Keresés

Részletes keresés

Szalkó Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1214
A fajtától is függ, hogy mikor virágzik. Azonos fajtánál is lehet évente akár 2 hét eltérés a virágzások között.
Előzmény: Island* (1211)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1213
Igen, ez egy japán azálea, most vettem, lehet, hogy leendő gyűjteményem alapja?!
Előzmény: Szalkó (1208)
kiwancsi Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1212

Sziasztok!

Ezt kaptam idén!:-)

Island* Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1211
Nagyon szépek! Irigykedve nézem, hogy a tieid már virágoznak, bár nálam elég árnyas a terület a nyírfák és a görbe fűzfák adnak a területnek árnyékot, inkább délutáni napot kapnak, és lehet emiatt később indulnak csak be.
Előzmény: Szalkó (1205)
Parducbogyo Creative Commons License 2007.04.19 0 0 1210
Jaj, de nagyon szépek!
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1209

A kicsi pirosad mintha egy Repens-Hibrid lenne?

A nagy rózsaszíned...?? Sok virág lesz rajta.

Sok más növény között vannak a rodijaid. Látszik, hogy jól érzik magukat. :-)

Előzmény: Dogfüggő (1190)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1208

A nyírfa teljesen jó, lazább lombja van.

Ő is valamilyen japán azálea?

Előzmény: anblock_italia (1207)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1207

Sejtem mi a félárnyék, mondjuk a nyírfa tán már nem annak számít. Sokáig nincs lombja, viszont nyáron talán túl sok is.

Most még csak ennyim van, igaz, beültettem cserepestül, de elég mobil:-)

Előzmény: Szalkó (1200)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1206

Bocs!

A 'Giant Fireglaw' az 5. kép

Előzmény: Szalkó (1205)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1205

Mai helyzetkép.

R. japonicum

R. japonicum közelebbről. Illatos a virága.

Előtérben a Sziklai ternye, hátul a rodik.

A 'Mollis' azalea még várat magára. A 'Giant Fireglaw' első virága.

R. luteum (Azalea pontica).

A nagyvirágú örökzöldekből első a 'Cunningham's White'.
ZsuR Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1204
Megkerdezem tole :))!
Előzmény: Szalkó (1203)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1203

Igen így igaz.

A Yakushimanumok szinte a teljes napot kívánják. Csak akkor rakódnak be virágrügyekkel.

Lehet, hogy a Te Vulkano-d is Yakushimanum? :))

Előzmény: ZsuR (1201)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1202

Nekem egy rodim sincs szabadon kiültetve. Edényestől vannak beültetve a földbe, hogy kivédjem a mészbemosódást. A rodik alatt mindenütt talajtakaró növények (meténg és borostyán) vannak. Ez nyáron hűt, télen meg az átfagyástól védik a rodik gyökerét. A rodik csoportba vannak ültetve, mert szeretik egymás és más növények társaságát. Még ehhez a társasághoz tartoznak a félárnyékot adó fák.

Így teljes az a környezet, ami direkt a rodiknak lett kialakítva.

A rodik gyökere sekélyen van. Öreg korukra kb. 30 cm mélyen hatol le.

A japán azáleák nem nőnek nagyra. Egész életükben lehetnek edényben, csak időnként át kell ültetni nagyobba.

A képen bemutatott nagyobb rodidat tavaly komoly sokk érhette. Ha ott maradna ahol van, akkor nem élné túl. Ezért mondtam, hogy metszd le a tavalyi hajtást (a korábbi egészséges levelekig) és ültesd vissza edénybe, persze rendes rodi talajba.

Szerintem szigetelés nélkül, lehetetlen úgy feljavítani a rodi földjét, hogy az tartósan megmaradjon savanyúnak.

Előzmény: taormina1 (1198)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1201
Szerintem ez is fajtatol fugg - nekem a Volcano telen-nyaron napon volt, es imadta! Amikor arnyekosra ultettem at - haldoklott. . .meg most sem biztos, hogy megmaradtak. . .
Előzmény: Szalkó (1200)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1200

A babér meggyel jól példáztad a téli napsütés okozta problémát. Az örökzöld rodikra a téli napsugárzás veszélyes, pláne ha akkor éri őket mikor még ráadásul hideg is van.

Úgy próbáltam a rodijaimat telepíteni, hogy a déli napállásnál félárnyékban legyenek. Kb. 11-14 óra között, de előtte és utána szinte teljes napfényt kapjanak.

A tűző nyári napot is remekül birják a Yakushimanum rodik, de világos falfelület elé ezeket sem ajánlott ültetni. Ezek is örökzöldek, nagyvirágúak.

A félárnyék = foltos árnyék, vagyis amilyet egy ritkább lombú fa ad!!!

Előzmény: anblock_italia (1189)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1199
Ha a rhodo-azalea nem tropusi fajta, ki lehet ultetni. Arra kell figyelni, hogy a bokor amit veszel megeljen a Mo-i eghajlatban.

Azert szoktak a rhodokat cserepben tartani, hogy konnyebb legyen a talaj savassagat biztositani - viszont fennall a veszelye annak, hogy sok lesz a viz. . . Be tud dugolni a cserep.
Előzmény: taormina1 (1198)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1198

Ne haragudj, de tapasztalatlanságom folytán nem nagyon tudlak követni; miért nem kellett volna kiültetni? Régebben is volt nekem ilyen kerti, néhány fagyos telet kibírtak....Ezt összel azért nem mertem kiültetni, mert nem tudtam mennyire idöjárás-edzett, és nehogy -10-zel kezdje a pályafutását. De hát akkor hol kellene tartanom szerinted?

A nagyobbakra meg azt írtad, hogy ássam ki és cserépben tartsam. De milyen cserépbe tegyek egy akkora bokrot, amekkorára ezek (szerencsés esetben) nönek?

Úgy tudom egy egészséges Fának/cserjének akkora a gyökere, mint a koronája.

Meg aztán cserépben télen nagyon hamar átfagy, nem?

Előzmény: Szalkó (1197)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1197

A jelek szerint a teleltetése teljesen rendben volt. Ennél több virág már nem is lehetne rajta. :-))

Ő egy kis japán azálea. Nem kellett volna kiültetni. Eléggé magában van, nem látok körülötte semilyen más növényt.

Előzmény: taormina1 (1188)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1196
Nem tudom.. Igazából ilyen kis mennyiségnél, ami ehhez a pár savanyút szerető növényemhez kell, én nem állítgatok össze házilag finomságokat, hanem veszek rhododendronföldet, azzal kicserélem a talaj felső rétegét körülöttük, meg kapnak kész rhodo-vitamint, ami savanyít. Néha, ha marad kis savanyú tőzeg, akkor azt is megkapják. Ja, és a picit úgy ültettem el (ez már több nedvességszerető növénynél bejött), hogy úgy ötven-hatvan centi mélyen kiástam a lyukat, az aljára tettem egy agyagréteget, és arra pakoltam a rhodo-földet.
Így nem folyik le rögtön a tápanyag Ausztráliáig, mint egyébként, itt, a száraz homokon.
Előzmény: ZsuR (1195)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1195
Igen, az kell. Nekem is kell kis savanyitas, minden tavasszal ki szoktam szorni az azaleak es rhododendronok ala egy kis mutragyaval es evenkent szoktam kilocsolni olyant ami a fold vastartalmat noveli.

Probalj utana nezni te is.
Aztan ott vannak az organic mutragyak is, itt egy recept:

Blood meal: nitrogen and trace.
Bone meal: phosphorus and calcium and trace.
Fish meal: complete N-P-K and calcium and trace.
Canola meal: complete N-P-K and trace.
Cottonseed meal: complete N-P-K and trace.
Powdered alfalfa: complete N-P-K and trace.
Worm castings: complete N-P-K and trace.
Powdered rock phosphate: phosphorus and 32 trace.
Green sand: potassium and 34 trace.
Kelp meal: potassium and all trace.
Dolomite: calcium and magnesium.

Mennyit lehet ebbol otthon beszerezni?
Előzmény: Dogfüggő (1194)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1194
: )
Én meg olyan jó, savanyú földet, mint nálatok van..
Előzmény: ZsuR (1193)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1193
Nekem csak tobb van - nem szebb. . . persze, ha GOmboc Artur vagyok, akkor most nagyon szeretnek egy olyan ketto szinu rozsaszint is :))!
Előzmény: Dogfüggő (1192)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1192
Köszi.. De azért a tieiddel nem lehet egy napon említeni..
Előzmény: ZsuR (1191)
ZsuR Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1191
Szep a pirosod, de az a rozsaszin. . .csodaszep a ketto szinnel!!!
Előzmény: Dogfüggő (1190)
Dogfüggő Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1190
De szépek!

Nekem csak ez a kettő van: a pici piros, meg a nagy rózsaszín.
Előzmény: Szalkó (1185)
anblock_italia Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1189
A nyugati nappal kapcsolatban nem írtál, ez fontos szempont a döntésünknél:-) Én nem is annyira a teleltetéstől félek, mint inkább a nyári forróságtól, úgy gondolom az nagyon ártalmas lehet a levélzetnek. Télen alacsonyan megy a nap, talán nem is sütné, tudom, az is gond, vannak babérmeggyeink, a napos oldaluk bizony nem túl szép a téli naptól.
Előzmény: Szalkó (1187)
taormina1 Creative Commons License 2007.04.18 0 0 1188
Ez melyik kategória? Japán azaleának vettem tavaly összel, cserépben telelt, most ültettem ki. Túléli? Kösz a választ!
Előzmény: Szalkó (1187)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1187

A Rodi virágzás nálunk (is) minden évben nagyon várt esemény. :-))

Az "igaziak" a nagyvirágú örökzöldek, de ezeket nehezebb megtartani, mint a lombhullatókat. Vannak a mi klímánkra jól bevált örökzöldek. Sőt kaphatóak mésztűrő alanyra oltott rodik is. Ez könnyebbséget jelent, de a teleltetés problémája ezeknél is fennáll.

A meglévő "öreg" rodijaim kipróbáltak, de azért mire eljutottam idáig, elveszítettem néhányat. Ezekre a növényekre mindig oda kell figyelni. Olykor érthetelen tünetek mutatkoznak, de meg kell oldani, különben oda a rodi.

Előzmény: anblock_italia (1182)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1186

A japán azálea nem lombhullató, bár minden évben lehullatja a levelei egy részét, de sosem az egészet.

Nem tudok egyszerű házi módszert a talaj pH értékének mérésére. Kapható készlet erre a célra.

"... mi a rodik célja?" Savanyú talaj és lágy öntöző víz, egyszerre mind a kettő. Ha nincs esővíz, a boylerben lévő melegvíz lágyabb, mint az eredeti csapvíz. Csak le kell hűteni.

A kicsi egyágú rodidnak csak a csúcsrügyét csípd le, ez elágazásra készteti.

A képen látható rodidnak a tavalyi év sokkos volt. Elég kicsi még. Kiszedném és visszaültetném egy edénybe. Az a baj a kiültetésekkel, hogy esőzéskor a környező talajból bemosódik a mész és ezzel oda a jó savanyú rodi föld. Ezért szokták pl. magasított ágyásba ültetni a rodikat.

Előzmény: taormina1 (1174)
Szalkó Creative Commons License 2007.04.16 0 0 1185

A lombhullatókból mutatok hármat. A virágzás elején vannak.

A lazacszínű R. japonicum bokron az első virág.

Saját nevelésű R. luteum azalea.

Pár hete vásároltam ezt a 'Mollis' azaleát. 12 virág lesz rajta.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!