Teljesen megértelek! Én is inkább azokat a rózsákat szeretem, amik hosszan és sokszor virágoznak... Azért a kezdetben és is beleugrottam egy egyszer virágzó futórózsába... a neve Excelsa. Gyönyörű amikor virágzik, de később tényleg nem túl dekoratív. Aztán lett egy ötletem... összefuttatnom egy folyton virágzó klematisszal... Így "mindig" van rajta virág.
Na ez az amiről beszéltünk. Nekem teljesen más felépítésű és
más virágú rózsám van ezen a néven. Majd taszek fel erről is képet
csak figyelmeztessetek rá ha eljön az ideje.
Ssia Hugi28!
Tökéletesen igazad van. Kezdő koromban én is elkövettem azt a hibát,
megvettem mindent , amire a faiskolai eladó azt mondta, hogy rózsa.
De ennek szerencsére vége.Azért hozzáteszem most is érnek meglepetések.
A lemosópermetezést nem bonyolítom túl. Ugyan azt a szereket használom ,
amit a gyümölcsfáimra is.Egy a lényeg a lehető legkorábban (tavaly pl február 14-én)
és ugyanazzal a szerrel már az adott évben mégegyszer nem kezelek.
Majd leírom a márkaneveket is .
Nagyon szép virágba boruláskor, de az az igazság, én egyszer virágzót nem szeretnék ültetni, mert a rózsának a zöld része az év többi részében nem eléggé dekoratív szerintem. Szóval ha már rózsa, virágozzék, lehetőleg folyton! :-)) (Alig vagyok nagyigényű...)
Az már régen volt, öt éve vettem egy kis kunyhót nagy telekkel, és az első rózsák közt volt a Balett, amit ültettem. Annak idején fogalmam sem volt róla, hogy a rózsáknak hány fajtája van. Sima szabadgyökeres előre csomagolt rózsa volt, Bata András Faiskolájából.
Elég szomorú, hogy annak ellenére, hogy nálunk mekkora kultúrája van rózsatermesztésnek, nem lehet szinte semmi információhoz hozzájutni. A kertészetek többségében csak a színe van a cetlin feltüntetve, azt annyi.
Szia greenbird, Az előbb elfelejtettem említeni, hogy a készletén kívül, tud a Német Kordes cégtől hozatni rózsát (szabadgyökereset), ha esetleg onnan (www.kordes-rosen.com) néztél ki valamit. + info: ha akarsz rendelni, akkor mielőbb keresd meg, mert legkésőbb február végén szeretné leadni a végleges rendelését, ami március végén érkezik kamionnal... :o)
Igen pontossan rájuk gondoltam.Nagyon szépek,bár az én futóm
világossabb (más élőben és más a fényképeken is) Mint már
említettem a tavasszal lesz majd kép is.
Mi a véleményed a VEILCHENBLAU-RÓL?
Jaj ne tedd! Az enyém 7 éves és az első három évben nekem
sem virágzott,csak vadhajtást hozott A negyedik évben átültettem
egy viszonylag árnyékos, de védett helyre és még azon az éven
virágba is borult.Ha sikerül a tavasszal majd teszek fel róla képeket.
Egy koratavaszi lemosópermetezéssel a betegségét is kordában lehet tartani.
Apropó te honnan szerezted be?
Igen a Fráter Úrnak szokott lenni hasonló rózsája. Tavaly ősszel volt is pár fajta, de így tavaszra igencsak lefogyott a készlete. Amit ajánlani tudok a kertészetéből:
Perpetually Yours - Harkness - Futórózsa
Perpetually Yours - Harkness - Futórózsa
Octavia Hill - Harkness - Floribunda/ Bokor rózsa
Mrs John Laing - Henry Benett - Bokor/ Futó - Hybrid Perpetual (Tudom ez nem angol, de szerintem szép)
Nézd meg a Tulipánvilág honlapját. Ha jól tudom ott idén a dália (tavasszal) és a Nárcisz (ősszel) évét ünneplik. Ezáltal nagy választékot ígérnek. Perzse ezt én nem tudom leellenőrizni... sajnos nem értek a dáliákhoz.
Tudom, hogy itt rózsakedvelők vannak elsősorben, de esetleg tud valaki segíteni abban, hogy hol lehet magyarországon beszerezni örvös dáliákat? mindenütt pompon, kaktusz, vagy dekoratív virágtípusúakat árulnak. Legalábbis ahol eddig voltam.
Írtad egy előző hozzászólásodban hogy ismered a Fráter (remélem jól írom) kertészet tavaszi rózsa ajánlatát. Engem angol, v. tömvetelt virágú illatos rózsák érdekelnének. Harknessnek, Kordesnek is van ilyen tudomásom szerint, akiket szintén emlegettél hozzászólásaidban. Tudsz nekem eebben segíteni? Van honlapja pl a kertészetnek.?
Sajnos a a fesztivál ideje nem alkalmas a rózsa vásárlásra, mivel akkortájt igen csak üresek a kertészetek. Szőregen október első hétvégéje után lehet igazi érdekességeket találni... Sajnos tavasz sem a legalkalmasabb vásárlásra, mivel akkor már csak az ősszel megmaradt és konténerbe ültetett rózsák vannak. Így, gyakran előfordulhat, hogy már tavaszra nincs választék...
Igen, jól gondolod, hogy jóban vagyok Fráter Úrral. Büszke vagyok, hogy ismerhetem. Szerintem egy fantasztikus ember, aki mellesleg imádja a "hobbi kertészeket". Nekem rengeteget segített az elmúlt években....
Idén nyáron lemegyek hozzá és lefényképezem a rózsáit... amik őszre lesznek rendelhetőek. :o)
A web elérhetőségén már én is gondolkodtam, és szerintem idén biztos elérhető lesz valahol... ha máshol nem a mi honlapunkon (ami kialakítás alatt van).
Ha érdekli a Fráter Urat (úgy látom neked jó barátod) szívesen összedobok egy online shopot, hogy végre itthon is lehessen normális és szép rózsákat rendelni, ne kelljen mindig külföldre menni vagy onnan hozatni.
Tavaly voltam Szőregen a Rózsafesztiválon, abban a reményben, hogy végre hozok egy utánfutó rózsát, kinéztem egy csomó fajtát Márk Gergely könyvéből, de a választék elég silány volt:-(