Real-CSZKA: hogy ez a meccs nem dőlt el a 3. negyedre az csak a Real bűn gyenge büntetőzésén múlott, illetve, hogy a meccs elején Ayon elég gyenge formában tolta. A Real kerete így most erősebb volt, amikor a 3. negyedben ellépett a Real, azt néztem, hogy LLull, Caroll, Randolph még be sem jött!
CSZKA: elfogytak. Illetve év közben is mondtam, hogy ők kevesek. Lehet Rodriguez és Nando extra, de ha ők és Clyburn kuka, akkor Antonov, Kurbanov, Fridzon, Krypa nem nyeri meg a meccset. Hines, Higgins okés, de az EL-re 10 jó és legfőképpen sokoldalú játékos kell.
Hatalmas esélyt szalasztottak el a litvánok. Ez a mai Fener (még bírókkal együtt is) verhető lett volna. És az a dühítő, hogy nem kellett volna sok hozzá. 10-zel kevesebb eladott labda és ez a meccs a litvánoké.
Nagy volt a sztori! A Himki pár pontos hátrányban stabilan tartotta magát. A 3. negyed után 11 ponttal vezetett a Jeniszej. Amikor aztán már látszott, hogy nyer a Szaratov, és így győzelemmel is maradnak hatodikak, hirtelen megfordították a végén. :)
Sajnos úgy néz ki, figyelnek rá a fogadó irodák. Holnap Jeniszej(6 győzelemmel utolsó előtti)-Himki meccsre 2.6 jelenleg a vendégek oddsa. Tudják, hogy nem jó a vendéggyőzelem Shvedéknek.
Óriási harc lesz szerintem a német bajnokságban és a VTB-ben is, természetesen nem is beszélve az ACB-ről.
Egyáltalán nem írnám én le a Himkit. A cél az, hogy elkerüljék az alapszakasz 5. helyét, és ezzel a döntőig a CSKA-t. Úgy gondolom az Euroligában bizonyítottak, és akár a Loko-Unics párost is le tudják vadászni pályahátrányból, bár az tény, hogy pokoli nehéz lesz. Ebből a 3 csapatból fog egy Euroliga résztvevő lenni jövőre. Érdekesség, hogy a kazanyaiak csak a CSKA-tól kaptak ki az egész szezonban (még egy meccs van, tét nélkül mennek a Zenithez, akiknek aztán jó ég tudja milyen eredmény lenne jó). Óriási keveredés lehet itt még, szerintem kb mindenki próbálja elkerülni a 4. és 5. helyet, nem tippmixelnék a hátralévő pár meccsre. Vagy éppen igen, ha az oddsok meghatározásakor nem figyelnek erre. :)
A németeknél valószínűleg az általad említett 3 csapat futhat be, a Ludwigsburg a szezon végére többször megbillent.
A spanyoloknál én a Valenciára tennék, 99.9% a pályaelőnyük a negyeddöntőben. Ha összejön a Valencia-Malaga a 4 közé, az nagyon durva párharc lesz az Euroligáért (természetesen feltételezve a Reál-Baskonia-Barca trió sikerét).
Én se bánnám, ha indulhatna a podgoricai gárda jövőre az Euroligában. Szeretem, ha időnként változnak a csapatok; egy idő után unalmas lenne, ha mindig ugyanazok az együttesek szerepelnének. Ugyanakkor sajnálom is egyben a Zvezdát, mert bár elég hulladék szezont tudhatnak maguk mögött, számomra mindig is ők voltak a jellegzetes szerb csapat, a szerb zászlóshajó. Bár ki tudja; lehet, hogy még indulhatnak jövőre is a podgoricai aréna mérete miatt.
Egyébként, csak így mellékesen megjegyezném, hogy a Wikipédián (tudom, nem a legmegbízhatóbb forrás) már tényként kezelik a Buducnost jövő szezonbeli indulását.
Ezenfelül már csak három kiadó hely maradt: a spanyol és a német élvonal, valamint a VTB League győztese.
Spanyol bajnokságból nem tudom, ki lehet az esélyes. Esetleg marad a Valencia vagy a Malaga?
A BBL-ből örülnék, ha jövőre visszatérne az Alba vagy a Bayern, én személy szerint őket várom a Bundesliga döntőjébe. De szerintem a Bamberg sem esélytelen a döntőre.
A VTB-t nem tudom megjósolni, jelenleg a CSKA után a UNICS meg a Loko állt, amikor legutóbb rápillantottam a tabellára. Szerintem az már biztos, hogy a Himkit nem láthatjuk a 2018-19-es idényben, hacsak nem varázsolnak a VTB playoffban.
Hiányolom egyébként továbbra is a francia csapatokat az Euroligából. Szerintem legalább egy csapat elférne onnan, elvégre mégiscsak az egyik legerősebb pontvadászat a kontinensen. Ha jól tudom, hamarosan sor kerülhet a létszám bővítésére (16-ról 18 fő); jó lenne, ha úgy már láthatnánk francia egyletet is.
Amit ugye Pionírként ismer a világ, és 8000 ember azért elfér benne, kétszer annyi, mint a Moracsába...
Ritkán vitte be a Zvezda a Kombankba korábban is a meccseit, azt azért nehéz megtölteni. Idén sajnos a Pinírban is voltak üres helyek gyakran.
Eredetileg a szabályban egyébként minimum 10 000 férőhelyes csarnokok szerepelnek, de ez alól a liga tehet kivételt.
Nagyon bízom benne, hogy engedik indulni a Buducnostot. Ott azért tuti lenne hangulat... Nyolc között voltak a EuroCupban idén, ami szakmailag is értékelhető, és hát szabály szerint kvalifikáltak az Adria Liga megnyerésével.
Kezdve ott, hogy a Moracsa kicsi lesz az Euroligához...
Mekkorának kell lennie a csarnoknak ahhoz, hogy a csapat indulni tudjon a ligában? Mert tudtommal a Moraca 4000 embert képes befogadni, és a Brose Arena nem sokkal nagyobb, ahogyan az Aleksandar Nikolic Hall sem.
Apropó, Aleksandar Nikolic Hall: a Zvezda meccseit ritkán követem, ezért mindig is úgy tudtam, hogy ők a Kombank Arenában, azaz a ma már Stark Arenaként ismert létesítményben játsszák a hazai meccseiket. Idén hogyhogy a jóval kisebb Nikolicban rendezték a hazai viadalokat?
Fura, mert hangulatilag (legalábbis ami átjött tv-n) a Khimki jobban bejött. CSZKA totál hangulattalan volt. Biztos én vagyok a túl szentimentális de 3x inkább játszanék egy görög/török csapatban, mint ruszkihonban...
A Himki sosem a komoly szurkolótáboráról volt híres. Tavaly még a EuroCup-ban nyomultak, és ott kevesebb mint 2 ezres átlaguk volt. Az Euroligában ehhez képest több mint 200 %-ot javultak egy év alatt, de ez a 6 ezres átlag csak a Barcelona és az Efes közönségátlagánál magasabb a mezőnyben., ehhez hozzátéve, hogy a Himki 7200-as csarnokánál, csak a Bamberg 6200-as arénája kisebb a mezőnyben.
A CSZKA pedig középmezőnyös, épphogy az Olympiakosz alatt, de simán megelőzve például a Valenciát vagy a Malagát.
Bármennyire is furcsa, de csarnok kihasználtságban jobb, vagy szinte hasonló a CSZKA mint a Real, a Pana vagy a Baskonia.
Ma a Digi 3-on ismételték a Himki-CSKA meccset (melyet a Himki csarnokában játszottak), és azon csodálkoztam, hogy a viszonyokhoz képest igen kevesen voltak (volt egynéhány üres szék). Ugyanezt megfigyeltem a CSKA hazai mérkőzésein is. Nem tudom felfogni, hogy egy 12 milliós fővárosban hogy lehet ennyi üres hely. Sem a Himki, sem a CSKA nem kis név, ráadásul városi rangadókat játszottak egymással, ami szerintem elég sok embert vonz/vonzana. De ha más csapatok ellen játszanak, akkor sem látok teli nézőtereket a meccseiken.
Egy Pana-, Real-, Zalgiris-összecsapáson rendszeresen teltház van, legalábbis megközelítőleg. Ellenben a moszkvai ütközeteken nem úgy veszem észre, hogy sokan kijárnának, továbbá a hangulat sem éppen dominál... Vajon ennek mi lehet az oka?
Közben a Crvena Zvezda már-már ledönti saját szobrát. Az Adria Liga nagy csatában való elvesztése talán még csak-csak megbocsátható, de ha a szerb bajnokság se lesz meg... Márpedig egyszer már kikaptak a Borac csapatától (akik veretlenek a Partizannal együtt), tegnap pedig nagy mákkal és egy utolsó másodperces triplával menekültek meg a Tamis csapata ellen. Nem gondolom, hogy ettől a két klubtól rettegtek volna korábban. Persze ott lesz a play-off, ami más kávéház, de inog az a trón erősen.
Mike James ügye még nincs teljesen lejátszva, állítólag a Panathinaikosz is minden áron meg akarja tartani, de ők csak 1 éves hosszabbítást ajánlanak neki évi 2 millió dollárért, míg a Milano 3 évre adna 5 milliót.
Hogy a milánóiak a sokadik rebuildjüket tervezik, az már nem hat az újdonság erejével. A döbbenet inkább az, hogy a meglévő keretük tagjai többségének szerződése is több éves, és nem az első eset, hogy úgy állnak neki új csapatot építeni, hogy még ott a régi keret, amivel nem tudnak mit kezdeni, így amíg azok új csapatot nem találnak, párhuzamosan fizetni kell azokat is...
Emiatt gyakorlatilag minden évben több olyan játékosuk van, akik ugyan nem játszanak már a Milánóban, de az Armanitól kapják a fizetésüket.... Jelenleg például Kalnietis vagy Gentile, utóbbi hiába játszik kölcsönben a Virtus Bolognánál, az évi 1.2 millió eurós fizetése, még az Euroliga klubok jó részének is vállalhatatlan, és emiatt annak döntő többségét, jobb híján most is Milánóból kapja.
Mindeközben, legutóbb a tabella utolsó, és kb. a Szolnok költségvetésének szintjéből élő Pesarótól sikerült kikapniuk hazai pályán, és ez két fordulóval az alapszakasz vége előtt az első helyükbe került a táblázaton.
Az utolsó fordulóban lesz a Venezia- Milano, de ott már nem elég csak nyerni, hanem legalább 5 ponttal kell nyerniük hogy visszavegyék az első helyet.
Egyébként Burns és Della Valle (milánóiÖ leigazolása nekünk jó hír, hiszen minden emberi számítás szerint ősszel Vb selejtezőt játszunk az olaszokkal, és ha ők bekerülnek az Euroliga körforgásába, két kulcsemberét is hiányolniuk kell majd az olaszoknak, és különösen Della Valle lesz nagyon érzékeny veszteség, mert ő elképesztő ütemben fejlődött az utóbbi 1- másfél évben, és ha ez a fejlődés Milánóban sem áll meg, egy éven belül Európa-klasszissá érhet a srác.
Real-Pana: hát egy picit hamar hitte el a Real, hogy megvan... Mindig mondom, hogy ekkora kereteket mint ami itt van nagyon tudni kell menedzselni.
Moszkvai derbi: azok után amit év közben előadott a Khimki valami iszonyat mekkora formajavuláson mentek keresztül!!! Jó 2 sérült a CSZKA-ban, de amit leműveltek és ilyen hülyén kiesni??? Remélem kiderül, hogy ki volt a hunyó, az asztal vagy tényleg cserélni akartak.
Ez a Real-Pana meccs nekem nagyon nem tetszett. Mármint az elején olyan színvonaltalan volt. Akkor el kellett volna dönteni, de se Doncic se a visszatérő Llull nem volt formában. Calathes élete meccsét játszotta... hiába. Szerintem ezt mégegyszer nem ismétli meg, remélem nem lesz 5. meccs.
Másik meccsből keveset láttam, de nagyon durva és bizony ott is simán kinéz egy 5! Nem gondoltam volna amúgy.