Egyelőre maradjunk annyiban, hogy én a jövő hét folyamán összabarkácsolok egy ilyen honlapot, megmutatom, és megbeszéljük, hogy min kellene/érdemes változtatni
Feltölteni mindenkinek lehessen, vagy csak bizonyos személyeknek legyen jogosultsága erre?
Az informáviónal arra gondoltam, hogy bal oldalon jelenne meg kép, és jobb oldalon a következő infók:
Maga lenne a tökély. Viszont legyünk akkor következetesek és valamennyi rózsánál jelöljünk meg minden fellelhető információt. Azt is jelezzük, ha nem tudni pl., hogy hány napig virágzik :-). Mert van, amelyikről tudjuk. Valahogy igy:
szin: pirkadat rózsaszin Illat: porcukros szilvásgombóc magasság: nem tudjuk
Aztán pedig a lirika. Minden, amit hozzá szeretnénk tenni. Pl. Selyemfalván (Zizi tartományban) elfagyott, vagy: 79 éve ültettem és az idén is róla szedtem anyák napi csokorba valót.
Kezdjük el összeszedni, milyen kategóriák szerint szokás leirni a rózsákat?
a keresés nem probléma, mert szóra lehetne keresni.
pl beírod futó rózsaszín, és kidobja az összes rózsaszín, futó fajtát, vagy beírod david austin folytonnnyíló, akkor kidobja david austin rózsáit, amelyek folyton nyílnak.
Igen, igen! Nagyon jó. A keresést azért könnyitené, ha nem csak név alapján lehetne eljutni az egyes rózsákhoz. Melyik oldalon is van olyan kreső, ahol több szempont szerint szűrhető a találat? Utánanézek. Pl. ha az Árpád-házi Szent Erzsébet emlék-ét keresem, akkor akár szin vagy fajta alapján is megtaláljam. Mondjuk, mert rózsaszin fan vagyok és szeretném tudni milyen futórózsák közül választhatok.
Frodo, én szívesen, da majd csak az ősszel, mert tavaszra van már egy csomó rózsám amiket el kell ültetnem, és nekem van egy barátnőm, akinek ugyanez a betegsége, szerinten ő is csatlakozik:-)
Én is gondoltam már rá, kérdés, hogy van-e olyan, aki csatlakozna hozzám a rendelésben. :) Úgy látom, inkább a modernebb rózsákat kedvelik többen, pedig pl. a Felicite Parmentier, a Perle d'Or, a Madame Hardy, vagy a Cardinal de Richelieu is nagyon szépek. Vagy a musk rózsák közül a Buff Beauty, a Felicia. :) Én ezekre is pályázom. :) Vagy a kis Morsdag, amit Grootendorst nemesített. :) Még ezek közül is nehezen választok, és akkor még ott vannak az újabbak is. :)
Hugi! Szerintem kétféle kategórizálás mentén lenne érdemes gyűjteni. Az egyik a kronológiát venné alapul - ahogyan kialakultak egymás után, illetve párhuzamosan az egyes csoportok -, a másik a megjelenést - bokor vagy futó stb. -, és szin alapján is jó lenne keresni tudni. Az meg már őrület lenne, ha tulajdonság alapján is kereshetnénk! Gyorsan felébredek...
Az értékét a saját tapasztalat adná más oldalakon fellelhető információ mellett.
Ha érdekel benneteket, fel tudok ajánlani egy szoftvert, és aldomaint a projekt megvalósításához. Online fel tudnátok tölteni a képeket leírással, lehetne kategorizálni, stb, Szívesen megcsinálom.
Bocs, hogy még mindig a Cora-féle rózsánál vagyok elakadva, de képzeljétek, a csomagolás szerint a származási ország: Magyarország. Egyébként a tálcáról kiderült, hogy Dániából jött! Rosanova felirat volt rajta, amiről a Poulsen oldalon találtam infot. És az is kiderült, hogy a Patiohit felirat a rózsa neve. Szóval ez a zöldbimbójú krémszinű alacsony rózsa Patiohit a Poulsentől. Csodás sötét levelei vannak bordó erezettel. A zsenge hajtások is vörösek. Bordó virággal is kapható.
"Néha arra gondolok, hogy bárcsak lennék valami agrár menedzser (van ilyen egyáltalán? vagy csak én találtam ki?:)), és tudnám népszerűsíteni a rózsáit!" Vannak "ilyenek", de legalábbis tanitottam ilyen szakos hallgatókat - nem voltak "túl" motiváltak. Most mondanám, hogy csináljunk egy virtuális rozáriumot, ahol "szakszerű" képeket gyűjtenénk egybe mindenféle rózsákról, de az nem kis munka. Képet szivesen szolgáltatnék ilyenhez. Vagy éppen lehetne a HelpMeFind rose oldalhoz hasonló magyarnyelvű tudástár - akkor kiadó sem kell. Összegyűjtenénk az általunk ismert rózsákat képekkel, amihez nem sikerült illusztrációt találni, üresen hagynánk, bárki hozzátehetné a sajátját. Az Index is elfogad képfeltöltéseket - ezzel mintegy le is mondunk szerzői jogainkról -, igy gyűjthetnénk mi is.
Iregszemcsére egyelőre még nem jutottam el, bemutató kertről nem tudok, annyi biztos, hogy Zareczky úrnak szép lehet a kertje, sok rózsával. Tavaly ugyanis a beszerzést szervező telefonbeszélgetések során egyszer volt szerencsém az anyósával beszélgetni, és ő mesélte, hogy nagyon szép.
Igyekszem, próbálom az élvezhető képeket kiválogatni, és berakosgatni.
Az volt a döbbenet számomra, hogy amikor a neten kerestem a rózsáinak elérhetőségét, csak itt nálunk találtam erről szót.
Néha arra gondolok, hogy bárcsak lennék valami agrár menedzser (van ilyen egyáltalán? vagy csak én találtam ki?:)), és tudnám népszerűsíteni a rózsáit!
Csak ennyire képes rózsaszínné válni, mint ahogy a legalsó, már elnyílt virágokon látható. De eléggé jól tisztul, tehát ritka rajta az ilyen virág, szerintem.Meg akkor lesz rózsaszín pöttyös, ha elkapja a gombabetegség.
Eléggé esőálló.
Nálam a színhomok talajon is jól nő. Itt a képen két éves.
Egy iregszemcsei látogatást én is tervezek. Ott is van bemutató kert?
Nagyon sajnálom, hogy senki nem karolta még fel a magyar nemesítésű rózsák ügyét. Márk Gergely Magyar Rózsák könyvét én is megvettem. Sajnos a kiállítása nem kaphatja meg a kiváló minősítést (a képek közül abszulút hiányolom a növények habitusát ábrázolókat (IS)!, s sajnos egy-egy katalógusnak szebbek a képei, mint a könyvnek!, s szerintem minden fajtához minimum egy kép kijárna, ha az illatot nem is tudják mellé fűzni ;)), de a szöveges rész nagyon jó.
Szerintem általánosan igaz, hogy minél inkább hasonló talaj és éghajlati viszonyok között történik egy növény termesztése (pláne nemesítése!), mint ahová szánjuk, annál jobbak az esélyei utána a kertben. Ezért is izgatnak Márk Gergely rózsái! És kifejezetten ellenálló fajták, amit gondolom, a nemesítés, szelekció során ért el! Így talán kevesebb pátyolgatást igényelnek, s mégis szépen díszlenek!
Sajnos, nekem még nincs tőle rózsám, de ahogy olvasgattam a könyvet, úgy növekedett a "jó lenne"-listám!
Csali42! Tegyél csak fel minél több képet, beszámolót, hogy népszerűsítsük a magyar nemesítésű rózsákat! :)