Keresés

Részletes keresés

quilla Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3527
Latom Fornalha irt fizukat... hat en megnem nagyon tudom, mert en nem kaptam eddig meg melot... azt tudom, hogy enyim ember itteni berekhez kepest egeszen jol keres es harman megvagyunk belole de sakkozni kell. Pl magansuli mar szoba sem johet, a maganovi meg muszaj volt, de ha kiveszem most a csajt valoszinu jobban leszunk. Enyim ember olyan 1400-1500 korul keres kb, de nem tudom pontosan csak igy nagyjabol. Ezzel harman mondom, megvagyunk, de neha akadnak likviditasi problemaink :oDDD
Előzmény: Magdi0106 (3520)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3526
Mi már nagyon régen szeretnénk babát, csak nem nagyon jön össze sajnos. Ami doki ügyet el lehet itthon intézni, azt elintézem, hogy ott ne ezzel kelljen kezdeni.
Persze, ismerem az Autocad néhány változatát, bár a legújabbakat nem, mert nem kellett vele dolgozzak mostanság.
Lehet hogy írtad már. Mikor mentél ki? A párod is magyar, vagy ő portugál?
Előzmény: Törölt nick (3525)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3525
igy van, savok vannak es okosan ki van talalva :D
Egyebkent egyedul lehet hogy nem sikerulne megelni. A parom nalam tobbet keres, o AutoCad rajzolo, gondolom ismered. Es igy is a fel fizetese a lakasra megy el, o meg nem elne az en fizetesem nelkul, ugy ahogy elunk. Meg lehetne, csak nagyon ossze kellene huzni a nadragszarat. Gyereket egyenlore nem tudunk vallalni, mert legalabb 250 euroba kerul egy gyerek havonta, es a csillagos egen tulmegy a maximum...
Előzmény: Magdi0106 (3524)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3524
Brrr, ez nem tűnik nagyon soknak, de ezek szerint élhető. Ehhez képest a férjemnek egy "vagyont" kínálnak, igaz a saját műfajában Európa 10 legjobb mérnökének egyike. Ilyen kevés az adó? Hmm, ez jól hangzik, bár gondolom itt is sávos az adózás.
Előzmény: Törölt nick (3522)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3523
Erdeklodj az iskolaban ahova a lanyod jar. Viszont mar elore mondom hogy estenkent (sot, inkabb azt mondom ejjel, mert 21-kor kezdodnek) pos-laboral stilusban tanitanak. Van egy masik szervezet, akik szerveznek orakat (kotelezo bejarassal!) del korul is, itt legalabbis, azokat palyazni kell (de alt. sikerul) es azt kerdezd meg a munkaugyisedtol, o biztos hogy tudja. :-) Nem jut eszembe ennek a szervezetnek a neve...
Előzmény: quilla (3512)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3522
En diplomas, (itt) kezdo programozokent (8 oras, normalis szerzodessel) keresek hatszaz+keves eurot kezhez, es 66 eurot fizetek TB-t, es 12 eurot adot. Szoval nem a felet kell leadozni. :-) Atlagfizetest nem nagyon lehet mondani, de mondjuk egy takaritono 300-400 eurot keres havonta (az ukranok, romanok es negerek nagyon lenyomtak mar a bereket ebben a szektorban), egy titkarno olyan 500-at, aztan evente kotelezoen emelni kell szerzodeshosszabitasnal.
Előzmény: Magdi0106 (3520)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3521
4 ora busszal (es 16-18 euro), vonattal 3 ora legalabb, az ALFA intercityvel az Oriente allomasrol. www.cp.pt
Előzmény: Trucha (3519)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3520
:) Na ezt a késés dolgot nehezen fogom megszokni. Szeretem a pontosságot és jó mérges tudok lenni a későkre. De nyilván ezt is meg lehet szokni...quilla, átlagkeresetet te sem tudsz mondani? Vagy olyasmit, hogy mennyiből lehet két embernek megélni. Az a baj, hogy kicsit nehezen tudom eldönteni, hogy amit ajánlottak a férjemnek fizut, az sok vagy kevés. Adózás után ott is kb. a fele marad meg nettóban mint nálunk?
Előzmény: quilla (3517)
Trucha Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3519

Sziasztok,

köszönöm az infót a márciusi utazásommal kapcsolatban.

Van egy kollégám, aki Faroban dolgozik, különben Louléban született (köztisztviselő, mint én, októberben ismerkedtünk össze egy Eu-s Fiscalis programon, amikoris  Madridban és Valenciában 10 napig élveztük egymás társaságát, azóta is intenzív a kapcsolattartásunk, bár úgy tűnik inkáb szeret beszélgentni, min írni), szóval azt szeretném tudni milyen messze van Lisszabontól Faro. A térképen úgy két órányi távolságra tippelem. Érdemes ellátogatni hozzá? (Lehet, hogy ő jönne, lenne közös munkánk is.) Van gyorsvasút, v. olyasmi mint nálunk az IC?

quilla Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3518
Ja, a boltokhoz meg, azert nem tragedia az a vasarnap egytol hetfo kilencig valo zarvatartas :) Mert amugy a continente meg az auchan is este 11-ig nyitva van minden nap, szoval melo utan is siman odaer az ember. De nem csak ezek, a ruhaboltok a bevasarlokozpontokban is hasonloan vannak nyitva, szoval nem kell mindent atszervezni vagy hetvegere osszpontositani.
Előzmény: Magdi0106 (3516)
quilla Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3517

En nem is a meggazdagodasra ertettem az elobbit, hanem a latvanyra inkabb :) A latin temperamentum valoban sokkal kellemesebb, de szoknunk is kell ,mert neha nagyon pato palosok, szeretnek elkesni :o))) Amugy mondjuk nem vagyok kesos de itt mar probaltam nem elsonek erkezni pl szuloire, hat nem megy... en itt tuti keptelen vagyok elkesni :) A csajomnak reggel nyolckor kezdodik a tanitas, komolyan mondom, mindennapos, hogy 7.55-kor ugy hagyom ott az osztalyban., hogy 2-3 gyerek van meg csak ott :oDDD Szal szokni kell :o))))

Szerintem dragabb itt megelni, marha az arakat egy az egyben atszamoljuk... gyerekkel meg aztan mindenkeppen, na de a keresetek is valamicskevel magasabbak, ha nem is sokkal. Mondjuk ami olcsobb az a ruhanemu, ha az ember a szezonvegi kiarusitasokra fokuszal akkor az sokkal. A szolgaltatasok viszont szerintem dragabbak, a benzinrol nem is beszelve, de ez nem mindenkit erint.

Jo hely ez, en szeretem, en is utalom a telet, szoval idealis ez nekem :) CSak meg kellett szoknom, hogy nincs futes es telen alakasban kepes 12-15 fok uralkodni :oDDD

Előzmény: Magdi0106 (3516)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3516
Illúzióim nincsenek nagyon. Az időjárás nálam sokat nyom a latban, mert nagyon bírom utálni a telet. A mentalitás szintén, mert szerintem nincs még egy olyan népség, ahol olyan stresszben él az ember és annyit robotol mint itthon. Nem vágyom komolyan arra, no meg nem is számítok rá, hogy most hú de haj de meggazdagodunk. Egyszerűen arra, hogy egy kellemes klímájú országban, barátságos emberek között élhetjük a mindennapjainkat. Majd megszokjuk hogy nincs mindig nyitva bolt:))) Legalább tervszerűbben fogok bevásárolni mint itthon, ahol tudom hogy bármikor átszaladhatok a szomszédba.
Ahogy kiveszem a leírásaitokból, kb. annyiból lehet megélni, mint itthon. Ez nem hangzik rosszul.
A gólya meg ha végre jön, hát csak megszületik az a gyerek valahogy:))) Bent még nem maradt sosem.
Előzmény: quilla (3515)
quilla Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3515
Azert ne arra szamits, hogy a magyar valosagbol belekerulsz valami csillivilli nyugati, flottul mukodo tarsadalomba! :) Klassz itt lakni (en eszakon Portoban) de olyan rettentoen nagy kulonbsegek nincsenek az otthonihoz kepest... persze mentalitas meg az idojaras is nagyon mas, ami sokat szamit.
Előzmény: Magdi0106 (3513)
quilla Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3514

Ha esetleg itt erkezne a golya... erdekes rendszer, de ember eljar nogyogyihoz ellenozresre es terminus elott x idovel atadjak ot a korhaznak ahol szulni fog. Tudtommal (lehetnek kivetelek azert) nincsenfogadott orvos a szulesre, tehat mas kiseri a terhessget nagy valoszinuseggel mint a vegen akik a korhazban vannak, szules meg annal aki eppen ugyeletben van :)

Nincs vedonoi halozat sem. Szerencsere az tavaly valtozott, hogy nem lehett a korhazban azonnal intezni az anyakonyvezest hanem utana a par napos gyerekkel kellett private anyakonyvi hovatalba vandorolni. Ja, hazhoz kijaro orvos sincsen, szal gyerekdki sem jon ki, szerintem az ujszulotthoz sem, mint odahaza. Egyaltalan nem jon ki semmi doki, kivetel egy olyan szervezet akiknek mi havidijat fizetunk es ezert hazhoz jovo dokijaik vannak. Amugy marad az elore idopont keres vagy az ugyelet.

Előzmény: Magdi0106 (3510)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3513
Igen, ez tényleg jól hangzik. Nagyon elszánt vagyok hogy megtanulom azt a nyelvet:)) Különösen ha azt vesszük, hogy a másik lehetőség ahová mehettünk volna Lengyelország. Azért Portugália ezerszer jobbnak tűnik.
Előzmény: quilla (3512)
quilla Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3512
Ingyen nyelvtanulas allamilag? ezt kifejthetned... :) jol johetne raero idomben...
Előzmény: Törölt nick (3509)
quilla Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3511

Jovok en is nemi valassszal.

1. Hogy hol van a berlakasok igazi piaca arra nem jottem meg ra, amde mindenhol kiteszik az ablakba, hogy kiado lakas, szoval az ember ha maszkal a varosban ezt latja, es ott vannak a teloszamok is, ahol lehet erdeklodni. A ket szobas lakas az csak itt ketto, neked harmat jelent, ugyanis a szobakba a nappalit nem szamoljak bele. Szoval egy T2 lakas az 2 szoba plusz nappali. Itt eszakon (oke ti nem ide jottok) valoszinu valamivel olcsobb lehetne egy ekkora lakas berlete, nem sokkal azert, de talan olyan 400 euro.

4. Fornlahaek megutottek a fonyeremeny az alacsony rezsivel, hatha nektek is sikerul, de ne erre szamits, hanem legalabb magyar szintu koltsegekre, a mienk mondjuk erezhetoen magasabb annal is. Ami kulonbseg, hogy mivel nincs futesunk a lakasban arra nem kell kolteni :o)) (helyette fazik az ember lanya)

Előzmény: Magdi0106 (3507)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3510
Miért van az hogy sejtettem, hogy te küldtél ide:)))
Köszönöm szépen a válaszokat.
Ez a 11 euro tényleg nagyon kevésnek tűnt...Mi is igyekszünk itthon takarékosan használni mindent, mert tényleg bosszantó amikor az ember mindenféle alapszolgáltatásra költ vagyonokat. Ez mondjuk tényleg csak akkor könnyű, ha nem nagyon van otthon az ember.
Az egészségügyi helyzetnek nem örülök, bár itthon már megszoktam.... babát tervezünk, úgyhogy akkor tényleg kell valami kiegészítő fityfiritty hogy normális ellátást kapjak, ha végre egyszer sikerül teherbe esni. Minden esetre ami doki ügyletet lehet, itthon elintézek.
Időjárásjelentés itthonról: Jelnetem nálunk csodaszép napsütés van és legalább 12 fok. Kellemes meleg.
Előzmény: Törölt nick (3509)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3509
hehe na jo, szoval en ajanlottam ezt az oldalt neked, csak itt mas a nevem. Es akkor valaszolok is a kerdesekre itt (mar amelyikre tudok)... :D

2.) Ezt cege valogatja, de szerintem el lehet intezni. Attol fuggetlenul a portugal nyelv tanulasa ingyenes, az allamon keresztul. Akinek megvan a megfelelo papirja (a SEF (Kulugymin.) megadja a tartozkodasi engedelyt) az mehet ingyen nyelvtanfolyamra barhova. Ha majd jottok, megbeszelunk egy szemelyes talalkozot es mindenben segitek amiben tudok. En is mikor kijottem gondolkodtam mindenfelen es nekem is volt egy magyar segitsegem ami sokat szamit. :-)

3.) Majd adok cimeket ha realizalodik a dolog. :-)

4.) A mi koltsegeink (11 euro) azok nagyon alacsonyak mert tudatosan elunk ilyen eletet. Azaz nem vagyunk atlagos felhasznalok, sporolunk minden kozuzemi dologgal es mivel nem vagyunk itthon a nap jo reszeben, nem is nehez. De ez nem atlagar, egy normalis haztartas biztos hogy meguti az otthoni arakat, sajnos, vagy meg tobbet.

5.) Egeszsegugy: rosszabb, mint Magyarorszagon. Ha orvoshoz szeretnel menni, akkor honapokat kell varnod a szakemberre (ha nincs az "emelt szintu tb" ami nem emelt szintu hanem valoszinuleg nem allami tb), ha surgos akkor is napokat, heteket.
Amugy a rendszer... ugyanaz mint ami Mo-n lesz. Van az allam bacsis biztosito, annak tejelunk 11%-at a fizetesunknek, emelett fizethetunk a magannak, es aki betegeskedik annak megeri fizetni havi 20-50 eurot mert a Seg.Soc. (allami) egy remalom.
Előzmény: Magdi0106 (3507)
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3508
Fornalha, haláli ez az építkezős kép :)) Nem lennék ott munkabiztonsági felügyelő
Magdi0106 Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3507
Sziasztok,
Jelentem ide küldtek információt szerezni arról, hgy milyen az élet Portugáliában :)
Olybá tűnik, néhány hónap múlva szedjük a sátorfánkat és elmegyünk, mert a férjecském remek állásajánlatot kapott Lisszabonban.
Azt már többen mondták, hogy nem egyszerű állást kapni, azért majd igyekszem én.
Kérdések:
1. Hol érdemes nekifogni annak, hogy bérlakást leljen az ember, nagyjából kétszobásat? Ez kb.500 Euro ha jól bogarászgattam ki néhány portugál ingatlanközvetítő honlapján. Ez reális ár?

2. Ha az ember hozzátartozóként utazik, akkor kap valami támogatást a nyelvtanulásra vagy ilyesmire? Lehet hogy hülye kérdés, de az egyik barátunk volt Finnországban és ott a felesége 600 eurót kapott, és fizették a nyelvtanfolyamát.

3. Hol érdemes nyelvtanfolyamra járni? Van olyan nyelvsuli, amit jó szívvel tudtok ajánlani?

4. azt már olvastam itt, hogy három havi vízdíj 11 euró, ez elég olcsónak tűnik...a többi rezsi is ilyen kedvező áron van? (magyar viszonylathoz képest ez nem tűnid drágának. Mennyi a tömegközlekedésben mondjuk egy havi bérlet?

5. a párom leendő munkaadója emlegetett valami emelt szintű társadalombiztosítást amit fizetnek. Hogy van ott a társadalombiztosítási rendszer? Egészségügy?

Köszönöm szépen a válaszokat előre is.
rebcsicsek Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3506

Sziasztok!

Nagyon tetszik ez az építkezős kép:) Volt már valaki Tavirában?

Milyen hely? Mint már említettem az utolsó 3 napot itt akarjuk eltölteni a déli rész megismerésével. A panziós (Pensao residencial Portuense) ajánlotta. Annyi félét olvastam már össze, úgyhogy, ha valaki járt ott, szívesen veszem a tapasztalatait.

A jegyárakra visszatérve, mindenki szíve joga, hogyan utazik, abban viszont igazad van, hogy alaposan meg kell nézni. És mindenfélét talál az ember a neten, hohy 1 Euro, meg 10, de mikor kellene, persze nincs. Szóval aki ügyes az ügyes, de mérlegelni muszály. Amúgy mi a TAP-al repülünk, nincs átszállás, kettőnknek mindennel együtt (jegy+ illeték+ stornóbizti) 122 e volt oda vissza. Mivel minden percét ki akarjuk élvezni a "tavaszolásunknak", így sokat számított a direkt flight.

Na megyek főzni, mert ugye vasárnap van....

Szép napot mindenkinek ( itt gyönyörű, lélekmelegítő az idő!!!!)

Előzmény: Törölt nick (3505)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3505
Lisszaboni epiteskezesi muveszet :)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3504
Ejjel-nappali? Nincs :-(((( Multkor a szomszedtol kertem kolcson lisztet, emlekszel? Annak meg szofosasa van allandoan, tipikus portugal fiatalasszony (gyerekkel otthon, allando passziv (!!!) munkakeresesben :D)... Anno probalkoztak hogy meghivnak pialgatni meg beszelgetni este, de 11kor becsongettek es en mar 11kor nem vagyok kaphato ilyenekre, amugy se pialgatok es utalom a piasokat (a ferj meg biztonsagi or, tegnap talalkoztunk vele a Restauradores-nel, a metro nem jart es o felugyelt) es a hapsi az elegge pityokas neha. Mondjuk megertem, nem is lehetne kibirni a csajt szinjozanul. Szoval azota feladtak, de a lisztes incidens ota megint blablablabla van, hogy milyen nehez az elet, stb... En felajanlottam hogy segitek neki allast talalni a cegunknel, de lathatoan nem volt tul lelkes szoval aki nem akarja, azon nem lehet segiteni. De ezt a sztorit mar meseltem :-)
Előzmény: quilla (3500)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.24 0 0 3503
Kedves Bence, nem szandekozunk elvenni senki kedvet az utazastol, sot. Azonban az altalad emlitett ar egy akcio, es nem lehet altalanositani. Az akciokat altalaban ki kell fogni, szemfulesnek lenni es joval korabban lefoglalni. Marciusban, es altalaban tavasszal olcsobbak a repulojegyek, nyaron viszont nehezen lesz 100 euros a repulojegy (adoval, illetekkel egyutt).
En nem is szoktam arakat mondani mert mindig valtoznak, inkabb mindenki menjen a weboldalra es nezze meg az aktualisat. Aki a mi forumunk miatt dont ugy, hogy nem megy Portugaliaba mert draga a repulojegy, es nem nez utana szemelyesen, az ne is menjen kulfoldre, meg sehova mashova. :-)
Előzmény: judit-eszter (3502)
judit-eszter Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3502
Olvasom az általatok írt horribilis repülőjegyárakat, és azon gondolkozom hogy vicceltek-e vagy sem...Könyörgöm, a SKYEUROPE 100 euróért visz el március 3- án Bécsből és vissza! Ha valaki sokkot kapna a bécsi útiköltségtől, megjegyzem, az Orangeways 1000 ft- os áron adja a retúr buszjegyeit! Szóval kéretik a komolytalan rep.jegy árakkal ne vegyétek el a kalandvágyók kedvét! Bence
dűzni Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3501

Üdv a fórum tagoknak!

Öröm utazók vagyunk apárommal (már lassan 40 évesen). Sok szép várost bejártunk eddig. Idén Lisszabonba fogunk menni(4-5 napra), szeptember-március között.

Először átolvasom a fórumot, de utána fogok kérdezgetni.

Ez fenyegetés volt.)

8-)

quilla Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3500

Tenyleg, alant a kerdes, van olyan, hogy ejjel-nappali Lisboaban? Itt tuti nincs... en ilyet meg Portoban nem lattam :) Mi tobb, vasarnap ugye bezarnak egykor es ammen :o))) Na nem mintha ne lehetne megszokni, hogy vasarnap egytol hetfonkilencig nincs uzlet nyitva :o)

Hat a 11 euronal en nem panikolnek asszem :o) De itt karacsonyfa effektus is van, megyek az ember utan es kapcsolom le a villanyokat :o))

Előzmény: Törölt nick (3499)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3499
Mi sem veszekszunk allandoan, annal mindketten bekesebb termeszetuek vagyunk. A furdozesrol viszont inkabb nem nyilatkozom... De barmilyen fogyasztas (elektro, viz, gaz) kinszenvedes szamara, szinte latja az eurokat kiugralni az erszenybol. Ehhez kepest mint mar emlitettem pl. 11 eurot fizetunk most 3 honapra vizet, es abbol 6 a meroora adoja....
Előzmény: quilla (3497)
primatti Creative Commons License 2008.02.23 0 0 3498

Blende, lenne egy pár hülye kérdésem, de megmagyarázom.

Szóval éjfélkor vagy azután leszünk a Principe hotelben. Van minibár a szobákban??? Ezt azért kérdezem, mert ugyan szinte soha nem szoktam használni, de olyan hisztis pacák vagyok és van egy olyan rossz(?) szokásom, hogy éjjel ha felkelek (szinte mindig) iszok valamiféle gyümölcslét iceteát stb. Na már most ha nincs folyadék a közelemben iszonyúan be tudok pánikolni. Olyan hogy éjjelnappali közért van a hotel közelében? gondolom az el corte ingles bezár este 8 körül.

Szóval hogy lesz nekem éjjelre itókám??? brühaha brühaha vegyek a repülülőn + három doboz ücsit??? 

Ha Fornalha neked van ötleted szívesen veszem, egyébként a csapvíz mint olyan fogyasztható Lisszabonban???  

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!