Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Nálunk a vadcitromfa egy fügefával vívja az élet halál harcot de úgy látszik a füge van nyerésben teljesen rá terpeszkedik a vadcitromra, én nem szólok bele,vívják meg segítség nélkül a harcukat.Mind a ketten a fal tövében vannak,védett helyen.
Én a pomelóról annyi tapasztalatot tudok megosztani,hogy nagyon jól gyökeresedik.Történt velem tavaj télen a piacon a rekeszek tele voltak mandarin zöld ágakkal.Az eladó nem tudta megmondani milyen mandarin,egészen nagyok voltak kicsit lapított a héját könnyen lehetett leszedni édes,és nem a hagyományos volt.Hazavittem egy rekesz zöld ágat,és kísérletképp egy akváriumban,többféle gyökereztető hormonnal legalább 50 ágat ledugtam,és gondoltam kézben beoltok pomeló ágacskákat és ledugom.Elmondhatom egyetlen mandarinág nem eredt meg, az összes pomelón megmaradt a mandarin hasítékkal történő oltás és tökéletesen gyökeresedett.
Sziasztok, regebben olvastam itt hogy a pomelobol kiszedett magok elultetve ugyanolyan gyumolcsot teremnek mint az anyanoveny, vagyis nemes lesz a kikelt magbol. Mivel a cirtusfelekre ez nem jellemzo, igy nekem picit furcsa, ezert szeretnem most megkerdezni a szakertoket,vagy azokat akiknek van esetleg ilyen magrol kelt novenye es terem, hogy erdemes-e elultetni a pomelobol kiszedett magokat (minap talaltam bene par nagy magot,regebben azt irtatok hogy ez elegge ritkasag pomeloknal)
Enyém,a pergola tetejét meg kellett nyitni,hogy ki tudjon bújni.Az emeleti ablakból tudok szedni mikor már érik.Nem mostani kép hanem nyári.Most a tüskék mellett kezdenek a virág rügyek duzzadni.Én is ősszel alatta beásom a félbe-negyedbe vágott gyümiket és az ott kell ki.A szebbeket szétbontom és ősszel becserepezem.Alanynak meg kerítéshez ismerősöknek, sövényre.
A cédrát dézsában is nagyon erőteljesen fejlődik - gondolom, nem mondok ezzel újat - , sokáig gondolkodtam, tartsak-e ilyet, de aztán csak lett két fajta.
Nekem is nagyon tetszett.Hát még ha az eredeti Orlandoban lévő kifejlett fát és termést nézi az ember.Nekem erre anno ,Istennek hála volt erre módom.A hindi származású hölgy a felelős a növénykerté valóban.
Nyugodtan ki lehet már vinni ,a leándereket is minél később viszed ki annál nagyobb kárt okozol mert érzik a tavaszt és megindulnak a hajtás és a virág fejlődések.Előbb utóbb úgyis kiviszed és ha ezt a tűző napon teszed a növényeidnek nem adsz időt az átállásra, tehát minél később viszed ki annál nagyobb sokknak teszed ki őket.A citromok simán minden károsodás nélkül átvészelik a mínusz 5 fokot és reméljük nem lesz már, legfeljebb a házfal tövébe rakd ,ott védve van,egyedül arra kell figyelni,hogy a cserépben lévő föld ne fagyjon át mert akkor nem tud felvenni nedvességet. és ezért szárad ki.Sokan nem veszik figyelembe a teleltetés 8 fok körüli.és a földje majdnem porszáraz.Kell a hideg hatás a következő évi virágzáshoz.
Tisztelt József 2 szeretném felvenni veled a kapcsolatot imélben ,oltóágak cseréjével kapcsolatban.
Nagyon érdekes fajtáid vannak.Nekem van egy 4-5 méter magas vadcitrom fám alatta szerintem vagy 100 darab magról kelt kis suháng cserébe küldenék oltóalanynak. Ősszel lepotyognak a termései több száz darab én szét szoktam taposni alatta homokdomb volt, így jó teret ad az eredéshez ,amit a kutyáim is nagyon szeretnek ásni,úgyhogy segítenek nehogy nagyon elszaporodjon a citromerdő.Citrusaim is sokfajta van cserébe,de majd ímélben bővebben.
Hát ellentétben régi énemmel ,mivel már csak becsületből tartok ki maradék növényeim mellett: nem igen foglakoztat már a latin vagy olasz vagy legrosszabb esetben a ' mezei ' elnevezés.Kapcsolataim az olasz és német forrásokban abba maradt és névcéduláim is szétszóródtak.
Amit kérdeztél az éppen még megvan, de a többinél jobbára már nem igen tudom.
Firenzei v.Paprika alakú cédrátcitrom./C.limonmedica "Florentina "/
Könyörgöm!! Nem lenne valakinek vadcitrom hibrid (például citrandarin, citrumelo vagy bármelyik poncirus x hibrid) gyümölcsből származó magja eladó pár szem ?