Na de létezik még egyáltalán? Mert mikor mi néhány éve direkt ezért kimentünk, elhajtottak minket, hogy megszűnt, és az utcáról csak gaztenger látszott. Vagy most ÚJRA van?
Hú, jó ez az oldal, és itt számomra is újat olvastam:
Idézem:
"A Margitszigeti Rózsakertről átépítésére 1998-99-ben került sor. A mai kialakítása szerint 63 db, összesen 431 m2 területű rózsaágyból áll.
Ágyanként 40 tő rózsa virít, többségében magyar nemesítésű, Márk Gergely rózsanemesítő nevével fémjelzett fajtákból."
Hát, megvallom, mi ősztől tavaszig (mikor nincs telekszezon) igen gyakran járunk a Magitszigetre, de én nem tudok felidézni magam előtt 63 rózsaágyást, jó, ha talán huszat. De biztos így van, ha ők mondják, csak hol? Énelőttem olyan háromszor hármas ágyások jelennek meg, az ugye mondjuk kilenc négyzetméter, a negyven tő az talán stimmelhet ágyásonként, mert kisméretű rózsákkal vannak beültetve. De ha legközelebb megyünk, megszámolom... :-)) Ma is majdnem kimentünk, de aztán állatkert lett belőle. :-)
"Az éves fenntartás tavaszi metszésből, a szezon folyamán rendszeres kapálásból, gyomlálásból, vadalásból és az elvirágzott részek eltávolításából, öntözésből áll. Fontos feladat továbbá a rózsák növényvédelme. A permetezésekre szezonban szinte minden héten sor kerül."
Ez viszont durva, mert soha nem láttam ott figyelmeztetőtáblát, hogy vigyázat, permetezve, ezt, azt hiszem, még jogszabály is előírja, ráadásul ez alapvetően ugye közpark, rengeteg kisgyereket hordanak oda, és a pici, totyogós babák nemegyszer fogdossák, szájukhoz teszik a leveleket. :-(
"...a Szent István parkban a rózsaágyak kialakítását a közeljövőben tervezik, ahol Márk Gergely rózsanemesítő fajtáit mutatnák be".
Hát, nem tudom, hol, mert már így sincs szinte semmi, de semmi hely a gyerekeknek. Bár imádom a növényeket, pláne a rózsákat, de itt a környékbeliek azt szeretnék, ha a gyerekeknek lenne nagyobb hely a parkrész rovására, nemhogy esetleg még tovább csökkenjen... És ezzel én is egyetértek, mert az én gyerekeim sem tudnak hol játszani. A parkot totál elszúrták az átépítéssel. Már minden tilos, gyakorlatilag csak nénikék ücsörögnek a padon, meg max. a pöttömök tudnak ellenni, a nagyobbacska gyerekeket meg nem tudod hova vinni. Bocs, hogy némiképp off voltam ezzel...
Én csak az érdi Berkenye Faiskoláról tudok... Bár állítólag Tétényben is van még valamennyi, de mikor mi kimentünk néhány éve, nyomát sem leltük, és nem is volt látogatható. Egy halom gazt lehetett látni kintről.
Igen, kiültetem. Volt tavaly előtt egy hasonló tövem, de cserépben volt, és nem bírta a telet, hiába védtem. Most majd szabadföldbe teszem, hátha megmarad.
A másikról én készítettem a képeket, így azok emberi fogyasztásra alkalmatlanok. Holnap megkörnyékezem Komát, ezeket is ő képezte.
A nevüket nem tudtam beazonosítani, mert a honlapjukon nincs minden patio rózsájukhoz olyan kép, amin látható lenne a virág közelről. A szín leírásánál meg csak annyikat találtam, hogy 'majdnem fehér', több fajtánál is.
Az én másikom is majdnem fehér, de halvány rózsaszínes és sárgás árnyalattal.
Vegyük a kisállatkertet kiindulási alapnak! Amellett van a sziget belseje felé tekintve (fás sáv mögött) egy hatalmas ovális parkrész, melynek a közepén fű van, a szélén meg vegyes virágágyak, és sétálóutak törik meg. Annak az ovális parkrésznek az Árpád híd felőli végénél kezdődik a rózsakerti rész. Nem nagyon nagy az egész, de ahogy emlékszem, gyerekkoromban csodaszép volt. Sajnos az utóbbi időben szerintem erősen hanyatlásnak indult.
egy pár hónappal ezelőtt szerepelt a médiában, tv-ben ugyancsak pár percre, de a rádióban pl a Szily Nóra elég hosszan beszélgetett vele, vmelyik rózsája vbajnok lett.(Budapest rádió)
Hú, hát mi a Margitszigetre elég sűrűn járunk, de én ezt még sosem fedeztem fel! De az utóbbi években -- a gyerekkoromban jellemző állapothoz képest -- eléggé lepukkant állapotban van a Rózsakert -- sajnos. Legalábbis én úgy vettem észre.
A Margitszigeten, a rózsakertben is vannak rózsái. Nem tudom, milyenek és mennyi, sajnos még nem volt alkalmam megnézni. Idén nyár elején mindenképpen megteszem!
Valamint Zareczky urat is, -Iregszemcsén-, megpróbálom felkeresni.
Én is tervbe vettem a kert meglátogatását, de ha te előbb érsz
oda remélem teszel fel infót atopicra .Nem érdekes, ha magyar
nemesítésű rózsát akarsz látni gyűjteményben akkor
külföldre kell utazni érte a vásárlási lehetőségekről már nem is
beszélve.A magyar média is inkább reklámot csinál egy "citromillatú"
külhoni rózsának mintsem megemlítette volna azt,hogy MÁRK GERGELY
rózsái mikor, hol és milyen elismerésben részesültek.Sajnos úgy látszik
ez magyar mentalítás, hogy a meglévő kincseinkre nem figyelünk eléggé,
csak akkor mikor már késő.Pedig úgy ahogy mondod ezeknek a magyar
rózsáknak is megvannak a maguk sajátosságaik ,ami miatt betőlthetnének
egy bizonyos szegmenst a rózsapiacon.
Igen, én nagyarányú és szervezett szaporításra gondoltam itt. Mert az, hogy szinte "titokban", néhány darabot évente, az semmi. Maguk Márkék sem tudtak tutit mondani, hol kaphatnék a rózsáikból, csak említett néhány helyet, hogy ott talán...
És van olyan érzésem, hogy lazán piacképes termékekről van (lenne!) szó EU-relációban is, megfelelő reklámmal. Pl. a szlovákiak magyar úr weblapján látható rózsáit végignézve is megállapítható, hogy a minirózsái közt elképesztően szépek vannak, és jó néhány szépet láttam az egyéb kategóriákban is. Ha ehhez hozzávesszük, hogy állítólag sokkal ellenállóbb fajták is, nem hiszem, hogy ne lenne rá igény, minimum a Közép-Európai térségben...