Tegnap visszajött a fám a telelőhelyről. Kicsit el vagyok fancsalodva. Miután elvitték, ledobta a levelek nagy részét. A kertész visszahozatal előtt megmetszette, tény, hogy tavaly nagot nőtt miután átültettük, és elég nyurga ágai voltak. Tele van friss nyíló rüggyel, sőt, inkább már apró levéllel, remélem kiheveri a stresszt és olyan szép lesz, mint volt.
Ja és azt elfelejtettem mondani, hogy ha lefotózod a törzsét az ágait és az ágvégeit talán többet is tudok mondani......ez akár mehet az e-mail címemre is....
Én 2 fajta műtrágyát szoktam használni....Egyik a mezei NPK 15-15-15 (baumaxos) a másik a 'lubofos 12' ami csak káliumot és foszfort és fontos nyomelemeket tartalmaz nitrátot nem. A lubofost csak a kiültetetteknél használom vagy azokra kezdem el nyár végén akit a következő évben ki fogok ültetni...A cserepes növényeknél (független attól hogy anyanövény vagy csemete vagy csak van ....)mikor kihozom a telelőből szórok rá az NPK 15-15-15-ből egy fél vagy egész evőkanálnyit( attól függ milyen mély az evőkanál...:)..). Ez ugye március közepén szokott lenni ami most egy kicsit megcsúszott:). 1 hónap múlva vagy 1,5 (függ attól hogy addig menyit esett az eső és mennyit nőttek ) április közepe vagy végén szórók rá még egy fél evőkanállal és utána már csak nyár közepén egy fél evőkanállal.
Na most ezt az utolsót a leendő kiültetettek már nem kapják meg hanem csak a lubofost.... (Ha esetleg valakinek tavasz közepén vagy végén kivirágzott és felbogyózott akkor érdemes neki is ezt a módszert alkalmazni)
Érdemes lenne hűvösebb helyen teleltetni 0-10 fok között...Minél hűvösebb annál jobb (ne féljünk a 3 foktól)...
Mit jelent az hogy 'A vastagabb érdekes módon kevésbé..' kevésbé? Bebarnultak a levelei vagy leszáradtak az ágai?
Bonsai-osabb legyen...Én nem értek a bonszai-hoz....de ha tömzsi fát akarnák belőle csinálni akkor megcsipkedném a végeit. Ahol elvágom az alatta lévő levélpárból vagy párokból tör ki....Ha nagyon visszavágod erősebben kitör. Mint a vastagabb törzsű. Annak is valaha szép koronája volt...:) Csak levágták hogy kisebb legyen...
Egyébként ez a fajta csonkolás nem egyedi...a nagyobb fákat így szokták fiatalítani....
Na most a virágzásra még várni kell....Nem a föld hibája olyan stádiumba kell kerülnie....Ha nem piszkálod a végeit csak ritkítod a lombot akkor 2 év múlva van rá esély....
Minden attól függ mi a terved vele...Kaja vagy disz..:)
Sziasztok, a fák 6e forint körül lennének (20euro) darabja. Balaton délnyugati felén személyesen, április második felében vagy ugyanezen időszakban postán, egy fotót követően.
A ruszkik főkertésze aki kárpátaljára álmodta meg a föld legészakibb teaültetvényét páldául nem hitt a genetikában hanem azt mondta hogy a növény alkalmazkodik a környezethez. No már tudjuk hogy genetika van de alaklmazkodás is. Szóval jó lenne még az életünkben meglelni vagy kitenyészteni az alkalmazkodott olajfát:) A szent grált:D
Az olaszok egyik legértékessebb fajtája és tény, hogy a legészakibb helyen is termesztik. De számomra egy rejtélyes növény....
A Franciák azt irják, hogy nagyon fagytűrő de érdekes, hogy maguk az olaszok fagyérzékenynek tartják. Az isztriai részen nagyon alkalmazkodó és fagytűrőnek irják le. Nagyon sok analizist csináltak az olajfák fagytűrésével kapcsolatban (beleértve a Frantoio-t is) és ott nem remekelt a legjobban. A középkategoriásnál kicsit erősebb...:). Olvastam egy spanyol cikket. Arról szólt, hogy valamelyik évben nagyon hideg volt télen és ennek hatására hogy viselkedtek a különböző fajták. Volt aki 80% megmaradt, volt aki kampec...
Nov 18, 2010...Onnan érdekes az irás. (Az Oregon olives-ről annyit kell tudni, hogy pár évvel ezelőtt kisérleti jelleggel kezdtek olajfákkal foglalkozni és mára már egy szép kis válalkozás lett..:).)
Szóval a cikk szerint a Frantoio leveri még a Leccinot is???? És a Frantoio Kaliforniában fagyérzékeny Oregonban meg nem?
Na erre varjak gombot.....
A válasz szerintem az, hogy jobban alkalmazkodik mint bármelyik, de sajnos azt el is kell érni.
Nekem speciel egy bajom van csak vele hogy elég későn érik. kb November vége December közepe. És ez még csak nem is a magyar klíma szerint. Elég ha addig bejön csak egy északára -5 fok aztán oda a termés...Én magam is csak azért akarom használni mert remek porzó.
Aztán kitudja lehet, hogy még meglep valamivel...:) poén:(nagy tőigfagyással...:))
A kertiföldet már bevéstem az agyamba:) De már annyi infót adtál itt hogy lehet hogy átszöszölöm a fórumot és összevágom a lényeges dolgokat egy doksiba. Vagy írhatnál egy könyvet:D
A frantoio-val kicsit óvatos lennék. Okozhat még kellemes és kellemetlen meglepetéseket. Én inkább csak a bouteillant javasolnám. A kiúltetéssel kapcsolatban pedig ha most megrendeled akkor jövő tavaszal ültesd csak ki. Addig tedd egy 12 literes vödörbe. Ne feledd 'kertiföld'...:-) .
Összenövesztéssel igen., össze is fort. Utánna helytelenül kezeltem és elszáradt. De szerintem biztosabb módszer mint a szemzés, csak vacakolosabb.
Természetessen magokkal én is fogok foglalkozni , és már van egy magról kikeltem is. 4 éves és tavaly lett kiültetve..(kiprópálva):-)
Akkor egy Frantoio-t is berendelek majd. Egy bouteillan-t kapásból kiültetek a többi meg szaporítóalanyként lesz tartva:)
Nagyon remélem hogy idén nem lesz nagy késői fagy. Bár tavaly sikerült megúsznom és csak a sárgabarack dobta el a virágait. A domb alján még a sárgarépa is kifagyott nálunk meg semmi:)
Egyébként ha bejön a rendelés és teremni is fognak egyszer a fák akkor tuti elvetem a magjait majd.
Már tavaly vártam a termőre fordulást de elmaradt...Szerintem ha nem lesz májusban esti fagy akkor idén már lesz valami...:)
Nem, ezek mind fagyalra vannak szemezve (chip szemzésel). Pont idén ültetem ki az első olyan fát akit fagyalra szemeztem. Ő volt az első akin sikerült. Ő egy 'Frantoio'.
Láttam észrevetted a zacsikat...:) Azon a módszeren még "dolgozom" úgyhogy még nem akarom leirni de szerintem hatékonyabb lesz...:)) A 'gyűrűvágós' módszer csak a fás ágakon hozott nálam sikert. A félfás (egy éves) ágakon nem hozott sikert sőt....0% lett az arány...Ha nem vágod meg a kérgét akkor nem csinál semmit...
Ezek mind olajfa alanyra vannak oltva és szemezve?
Ezek szerint nem dugványozol hanem egy zacsi földet kötsz az ágakra és az gyökeret ver? Meg kell hozzá gyűrűben vágni a kérget vagy csak simán föld és nedvesen tartani?