva alapvetően nem utóérő gyümölcs. Mindannyian ismerjük a különbséget a tömegtermelés és a kézműipar között pl. Épp csak a lényeg nincs benne, az igazi jó érzés, jó íz. Szilva esetében a finom Beszterceinek pl. már lőttek, de nekem ez a hosszan szállítható tárolható gumigyümölcs nagybani termelős stílus nagyon nem tetszik. Kicsinek és gyorsnak kellene lenni a piacoknak, és akkor nem kellene engedni ízben, zamatban.
Idézőjelbe akartam tenni a "szerencsét" csak elfelejtettem. 1 tonna szilvánál biztos izgalmas vizsgálat volt :) de hogy jó lett az eredmény utólag már biztos nem bánod, felhasználhatod az infot javadra.
350-400 nem tudom pontosan. Ez nem szerencse, ez véletlen. Én voltam aznap utolsó aki leadta a Lepotikát Igen a németek kérik a szermaradvány vizsgálatot, és ha kételyeik vannak ők is bevizsgálják, mert nálunk nem név nélkül megy az árú, és a termelőnek száma rajta van a szállítmányon.