A napokban tette fel a youtube csatornájára a már elhunyt közismert gyülekezeti lelkész külföldön élő fia a kozmológiai nézetét: a Föld lapos.
A Bibliára hivatkozik, mert ő ragaszkodik a Szentírás alázatos elfogadásához. De mit szólnak ehhez azok a fundamentalisták, akik tagadják azt, hogy a Föld lapos lenne, holott a Szentírás ezt tanítja?
jézus lehet hogy nem tudta hogy a föld gömb, de nem is állította azt, sőt, nem is gondolta, hogy nem az. ugyanis jézus tudta ha valamit nem tudott. a nemtudás tudása nagyon fontos. van rá sok magyar szó is: szerénység, józanság.
a te isteneid (a tudósok) ezeket a szavakat nem ismerik. simán beböffentitek, ha kiderül, hogy nem volt igazatok, hogy "akkor még ez volt a legjobb következtetés amit levonhattunk az adott tudományos kutatásokból." pedig nem ez volt, hanem az lett volna, hogy
"Azt mondtad. (ugye?), hogy Jézus laposföldes volt. "
Azt.
"Akkor pont téged mi lep meg abban, hogy egy keresztény előtt Jézus Krisztus számít követendőnek, s nem pl. te? "
Valamit te nagyon nem értesz. (Semmit se)
Jézusban nem azt kell követni, hogy még nem tudott Ausztráliáról.
Az egy természetes dolog.
Ma minden ember tudja hogy a Föld gömbölyű, óvodások is.
De ettől még nem kéne jobban követni egy ma véletlenszerűen kiválasztott embert, mint egy olyan ókorit aki kimagaslik a többiek közül de a többiekkel összhangban maga is laposföldes.
érzem a szívemmel hittel, hogy érzéssel hiszem hogy érzem hogy lusta bulizósfiatal vagy, aki mindent leszar, illetve a híreskönyveket nem, azokból mindent elhisz
Egyszerűen akkor már volt egy jelentős zsidó diaszpóra, mely nem beszélt se héberül, se arámiul, így egy szót se értett a Bibliából. Viszont a görög volt a kor nemzetközi nyelve."
Azaz a hellenizmus hatott.
Pont erről pofáztam.
Azért vannak még itt érdekes dolgok!
Az egyik éppen az Isten "mindenhatóságának" a bekerülése a hittételek közé. Ezt bizony a Septuaginta görög fordítása (ferdítése) és a rá épülő keresztény hitelvek okozták.
A héber Bibliában szerepel Isten neveként az "El Shaddai" megnevezés. Viszont mikor az alexandriai diaszpóra zsidóság írástudói elkezdték görögre lefordítani a héber "szent" szövegeket, már senki sem tudta pontosan, hogy mit is akart jelenteni ezer évekkel korábban a "shaddai" szó. Lehet, hogy "kebleket" jelent és valójában egy istennőt nevez meg. Lehet, hogy átvitt értelemben a bőségben megtartó Istent akarta jelenteni. Lehet, hogy egy mellekhez hasonlatos körvonalú hegység helyi istenét akarta jelenteni. De lehet, hogy átvitt értelemben a hegyek pusztító hatalmassága istenét akarta megnevezni, aki legyőz minden ellene vonuló hadat.
Az alexandriai zsidó írástudók ez utóbbi értelmezést választották a lehetőségek közül és az "El Shaddai"-t παντοκρεατορ-nak, "mindenható teremtőnek" fordították. Valakinek, aki annyira hatalmas, hogy nemcsak az ellenségeit győzi le, de bármit megtehet. Na, így került bele a keresztény teológiába az Isten mindenhatósága egy fordítási "leiterjakab" útján. Pedig az eredeti héber nyelvű ószövetségi könyveknek egy korlátozott képességű, "emberien" csetlő-botló, korábbi döntéseit megbánó isten a főszereplője.
"Hamar el is mondom, hogy simán lehet egy keresztény laposföldes.
- ezt gondolom a témáról. "
Tényleg úgy véled, simán lehet egy keresztény laposföldes?
Meglepő.
Azt hittem, úgy véled, egy keresztény nem lehet laposföldes, és
egy laposföldes nem lehet keresztény.
Amúgy magam is úgy gondolom hogy egy keresztény lehet laposföldes, mi több, elég sok keresztény egyben laposföldes is, még ha te nem is az vagy. Csak kreacionista.
Erről a témáról annyi konkrétumot tudunk, hogy Lukács 4,1–13 szerint:
Jézus Szentlélekkel telve visszatért a Jordántól, és a Lélek indítására a pusztában tartózkodott negyven napon át, miközben kísértette az ördög ... Ezután felvitte őt az ördög egy magas hegyre, megmutatta neki a földkerekség minden országát egy szempillantás alatt, és ezt mondta neki: "Neked adom mindezt a hatalmat és dicsőséget, mert nekem adatott, és annak adom, akinek akarom. Ha tehát leborulsz előttem, tied lesz mindez."
Jézus így válaszolt neki: Meg van írva: "Az Urat, a te Istenedet imádd, és csak neki szolgálj."
" Ugye, számodra elképzelhetetlen lehetetlenség, hogy más emberek többet tudjanak nálad valamiről?
Na, emiatt állsz ott, ahol állsz: vakhitű tudatlanságban.
Az okos emberek képesek felismerni a maguknál nagyobb tudásúakat, és képesek elfogadni a mások által megismert igazságokat. "Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam." mondta Newton. És milyen igaza volt!
Te láthatóan nem vagy egy Newton kvalitású szellem... "
Hát ezt te írtad, és azért reagáltam rá, mert engem céloztál meg vele.
Nem a témát, nem is azt, amit írtam, hanem engem: azt, akit elképzelsz, és akiről nyomod, amit elképzelsz.
Az fel sem tűnik neked, hogy véletlenül sem a témáról beszélsz, amikor engem véleményezel?
Maradjunk a témánál!
Hamar el is mondom, hogy simán lehet egy keresztény laposföldes.
"mi a frászért fordították le a zsidó írástudók i.e. 2. század során alexandriában a szent szövegeket koiné görögre"
Ennek az oka prózaibb.
Egyszerűen akkor már volt egy jelentős zsidó diaszpóra, mely nem beszélt se héberül, se arámiul, így egy szót se értett a Bibliából. Viszont a görög volt a kor nemzetközi nyelve.
10 Ekkor odamentek hozzá tanítványai és megkérdezték: „Miért beszélsz nekik példabeszédekben?”
13 Azért beszélek nekik példabeszédekben, mert van ugyan szemük, de nem látnak, van ugyan fülük, de nem hallanak.
A kovász. 33 Ismét más példabeszédet mondott: „A mennyek országa hasonlít a kovászhoz, amelyet fogott az asszony, belekeverte három mérő lisztbe, s az egész megkelt tőle.”
Hatalomban volt a léttörvény és a létrend volt Istennél és Isten volt a létezés rendje.Általa lett minden...."
A gond az, hogy a "logosz" ideájának tartalmáról még azok a görög filozófusok se tudtak megállapodni, akik lelkesen kultiválták magát a fogalmat. Mivel egy "légbőlkapott" kitalált idea bármiféle "kézzelfogható" közös alap nélkül, ezért minden filozófus és minden irányzat azt érthetett "logosz" alatt, ami a kis szíve szottyának kedves volt. A "logosz" az ókori "babig". Parasztvakító süketelés a vakvilágba valami kitalált nemlétezőről.
Neked is van egy értelmezésed. Nem nagy kunszt. És biztosan nem egyezik a János apostolt követő mozgalom anonim szerzőjének az értelmezésével, és pláne nem azonos az evangélium megírását kétszáz évvel követő korakeresztény egyházatyák értelmezésével, ahogy erre alapozva kézfeltartással megszavazták "istennek" Jézust.
" Ugye, számodra elképzelhetetlen lehetetlenség, hogy más emberek többet tudjanak nálad valamiről?"
- Nem, nem az. Tapasztalom, hogy mások többet tudnak nálam valamiről.
" Na, emiatt állsz ott, ahol állsz: vakhitű tudatlanságban."
- Ez a te hited? Ebben hiszel? Ezt akartad elmondani?
A fenti nem igaz, és ami nem igaz, abból indultál neki a következtetésednek. Persze, hogy az sem lett igaz.
" "Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam." mondta Newton. És milyen igaza volt! "
- mondja @Elminster Aumar, és akkor felteszem a kérdést: elolvastad, hogy mások szerint mondta-e ezt Newton, vagy utánajártál? Esetleg neked mondta ezt Newton?
"A ránkmaradt görög filozófia meg Zeusz és a többi istenek intrikái éppen hogy nem számitanak e kérdésben."
Ó! Hogyne számítanának!
A János szerinti evangélium bevezetőjében emlegetett "Logosz" konkrétan a görög filozófiából származó idea. Amúgy mutatja, hogy az evangéliumot egy görög filozófiában jártas személy írta a szintén tanult és művelt, a filozófiát és a drámákat ismerő olvasóközönségnek. Az utóbbi miatt olyan az összes cselekményleírás, mintha egy színpadi mű lenne.
"Amugy sem igazán volt sikeres a hellenizmus palesztinában, ezt a makkabeusok mesélték."
Ó! Az mindenhol sikeres volt a keleti mediterraneumban! Mit gondolsz, mi a frászért fordították le a zsidó írástudók i.e. 2. század során alexandriában a szent szövegeket koiné görögre? Nem mellékesen a korakeresztény közösségek ezt a görög fordítás használták mindenhol és nem a héber eredetit. Ennyit a hellenizmus hatásáról.
Ugye, számodra elképzelhetetlen lehetetlenség, hogy más emberek többet tudjanak nálad valamiről?
Na, emiatt állsz ott, ahol állsz: vakhitű tudatlanságban.
Az okos emberek képesek felismerni a maguknál nagyobb tudásúakat, és képesek elfogadni a mások által megismert igazságokat. "Ha távolabbra láttam másoknál, azt azért tehettem, mert óriások vállán álltam." mondta Newton. És milyen igaza volt!
Te láthatóan nem vagy egy Newton kvalitású szellem...
A ránkmaradt görög filozófia meg Zeusz és a többi istenek intrikái éppen hogy nem számitanak e kérdésben. Amugy sem igazán volt sikeres a hellenizmus palesztinában, ezt a makkabeusok mesélték.
E kédésben éppen hogy nem köll kutakodni, nem köll ismernia skandináv mondákat, hamem éppen csak a tórát ,ami most is ugyanaz. És legfőképp nem jelenlegi frakciók huzakodása dönt el multbeli feltételezéseket ténnyé.
"Vagy kell utánajárni, és akkor kell elfogadni, ha az utánajáró is igaznak találja, amit neki valamiről mondanak?"
Ha valaki televiziót vesz, pontosan érteni kell az áramköri elemek működését (induktivitás, kapacitancia stb.) hogy elfogadhassa hogy működik, ne csak vakhittel fogadja el a mérnöktől. Irány az egyetem, fhrfl.