Szappant mondtam, a többi stimmel. Nagyon igénytelen növény, egész komoly fagyokat is elbir. Sajna, ahogy Jozso irta, nehezen köt, van olyan év, h. egy sincs rajta, virág meg többszáz. A termése ludtojás nagyságu.
A közönséges guavám (Psidium guajava) termései is szépen gyarapodnak,magam vetettem,ha jól emlékszem 4 éve és most már terem.Ezen is van már jókora termés,de még mindig vannak bimbók is.
A lilly-pilly gyümölcsével is sokan így vannak,én viszont kimondottan kedvelem. A virágja is nagyon tetszik,kár,hogy nem nagyobb.Most már vannak érésben lévő termések és még mindig virágzik is.Sajnos el kell csúfítanom a fámat,mert akkora lett,hogy sehová nem fér be,így kénytelen leszek alaposan visszavágni,pedig nagyon szép koronás fácska,de kb 3 m magas.
Tegnap nem találtam meg hirtelen a fidzsoa gyümölcsét,íme: Egyébként ennek gyümölcsét is,mint minden idegen ízt szokni kell.Először én is rendkívül fanyar pofát vágtam és az volt az első gondolatom,hogy nem biztos,hogy kell ez nekem,de ha kellőén érett,akkor most már kellemesnek mondható.Az is igaz nem egyformák a gyümölcseik,ennél a fajnál is vannak különböző minőségüek,alakúak. Viszont a virágja gyönyörű.Sajnos nehezen köt és keveset-legalábbis nálam nem ros- kadoznak az ágai.
Ha beírtad a szöveget.Tallóz-a kivánt képek (lekicsinyítve). Majd, a kép mellet megjelenik a- beszúr-Rákattintasz. (minden kép melletti szövegre.) Fejből írtam,de remélem jól.
A nálunk is -topikban Zsoltinak (saguero) van.Amikor nála jártunk,beszélt róla."Az ize olyan mint a fogkrém".-idézem.Ha elakadsz valahol,ő biztosan tud tanácsot adni.Én is rendeltem a nyáron Sára Józsitól.Nekem feioa néven küldte. (Remélem a mienknek jobb ize lesz.)
Sajnos nálunk lassacskán mindent brazil guavének hívnak. Szóval a feijoa-t is hívják brazil guavének Mo-on. de mi ne hívjuk. Azonkívül van a brazil guave mint FAJ: Psidium guineense. (Ez tettem én fel) De lehet a közönséges psidium guajava faj "brazil" válfaját is így nevezni. Na ezt adjátok össze:))) A Te fajod az Acca sellowiana vagy Feijoa sellowiana. Most már remélem kitisztult:))) üdv
Hidd el nekik,hogy Te fidzsoát,azaz mirtuszgyümölcsöt (Feijoa sellowiana) kaptál és megint más gyümölcs a brazil guava (Psidium guineense).A brazil guava gyümölcsét nemrég mutatta be Gáborka,de mutattuk már a fidzsoát is..Az első képen Gáborka brazil guavája,a második képen a fidzsoám virágja,melyről azt is említettük,hogy a virágja is ehető.Mindegyik érdekes növény számunkra,de teljesen különbözőek.
Hoztam pár magot és növényt a Fülöp szigetekről, most nyár közepén jártam kint. Ha esetleg van vki aki szívesen cserélne az bátran jelentkezzen. Vannak Jackfruit, kakaó, és Alexandria pálma magoncok, illetve kifejlett ananász, és óriás levelű könnyező pálma növények valamint datolyapálma magoncok is. Bocsi a bénázásért de nem tudom, hogy lehet egy hozzászóláshoz több képet is csatolni. :)
Nálunk a Discountban rendszeresen árulják 2-3 €-ért virágzás után. Nehéz, de ki lehet fogni még nem haldokló példányt.Nálam egész jól érzi magát, különösebben nem is kényes, már virágzott is tavasszal.
Ok majd megbeszéljük.kettőt be akarok vinni melóhelyre,egyet itthon tartok, a többiből kaphatsz 2-3 at,majd te is mindyegyiket máshol helyezed el,és kiderül,hol lesz télen jobb helye.
Én is majd két éven figyeltem mindig a leértékelt kidobott növényeket.Sajnos sokszor már olyanokat dobnak ki,ami kirohadt vagy kiszárat és menthetetlen,de két éve végre a New Gardenben kifogtam 1500 ért egy szép példányt,és azota is megvan,most is kint a körtefa alatt egész nyáron nyilt,anyám egyik kedvence.Szoval figyelni kell.