Keresés

Részletes keresés

tmari28 Creative Commons License 2012.08.22 0 0 430

Sziasztok!

 

Kerámiabevonatos serpenyővel kapcsolatban érdeklődnék, kinek van - jó, vagy rossz - tapasztalata? Elmondaná?

 

Más: Nagyon jó házivegeta receptet találtam, már kétszer elkészítettem. Ha érdekel valakit, felteszem.

Marika

ZsuR Creative Commons License 2012.08.21 0 0 429

Koszonom neked is! :))

Előzmény: trigi0722 (423)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.21 0 0 428

Koszonom szepen!

Előzmény: Mariska néni (422)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.21 0 0 427

Én a szilvát is a napra raktam ki, szúnyogháló alá. ebben  a kánikulában szemmel látható, hogyan szárad. Biztosan finomabb lesz, mint a gépi. Majd befejezéshez berakom egy kicsit a gépbe.

Paradicsomot nem szárítok, nálunk nem megy. Még van 5 évvel ezelőttről. Pár tepsivel csináltam, most olivaolajba tettem, hátha úgy jobban ízlik majd. De kísérletnek elég is volt idén annyi. 3 nap kellett neki az elmúlt kánikulában.

Előzmény: trigi0722 (424)
zsebi41 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 426

ha már a változatosságról bírtam itt van egy csoda finom padlizsán recept.

 

 

Toszkán sült padlizsán.

Elöljáróban annyit, hogy kéne hozzá pár deka gruyere sajt ami nekem nem volt és ha van valahol akkor is eszméletlen ára van.Ezért füstölt sajt volt benne, így is finom volt, de lehet más sajttal is próbálkozni.


Hozzávalók: 1/2 kg. padlizsán, olíva v. más olaj, só bors kb. 5 dkg sajt, egy késhegynyi szerecsendió, 2 tojás, 1/2 dl. tej és tejszín
A padlizsánt karikára vágva olajban mind két oldalát pirosra sütöm tálra szedem kihűlés után a héját lehúzom. botmixerrel pürésítem, fűszerezem. az egész tojásokat habverővel épp csak elkeverem, a tejet és tejszínt összeöntöm forr pontig melegítem és állandó keverés mellett a tojásokhoz csurgatom.
Belekeverem a padlizsán masszába, beleteszek 3 dkg reszelt sajtot összekeverem. A maradék sajtot a tetejére szórom.
Bele merem az előre elkészített kis kerámia tálkákba /4 db. 10 cm-es átmérőjű volt/
beleteszem egy tepsibe amibe egy összehajtott konyharuhát tettem  2/3-ig töltöm a tepsit vízzel, és 180-190 fokos sütőbe 25-30 percig sütöm.

Frissen sült kenyérrel ettük, langyosan.

Sajnos előbb fogyott el mint, hogy fotót tudtam volna készíteni de itt volt a sisera had.

 

De ha maradna másnapra mikróban megmelegítve, pirítóssal is nagyon jó.

zsebi41 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 425

én ma francia lecsót készítettem, fő a változatosság. Finom volt

trigi0722 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 424

Napon szárított paradicsom ebben a kánikulában?

 

Lucullus paradicsomot felszeltem fél centis szeletekre és lesóztam egy órára. Utána Tiszta ruhával kicsit kinyomtam belőle a lét és tepsire és ruhára tettem ki a napra, napi 1x megforgattam, éjszakára behoztam, reggel újra ki a napra és 3 nap alatt átszáradt.A bogarak nem másszák, mert sózott, így nem kell letakarni sem.Amúgy aranyárban lehet venni boltokban.

trigi0722 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 423

Ez a recept még egyszerűbb és gyors is:

 

3 kg rázott ,hordós /vödrös/  savanyúsághoz:

paprika, káposzta, hagyma, uborka, sárgarépa, vagy még amit akarsz, gyalulva.

 

3 dl. ecet /10%-os/  

25 dkg cukor

6 dkg só

1 mokkáskanál a következőkből: őrölt bors,szalicil és borkén.

 

Ezeket összekeverem a 3 kg  leszeletelt zöldséggel  és 2 naponta megkeverem.Nem kell  sózogatni, kinyomkodni, lét főzni, mert magától levet fog ereszteni  és nagyon jó ízű savanyúság.

 

Előzmény: ZsuR (410)
Mariska néni Creative Commons License 2012.08.20 0 0 422

Szia Zsur! Javaslom, hogy Zsebi 94. számú csalamádé receptjét is nézd meg. Még egyszerűbb, és nagyon-nagyon finom!

Előzmény: ZsuR (410)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.19 0 0 421

Nem egy rossz otlet!!!

Előzmény: Törölt nick (420)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.19 0 0 420

Hidegen rákenni fokhagymás pirítósra!

Előzmény: ZsuR (419)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.19 0 0 419

Hat ehhez kepest en minimalist vagyok :)).

 

A fuszereim: so, paprika, eros paprika.

A hozzavalok: hagyma, paprika, paradicsom, szalonna, kolbasz, ez a ketto utobbi nem mindig egyutt.  Most pl nem volt szalonnam, de volt fustolt hus (smoke pork loin) amit finom kockakra vagtam es a hagymaval egyutt paroltam.

Vizet nem ontok ra, fedot nem teszek ra... az Anyu szokott tojast tenni bele - en nem, sot, ha nagyon vizes volt a lecso akkor rizst fozott bele... szerettem!

 

Finom... van maradek, amit meg talan jobban szeretek mint a frisset - szoval a mai ebed az lesz.  Lehet, utok ra tojast :)).

Előzmény: Törölt nick (417)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.19 0 0 418

Hát felkeltetted az érdeklődésem ... A padlizsánvalami csak lesz.

 

Huh  lekésem a derbyt élőben mert menni kell locsolni a gyümölcsöst. Van vagy 110 fa. Szemezni jön a szomi.

Előzmény: Sárközi István (414)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.19 0 0 417

A jó lecsó frissen készítve! Egy nagy darab szalonna ami füstőlt-kisütve. A zsírban sok hagyma megdisztel bele a mégtöbb paprika majd a fűszerek. Só, bors, kömény, fokhagyma...karikára vágott csípős kolbász , őrölt paparika majd a paradicsom. Felengedem vízzel majd 2-3 tojás meg lecsólé és lisztből ,kanállal galuska majd egybefőzés. 10 percel a vége előtt illő módon után őröltpaprika és zúzott fokhagyma.

 

Evés után ágyikó megkeres és lefekszik... :D

Előzmény: ZsuR (416)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.19 0 0 416

Tegnap csinaltam lecsot - es finom lett.  Mi sem esszuk paradicsomosan, otthoni mercevel egy kg paprikahoz 1-2 kozepes paradicsom.  Tobb nem... viszont boven a hagyma es ha lehet szalonnaval kezdeni :))...

Itt meg nem volt kesz - szeretem sutni, nem fozni.  A leve elsul, a gozeben megpuhul a paprika paradicsom (amit a vege fele teszek bele), es amikor mar kezd kicsit az edeny aljan  sulni, akkor teszem ra a piros paprikat - finom szaftot csinal :)).

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (415)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.18 0 0 415

Ahány ház, annyi lecsó:) Nálam a paradicsomlében úszó paprika szóba sem kerülhet, legjobb, ha darabos paradicsomok is maradnak.

Házaséletem első néhány évében azért nem főztem lecsót, mert első próbálkozásom hangos nemtetszést váltott ki életem párjából - ő máshoz volt szokva. 38 év után már egészséges kompromisszumra jutottunk a lecsót illetően - amit mosz főzök, azt mindkettem megesszük.

Előzmény: Törölt nick (408)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.18 0 0 414

Padlizsánt sütve, mint a Balkánon a paprikát valószinű.Én jövö héten sárga cukkinit rakok el.Majd beszámolok róla.De szerintem mindent lehet valamilyen formában tartósítani.Padlizsánt húsát nagyobb kockára vágni a héja nélkül,forró olajban/serpenyőben/ megsütni,sima sós ecetes/citromleves/tartósító lé+3-4 gerezd fokhagyma.Bele az üvegbe,a tetejére 1-2mm oliva-napra olaj.A padlizsán hús maradjon ress,ne legyen plöttyedt.Ilyen lessz kb. a cukkini is.  

Előzmény: Törölt nick (413)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.18 0 0 413

Nagyonfrankó! Főzünk és Hajrá Foci!

 

Én úgy sinálom ahogy sikeredik mert nem mindíg van itthon minden!

 

Padlizsánt lehet savanyítani??

Előzmény: Sárközi István (409)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.18 0 0 412

Koszonom Istvan - ki fogom probalni!!!

Előzmény: Sárközi István (411)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.18 0 0 411

Igen.Szerintem ennyi a csali, nincs benne varázslat./Ja, a köményt beleszűrtem./

Előzmény: ZsuR (410)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.18 0 0 410

Semmi mast nem csinaltal, mint a besozott zoldseget allni hagytad es az elkeszitett level felontotted?  Ennyi?  Talan meg en is meg tudom csinalni....

Előzmény: Sárközi István (409)
Sárközi István Creative Commons License 2012.08.18 0 0 409

Szia!

 

A csalamádét így készítettem: izlés szerint káposzta, kisdinnye, uborka, paprika, zöldparadicsom, hagyma, sárgarépa;

Lé: egész köményt kis vízben kifőztem, másfél liter vizet sóval felforraltam, félig kihűlt megfelelő mennyiségű nátrium-benzonát-ot adtam hozzá, cukrot, és ecetet.

A kapros keverékből szintén másfél litert készítettem, ha kihült az egész borként adtam hozzá. A felszeletelt zöldségeket lesóztam, három órán keresztül hagytam a sóban, kicsavartam, hozzáadtam a levet és másnap üvegekbe raktam, és íme az eredmény:

 

 

Üdv: Sárközi István

 

 

Előzmény: Törölt nick (408)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.18 0 0 408

Paradicsomot felkarikázom majd bele egy üstbe. Ha jól kifőtt akkor paszírozás! Majd bele a paprika , annyi hogy keverni se tudjam már szinte és kész a lecsó! 

A paradicsomból kifőnek a vitaminok de sokkal táplálóbb mint nyersen! No ezt nem magamtól tudom!

 

Ma kecsöpöt csinálok!

Előzmény: Törölt nick (404)
gomba2008 Creative Commons License 2012.08.18 0 0 407

Ez volt a lusta verzió??? Atyaisten, milyen lehet a nem lusta??? Hááát.........én ennyit ugyan nem babrálok vele. Nyersen bele a botmixert, egy drótszitán tessék-lássék átszűröm, ezzel kint van a nagyja a magoknak és a héjnak. Ami bennemarad, így járt..:))   Felfőzöm, beüvegezem még forrón, kis  natrium benzoát a tetejére, és amen. Nem merem tartósító nélkül. Így is előfordul néha, hogy 1-1 üveg feladja. 

Előzmény: Törölt nick (404)
ZsuR Creative Commons License 2012.08.18 0 0 406

Cerka, hogy te milyen hazias vagy :)), mint egy Cerkane :)).

Előzmény: Fázisceruza (405)
Fázisceruza Creative Commons License 2012.08.18 0 0 405

Na pont ez az az arány, amit én nagyon nem szeretek.

 

A magam részéről 2,5kg paprikához 3,5kg paradicsomot rakok.

A paradicsomot apróra vágom és forralom míg elkezd szétesni, ekkor rádobom a paprikát, megfonnyasztom kicsit és már megy is az üvegbe.

Tetejére kb 4mm olajat öntök, ez lezárja a levegőtől és nem romlik meg.

 

Előzmény: Törölt nick (397)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.17 0 0 404

Szerintem írtunk a paradicsomléről és a lecsóról is már.

Én most lustán készítettem el a második adag paradicsomomat, minket nem zavar a mag a paradicsomban. Forró vízbe raktam őket, kiszedtem, majd hűlés után hámoztam (ez csak nagyméretű paradicsomoknál éri meg szerintem a munkát), daraboltam. Felfőztem, belenyomtam a bomixert, újra felfőztem, és szélesebb szájú léüvegekbe töltöttem. Még a dunsztban van, tegnap óta még nem hűlt ki, jó gyapjútakarókkal raktam körbe.

Előzmény: Fótilány (402)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.17 0 0 403

Müxik!! Csak nem az alja hanem máshol! :D És tettem bele mézet is  a lekvárba!!

Előzmény: Törölt nick (396)
Fótilány Creative Commons License 2012.08.17 0 0 402

Sziasztok!!!

Én is vevő lennék valami tuti jól bevált lecsó és paradicsomlé receptre.... Idén tennék el először( vagyis ma délután...) Már leszedtem reggel a hozzávalókat...... Nagyon szépen köszönöm a tapasztaltabb kiskertészek és amatőr szakácsok hozzászólásait!!!!!!!

 

 

 Mónika.

Mariska néni Creative Commons License 2012.08.16 0 0 401

Én soha nem teszek tartósítószert. Viszont amikor betöltöttem az üvegekbe, dunsztolom kicsit  forró vízben, és abban hűl ki. Mindent így csinálok, aminél nem áll fenn a túlpuhulás veszélye, pl. a baracklekvárt is. Így megússzuk vegyszer nékül és finom.

Előzmény: Törölt nick (400)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!