Most olvasom valamelyik pletykalapban(!!??):
D. Austin új rózsát nemesített. Neve:Juliett.
Hőmérsékletváltozásra változtatja a színét és
citrom(!!!!) illatú.
Nagyon szép az oldal, és az árak is igen barátságosak. Viszont egy kicsit megdobja a költségeket a Phytosanitary Certificate (asszem Növényútlevélnek mondják), ami rendelésenként +60 euro (kb. 15ezer ft). Már ha jól bogarásztam ki az oldalról. :( Pedig nekem is nagyon tetszenek ezek a régi fajták.
Szerintem nem is kicsit őrület... Ez is csak nálunk fordulhat elő! És külföldi weblapon sincs, már én is kerestem. Hát kérdem én, hogy lehet ez? Hát már minimum az érem okán kéne hogy szerepeljen!
Kicsit őrület, hogy nemzetközi rózsaversenyen aranyérmes rózsáról nem lehet képet találni sehol :O
És a legfurcsább, hogy a Márk könyvben sincs:(
A leírása:
Árpád-házi Szent Erzsébet emléke
2-3 m magas, erőteljesen bokrosodik. Lombozata középzöld, levele középnagy, fényes. Virágja telt, 8-10 cm átmérőjű, élénk lilás rózsaszín, 3-5-ös csokrokban. Kellemes, erős illatú. Virágzás kezdete május közepe és az őszi fagyokig folyamatosan virágzik. Betegségekkel szemben toleráns, szárazságtűrő, fagyállósága kiváló. Szoliterként, nyírott virágzó sövénynek, kerítés, pergola vagy fal mellett futóként is szépen díszlik. 2000-ben Rómában megrendezett nemzetközi versenyben parkrózsa kategóriában aranyérmet nyert.
Nagyon kedves tőlled, hogy megosztottad velünk! Köszönjük!
Hamár itt tartunk, én is ajánlanék egy weboldalt. Sajnos csak hollandul van, de a levélre kedvesen és készségesen válaszolnak. A barátnőmmel (aki Hollandiában él) beszélgettünk és szerintem ez a hely, Lottum, hasonló mint Szőreg. Itt is mindenki a rózsatermesztésből él és minden a rózsa körül forog.
Jelenleg van egy rendelésem folyamatban, így addig amíg az meg nem érkezik márciusban, addig saját tapasztalatokkal nem szolgálhatok.
A választék itt is nagy, és sokkal olcsóbb mint a többi európai és angliai cég. Nekem Austin rózsák érkeznek tőllük "potom" árért. (pl. Austin ár 10 font addig itt 4,2 euró!)
Nézzetek szét, és ha valaki több infót kér akkor írjon email-t.
Caterina, küldtem egy képet az Árpádházi Szent Erzsébetről, az itt megadott címedre.
Ilyet:
Nem győzök elnézést kérni mindig mindenkitől a képek minősége végett, de amikor ott jártunk, párom igyekezett az összeset lefényképezni, és inkább a mennyiség, mint a minőség volt a szempont.:))
Csak én utazom egyedül, mivel a párom már kint van hérfő óta... :o(( És kint is marad még két hétig. Persze a köztes hétvégéken (2) kimegyek utána. :o))
Tavalyelőtt karácsonyra megkaptam a Magyar rózsák könyvét, megint felcsillant a remény. Tavaly azt kértem születésnapomra, hogy keressük meg Gergely bácsi kertjét. Nem volt könnyű, és nem is az első nekifutásra, de sikerült! Náhány kép a rózsáiból már látható itt a fórumban, korábban tettem be. Nála kaptam néhány fénymásolt papírt (vö. külföldi katalógusok:S), amelyeken a fajtái felsorolása található, na és a lényeg: a szaporítók.
Már korábban is leírtam itt, de az ismétlés sosem árt:
Zareczky András, Iregszemcse, Ady Endre u. 15.
Godzsák Zoltánné, Szeged, Tigris u. 19. (ld. Brigi 1282. hsz.:))
telefont magánban tudok adni:)
Zareczky urat felhívtam, -nagyon sokat gondolkoztam persze előtte, hogy milyen fajták lennének jók az első körben- és ő készségesen és kedvesen fogadta a telefonomat, egyeztettünk, és amit tudott adott is. Gergely bácsi kertjéhez kellett menni a rózsatövekért, és kaptam ajándékot is, pont az Árpádházi Szent Erzsébet emlékét.
Egyelőre ennyit tudok mesélni róluk, alig várom a tavaszt, hogy láthassam, megmaradtak-e! Egyelőre a hótakaró alatt alszanak.
Sajna a képek, amelyeket készítettünk Márk Gergelynél nem túl szépek, de azért majd teszek be néhányat.
A következő nyáron már lemondtam a lehetőségről, hogy találok valahol magyar rózsákat, ezért külhoni nemesítők virágaiból ültettem egy pici rózsakertet.
Aztán később a kert kialakítása során, eljutottam az érdi Berkenyéhez, (itt már sok szó esett róluk) megnéztem a fajtabemutatójukat és halálosan beleszerettem a Márk-rózsákba:). Megkérdeztem az árudában, hogy lehet hozzájuk jutni, nem tudtak igazán segíteni, csak annyit mondtak, hogy már idős a bácsi, nem szaporít, de a kertje valahol az M7 mentén van, látszik a pályáról. Gondolhatjátok, mennyire elkeseredtem, beteljesületlen, plátói szerelemmel a szívemben:(
De azért vígaszul vettem egy pár rózsatövet, és van közöttük néhány valószínűleg Márk rózsa, szintén fajtanév nélkül.
Nagyenyed (floribunda) - ő volt az egyik első, nem fajtaazonosan vettem, asse tudtam, mi az a rózsafajta:(. Az tűnt fel, hogy nem takarom, nem permetezem, kitett déli oldalon él, és mégis nagyon szép. Pláne a többi rózsámhoz képest, mert azok csak vegetálnak, tisztelet a kivételnek. (okok: szörnyű meleg homoktalaj, fagyzug, még semmi mikroklíma)
Jó hírek, Fráter Úr ismeri a Hölgyet Szőregen, és szívesen segít nekünk:
"Ismerem a Hölgyet természetesen. A kolleganom volt az ÁFÉSZ-nél. Itt lakik nem messze tolem. Szívesen segítek."
A Hölgy akiről szó van: Godzsák Zoltánné Dísz- és Gyümölcsfaiskolája 6771 Szeged-Szõreg, Tigris u. 19. (a topik történetében olvastam, hogy valaki őt ajánlotta)
Kértem, hogy kérdezze meg a milyen Márk Gergely rózsákat termeszt, ha termeszt egyáltalán... Reménykedjünk. :o)))
Sziasztok! Jó rég jártam erre, de már érzem a tavaszt:)
Egy kis segítség a tavaszhozó Tündérnek:
Tavaly ősztől új alapokra igyekszem helyezni a rózsák gyűjtését: a magyar rózsákat, Márk Gergely nemesítéseit próbálom beszerezni és ültetni. Kértek beszámolót arról, hol tartok?:)