Ez csak evszak kerdese: meg augusztusban tekeregtem a latin negyedben, ahol talaltam egy egyszeru ki parkot. Autoforgalom nem volt a kornyeken, mert mindenki elment nyaralni, a turistakat meg nem erdekelte egy egyszeru park ahol nincs semmi lefotozhato igy kb masfel orat toltottem egy padon ami mellet meg csak el sem ment senki....
Ez csak a kezdet vegre allashirdetesen kivul valami mast is kozolt, eloszor a katonadal, most a fenykep. Idovel aktiv ertelemes hozzaszolasokat beiro forumozo lesz belole. Ugy nez ki megiscsak megertette , hogy senki nem tud neki segiteni.
Szia! Hú hát én pont a város másik végében fogok lakni :) La Varenne-ben.. De biztosan meg tudjuk majd oldani (pl. a belvárosban egy nyugodtabb helyen, ami mindkettőnknek könnyen megközelíthető)!
"azért a nagy nemzetközi multiknál nem a francia a közös nyelv..."
- Ezt csak annyiban tudom alàtàmasztani, hogy megprobàltam elhelyezkedni (igaz, hogy otthon, nem itthon) egy francia multinàl.....
A felsöfoku végzettség, a felsöfoku komplex francia nyelvvizsga, és a magyar anyanyelv mellé kérték az Angolt !!!!!(angolbol gyenge kezdö szinten àlltam akkortàjt....)
Ugyanis Ök azt mondtàk, hogy a francia anyavàllalat elküld, mellékel, telefonàl ANGOLUL, amit itthon leforditanak magyarra, hogy a buta fönôkôk is értsék, és a vàlaszt ugyancsak ANGOLUL kell kôzölni a franciàkkal !!!!!
Amikor megkérdeztem, hogy miért nem lehet egyenesben ????? akkor ugy néztek ràm, mint egy marslakora......
Engem érdekelne a nyelvtanulás. Te Párizsban hol fogsz élni?
Mi Párizs mellett leszünk Saint Nom la Bretéche-ben fogunk lakni. Ha minden igaz akkor október végén költözünk. Megvárjuk a suli szünetet, hogy a gyerekeknek is könnyebb legyen.
Ismeri valaki Saint Nom la Bretéche-t? Milyen az a része Párizsnak? Mikor megnéztük a házat már nem nagyon tudtunk körülnézni, mert aznap 10 házat már végiglátogattunk. Szóval akkor már nagyon fáradtak voltunk. Azt láttuk, hogy nem túl nagy város, de az nekünk nem baj. Szerintem kicsit messze van Párizstól, de ez van.
Lehet, hogy akkor Párizs ebből a szempontból szerencsésebb választás, mert itt akármikor megkérdezem, hogy beszélnek-e angolul, vagy nagy fejcsóválás a válasz, hogy nem, vagy hogy nagyon picit, na az tényleg nagyon-nagyon pici. Legmeglepőbb, hogy a piacon voltak eddig a legtöbben (árusok), akik tényleg beszéltek angolul, és nem is rosszul.
Nekünk az SFR-ben sem siekrült olyan értékesítőt találni, aki legalább icipicit beszélne angolul.
Ez a ridegtartás tényleg nagyon jól kifejezi!!! TÉnyleg ilyenek.
Timi, azért szurkolok, hogy legyenek ismerősök, mert tényleg tuti, hogy vannak ott is magyarok.
Na most egy másik vélemény. Amikor kijöttünk másfél éve egy szót sem tudtam franciául. És a lakásbérléstől a kábeltévén át az óvodai beíratásig mindent el tudtam intézni angolul (talán a NaviGo vásárlás volt a legnehezebb).
Ami a munkát illeti, az is kérdés, mit akarsz dolgzoni. Szerintem egy pizzafutárnak nem kell nyelvet tudnia, azt a 10 szót, amit meg muszáj, hamar megtanulja (meghoztam a pizzát, nincs visszajárom, jó étvágyat). Nem mondom, hogy álomállás, bár ha jól emlékszem a Hujber Ferenc is ezt csinálta Londonba, hogy nyelvet tanuljon.
De nyilván sok mindent lehet még találni, ahol nem kell a nyelvtudás.
A másik oldalról az legalább ilyen fontos, hogy hol foktok lakni. Kisvárosban kedvesebbek az emberek, viszont kevesebb esélyed van magyarokkal találkozni (kivétel Versailles - ahol elég sokan vannak). Párizs király hely, de az emberek nagyon gázosak. Ja a Metron nincs mozgólépcső ergo gyerekkel nagyon nehéz, meg iylesmi. Viszont sok a busz, ami jó, de sokat áll a dugóban napközben, ami meg kevésbé.
Ami még nehézséget okoz, hogy a franciák hozzáállása a gyerekneveléshez nagyon más mint a magyar (a ridegtartás a legjobb hasonlat) és biztos nem lesz egyszerű a francia anyós-após közelsége időnként.
Sziasztok! Én október elején utazom ki Párizsba, hogy összeköltözzek a párommal, aki francia és kint él. Láttam, hogy a fórumozók egy részének problémát jelent a francia nyelvtanulás, főleg a beszéd gyakorlása. Én egy éve dolgozom franciákkal egy multinál (még szeptember végéig) és mikor kimegyek Párizsba, munkakeresésem alatt szivesen segítenék a nyelvtanulásban baráti áron azoknak, akik erre igényt tartanának. Szóljatok nyugodtan, ha kellek :-) Judit
szia!köszönöm a hozzám írt pár kedves szót,nagyon jól esett.igazából számomra az az érdekes,hogy itt van ez a nagyváros,Marseille és az emberek már mint a magyarok,nem igazán keresik a másik társaságát.mert azt nehezen tudom elképzelni hogy nincsenek,azért köszönöm a tippet megpróbálom.jobbulást a gyermekednek.szia TIMI
Lili, én nem tartom azért ennyire 100%-ig kizártnak, hogy ne találnál melót úgy, hogy nem beszélsz franciául, azért a nagy nemzetközi multiknál nem a francia a közös nyelv... Mint ahogy ott sem, ahol a férjemmel dolgoztunk, ő még mindig ott dolgozik, csak most itt a francia központban. A másik szempont meg, hogy angollal a való életben itt SEMMMIRE sem mész. Mi június óta lakunk itt, és itt tényleg szinte senki nem beszél angolul, de még a fiatalok sem, és én ezt nem is nagyon értem, hogy miért... Úgyhogy én is mivel itthon vagyok a lányunkkal, el kell kezdjek nagyon sürgősen franciául tanulni, mert egyszerűen nem boldogulok sehol sem az angollal.
Most pl a lányom tiszta beteg lett, voltunk itt játszóházban, és az a baj, hogy még a dokival is gondba lennék, úgyhogy olyan kellene, aki esetleg beszél angolul.
Azt megértem, hogy azért mentek Franciaországba, mert a férjed 2. anyanyelve a francia, legalább neki könnyebb dolga van. Egyébként Ő francia is akkor?
TImi, nekem szerencsém volt, mert volt kollégánk meg a családja már 2,5 éve itt él, és ők úgymond bevezettek a magyar meg nemzetközi csapatba, és elmagyaráztak nagyon sok mindent, meg megmutattak, és a szomszéd lépcsőházban szintén egy magyar család lakik, úgyhogy így könnyebben vagyok. De tényleg nem könnyű itt társaságot találni, eléggé zárt.
Esetleg még tudom ajánlani az iwiw-nek a francia klubbját, ott láttam, hogy vannak mások is onnan.
szia!örülök hogy valaki egy kicsit átérzi ezt a helyzetet amibe én is vagyok,igazából mi is ugyan azt csináltuk amit ti.de jó lenne közelebb lenni egymáshoz.ma megismerem a kórházi ellátást is ,mert már három napja fáj a fülem és már nem bírom tovább.most nagyon félek mi lesz de talán túlélem.remélem tudnak valamit velem kezdeni,mert eddig nem sok jó tapasztalatom van az orvosokkal.az igaz eddig csak állat orvosnál voltunk,mivel van egy kiskutyám.
A véleményeteket és a segítségeteket kérném!A párommal jövő éve elején szeretnénk kiköltözni Franciországba neki a nyelvvel könnyebb dolga van hiszen a magyar mellett a másik anyanyelve én viszont egyáltalán nem beszélek franciául csak angolul.A kérdéseim a következők mennyire lehet így nulla nyelvvel munkát taláni,mennyire lehet egyáltalán egy külföldinek ebben az erősen nacionalista országban munkát találni?Mennyi az induló tőke amivel érdemes oda kiutazni,hogy ne haljunk éhen másnap?Itthon sajnos egyre lehetetlenebb élni és mindenképpen szerencsét szeretnénk próbálni és megalapozni a jövőnket.Előre köszi minden véleményt és segítséget!!
Igen ez az Orban Viktor gimis tablokepe, jol ismerem lattam parszor, a szekesfehervari Teleki gimi falan log.......na es akkor mi van, mit akarsz ezzel, vagy csak en vagyok hulye, hogy nem ertem?
szia piela!köszönöm hogy írtál nekem,nagyon jól esik még így ismeretlenül is.szeretek itt lenni,csak még nagyon kevés ismerősünk van.voltunk már pár helyen a férjemmel,csak nagyon kevés a szabad ideje,sokat dolgozik.te régóta laksz itt kint?
Ha mar a csirkenel jarunk, alapveto gond egy jo tanyasi csirke beszerzese.... Eppen ezert fogok St-Jacques kagylot safranyos martassal gyartani ma ebedre.
Tenyleg tudja valaki, hogy a ST-Jacques kagylonak van-e magyar neve? A Szent Jakab kagylo nekem nagyon magyartalan....
OK csirke, jó ötlet. :) De ha már válogatunk ne az itteni grill csirkének csúfolt valamit. Kívül sült, de nem ropogós, belül nyers és semmi íze, sótlan vacak.
És ismét eljutottunk oda hogy, magad ura, ha szolgád nincs!
Majd megint tart egy kirohanast, aztan a nickje ismet rovid uton elhalalozik mint az elozo valamikor nyar elejen... Galamb helyett csirket lehet kerni? Abbol talan marad valami holnapra, a mai gazdasagi helyzetben sosem lehet tudni.....