Szilvafajták, szilvatermesztés, szilvapálinka, szilvalekvár ... és ami még a szilvához kapcsolódik.
Ha van valaki aki él-hal a szilváért, vagy legalább szereti, az vegye pártfogásba ezt a topicot.
A lepotica rendkívül sokat termett, de amelyik ágon véletlenül kevesebb van, ott már olyan érett, hogy 1-2 már potyog érintésre. (Ízre idén nagyon gyenge, szerintem az aszály és a hőség miatt.)
Nem is úgy vettem volna :) Én is leírások alapján szerzem be a fajtáimat,nem úgy,hogy végigkostoltam mind a 200 fajtát amim van...Ezt konkrétan a Starkltól hozattam,a Tophi,Presenta,Elena a Palesitstől való,a Cacakiak a helyi faiskolából,a többi meg a Fórumról...Nos a fórumosokat még nem tudtam megkostolni,a többi meg nem jött be eddig.
persze lehet,hogy én is balfék vagyok,bár sztem a területem adottságai se a szilvának való igazán.
A szemzőág küldést -neked is- továbbra is fenntartom,persze némi komolyabb előzetes megbeszéléssel :))))
Igen, ez a kézenfekvő magyarázat a szilvám problémáira.
Utánanéztem, és érésidőnek augusztus közepét meg szeptember elejét írják, de nem július végét, mint nálam. Meg hát a Hagantának nagy szeműnek kell lennie, az enyém meg közepesnek se nagyon nevezhető.
Akkor még igazi Haganta is szóba jöhet az átoltáshoz.
Atifoci, ehhez mit szólsz? Te mennyire megbízható helyről szerezted a fádat?
Arra már nem emléxem, hogy rám erőszakoltad, vagy én könyörögtem térden állva (ennek mintha nagyobb lenne a valószínűsége), ám hogy nagyon bíztam benne, az tény.
Amúgy direkt azért nem említettem meg a nevedet az adott hsz-nál, hogy "ilyen szar lett a Haganta, amit Atifocitól kaptam", mert ennek olyan íze lett volna, mintha téged okolnálak miatta, pedig nem. A segítőkészségedet továbbra is nagyra értékelem. Tudom, hogy addig nem termett neked sem.
És ugye, kaptam tőled nagyon jól bevált fajtákat is.
"Erre képes a Sharka vírus két hét alatt pusztult ki a fa"....
Ez komoly? 2 hét alatt így kinyírja a fát a sharka? Ilyen van? Azt hittem ez lassúbb folyamat. Ezek a képek! Áhh! Isten óvjon mindenkut az ilyen látványtól...
Úgy beszéltelek rá ?...bocs...igaz jobbat sem tudok ajánlani,még egy évet kapnak,ha semmi erdmény agyanúsak fejsze,az egészségesnek látszók átoltás kajszira...szilvát meg amennyi kell veszek olyantól akinek van normális/meg ért is hozzá.../
Eddig én se ájultam el a német szilváktól /igaz vhogy egyiktől sem.../,de nálam a Haganta még betonkemény...biztos ,hogy a tiéd az ? /vagy az enyém ..../
Erre képes a Sharka vírus két hét alatt pusztult ki a fa, pedig a Lepotika toleráns a vírussal szemben. Sajnos ennek a két fának a stressz tűrő képessége valami oknál fogva meggyengült és ez okozta a vírus nagyarányú felszaporodását, ami a pusztuláshoz vezetett. Nekem most két fával van kevesebb, de maradt még 438, akinek viszont a kiskertben kettő van ezek után mennyi marad? Erre akarta nektek Gábor és Józsi bá felhívni a figyelmeteket.
A tények önmagukért beszélnek, ezideig senki sem tud természetes körülmények között PPV által megfertőződött Jojo-ról. Inkább hálaadó imára voltak ott, azért mert megtalálták. :)
Házikertben semmi,.de nálam ez is vírusgyanús,dömpingidőben érik /már nehéz eladni/,hamar lepuhul/nehéz eladni/,de való igaz bőtermő és finom is,csak nekem lassan ésszerűsíteni kell az állományt és ez is beleesik a szelektálásba.
Egyébként érdekes,hogy a Cacanska rana teljesen foltos levelű,de a ráoltott Sermina/ami most már nagy vezérág/ még nem látszik betegnek-pedig már nem most küldted az oltóvesszőt.
Nekem eddig egy Fantasia nektarinom ment ki sharka miatt,máson nem vettem észre.Kajsziból van olyanom amin van tünet,de igazából semmit nem befolyásolt,így ezek egyenlőre maradnak,ill a Pannoniát más ok miatt kivágom.
A szilvákat viszont szívem szerint az összeset kivágnám....még őszig meglátom.
A PPV-s őbarackfa fiatal levelein is vannak chlorotikus elszíneződések, amelyeket ellenfényben a legkönnyebb meglátni, viszont a fertőzés könnyen észrevehető a fiatal levélszélek ideges hullámzásáról / lsd.utolsó kép /: http://goo.gl/VISfBC
Ha egy őszibarackomon megjelenik a karika, vagy a kajszi, szilva magja tarka akkor le cserélem. Először 1985-ben szembesültem a dologgal, néhány 'jó helyről' beszerzett őszibarack fám akkor fordult termőre. Azok első termése egyből foltos lett.
A levéltünetre kajszinál, szilvánál nem feltétlenül érdemes reagálni az én meglátásom szerint. Egyik évben fellép, másik évben nem.
Őszibaracknál még nem láttam levéltünetet. Milyen?
Háát, a Beszterceit már húsz éve le kellett cserélni, a sharka miatt egy szem sem érett be rajta, érés előtt mind lehullott.
Igazából a Beszterceivel jött a vírus a telkemre, már eleve fertőzötten vette apám a rákóczifalvi faiskolától. (Az egész környéket végigfertőzték a fáikkal, akkor még nem fordítottak rá figyelmet, nem volt elterjedt betegség.)
Az új betegségekkel szemben tehetetlen növényeket le kell cserélni, nincs mit tenni.
Csak az lehet! Egyébként is a dolog a legjobb kezekbe került, amióta Rómába zarándokolt a Jojo szelektálója a dr.Walter Hartmann, más néven: a "Szilvapápa" és a "ministránsa": a dr. Michael Neumüller " /lsd.56.o.: http://goo.gl/g6Z7GH / - Így aztán a Jojo-nak nem is árthat a vírus! :)
Jól látod, az "alanyon" a ráoltott Jojo-nak néhány évig erősödnie kell, utána már eltűri, ha alatta az "alany" megfertőződne.
Egy termő fámon 4-5 Jojo szem már színeződik, szeptemberig van még ideje..,reményt fűzök hozzá. Nálam a Jojo csemete különösebbet nem hajtott, ezért tennivaló se volt vele, pedig már nevelgetném karcsú orsónak..
Ha igen, akkor lehet, hogy még nem kapta el valami véletlen folytán. De el fogja, biztos lehetsz benne. Mint írtam, nálam mindkét telken látványos sárga részek vannak a levelekben.
Bárcsak az én Jojom is ilyen szép egészséges lenne egy év múlva! Érdekes egyébként hogy ha a saját alanya sharkás, semmi gond, de fányi vírust bolond lenne elviselni ráoltott kis ágacskaként :) Sokat lehet tanulni a növényektől. :)
Sajnos a következő években rengeteg ember fogja megszívni a gerilla-marketingelt toleráns növényeivel.
És egyébként ez is jól mutatja, hogy nem feltétlenül kell a beszterceit (és hasonló, ízletes társait) lecserélni. Az embereknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott körülményekhez, nem lehet csak a növények változtatgatásaival eredményt elérni.