Csütörtökön éfélkor ismétlik az MTV2-n a Dr. Mabuse ezer szeme című 1961-es Fritz Lang-klasszikust (a fenti címen a helyes adatok láthatók, viszont a fotók nem ehhez a kései feldolgozáshoz tartoznak, hanem az - egyik - eredeti 20-as, évekbeli Mabuse-filmhez. Ő olyasmi a német mozinak, mint Fantomas a franciának).
...Lenne még ötletem néhány Napoleon Bld szám amit szivesen meghallgatnék így Progressesen.
Biztos lesznek még újabb ilyen számok is. Tamás még decemberben említette, hogy valószínűleg játszani fogják majd a triós, a Napólen Bulvár korszakukból az "Emlékkönyv" c. számukat is. Ez a "Jó lenne, ha jó lenne" c. lemezükön jelent meg és nagyon szerettem a szövegét (a nov. 17-i beírásnál olvasható).
...Drága Vincze Lilla is jött volna, de sajnos megbetegedett... Jobbulást neki és legközelebb remélhetőleg ő is tud jönni...
Igen, ráadásul a tanítványaival együtt jött volna. Tamás azt mondta, hogy Lillának is megmutatták az anyagukat és Lilla is nagyon jónak találja a lány hangját!
Meg Kollár Attilát is meghívták, de ő meg síelt valahol, azért nem tudott eljönni.
Én is le voltam döbbenve az énekes csajtól.... Hihetetlen mekkora hangja van! Én nagyon dícsérem magam, hogy elmentem, mert nagyo tetszett. Amúgy is szeretem a jó kis pörgős zenéket. A Kisherceges Vali lemezről jó ötlet volt ez a dal. Sokkal jobb volt így mint az eredeti.... Lenne még ötletem néhány Napoleon Bld szám amit szivesen meghallgatnék így Progressesen. Drága Vincze Lilla is jött volna, de sajnos megbetegedett... Jobbulást neki és legközelebb remélhetőleg ő is tud jönni...
Hahó!
Volt még valaki a tegnap esti PROGRESS koncerten közülünk? Youwine, nem voltál ott esetleg?
Aki kihagyta, sajnálhatja!
Nagyon pörgős, erőteljes koncertben volt részünk! ½ 10h-kor kezdtek, 1 és egy negyed órás volt a koncert; utólag derült ki, hogy 10 perccel hamarabb fejezték be, mint szokták, pedig mindent játszottak… Pócs Tamás mesélte nevetve, hogy a gitárosuk gyorsabb tempóban kezdte az egészet és ezt a tempót tartotta is végig, ők pedig nem tehettek mást, hasonló tempóban követték :o) Szegény énekes lány a koncert felénél már kegyelemért könyörgött :o)), aztán egy lírai szám után ugyanolyan gyors tempóban folytatódott ismét a koncert :o))) Volt egyébként minden a koncerten: remek gitártémák + szólók minden hangszeren – gitárszólók, pazar basszusszólók, rövid dobszóló, + volt egy nagyszerű duó is: Gömör Laci dobjátékával kísért basszusjáték. És nem utolsósorban: nagyon klassz hangja van az énekes lánynak: csak lestem, hogy egy ilyen törékeny testből micsoda erőteljes énekhang jön elő, mindenféle erőlködés nélkül még a magas tartományokban is!
Ja, és nagy örömömre ismerős dallamok is felcsendültek a koncerten: a Lilla utáni Napóleon Boulevard-os korszakból is eljátszottak néhány számot!! Pl. a „Legyetek jók, ha tudtok!” c. lemezről az „Állj elém” c. számot, meg Barcsik Vali „Kisherceg” c. kazettájáról az „Elbúcsúzom” c. dalt, de ez utóbbit totálisan áthangszerelve. Míg eredetiben ez egy szép lírai dal – a kazetta témájához illően –, billentyűs hangszereléssel, addig itt egy baromi jó, dögös hangszereléssel szólalt meg: nagyon-nagyon tetszett ez a változat is!!!
Lesz folytatás is: úgy néz ki, most indulnak be; lehet, hogy havonta fognak játszani itt a Ráday Klubban, valamint újabb országos turnén vesznek majd részt az Edda, majd később a Tankcsapda előzenekaraként – így jó sokan megismerkedhetnek majd a zenéjükkel!
Lehet, hogy már későn szólok, de csak most vettem észre az RTV-újságban, hogy
ma az m1-en15.05-kor lesz egy Fritz Lang film, címe: Dr. Mabuse ezer szeme.
Ez a film annak idején a Solaris-tagokat is megihlette, egyik régi számuknak is éppen ez a címe! 1981-ben játszották, az egyik nagy kedvencem volt az akkori számaik közül.
Nagyszerű témák vannak benne: remek basszusmenetek, viharos fuvolafutamok, virtuóz billentyűs részek. Nekem különösen a basszustémái miatt nagy kedvencem ez a szám, valahogy nagyon különös atmoszférája van emiatt az egésznek: időnként olyan "settenkedős" a hangulat. A filmet nem láttam anno, már csak emiatt is nagyon kíváncsi vagyok rá, mert a szám alapján elképzeltem bizonyos mozzanatokat.
Ha jól tudom, ez a számuk rajta lesz a NOAB c. CD-n, erről Attila és Robi is beszélt tavaly. (És ha jól értettem, ez a szám Attilának is az egyik kedvence a régi számaik közül.)
Egyébként a Solaris zenék attól is olyan nagyszerűek szerintem, mindegyik korszakukra jellemző volt, hogy a számaikban a basszusgitár sosem alapot játszott, hanem mindig is egyenrangú dallamhangszer volt. A zenéik egyik különlegességét szerintem épp ez adja, akár Kisszabó Gábor, akár Pócs Tamás esetében.
-----------
Ha már basszusgitár, akkor holnap este 9h-korPROGRESS koncert a Ráday Klubban,
két Solaris-tag - Pócs Tamás és Gömör László - közreműködésésvel.
A Jakupcsek-féle milliomos vetélkedőben. Ha jól emlékszem az volt a kérdés, hogy eredetileg melyik együttes játszotta a "Féltelek" című dalt, és 5 közül kellett kiválasztani a jót. Az egyik rossz válasz a Solaris volt.
Nem tartozik szorosan a topichoz, de 2 érdekesség: a TV újságban olvastam hogy ma délután ért véget az m1-en egy 6 részes sci-fi sorozat "Marsbéli krónikák" címmel.
Tegnap pedig egy vetélkedő zenei témájú kérdésénél a Solaris együttes volt az egyik lehetséges (rossz) válasz.
Egyébként kb. 10 perce kaptam az infót hogy tegnap kicsit elhamarkodtam a beírást, még csak ma kezdik kiszállítani a CD-t az üzletekbe, szóval elvileg délutánra már a legtöbb helyen lesz.
Jól tetted, hogy beírtál. Én mindent szívesen olvasok.
Ez a site, sajnos, közel sincs annyira "túlterhelve", hogy ne férne bele bármi zenei témájú ajánlás, vélemény, eszmecsere, pláne ha még közvetve-közvetetten kötődik is az eredeti tárgyhoz.
Lehet hogy ez ebben a topicban kicsit (nagyon?) OFF lesz, de gondoltam megkockáztatom hátha nem utáltok ki érte.
Szóval akit esetleg érdekel, hogy a Solaris tagok a zenekar stílusán kívül mit tudnak más stílusban, annak talán érdekes lehet, hogy (ha jól tudom a mai napon) megjelent egy új, a zenekar gitárosának, Bogdán Csabának a szerzeményeit tartalmazó lemez. Ööö... na most jön az a rész, amiért ki fogtok utálni, ugyanis az új szerzemények a feleségének, a Szandi néven ismert énekesnőnek az új lemezén találhatóak, melynek a címe "Tárd ki a szíved". :-)) Szóval:
-aki szereti az érzelmes dalokat
-akiben nincsenek olyan előítéletek, hogy egy Szandi lemez csak gagyi lehet
-aki nem szokott látatlanban ítélkezni egy produkcióról
-aki szerint 2 millió lemezvásárló (ebből kb. 600 ezer japán) nem tévedhet túl nagyot
-aki bízik annyira egy Solaris tag tehetségében, hogy a más stílusú produkciói is érdekeljék
-aki eddig is szerette azt stílust
-aki eddig nem szerette azt a stílust, de most kíváncsi lett rá
- aki már annyira unja ezt a felsorolást, hogy látatlanban inkább a lemezhallgatást választaná :-))
az szerintem keresse fel a jobb lemezboltokat. "És vigyen magával még egy embert..." - ahogy a Poli-Diliben mondanák. :-))
Aki nem szeretne zsákbamacskát venni, annak tudom ajánlani a http://www.bogdancsaba.com oldalt, ahol az Audió-videó rovatban az új lemez egyik dalából található egy rövid, de annál jobb gitárszóló, illetve a http://www.szandi.com oldalt, ahol szintén az Audió-videó rovatban található egy pár perces mix az új lemez dalaiból.
A SOLARIS instrumentális zenét játszik. (A Kormoránéhoz nem hasonlít a stílusuk.)
A bemutatkozó lemezük, a Marsbéli Krónikák, japán kiadásban elterjedt az egész világon, külföldön nagyon népszerű az együttes. Legutóbb tavaly márciusban Mexikóban játszottak, az erről a koncertről készült DVD talán hamarosan meg is jelenik... Legutóbbi lemezükből, a Nostradamus - Próféciák könyve c.-ből, egy részletet meg is hallgathatsz/nézhetsz: a Periferic honlapján alul van egy Solaris webvideó. A Periferic Records a lemezeik kiadója is egyben, a honlapján a Katalógus-Magyar zenék oldalon fent van az összes Solaris CD, rövid ismertetőt is olvashatsz róluk. És feltétlenül látogasd meg Bogdán Csaba honlapját is!
Jó zenehallgatást és ismerkedést kívánok Neked!
Remélem, a továbbiakban is találkozunk Veled itt a Solaris Fórumon! :o))
Műfajt nem igazán tudnék mondani, mert az ilyen skatulyázással mindig gondban voltam, de pl. a http://www.bogdancsaba.com oldalon megtalálsz pár felvételt. Én se nagyon ismertem a zenéjüket, ezért a múltkor kérdeztem a vendégkönyvben Csabát (az együttes gitárosa, ha esetleg nem tudod) hogy tudnának-e felrakni Solaris felvételeket is az oldalra, és azóta már felkerült pár dal és koncertfelvétel.
Még egy jó hír, most a legfrissebb RTV Részletesből (10. szám): Varga Péter zenei szerkesztő tartja magát a febr. 10-i ígéretéhez és teljes egészében Robinak és Attiláéknak szenteli az esedékes műsorát!
Tehát:
Petőfi rádió
március 9. szerda 18.01-18.30: A magyar rock egyéniségei
Erdész Róbert és a Musical Witchcraft felvételeiből
Jah! Rádlicitálok... :-) A lányom "pasija" jön fel vidékről erre a koncertre, aztán koncert után jön a "bemutatkozom" az Ősöknek, vagyis nekem, de ráadásul itt is alszik a csávó! Már csak ezért sem megyek a koncertre.
Most nagyon OFF leszek, de hátha valakit még érdekel: jövő vasárnap, február 27-én este 8 órától RAMMSTEIN + APOCALYPTICA koncert lesz a Budapest Sportarénában!!!
Már nagyon várom... Az Apocalyptica különösen nagy kedvencem!