A tegnapi élmény után a következő gondolat jutott eszembe (Tomao Nicomacot idézve):
Amióta megtudtam, hogy az Anconait leveszik a műsorról, úgy alszom, mint egy csecsemő: óránként felébredek és sírok...
Nézzük csak, mitől is jön ki mindenki jókedvvel az előadásról, amelyet Jordán Tamás rendezett. Pl. attól, ahogy Csomós Mari szállóigévé varázsolja a "Mit tudom én?" mondatot vagy ahogy Szombathy Gyula semmit nem ért, amiért Schell Judit úgy szép ahogy van és Szervét Tibor is kitünően "hozza a négyet". Móka és kacagás! Ebben
az évben még ránk fér, ki hagyja ki?
Mi az, hogy "hozza a négyet"? Még sosem hallottam.
Igen! :) Most már csak az a kérdés, az MTV1-en vagy a 2-n - utóbbi ugyanis nem fogható nálunk... Sugár Ági azt mondta, a 2-es mostohagyerek. Remélem, a fontos dolgok az 1-esen lesznek!
Sejtésem szerint igen, már úgy várom, hogy felvehessem!
Azért nagyon bánom, hogy az 5-i előadás csak az emlékeimben marad meg.
Tegnap, amikor a holnapi jegyeimet vettem át, azt mondta a pénztárosnő a sorban előttem álló, decemberi Anconai után érdeklődő nőnek, hogy még nem tudják, a kivetítő az előtérben lesz-e vagy az utcán... Marha jó lehet december közepén az utcán ácsorogni... Vagy akkor kötelező lesz együtt mozogni a játszókkal? ;)
Tudom, de attól még irigykedem. Legalább videón láthatnék ilyesmiket!
Te, a Radnóti honlapján ez áll az archív daraboknál:
Szomorov - SZERVÉT TIBOR
Vigov - CSERHALMI GYÖRGY
SzT oldalán pedig ez (a szerepei felsorolásánál):
Osztrovszkij: Erdő Szomorov
Most akkor mi van? Másról beszélünk? Vagy elírtak valamit?
Eddig mindenben tetszett, bár a Patkányok szerintem kicsit gyengébbre sikerült neki.
Ami viszont tényleg telitalálat volt az Asztrov a Ványában és a fő kedvencem: Vigov az Erdőben.
AMORE „OLASZBAN”
Vajda Katalin: Anconai szerelmesek
Radnóti Színház
...
A látványosan mulatságos megoldások ellenére (amelyek közé Szlávik István díszlettervezõ a hetvenes évek elejét jellemzõ rekvizítum gyanánt egy valódi kanárisárga kis Fiatot is beilleszt a háttérbe), a legnagyobb gyönyörûséget a színészek felszabadult, dalos mókázása szerzi. A látszat sokszor csalóka: könnyen leírjuk valakirõl, hogy „élvezettel lubickol” a szerepében, miközben az illetõ görcsösen és gátlásos kétkedéssel gyötörte ki magából a figurát a próbák folyamán – ám az a legnagyobb mûvészet, ha az erõfeszítés a színész titka marad… Talán most nem tévedés, hogy a társulat élvezi a játékot, s örömmel elhiszem Szervét Tibor huncut mosolyának, jól érzi magát ebben az új szerepkörben és színházban. Számomra az õ neccpólós, õszülõre festett halántékú, de még fiatalosan fickós apafigurája, jó kedélyû életszeretete jelentette a legkellemesebb meglepetést.
Ha a társulat bírná a strapát, ezt a produkciót - amelyet egy közönséges este is bravózva ünnepelt a közönség – nyáron is játszani kellene.
Hozzászólásodtól függetlenül tegnap éjjel gépeltem be ezt az interjúrészletet - Oldadore nyomán:
Színes RTV 1997. január 13-19.
Súgólyuk – Vakrepülés
A nevét nyugodtan írhatnánk így: dr. Szervét Tibor, hiszen jogi egyetemet végzett. A Radnóti Színház Ványa bácsi-előadásában viszont orvost alakít, mégpedig kitűnően. Valahányszor színen van, a jelenetek megtelnek élettel, feszültté válik a légkör. A tea, a szamovár és az elvágyódás mellé még egy Csehov-darabban is elkel egy kis egészséges természetesség, s ezt az általa megformált figura lopja be a színpadra.
...
- A Ványa bácsiban különösen nagy sikere van. - Vakrepüléssel követtem a rendezőt, Valló Pétert, és rábíztam magam arra az alapvető reményemre, hogy a szerep általam akar létezni. Azóta is próbálkozunk, a szerep meg én.
...
2 héten belül láttam a Ványa bácsiban és a Máli néniben. De jó, hogy ilyesmiről beszélsz! Elfelejtettem dicsekedni, hogy - a magam részéről - soha nem látott sorozatot produkáltam vele kapcsolatban: okt. 38. Három nővér, 31. Patkányok, nov. 5. Anconai, nov. 13. Anconai (pótszék)! :)
Érdekes, hogy egy szinte semmiről se szóló, elég gyenge darabból mit ki nem lehet hozni! Gondolom, itt a Máli néniről beszélsz. Úgy számolom, ez az egyetlen darab, amiben még nem láttam őt (=magát a darabot sem láttam, természetesen, nem részleges, személyének szóló vakságról van szó).
Tegnapig azt hittem, idén már nem is látom, de Sugár Ágnes (egykoron Sugár Ági néven tévébemondó) igazgatóhelyettes azt nyilatkozta a Napkeltében, hogy az MTV újra nekilát a színházi közvetítéseknek. A Máli nénivel kezdenek, dec. 28-án! :) A honlapon már én is látom, hogy "TV-közvetítés" lesz este 9-től (a szervezőmtől kapott listán csak tv-felvétel szerepelt - a kettő számomra nem ugyanaz). JUHHÉ! :)
Egy példa:
Okt. 10-én Adél Anconába érkezésekor viselt ruhájának hátán lévő csat beleakadt a pulcsijába, Csankó segített neki homokozás előtt levenni. Most nem babrált sokat, egyszerűen leszakította a pulcsit, ki is tépődött belőle egy szál (úgy tűnt, szeretnek rosszalkodni ezek a színészek). Annak persze nem szabadna a színpadon maradnia, hiszen a város még nem tud "Principessa" érkezéséről. Agnese asszony söprögetett, és fennakadta a partvison a pulcsiból kiszakadt szál. Felemelte, jól megnézte, majd folytatta a munkáját. :)
A pénztárban ma azt mondták, hogy a kivetítős nézésre ingyen be lehet jutni (még az is bemegy, akit egyébként nem érdekelne?) + JANUÁRBAN LEADJÁK A TÉVÉBEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VÉGRE!!!!!!!!!!!!!! HALLELUJA!!!!!!!!!!!!!!
„Szervét Tibor a pengeéles eszû, taktikázó manipulátor, a hataloméhes, gátlástalan politikus és a moralizáló értelmiségi keverékét mutatja meg Buckingham szerepében.”
(Szeretném hétvégén begépelni a teljes cikket Falstaff, Ibusár, III. Richárd), bár emberünkről nem tesz több említést. :(