200-ast 1992, 1993, 1994-ben adtak ki. A 92-en a Magyar Tudományos Akadémia, a 93-94-en Deák Ferenc képe található a hátoldalon. Az előlapok azonosak.
Súlya mindegyiknek 12 gramm. Ennek fele ezüst, ergo 6 gramm.
Bazárújságban, mindenféle hulibuli lapokban eszetlen árakat írnak akik eladni akarnak. Pl. 15.000 Ft/db. Én ezeket néha mérgemben felhívom, és mennyiért vesz? Na akkor csönd van.
Numizmatikai értéke semmi! Ez még nem régipénz, kizárólag a benne lévő ezüstnek van értéke. Rengeteg van belőlük, mikor túlhaladta az ezüst értéke a 200 Ft-ot, mindenki elrakta, mint anno az 1947-es Kossuth 5 Ft-ost. Nagyot keresett ezen akkor az állam, mert nem váltották be a pénzt.
Az ezüst ára kb. most 89 FT/g. Tehát 6 x 89= 534 Ft. De! Mivel ezt ki is kell vonni belőle (általában ötvösök veszik, és beolvasztják) az durván 150 Ft/db, tehát 384 Ft.
Az elérhető legjobb ár (ami nem a másik becsapásán alapszik) 350 Ft/db. Az 1992-es mégis valami miatt kelendőbb, az 20-30 FT-al több.
Ha nem vetted volna észre, pont ezt sugalltam a képekkel. A kicsi ül a budin mert baj van. Baj van, mert túlette magát. Nos? Nem ez volt? Na látod, hogy jól sejtettem? .)
Utazás: Hát jövő pénteken indulunk Spanyolországba. 2 napot megpihenünk a franciaországi Besanconba. 2560 km oda és ugyanennyi vissza. Ez már utazás a javából.
Huuuuu ez jó lehetett!!! :)) de legalább megvolt a jó élmény, hogy nem egy lepukkant vacak koszos helyen kaptatok szállást... :))) 14 féle kaja, az se rossz...
Detty, mivel olyan jól vetted azt a kis zrikát, (ami azért szeretetteljes volt:)) elmesélem életem legelső hivatalos útjának legelső napját, hogy te is nevethess rajtam.
Mivel az első volt (a többire már dátumilag nem emlékszem) ezt tudom 1973.dec.03. volt, 25 éves voltam. Hejj!!! Nem a koromon kell nevetni!:)
MALÉV IL 18-assal mentünk Bejrutba. Ez már orrkerekes gép, mivel addig csak farokkerekes IL-14-en repültem. Este 9-kor indult Budapestről. Már az utazás is maga volt az élvezet, olyan, mintha a fürdőszobában magadra csukod az ajtót, bekapcsolod a porszívót, kávédarálót, meg mindent ami zörög jó hangosan, a mosógépet beállítod centrifugálásra, és ráülsz miközben egyik kezedben kasztanyetta, másikban kereplő... Na mindegy odaértünk éjjel 1-kor.
Várt a kereskedelmi kirendeltség vezetője, hogy elvigyen a HOTEL Bedford-ba taxival. Ez a Hamrától 20 méterre van a dombtetőn. Mivel mi több hónapra mentünk, így 20 kg tulsúlyt vihettünk, meg még mindenkinél + 25 kg hivatalos anyag, hogy ha megérkeztünk Iránba, rögtön dolgozni tudjunk. (műszerek, térképek, irodaszer stb.)
3 taxiba fértünk bele 4-en, összesen 22 böröndünk volt, meg még 4 átlag 15-20 kg-os kézipodgyász.
A hotel ahova mentünk egy tipikus angol szálloda volt. Sajnos Pestről való indulásunkkor -14 C fok volt, így persze télikabát, télicipő, sapka-kalap, sál ahogy azt kell. Na szálló halljában angol üzletenberek ücsörögtek, a feleségeikkel vagy 10-12-en fehér porcellánnadrágban, rövidujjú ingeben, a hölgyek nyáriruhában, kiskosztümben, és whiskey-t, likőrt szopogattak, szivaroztak bridge-ztek.
Na amikor mi oda a hallba beállítottunk télikabátban, kalapban a Bejruti +28 C fokba, az egész hall tele a böröndjeinkkel, a hűvös angolok a földön fetrengtek a röhögéstől. Azt látni kellett volna!
Na a kirendeltségvezető mondta, ő már hazamenne, de menjünk csak le az étterembe, direkt nyitva maradtak miattunk, minden ki van fizetve, érezzük jól magunkat. Otthon hússzor elmonták, hogy mivel geodéziát (térképezés) csinálunk, semmi flanc nem kell, ne vigyünk öltönyt, ilyesmit. Hát abba az éttermbe kellett volna, a farmer, kockás ing-póló nemigen odavaló volt. Leültünk, igen feszengtünk, mert négy szmokingos pincér -mindegyikünknek 1-1 hozta az étlapot, kinyitva a kezünkbeadta, ahogy azt illik. Még kicsit furcsa is volt, hogy csak 14 féle étel volt rajta. Na én már teljesen kitikkadtam, kértem egy sört. Meglepődtek sört most? Kérdem miért nincs? Dehogynem, hozták a sörlapot 8 féle csapolt, és kb. 40 féle üveges. Na mindenki kért egyet. Közben választottunk valami steeket, ezt is nagyon furcsán vették, mondták, bízzuk rájuk.
Szóval a vége az, hogy -bár ráírva nem volt- ez egy menükártya volt, és szép sorjában mind a 14 fogást szervírozták, és mindegyikhez a hozzáillő bort, (a sör negyedik volt) a végén 10 féle röviditalból választani, na szóval a végére felengedtünk, ki az éjszakai Bejrutba reggelig, másnap Baalbek,harmadnap Teherán.
Igen, sokat utaztam, és pl. holnap is megyek Pápára, ahol a Numizmatikai Egyesületnek, -melynek oszlopos tagja vagyok- lesz vándorgyűlése, meg börzéje. Azután Siófokon zárom a napot a barátom születésnapján. Mintha mostanában mások is utaztak volna Siófokra, csak sajnos a helyen kívül az időpontnak is egyeznie kellett volna.:))) Na majd legközelebb. Vagy ha nem repülővel megyek az már nem is utazás?:))) Akkor ki is leszek golyózva innen?:)))
detty barátosnéja vagyok,már olyan sokat csalogatott,hogy nagyon jó a társaság, nézzek be ide.Ezt most megteszem.Amúgy imádom a capucinot,de látom a rendelést most nem veszik fel.
Örülök, hogy tetszettek a képek, nekem is, egyre jobban, ahogy egyre többször nézegetjük.
Hannika! na most beszéljük meg ezt a kasbát, mert mostmár tényleg nem értem. Eddig több helyen már több neve volt, mostmár tényleg nem tudom mi a neve annak, amit mi láttunk. VAgy mit nem láttunk ott akkor.... Ouarzazate-ban a város szélén volt egy kasba, azt néztük meg. A taxis azt mondta, hogy ez a Taourirt kasbah. Tényleg szép állapotban megmaradt, de én nagyon kicsinek érzékeltem. Főleg az Ait Ben Haddou után. VAgy lehet, hogy még máshol volt tovább, csak mi oda már nem mentünk el? igaz az is, hogy akkor már nagyon fáradtak voltunk, és dög meleg volt... Mi a város felöli oldalon, egy hivatalos főbejáraton mentünk be, és ott is jöttünk ki, egy kis udvar volt ott, és 2-3 emeletes épület talán 2 szárnyát tudtuk bejárni. Igen, voltak szép majolikás kis termek benne...főleg a felső emeleten azt hiszem. azokat láttad a fotókon. Lehet, hogy kívül körbe kellett volna járnunk? most megnéztem Ouarzazate honlapját, ott van egy belső kép, ahol belül ilyen kis utcácska is van a kasbahban, azt írja. de mi ilyet sehol sem láttunk...és a képen sokkal nagyobb is az egész...lehet, hogy hátul még volt tovább, vagy máshonnan fényképezték? rejtély számomra...
Ja, közben bemutatom Nektek Rendjel-et, ugy látszik a budi sztorival sikerült átcsábítanom ide is a jordán fórumból. Ő is sokat utazott már, de majd hátha mesél ... remélem marad is itt, és benéz néha majd...
Na idefigyeljetek Mindannyian!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Én mostan itten megpróbálom megvédeni magam, mivel ugy látom, (elárulhatom) 4 azaz 4 pasi frocliz itten engemet!!!!!!!! Ha jól veszem ki a szavaitokból.... ehelyett akár utazhatnátok is!!!! ( :))) )
Na, jó, akkor részletezem, Ti akartátok!!!! Látszik, hogy mind pasik vagytok, fogalmatok sincs, hogy nem olyan egyszerű ez a budi ügy. Szóval az esemény előtt éppen fényképeztünk. Mire a kiskoru felkiáltott, hogy neki most aztán.... szóval menni kell. Hát mivel nem szerettem volna egy csomag popsitörlővel átmasírozni az éttermen, ezért belevágtam a fényképezőgépet a hátizsák zsebébe, és mentünk. CSak, mivel sürgős volt, nem huztam be a cip/zipzárat. Ott a már lentebb ismertetett körülmények miatt a gép a csészében landolt, mikor lehajoltam. Mivel nem volt hová akasztani a hátizsákot. Meg kell hogy mondjam nagy mákom volt még igy is, mert tök tiszta (nak látszó) volt az egész, és még nem jutottunk el az eseményhez, mert ugye akkor a gyerektől bele sem tudott volna esni... ugye... de azért a kihalászás egy élmény volt... szerencse, hogy a képeknek nem lett bajuk, de fizettetek már 24.000-et egy budira menésért???? :))) na most már mindenkinek minden világos??????? felejtsük el, már eleget röhögtetek!!!!!!
Ja, még jó, hogy nem voltak ott magyarok,mert a gyerek ahelyett, hogy csinálta volna amiért mentünk, kirohant, végig az éttermen az apjához és kb. az ajtóból kiabálta mi történt... :)))
Jaaaa és elfelejtettem mondani,hogy az első képektől kezdve gondolkoztam azon mi a fene lehet a borlámpa, és a kétszázadik körül jöttem rá, hogy bőrről van szó a bormüveseknél. hát ennyit az észbeli képességeimről, és a kos mivoltomról
Bár arra is válaszolhatnál (a budifényképeszet rejtelmein kívül:-))), hogy Taouirt kasbát miért nevezted a beszámolódban egy fél kasbának?? Az egyik legjobb állapotban fennmaradt kasba, ami igazán belül érdekes, a mór díszítőművészet egyik csodája!:-)
A képekért pedig tényleg kár lett volna, jó hogy megmenekültek!
Igen, igen Hannikának jó meglátásai vannak! mit is ?
Hát finoman arra céloztam ,hogyha még mindig akarsz ide képet feltenni onnan két klattintással megteheted. vagy mondasz kép számot és felteszem. mindenesetre mi már kigyönyörködtük magunkat , és ezt köszönjük!
Szerencse, hogy holt szezon van, és én szolgáltatom a műsort a Restiben!!! Remélem jól szórakoztok!! :(( ( :))) )
Még visszakapjátok, megálljatok!!!
Próbáltál már kisgyerekkel nagydolgot intézni egy 1x1 méteres budiban, hogy nehogy hozzáérjen valamihez, stb? nem egyszerű, akik tervezték a méretét, azoknak tuti nincs gyerekük... (vagy pasik, és ezt mindig az asszony intézte...) igy ugye már nem is olyan nagy dolog beejteni... csak azért voltam béna, mert a hátizsák zippzárja/cipzárja vagy milye... :)) kinyitva maradt, és máris potty....
na jó, mostmár beszéljünk másról...
Örülök, hogy tetszettek a képek, Rozoga bácsi!! :)) Szíria még nincs, de lehet, hogy megpróbálom majd azt is feltenni...
az utolsó mondatodat nem értem...de néha olyan rejtélyes vagy.... :))
HBBB én is megnéztem a képeidet, gyönyörűek.... elküldöm Neked is a Marokkót, ok?
Nagyon köszönöm megkaptam! meg is néztem vagy háromszor.hát van mire, és szépre emlékezni. csak egy dolog nem stimmel az a kis aranyos szőkeség NEM lehet a fényképezőgép halálának okozója, és ha nem Ő hát akkor ki? a halihóról nagyon könnyü pár képet feltenni......
Hegyről már bukfencezett le, szaladtam is utána rendesen, de szerencsére nem lett baja. Igaz, az még egy nagyon régi kis kompakt gép volt, lehet hogy egy tükörreflexes ott helyben megadja magát.
Őszintén szólva azt hiszem ha választanom kellene, hogy egy huszonezer forintos gép vagy a Kurdisztánban csinált ezer kép, akkor inkább a képek elvesztését sajnálnám jobban. Bár a fene tudja, inkább egyik se adja meg magát.
Ami nekünk elvesztésből volt nagy kaland, az az volt, amikor A Egyiptomban elhagyta az összes iratait... Egyszer majd elmesélem, nem volt semmi.
Na jóóóó van máááá! Kaptam mailt... csak mire rájöttem, hogy ki küttte...:))))
Nem sértődöm meg, nehogy azt hidd, csak én is csipkelődöm... :)) (skorpió)
Különben az e-mail címeket szerintem az összeset egyszerre átállították egyszercsak nem publikusra, mert az enyém is olyan lett egyszer...de visszatettem.
ja, közben kiválogattam, hogy ez nekem szól...hehe.. :))
Ásd el magad jöhet, ha akar, de azt sejtem, hogy ettől még nem leszünk többen...hihihi... :))
De, digitális gépem volt, amig baleset nem történt vele Marokkóban... :( és igy a kukában fog landolni, amint sikerül elhoznom a szervízből... 30-ért csinálnák meg, és 24 volt a gép... akarsz röhögni? beleesett a klotyóba. már ugyis tudja a világ, egyik fórumos barátnőm beleírta a jordán fórumba, azóta rajtam röhögnek szerintem... itt is tikolni próbáltam, de már mindegy,.... ugysincs itt senki... hehe.. szóval kiskölyökkel nem mindig egyszerű utazni... én nem röhögtem azért, mert épp 300 kép volt rajta, de szerencsére a kártyának nem lett baja... de a gép nem bírja...ja, a szervízben nem mondtam meg mi történt, csak hogy vízbe esett, de nem sósba... hihi... ugyhogy most egyelőre nem lesz másik, ezt is jó sokára vettük, mindig átszámoltam az árát repjegyre... (egy fél Damaszkusz)
szóval nem tudom hogy kell kicsinyíteni, én fényképeztem, az Uram rakta gépre, meg ő tudja, hogy milyen programot adtak hozzá...
na, feldobtam ezt az üres kocsmát????? mi van, már meleg sincs, nem járnak az emberek kocsmában?????
küldtem emilkét(talán). én is csak egy pár napja tudom ,hogy cimem nem publikus, majd javitom. kell nekem olyan funkciót használni amit még soha? mindenki szépen kivállogatja mi szól neki, igy izgalmasabb nem ? főleg, hogy ketten vagyunk! vagy hivjam ide örök ellenségem ásd el magad -t. néha vele társalkodom.nagyon nagyon nem szeretnélek kiosztani, és nem is akarlak, de egy kis csipkelődés jót tesz a léleknek!bocsánat! igen szeretném megnézni! nem digitális géped van? ahhoz adnak olyan programot amivel lehet kicsinyiteni, vagy a nyomtató programja? Hp-k ált tudják!az én képeim is MB nagyságrendüek! a nagyobbitás a müvészet !