én alacsony törzsű fának nevelném, enyémek is ilyenek.
kb. fél méteres törzzsel.
(hogy azért lehessen művelni alatta a talajt.)
mivel minden évben kirakodik a termés a hajtások végére, így idővel nehéz lesz leszedni nagyobb részeét, ha megnő a fa, igaz, lassan nő, (és nem is nő túl magasra) de minden eljön egyszer (azaz 20-30 éves is lesz majdan.)
itt egy magas, öreg naspolya, amit nehéz leszedni:
Én fának nevelem, birsen van. Kb. 1,5 méteren ágazik el. Gomba formája van. Sehogy sem tudom felfelé növeszteni, feltörő friss hajtások nagyon könnyen kitörnek. Vihar mindig leszedi őket.
kerti berkenyét nem, de nem is étkezési célból ültettem 5 fát, hanem pl. pálinkának vagy más feldolgozásra, pl. lekvárnak (naspolyával v. mással keverve.)
Amit batulnak tippeltél az szerintem is az. Amennyire én tudom a termőre fordulást lehet siettetni. Ágakat le kell kötni, vagy metszéssel vízszintes felé kényszeríteni. Csak így nem lesz délceg 30 méter magas fád :-).
"öreg" nem termő fáknak tövét el szokták szorítani. Ha érzi a fa, hogy bajban van, igyekszik utódról gondoskodni.
Én somot már 1 hete szedem, talán összejön egy adag lekvárra való.
jó kérdések, ha van valaki aki tanult róla, ossza meg tudományát.
pl. "nincs termékeny korban, még nem termeli a hormont"
ugye mi eddig csak azzal foglalkoztunk, hogy az oltás hamar termőre fordul,
és kész, mindegy miért :)
gyökér: nyilván a gyökér (alany) min. 1 évvel (vagy akár 2-3 évvel is) idősebb, és így szolgálni tudja az "azonnal felnőtté vált" nemes törekvéseit, ti. a gyümölcshozást, ami azért megterhelő a fa számára (lásd: ritkítatlan fa bele is pusztulhat a sok termésbe).
"Ha az oltással 10 évesen fog először teremni akkor oltás nélkül erre esély sincs? Marad a 20 év?"
Oltás nélkül szerintem nincs esély rá, egyszerűen genetikailag bele van kódolva a növénybe, hogy akár többszáz évig éljen, ennek megfelelően nem is sieti el az első termést, minek is?
az elefánt borja is csaknem 2 évig fejlődik az anyaméhben... (pedig "csak" 60-70 évig él.)
egy növény persze más, de nála is kódolva van a fejlődés üteme, az ivarérettség...
a kérdésre reflektálva, persze gyorsítani biztos lehet a MAGONC első termését pl. hormonnal, de minek, itt az oltás találmánya. (plusz hormon?? = 7 év múlva terem? :)))
érdekes nemesítési és kutatási irány lenne a lassan termőre forduló fajok életciklusának felgyorsítása... biztos is van ilyen nemesítő, csak nem tudunk róla...
addig is marad az előrelátás, és már 10 :) - 20-30-40 éves korodban ültess kerti berkenyét, ha még életedben szüretelni akarod! (és persze többet is ültess, mert elsőre nem terem egy fa sokat...)
másrészt engem felvillanyoz, hogy későn fordul termőre, amire sokat kell várni, az az igazán értékes. az út az izgalmas, nem (csak) a megérkezés, a végcél.
ha hamar termőre fordulna (a k. berkenye) és sokat teremne már az elején is, (és sok lenne a cefréből kinyerhető pálinka) nem lenne pl. a pálinkája 0,35 liter = 7-10.000 ft között...
sőt el is szomorodtam, (itt, a fórumozás után rádöbbenve) hogy az oltványom már pár év múlva teremhet... vége a várakozás (az első kóstolásig eltelő szakasz) boldog idejének! :-)))
Ez milyen fajta alma és körte lehet? Egy régi kertből vannak..
A sárga mosolygó batul lehet, a másik alma viszont már ilyen állapotban is kicsit kásás, nagyon enyhén édeskés, de egyáltalán nem savanyú! (és volt olyan ami kicsit "red chief" formájú volt. A körtének vastag a héja és kemény, rettenetes nagy fa és rengeteg van rajta..
"A növények életében, (mint az állatoknál az ivarérettség), megkülönböztetünk egy vegetatív (növekedési) és egy generatív (termő) szakaszt. Ez a váltás a fatermetűeknél 6-16 év. Mivel az oltásnál használt oltócsap a termő szakaszban van, ezért sokkal gyorsabban terem. Ez mintegy megfelezi a termőre fordulás idejét."
Akkor kezdjük a durva offolást vagy minek nevezik amikor nem a topikba illő dolgokról beszélnek.Előre is bocsánat.!
A mandulám z ami neked van. Ami magról kelt édes mandula azon van pár termés ezeken nincs. Meg amiket az út szélén látok és édesek zokon is van.
A termőre fordulással amiat nem értek : ahhoz,hogy egy teremjen,fertilis legyen bizonyos idő kell. A fának is felnőtté kell válnia. Ha az alany amire átoltok egy termékeny fáról egy vesszőt még nincs termékeny korban,még nem termeli a hormont vagy ami-valami ilyesmit magyaráztak nekem anno- akkor mitől lesz előbb termékeny?
Vagy az alanynak, a gyökérzetnek nincs köze ahhoz,hogy egy mikor lép termékeny korba?
Vagy az érettséget át lehet vinni egy oltással és lám a gyökér hirtelen úgy érzi, hogy felnőttem?
Mitől fordul előbb termőre az oltástól a növény?
Ha az oltással 10 évesen fog először teremni akkor oltás nélkül erre esély sincs?Marad a 20 év?
Eddig még sose szántam rá magam a kökény szedésére. A 300 liter cefrére valót leszedni nem semmi. Valaki azt mesélte, először vízben kicsit megfőzi, majd kimeri szűrőkanállal, átpaszírozza talán tésztaszűrőn és utána főzi fel. Gyerekkoromban csipkebogyót szedtünk és bort csináltunk belőle :) Az is macerás szedés volt.
Pár éve,talán 2014-15 telén kiugró volt a kökény termés.Akkor főzettünk, 300l cefréből 22l 50%-os pálinka lett.Finom,ízre talán a szilvához lehet hasonlítani,de szerintem egy nemes gyümölccsel(s.barack,körte stb)nem ér fel,inkább az hogy különleges.Nagyon sok munka,kevés hozam,csak a kiváncsiság vitt rá,de százszor meggondolnám hogy újra belefogjak.
Egyébként a 2015-ös Pálinkafőzők országos nyári zug deszt találkozóján(Fonyód) bronzérmes lett.
Visszaolvasva, talán mégsem annyira egyértelmű... szóval akik a termő homoktöviseket ültették a kertjükbe, valószínűleg porzót is ültettek melléjük, így nekem talán nem is kellett volna, erre gondoltam. Az egyik a szomszéd utcában van, a másik egy kicsit messzebb, de azért lehet, hogy eljutna ide is az a virágpor.
Kertben, kerítés mellé ültetve láttam a homoktövist, biztos nem magától nőtt oda. Így talán egyértelmű, mire gondoltam. Több mint 2 m magas bokrok, még éretlen sárga bogyók is voltak rajta, meg kis puha tövisek. Gondolom, a tövisek a termésekkel párhuzamosan nőnek (vagy nem?).
Nem tudtam egyébként, hogy természetes előfordulása ilyen ritka.